Senatorul USR, Ștefan Pălărie, spune că profesorii au fost mințiți de Guvern “și au dreptul să se revolte”, după ce ministra Educației, Ligia Deca, a confirmat miercuri, după ședința de Guvern, că a fost eliminată din legile Educației salarizarea profesorilor. Ministra Educației a precizat că există în continuare „angajamentul politic” pentru ca „debutanții în învățământ să plece de la salariul mediu pe economie ca nivel minim pentru a fi stimulați” și că se va regăsi în noua lege a salarizării.
Legile educației au fost aprobate de Guvern, miercuri, 29 martie, și vor merge în Parlament, cel mai probabil săptămâna următoare, spune Ligia Deca. Ea a precizat că vor fi dezbătute în procedură de urgență într-o comisie comună.
Senatorul USR Ștefan Pălărie scrie pe pagina sa de Facebook că profesorii au fost mințiți de Guvern prin “evacuarea promisiunii” cu salarizarea din legile educației. Reacția senatorului din opoziție vine după ce miercuri, după ședința de Guvern în care au fost adoptate legile Educației, ministra Ligia Deca a spus că sindicatele au agreat eliminarea salarizării profesorilor din proiectele legilor Educației.
Redăm mesajul integral al senatorului USR Ștefan Pălărie:
“Profesorii au fost mințiți și au dreptul să se revolte. Li s-a spus că vor fi luați parteneri în această reformă, că li se va garanta un salariu mediu pe economie pentru un debutant și o grilă nouă. Ce au primit la schimb după un an de minciuni? Evacuarea “promisiunii” cu salarizarea din legile educației.
Guvernul vrea să facă educație fără profesori. Îi aruncă pe aceștia la „și altele”. Am ajuns să cred că ținerea profesorilor în mizerie salarială este un „proiect de țară” al celor de la putere, al baronilor. Să îi aibă la cheremul lor și să îi țină mereu cu capul plecat. Scandalos!
Nu mă miră de aceea că e posibil să avem sfârșitul de an școlar blocat! Cu examene de evaluare și de BAC blocate. Cu proteste din luna mai, anunțate astăzi de sindicate.
Profesorii au fost mințiți și au dreptul să se revolte. Li s-a spus că vor fi luați parteneri în această reformă, că li se va garanta un salariu mediu pe economie pentru un debutant și o grilă nouă. Ce au primit la schimb după un an de minciuni? Evacuarea “promisiunii” cu salarizarea din legile educației.
Sunt doar două scenarii care să explice o astfel de măgărie: unul este cel în care, din obișnuință, pur și simplu i-au amăgit și batjocorit pe profesori – neținând cont că toate reformele se duc la gunoi dacă nu ai un corp profesoral partener. Cel de-al doilea este cel în care PSD vrea să smulgă de la PNL datul a „100 de lei” la salarii abia la anul, în campanie electorală. În felul ăsta vor urla triumfalist… “suntem partidul care mărește salariile profesorilor” (deși în doar ultimele 6 luni au votat de 6-7 ori împotriva măririlor). Oricum ai lua-o, tot ofensator este: profesorii sunt tratați oribil de către coaliția distrugătoare.
Repet, orice reformă în educație, fără să iei cu tine și profesorii pe acest drum, e doar vorbă goală”.
Sindicatele din Educație anunțaseră acțiuni de protest în fața Guvernului miercuri, nemulțumiți de probleme legate de salarizare. Alte proteste sunt programate și în mai multe județe: joi, 30 martie, în Brăila, Dâmboviţa și Dolj și pe 31 martie în Suceava.
Informații de context
Ligia Deca a precizat miercuri, după ședința de Guvern, că există în continuare „angajamentul politic” pentru ca „debutanții în învățământ să plece de la salariul mediu pe economie ca nivel minim pentru a fi stimulați”.
„Este vorba despre articolul care vorbea despre grila de salarizare care a pornit de la nivelul salariului mediu pe economie. S-a agreat în discuția cu reprezentanții sindicatelor, care a precedat ședința de Guvern, ca această garanție să fie introdusă în legea salarizării. Angajamentul politic există în continuare, din partea coaliției, ca debutanții în învățământ să plece de la salariul mediu pe economie ca nivel minim pentru a fi stimulați și pentru avea cei mai buni profesori la clasă”, a declarat ministra Educației la briefingul de presă de la Palatul Victoria.
Deca a mai spus că „această decizie s-a luat pentru a exista o unitate legislativă, pentru a nu avea o prevedere care să vizeze direct grila salarială într-o lege specială, ideea ar fi ca legea salarizării unitare să includă toate elementele necesare pentru ca în cazul nostru, personalul din învățământ, să fie motivați financiar. Rămâne, așa cum am spus, angajamentul politic că pentru debutanții din învățământ salariul va pleca de la nivelul salariului mediu brut pe economie”.
Despre când anume ar urma să fie crescute salariile debutanților, Deca a răspuns că după Paște se formează un grup de lucru.
„Noi am avut o serie de discuție cu federațiile sindicale, am înaintat deja către Ministerul Muncii, vizavi de cum ar trebui să arate salarizarea, plecând de la acest principiu că pleacă de la salariul mediu pe economie, s-a agreat o discuție între reprezentanții federațiilor sindicale, Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor imediat după sărbătorile de Paște. Practic avem un grup de lucru…”, a spus Ligia Deca.