Șeful diviziei pentru Educație a OECD: Distanțarea fizică amenință rațiunea de a fi a educației universitare / Universitățile au nevoie de taxe mai mici și de mai mulți bani de la guverne

3.172 de vizualizări
SURSA: captura romaniaeducata.eu/Administratia Prezidentiala
Restricțiile legate de contactul fizic amenință întreaga rațiune de a fi a educației în cadrul universitar, iar dacă universitățile mențin un nivel ridicat al taxelor de școlarizare ele vor deveni vulnerabile în fața firmelor de IT care ar putea oferi programe educaționale online mai bune, crede șeful diviziei pentru Educație a OECD, Andreas Schleicher, citat the Times Higher Education. El face un apel la mai multe investiții guvernamentale în sprijinul universităților, pentru ca acestea să-și poată diminua taxele.

Potrivit reprezentantului OECD, principalul element cu care universitățile îi atrag pe tineri este “experiența nemaipomenită” a mediului oferit. Dar, în condiții de distanțare, acest element dispare: studenților le e mult mai greu să întâlnească profesori de vârf, să se socializeze cu alți studenți și să împărtășească experiențe.

El este citat de Times Higher Education spunând că, “dacă universitățile rămân închise pentru următorul an, cred că aceasta va pune sub semnul întrebării la modul foarte serios valoarea ofertei lor“. “Din punctul de vedere al unui student, 9.000 de lire nu este, în niciun caz, valoarea unui curs online”, a spus el, referindu-se la taxele anuale aplicate de universități din Marea Britanie.

Potrivit lui Schleicher, normal ar fi ca guvernele să crească investițiile în acest domeniu, pentru că valoarea pe care o oferă el în schimb este foarte ridicată. Asta, însă, nu exclude complet taxele universitare – ele trebuie doar reduse și compensate cu o contribuție guvernamentală mai mare, spune el.

  • Iar oficialul OECD s-a arătat surprins de precauția universităților, când vine vorba despre redeschiderea campusurilor: “Distanțarea socială este mai ușoară pentru universități, decât pentru școala primară (…). Nu văd logica atunci când deschizi restaurantele și cinematografele, dar nu universitățile.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Înscrierea la Evaluarea Națională Documente / Foto: Pexels.com

PSD şi PNL vor să voteze astăzi controversatele legi ale educației, sub acoperirea mediatică a grevei profesorilor – acuză studenții din Iași, care le cer senatorilor să amâne votul final pe proiectele Deca, iar sindicatelor din învățământ le solicită să ia o poziție clară împotriva legilor

PSD şi PNL vor să voteze astăzi, 22 mai 2023, controversatele legi ale Educației propuse de Ligia Deca, chiar în prima zi de grevă generală a peste 200.000 de angajați…
Vezi articolul

Marcel Ciolacu, discurs pentru studenți: „Nimic din ce se întâmplă acum nu exista când eu eram de vârsta voastră. Atunci era o luptă pentru supraviețuire, unde studiile universitare nu-ți asigurau automat un loc de muncă bine plătit” / Comentariile candidatului PSD la președinție vin în contextul controverselor privind diploma sa de Bacalaureat

Valoarea studiilor universitare a fost unul dintre punctele-cheie într-un discurs rostit, miercuri, de premierul Marcel Ciolacu la deschiderea forumului Studenților Români de Pretutindeni. Ciolacu, desemnat candidat PSD la viitoarele alegeri…
Vezi articolul

Andreas Schleicher, expert OECD: Meseria de profesor trebuie să fie și atractivă intelectual, nu doar financiar / Germania, țară cu cele mai mari salarii din OECD, se confruntă cu aceeași lipsă de personal didactic pe care o vedem în România

“Nu doar salariile trebuie să conteze atunci când vorbim de atractivitatea meseriei de profesor”, a subliniat Andreas Schleicher, expert OECD, în cadrul unei dezbateri privind rezultatele PISA 2022 pentru România,…
Vezi articolul

Aproape 1.000 de locuri în plus la master, în universitățile românești, după actualizarea programelor de profil – Hotărâre de guvern / Număr mare de programe încadrate la master profesional

Numărul locurilor la master în universitățile românești crește cu 970, după evaluările făcute în ultimele luni de agenția responsabilă cu asigurarea calității în învățământul superior, potrivit actualizării situației domeniilor și…
Vezi articolul