Daniel Alexandru Ion, șeful Inspectoratului Școlar Județean Dolj, a declarat că printr-o comunicare eficientă „vom reuși împreună să-i determinăm pe elevii noștri să înțeleagă că a veni îmbrăcat decent la școală reprezintă o formă de respect, în primul rând, pentru sine și apoi pentru ceilalți din jurul lor”. Declarațiile au fost făcute la emisiunea „Actual Regional” (TVR Craiova).
Acesta a precizat că fiecare școală are un regulament de ordine interioară care prevede ca elevii să aibă o ținută decentă:
„Fiecare unitate școlară are un regulament de ordine interioară și are acolo prevăzut faptul că, în școală, elevii trebuie să poarte ținute decente. Să zicem că a fost prima zi de școală și au vrut copiii să arate colegilor noile tendințe vestimentare. Dar am convingerea că, printr-o comunicare eficientă, de la director la profesori, la părinți, vom reuși împreună să-i determinăm pe elevii noștri să înțeleagă că a veni îmbrăcat decent la școală reprezintă o formă de respect, în primul rând, pentru sine și apoi pentru ceilalți din jurul lor.
Acum sunt și vârste la care ei sunt tentați să fie un pic mai ieșiți din comun, să iasă în evidență, din păcate, în anumite situații, fie prin abateri de la un comportament decent, fie prin abateri de la o ținută decentă. Dar rolul nostru acolo este foarte important, iar noi, dascălii, nu putem face nimic fără sprijinul părinților. În acele unități școlare în care există o comunicare eficientă între școală și părinți, lucrurile încep să se miște. E greu să implementezi o astfel de măsură și să dea roade de a doua a zi sau poate chiar din prima zi, dar ne străduim”, a menționat Daniel Alexandru Ion.
Informații de context
Ionela Neagoe, directorul Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din București, a declarat pentru Euronews.ro că elevii vin în clasa a V-a și „se vede această modalitate de a-l pune într-un fel pe celălalt într-o inferioritate, adică se uită de unde sunt adidașii tăi, ce fel de telefon ai.” Aceasta a spus că lucrează cu părinții la acest aspect și „cam prin clasa a VI-a toată lumea înțelege și nu se mai manifestă.”
Edupedu.ro a scris că școlile ar putea să solicite utilizarea obligatorie a uniformei școlare, potrivit unui proiect depus la Senat. Proiectul urmărește să completeze și să modifice Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cunoscută sub denumirea Legea Deca-Iohannis. Conform documentului, uniforma ar urma să fie acordată gratuit elevilor.
În proiect se arată că detaliile tehnice privind obiectele vestimentare și de încălțăminte ce compun uniforma școlară vor fi aprobate prin ordin al ministrului educației.
Ce prevede Regulament-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar
ROFUIP 2024 prevede, printre altele, că elevii au obligația de a avea un comportament civilizat şi o ţinută decentă în unitatea de învăţământ.
Noul Statut ale Elevului
Din noul Statut al Elevului a fost eliminată prevederea ca ținuta vestimentară să nu poată reprezenta un motiv pentru refuzarea accesului în perimetrul școlii. Amintim că Statutul Elevului 2024 a fost publicat în Monitorul Oficial. Este vorba despre ordinul ministrului Educației nr. 5.707 din 1 august 2024.
Concret, documentul publicat în Monitorul Oficial stabilește, printre altele, că elevii au îndatorirea de a se prezenta la școală și la toate activitățile organizate de aceasta într-o ținută vestimentară decentă.
Art. 14. — „(1) Elevii au următoarele îndatoriri: d) de a se prezenta la școală și la toate activitățile organizate de aceasta într-o ținută vestimentară decentă și adecvată și de a purta elementele de identificare în conformitate cu legislația în vigoare și cu regulamentele și hotărârile unității de învățământ preuniversitar”, conform Statutului Elevului 2024.
6 comments
In America liceele au fiecare uniformele lor, ceea ce reprezintă o mândrie de a reprezenta liceul respectiv.
Ode inchinate partidului de catre unii pe aici. Este un politruc de joasa speta. Uraste profesorii care nu se aliniaza politic.
Rusine!
Gata, au rezolvat toate problemele din învățământul de stat, acum a mai rămas asta cu îmbrăcămintea. Într-adevăr că trebuie să meargă îmbrăcat decent la școală, fără să aibă hainele rupte sau să li se vadă anumite părți ale corpului, dar să ajungi să impui uniformă, deja ne întoarcem la comunism. Trezirea, fraților! Suntem în secolul XXI, nu în epoca de tristă amintire a comunismului. Vorba celor de la Paraziții: “Comunismul a murit, dar spiritul a rămas același!”
Bun. Rezonabil. Și personalul școlii, de la A la Z trebuie sa poarte elemente de identificare permanent.
Doamne ajută! Foarte bine!
Un Profesor excelent!
Un Director excelent!
Un Inspector General excelent!
Mă bucur că am avut ocazia să-l cunosc !