Semnare cu ceremonie la Guvern pentru primele 9 creșe finanțate prin PNRR

Foto: Guvernul României / Facebook

Semnarea contractelor de finanțare pentru construcția primelor 9 creșe, prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în prezența premierului Nicolae Ciucă, vine în contextul crizelor din zona economică și de energie.

Iată ce a declarat astăzi premierul Nicole Ciucă despre cele 124 de creșe ce vor fi construite prin finanțare PNRR: „Discutăm de 124 de creșe destinate unui număr de 7.000 de copii. Sunt prioritățile pe care guvernul și le-a asumat, astfel încât să putem să sprijinim și să acordăm atenția cuvenită tinerelor familii. Sper ca această grijă de zi cu zi față de locul unde pot să își lase copiii și să primească îngrijirea și educația pe care și le doresc, ușor să se diminueze prin aceste măsuri pe care le luăm. Sunt măsuri de dezvoltarea infrastructurii pe care, de asemenea, le aliniem cu măsurile pe care le aprobăm la nivelul Ministerului Educației. Ieri, am avut în prima lectură aprobarea 3.500 de posturi, posturi care se regăsesc și vor fi destinate inclusiv celor care își vor desfășura activitatea în aceste creșe noi”.

Lista celor 9 municipii în care se vor construi creșele pentru care a fost semnat astăzi contractul de finanțare:

Ministerul Dezvoltării are și un Program național de construire de creşe. Prima dată când s-a vorbit de primul lot de creșe a fost în august 2021. Atunci ministerul Dezvoltării anunța că se vor construi 138 de creșe. Până acum, nicio creșă nu este finalizată.

În februarie 2022, ministrul Cseke Attila aproba finanțarea construirii a 142 de creșe prin Programul naţional de construire de creşe, derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Dezvoltării, lucrările pentru prima creșă finanțată prin programul național au început în luna august 2022. Ministrul Cseke Attila spunea atunci că ar urma să fie gata prima creșă până la Crăciun: ”Pentru acest moment lucrez de mai bine de un an: punerea pietrei de temelie pentru prima creșă nouă, modernă și prietenoasă cu mediul. De Crăciun ne vom putea bucura împreună și de finalizarea acestei construcții”.

După ce a fost încheiat apelul la proiecte, Cseke Attila a anunțat că au fost depuse 228 de cereri de finanțare prin Programul Național de Redresare și Reziliență, conform unui comunicat: „Autoritățile administrației publice locale au depus 228 cereri de finanțare pentru construirea de creșe noi, moderne și prietenoase cu mediul”.

Câte creșe există România și promisiunile guvernanților

Potrivit ministrului, în 2021 erau doar 368 de creșe în toată țara, plasând România “ pe ultimul loc în UE la numărul de locuri în creșe”. Dintre acestea 148 au trecut în subordinea ministerului Educației potrivit Hotărârii de Urgență nr. 100 din 10 septembrie 2021, publicate în Monitorul Oficial pe 15 septembrie.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, spunea anul trecut că suntem pe ultimul loc din UE la numărul de creșe.

Foto: © Oksun70 | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
La un an de când anunța construirea a 142 de creșe noi, ministrul Dezvoltării Cseke Attila anunță că a semnat primele contracte de execuție pentru 15 creșe – lista
Exit mobile version