Senatorul Ștefan Pălărie, aflat printre inițiatatori moțiunii simple împotriva ministrului Educației, a reclamat limbajul Ioanei Lazăr, secretar general din Ministerul Educației, dintr-o postare de pagina sa de Facebook: „Rolul dumneavoastră nu este să faceți politică, ci să conduceți o instituție”.
Amintim că astăzi Camera Deputaţilor dezbate moţiunea simplă depusă de USR împotriva ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, iar votul final va fi dat miercuri.
„Sunteți într-o poziție de demnitate publică, dar pe care o coborâți undeva foarte jos prin acest comportament public. Rolul dumneavoastră nu este să faceți politică, ci să conduceți o instituție”, a scris senatorul.
- Ce este o moțiune simplă: Camera Deputatilor sau Senatul poate adopta o moțiune simplă prin care să-și exprime poziția cu privire la o problemă de politică internă sau externă ori, după caz, cu privire la o problemă ce a facut obiectul unei interpelari. Moțiunea poate fi inițiată de cel putin 50 de depuțati.
„Mi se pare că am ajuns într-o zonă de grotesc dacă angajații unui minister stau să certe parlamentari pe Facebook, în numele ministrului, apărându-l pe acesta, în timp ce educația pe care o gestionează este la pământ”, a scris Ștefan Pălărie.
De remarcat este că, în postarea sa, Ioana Lazăr dă de înțeles că Ștefan Pălărie era apropiat de Sorin Cîmpeanu și venea să ia notițe de la el: „Nu cu mult timp în urmă, stătea cu pixul în mână și se concentra să noteze ce-i explica Sorin Cîmpeanu. Era curios, părea că îți dorește să învețe, să înțeleagă.”
- Postarea secretarului general din Ministerul Educației nu este publică.
În luna noiembrie a anului trecut, Ioana Lazăr scria tot pe pagina sa că senatorul Ștefan Pălărie îl vede vinovat pentru orice pe ministrul Cîmpeanu: ”Poate ar trebui să urmărim în ce anume se va preschimba omul politic Ștefan Pălărie, care sistematic, pentru orice minus, în orice domeniu, construiește o schemă fantasmagorică, cu același început și același final: Sorin Cîmpeanu se face vinovat de orice! Nu contează ce! Poate să fie chiar și starea vremii”.
„Înțeleg că există o preocupare mare, pentru că azi se citește în Parlament moțiunea USR împotriva ministrului Cîmpeanu, dar treaba dumneavoastră este să vă ocupați de minister, nu de dezbateri politice. Moțiunea și critica sunt atribute constituționale ale opoziției, parte dintr-un mecanism democratic, lucru care pare că vă scapă”, scrie senatorul Ștefan Pălărie.
Cine este Ioana Lazăr
Ioana Lazăr ocupă funcția de secretar general în cadrul Ministerului Educației. Ea a fost detașată luna aceasta pentru încă șase luni pe acest post, printr-o decizie a premierului României, Nicole Ciucă. Amintim că prima mutare a lui Sorin Cîmpeanu, imediat după numirea sa la Ministerul Educației, în 24 decembrie 2020, a fost să solicite detașarea Ioanei Lazăr pe postul de secretar general. Cu trei săptămâni înaintea acelui moment, Lazăr fusese dată afară din același post de ministrul precedent, Monica Anisie, care ceruse încetarea detașării.
Potrivit surselor Edupedu.ro, Ioana Lazăr este cel mai influent om din Ministerul Educației, după Sorin Cîmpeanu.
La art. 61 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 sunt precizate următoarele atribuții și responsabilități ale secretarului general:
„a) coordonează buna funcționare a compartimentelor și activităților cu caracter funcțional din cadrul ministerului și asigură legătura operativă dintre ministru și conducătorii tuturor compartimentelor din minister și unitățile subordonate, precum și legătura cu celelalte autorități și organe ale administrației publice;
b) primește și transmite spre avizare ministerelor proiectele de acte normative inițiate de minister și asigură avizarea proiectelor actelor normative primite de la alți inițiatori;
c) urmărește și gestionează procedurile de avizare, aprobare și publicare, după caz, ale actelor normative aprobate de Guvern, care au fost inițiate de minister;
c^1) îndeplinește, prin excepție de la prevederile art. 56 alin. (1) lit. d), calitatea de ordonator principal de credite, pe perioada vacanței funcției de ministru sau în situația în care acesta se află în imposibilitatea absolută a exercitării atribuțiilor;
d) monitorizează elaborarea raportărilor periodice prevăzute de reglementările în vigoare în sarcina ministerului și dispune măsuri pentru realizarea lor conform normelor specifice;
e) monitorizează implementarea politicilor de personal și respectarea principiilor privind managementul resurselor umane în cadrul instituției;
f) îndeplinește alte atribuții prevăzute de regulamentul de organizare și funcționare a ministerului ori încredințate de ministru.”
Amintim că Sorin Cîmpeanu a avut o primă reacție săptămâna trecută, într-o conferință de presă de la sediul ministerului, când a spus că „este puțin frustrant ca atunci când ai câteva zeci de ani la catedră să primești lecții din partea unora care nu au mers nici o oră la clasă, în fața elevilor sau a studenților”.
- USR se află acum în opoziție. În luna septembrie, cei de la USR-PLUS s-au retras de la guvernare, după ce Florin Cîțu l-a demis pe ministrul Justiției, Stelian Ion.