Șeful Consiliului European pentru Cercetare, Mauro Ferrari, a demisionat din cauza “răspunsului UE” la pandemia Covid-19 / Semne de întrebare privind adevăratele motive

1.998 de vizualizări
Președintele principalei organizații europene dedicate științei și-a anunțat demisia, în plină criză coronavirus, la doar trei luni de la numirea sa în funcție, potrivit Associated Press. Mauro Ferrari, șeful Consiliului European pentru Știință, și-a anunțat demisia printr-o declarație transmisă Financial Times, iar un purtător de cuvânt al UE a confirmat, miercuri dimineață, această decizie. Profesorul Ferrari a legat decizia sa de lipsa de coordonare și obstacolele instituționale în eforturile UE de a combate pandemia Covid-19, însă presa de specialitate din UE notează că ar putea să fie (și) alte motive.

Potrivit AP, Mauro Ferarri a transmis, initial, o declarație către publicația Finanial Times,, arătând că este “extrem de dezamăgit de răspunsul european” în fața pandemiei. El s-a plâns că s-a lovit de obstacole instituționale și politice, în eforturile sale de a pune la punct rapid un program științific pentru combaterea noului coronavirus.

El scrie, în mesajul său, că “am văzut suficient atât din guvernarea științei, cât și din operațiunile politice ale Uniunii Europene (…) Mi-am pierdut încrederea în sistem”.

Demisia vine în condițiile în care Uniunea Europeană a fost criticată că nu a aplicat rapid un răspuns coordonat în fața pandemiei, deși chestiunile de sănătate țin în principal de deciziile statelor membre.

Consiliul European pentru Cercetare administrează bugete mari destinate cercetării, lansând chiar la începutul săptămânii trecute o rundă de finanțări în valoare totală de peste 450 de milioane de euro.

Publicația Science Business arată că Ferrari spune că a cerut o finanțare specială, destinată Covid-19, situație în care și-a pierdut “încrederea în sistem”.

Aceeași publicație notează că altele ar putea fi motivele ieșirii dure a lui Ferrari. Este citat un europarlamentar german, Christian Ehler, care a acuzat o acțiune de relații publice menite să mascheze adevărata situație, “în contradicție cu baza legală a funcționării Consiliului European pentru Cercetare”.

Iar publicația menționată susține, pe surse, că acest consiliu, format din 21 de membri, ar fi decis cu zile în urmă să ceară demisia lui Ferrari, pe motiv că acesta ar fi petrecut prea mult timp ocupându-se cu probleme personale, fără legătură cu instituția europeană. E amintit faptul că Mauro și-a păstrat o serie de activități în SUA, unde și-a clădit o carieră în nanotehnologie și medicină și continuă să facă parte din board-ul unei companii farmaceutice și să activeze ca profesor afiliat la Universitatea din Washington.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Studenții cer adoptarea urgență a unui proiect de lege care interzice majorarea taxelor universitare: Este inacceptabil ca universitățile să recurgă la majorarea oricăror tipuri de taxe în criza actuală

Alianța studenților susține un proiect de lege care prevede interzicerea majorării taxelor universitare pe perioada stării de urgență, în actualul și în viitorul an universitar și îndeamnă decidenții din educație…
Vezi articolul

Profesoara Rodica Zafiu, despre schimbările din Limba română: De ceva vreme, din ce în ce mai mulți oameni răspund „cu drag” la „mulțumesc”, în contexte în care nu există o apropiere între vorbitori, ceea ce poate să șocheze

Limba română, ca celelalte limbi, „se schimbă în permanență și fenomenul este perfect normal” și din aceste motive ar trebui „ca în învățământ și în dezbaterile obișnuite să avem mult…
Vezi articolul
Înscrierea la Evaluarea Națională Documente / Foto: Pexels.com

PSD şi PNL vor să voteze astăzi controversatele legi ale educației, sub acoperirea mediatică a grevei profesorilor – acuză studenții din Iași, care le cer senatorilor să amâne votul final pe proiectele Deca, iar sindicatelor din învățământ le solicită să ia o poziție clară împotriva legilor

PSD şi PNL vor să voteze astăzi, 22 mai 2023, controversatele legi ale Educației propuse de Ligia Deca, chiar în prima zi de grevă generală a peste 200.000 de angajați…
Vezi articolul

Un elev din județul Suceava care a intrat la liceu cu 5 la Matematică a obținut nota 9,90 la Bacalaureat 2024: Am reușit cu ajutorul profesorilor, m-am pregătit permanent. De ce nu am făcut-o și înainte? Nu știu. Aveam altă idee despre școală

Un elev al Colegiului „Vasile Lovinescu” Fălticeni, admis cu nota 5 la Matematica la liceu, a reușit sa obțină 9,90 la Matematică, la Bacalaureat 2024. „Am reușit cu ajutorul profesorilor,…
Vezi articolul