Bogdan Suruciuc, șeful Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Botoșani, a declarat pentru botosaninews.ro că „încercăm să avem cât mai puțini profesori pensionari sau chiar să nu avem astfel de cadre didactice, să dăm o șansă tinerilor”. Amintim că, în perioada 8-23 ianuarie, profesorii care vor să rămână titulari până la 70 de ani au depus o cerere la secretariatul unității de învățământ, conform metodologiei-cadru de mobilitate pentru anul școlar 2025-2026.
„Încercăm să avem cât mai puțini profesori pensionari sau chiar să nu avem astfel de cadre didactice, să dăm o șansă tinerilor. Dar, acolo unde nu vor fi cereri și nu vom putea ocupa posturile cu cadre didactice tinere calificate, vom prefera cadrele didactice calificate, chiar dacă sunt pensionare, în detrimentul celor necalificați”, a declarat Bogdan Suruciuc.
Bogdan Cristescu, secretar de stat în Ministerul Educației, a vorbit, la DC News, despre lipsa de profesori la matematică și științe: „facem apel la colegi pensionari, pentru că nu avem destul de mulți absolvenți care să își dorească să facă asta”.
În Capitală, din 782 de profesori pensionabili la data de 1 septembrie 2024, 586 de cadre didactice au rămas la catedră în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document cu starea învățământului din Municipiul București. Acest lucru înseamnă că aproape 75% dintre profesorii pensionabili sunt încă titulari.
Ce prevede Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023:
Art. 229 – „(11) Personalul didactic de predare titular din învățământul preuniversitar căruia nu i s-a emis decizia de pensionare poate fi menținut, la cerere, anual, ca titular în funcția didactică, și peste vârsta standard de pensionare, până la vârsta de 70 de ani. Cererea se soluționează în termen de 30 zile de la data înregistrării la secretariatul unității de învățământ, prin decizie motivată care se comunică în termen de 5 zile lucrătoare de la data emiterii. Decizia poate fi contestată, în condițiile legii”, conform sursei citate.
Condițiile legale de pensionare
Ordinul nr. 7.495 din 2 decembrie 2024 este cel prin care a fost aprobată Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar în anul școlar 2025-2026.
Potrivit metodologiei de mobilitate, condiţiile legale de pensionare, luând în calcul limita de vârstă şi stagiul de cotizare, la data de 1 septembrie 2025, sunt:
a) pentru femei, vârsta la ieșirea la pensie, 62 de ani şi 5 luni, 33 de ani şi 1 lună stagiul complet de cotizare, respectiv 15 ani stagiul minim de cotizare;
b) pentru bărbați, vârsta la ieșirea la pensie, 65 de ani, 35 de ani stagiul complet de cotizare, respectiv 15 ani stagiul minim de cotizare.
8 comments
problema este că avem profile unice,pe meserii pe cale de dispariție…aici poate că ar veni meseriași,maiștri sau tehnicieni,doar că ei nu au studii psihopedagogice și nu mai sunt primiți în sistem până nu și le completează.Ar trebui că aceștia mai întâi fie lăsați să intre sa predea că și calificați,timp in care sa își completeze acele studii psihopedagogice…altfel,e greu de găsit oameni cunoscători de meserie in sistem,dacă vorbim spre exemplu de prelucrarea lemnului.
Titular pe viabilitatea postului, dacă postul este încă viabil, se poate face cerere de prelungire până la 65 ani? Mulțumesc anticipat!
Poate in jud. Botosani, unde nu ai aproape nici o sansa sa gasesti un serviciu corespunzator cu studii superioare, gasesti profesori tineri, dar in zonele dezvoltate ca Bucuresti – Ilfov, Cluj, Timis, Brasov, etc., nu gasesti profesori tineri, mai ales la stiinte exacte, nici sa dai cu tunul. Acolo, esti nevoit sa primesti pensionari si necalificati. Chiar Bucuresti are profesori necalificati si pensionari in numar mare.
nu aș lăsa mai mult de 60 de ani in profesia de profesor/învățător.. este mult prea mult, elevii sunt dificil uneori nu ai cu cine vb și ajungi la exasperare tânăr fiind, dar la 60-65-70 de ani. e inadmisibil.
Atunci multumeste-te cu profesori tineri, dar necalificati, daca ii consideri mai buni.
de acord cu dvs, este o exagerare 70!
Mi se pare foarte normal și corect! Așa și trebuie……
Cunosc un caz din județul Neamț, o tanti care abia a promovat definitivatul în învățământ și nu mai vrea să plece de la școală, că e bine, e cald… nu face nimic pentru că profesional este zero barat….. împotriva tuturor, ea vrea să rămână ……..
…..așa ceva nu se poate….
Profesori mediocri sunt indiferent de varsta, asa cum sunt angajati mediocri indiferent de varsta in toate domeniile. Cunosti vreun domeniu unde nu exista angajati mediocri?