Șeful inspectorului școlar Timiș: Numărul burselor de merit a crescut foarte mult în anul pandemic, când tezele nu au mai fost date. E foarte bine că bursele sunt de la 9,50 în sus

1.469 de vizualizări
Foto: © Valerii Honcharuk | Dreamstime.com
Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Timiş, Marin Popescu, a declarat miercuri că, în contextul anului pandemic, în care tezele nu au mai fost date, iar exigenţa nu a mai fost la fel de mare, a crescut mult numărul elevilor care au atins mai uşor media 8.50, acceptată pentru bursele de merit, informează Agerpres.

Numărul burselor de merit a crescut foarte mult în anul pandemic, în contextul în care tezele nu au mai fost date, valoarea s-a diluat foarte mult. Dar nu cred că aceasta este filosofia, ci pornesc de la premisa că, prin aceste burse, noi nu încurajăm elevii să înveţe. E foarte bine că bursele sunt de la 9.50 în sus, pentru că încurajează competiţia la nivelul interesului personal de a atinge nivelul pentru a lua o bursă de merit“, a afirmat Marin Popescu.

La nivelul judeţului, în acest moment, sunt în plată 40 de burse de performanţă, 18.511 burse de merit, 561 de burse de studiu şi 4.066 de burse de ajutor social. Ca efort bugetar, acestea însumează, pe judeţ, 32.400 de lei pentru bursele de performanţă, 12.440.700 lei pentru cele de merit, 128.700 lei pentru cele de studiu şi 12.712.000 pentru cele sociale.

De asemenea, Popescu a anunţat că din semestrul al doilea, respectiv din 17 ianuarie, cuantumul burselor va fi mai mare, în sensul că se vor da câte 500 de lei pentru bursa de performanţă, 200 de lei pentru bursa de merit şi bursa de ajutor social şi 150 de lei pentru bursa de studiu, conform Agerpres.

Foto: © Valerii Honcharuk | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
UPDATE Asociații ale elevilor anunță că vor protesta și vor ataca în instanță ordinul care modifică pragul de acordare a burselor / Sunt afectați 730.000 de elevi, susțin acestea
OFICIAL Bursele de merit nu se mai acordă elevilor sub media 9,50, față de 8,50 cum era până acum, iar cele de studiu sunt condiționate de media 7,50, în loc de 7,00
Consiliul Elevilor acuză Ministerul Educației de un „masacru al burselor școlare” prin eliminarea mediilor de la 8,50 la 9,50 în acordarea bursei de merit și susține că instituția „face economie pe spatele a milioane de elevi” / Amenință cu proteste generale dacă nu se revine asupra deciziei

3 comments
  1. Până acum am fost dezamăgit de deciziile luate de Sorin Cîmpeanu. Asta e printre puținele la care într-adevăr îi dau dreptate. Să fim serioși: media 8.50 nu este o performanță, nu este o medie îndeajuns de mare cât să primești bani pentru ea. Luând în considerare materiile precum Sportul, Ed. Tehnologică, Muzica, Desenul, Religia etc. la care majoritatea elevilor încheie cu media 10 pentru că nimeni nu are niciun fel de pretenție de la elevi la aceste materii (cel puțin în general), putem constata că media 8.50 nu e atât de greu de obținut. Diferența dintre un elev care învață doar ce vrea și un elev care învață la toate materiile cât mai bine, se stabilește chiar în intervalul acesta de medii (8.50 – 9.50). Argumentul ministrului mi s-a părut unul bine construit: mai mult de jumătate din numarul elevilor din România a obținut anul trecut bursă de merit. Ceva nu e ok, având în vedere că am întrece la domeniul educației marile țări civilizate din Europa și nu numai (Franța, Germania, UK, SUA etc.). În plus, ridicarea mediei de obținere a burselor îi determină pe elevi să învețe și mai bine, dat fiind că acum s-au și mărit. Unii adulți angajați sau pensionați nu câștigă cât ar câștiga un elev pe semestru din bursa de merit sau de performanță… Să fim serioși, mulți dintre copiii care luau până acum burse nu meritau pe deplin. Mie nu mi se pare normal ca un elev cu media 10 pe linie să primească accesași bursă ca unul cu 8.50! Ar trebui să ne trezim la realitate. Unii elevi chiar merită, alții nu. Bine că s-a făcut ceva în privința asta.

  2. Gandire tipica de bugetar de varf… daca “exigenţa nu a mai fost la fel de mare” nu se iau masuri impotriva acestei exigente scazute ci se taie… bursele.
    Asta e cel mai simplu de facut…
    Sa faci invatamant de calitate trebuie munca… si aici nu se baga nimeni… e mai simplu sa scazi din calitate…
    Dar semestrul acesta s-au dat teze… si in semestrul doi, care incepe imediat, ce faci cu bursele?

  3. O decizie care nu urmărește motivația pentru studiu ci sumele din buget.
    Strict contabil.

    Se putea stabili ca media minimă să fie 9.00 pentru bursa de studiu.

    N.B. 8.50 era totuși o medie prea mică pt. a primi bursă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Andreea Esca, mesaj pentru părinți și elevi: „Vă rog să luați jocurile în joacă, dar să nu luați și acest virus în joacă”. Prezentatoarea Știrilor PROTV se alătură campaniei Ministerului Educației

Prezentatoarea Știrilor PROTV, Andreea Esca transmite un mesaj video pentru părinți și elevi, în cadrul unei campanii a Ministerului Educației de responsabilizare a tinerilor să stea în casă. Aceasta spune…
Vezi articolul

Autoritățile din Iran anunță că Ahou Daryaei, studenta care s-a dezbrăcat în semn de protest împotriva obligativității purtării vălului, a fost internată la psihiatrie / „A încălcat legea”

Ahou Daryaei, studenta care s-a dezbrăcat în fața Universității Azad din Teheran a fost internată la psihiatrie, anunță Corriere della Sera, scrie G4Media.ro. „Ea nu a respectat obligația privind vălul și…
Vezi articolul

BREAKING Bacalaureat unic pentru toți liceenii, cu subiecte transdisciplinare pe model PISA, pe care îl pot susține și elevii de la școala profesională – prevedere a noului proiect “România Educată” care va fi aprobat de Guvern, anunță consilierul prezidențial Ligia Deca

Înlocuirea Bacalaureatului actual cu un BAC unic pentru toți absolvenții de liceu, pe care sa îl poată susține și elevii de la școlile profesionale sau liceele tehnologice, este una dintre…
Vezi articolul