Șeful Consiliului de Etică demisionează după „spălarea” de plagiat a ministrului Bode, în cazul cărții bazate pe o lucrare demonstrat plagiată. Dacian Dragoș invocă o incompatibilitate iremediabilă a principiilor sale cu decizia forului, decizie la care el nu a participat

2.612 vizualizări
Dacian Dragoș / Foto: Facebook.com – Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice
Dacian Dragoș, președintele Consiliului Național de Etică în cercetare (CNECSDTI), demisionează de la conducerea acestui for, după decizia de săptămâna aceasta cum că Lucian Bode nu a plagiat în cartea bazată pe teza de doctorat, teză în cazul căreia fusese confirmat plagiatul, potrivit unei cereri de demisie publicate miercuri seară pe pagina de Facebook a instituției. Cererea a fost confirmată de surse din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, în condițiile în care Dacian Dragoș nu a putut fi contactat până la publicarea acestui articol. În mesajul citat, el invocă drept motiv al demisiei „incompatibilitatea iremediabilă a principiilor mele cu recenta hotărâre” a CNECSDTI.

Dacian Dragoș conduce și Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai, cea care, la începutul acestui an, a constatat că teza de doctorat a lui Lucian Bode a fost “profund viciată” de plagiat și citare defectuoasă. În aceste condiții, pentru evitarea unui eventual conflict, de interese, Dacian Dragoș și un alt reprezentant UBB nu au participat la dezbaterea și hotărârea CNECSDTI în cazul cărții lui Lucian Bode, bazată pe teza de doctorat.

Săptămâna trecută, Consiliul a decis că această carte „nu este plagiată, dar conține un număr mare de greșeli de citare”, conform raportului publicat marți pe site-ul instituției.

Potrivit mesajului ce poartă semnătura lui Dacian Dragoș și publicat miercuri seară pe pagina CNECSDTI:

  • „Hotărârea Comisiei de etică a UBB a evidențiat în mod echilibrat atât plagiatul, cât și erorile de citare, prin urmare nu pot fi acceptate soluțiile extreme de genul «tot ce a fost sesizat este plagiat» sau «nu este niciun plagiat» (cum spune Hotărârea 40/2023). Hotărârea 40/2023 este fără nuanțe, și asta este inacceptabil, deoarece contrazice atât Hotărârea 1/2022 a UBB cât și practica anterioară a CNECSDTI.
  • Fiind indisolubil legat de universitatea mea și de spiritul acesteia, nu pot să fiu de acord cu această dihotomie și să acționez diferit in împrejurări similare.
  • Prin urmare, ar fi imposibil să menținem o practică unitară la CNECSDTI în analiza unor sesizări viitoare, deoarece ar trebui să ignorăm mereu existența Hotărârii 40/2023.”

Dacian Dragoș fusese reconfirmat președinte CNECSDTI printr-o decizie din martie a.c..

Mesajul integral publicat pe pagina Consiliului Național de Etică:

„Stimate Domnule Ministru Sebastian Burduja,

Vă rog să acceptați demisia mea cu efect din data de 1 iunie din calitatea de președinte și membru al CNECSTDI. Până la 1 iunie voi încerca să asigur finalizarea sesizărilor în lucru care sunt într-un stadiu avansat de analiză.

Am condus acest consiliu consultativ al ministerului în două perioade: 2016-2017 si din 2020 până în prezent. Am preluat CNECSDTI cu peste 200 de dosare nerezolvate pe rol, și printr-o muncă susținută alături de colegii mei am reușit să ajungem la 5 cazuri pe rol în prezent.

Am întâmpinat dificultăți în sprijinul acordat de-a lungul timpului de minister prin direcția juridică (care a acționat contrar intereselor ministerului și a refuzat cu obstinență să reprezinte CNECSDTI în justiție așa cum cere legea), secretariatul tehnic, multă vreme nefuncțional, și compartimentul de IT. Cu toate acestea, ne-am încăpățânat să continuăm, iar unele probleme s-au rezolvat parțial (secretariatul), altele s-au cronicizat. Am crezut în datoria noastră de a analiza cu obiectivitate și cu răspundere sesizările primite, în contextul în care activitatea în cadrul consiliului nu este activitatea de bază a membrilor. Menționez aceste aspecte deoarece fără o reforma structurală și funcțională a ministerului și a compartimentelor acestuia activitatea consiliilor consultative va fi mereu problematică.

Dincolo de dificultățile întâmpinate în ultimii ani, trebuie precizat că CNECSDTI este în momentul de față un organism consultativ perfect funcțional în sine, cu o componență foarte bună și cu membri care se implică mai mult decât le solicită această poziție de membru – mă refer la doamna Dr. Raluca Andone care ne asigura apărările in justiție in locul Direcției juridice a ministerului.

Am beneficiat în ultimii ani și de sprijinul conducerii ministerului – ministru, secretar de stat, consilier ministru, sprijin care este însă umbrit de constanta incapacitate sau chiar lipsa de voință a compartimentelor interne ale ministerului de a-și exercita atribuțiile legale.

Acestea fiind zise, ajungem la motivul demisiei mele: incompatibilitatea iremediabilă a principiilor mele cu recenta Hotărâre 40/2023, adoptată fără participarea reprezentanților UBB, care contrazice flagrant atât etica cercetării promovată de Universitatea Babeș-Bolyai cât și cea promovată constant până acum de CNECSDTI sub conducerea mea.

Chiar dacă cazul L. Bode a fost unul intens politizat, analiza tezei/cărții trebuie să fie una simplă și obiectivă:

1. Există evident exagerări în sesizarea inițială de genul „traducerile din engleză trebuie puse între ghilimele”, deși traducerea este deja o minimă parafrază. Autorul citat nu a scris în limba română ca să necesite ghilimele. Dacă este citată sursa, nu poate fi încadrat ca plagiat. Acest lucru a fost evidențiat și de Comisia de etica a UBB.

2. Dacă sunt paragrafe a căror sursă nu este citată sau paragrafe copiate cuvânt cu cuvânt din română fără utilizarea ghilimelelor ne aflăm în prezența plagiatului.

Hotărârea Comisiei de etică a UBB a evidențiat în mod echilibrat atât plagiatul, cât și erorile de citare, prin urmare nu pot fi acceptate soluțiile extreme de genul „tot ce a fost sesizat este plagiat” sau „nu este niciun plagiat” (cum spune Hotărârea 40/2023). Hotărârea 40/2023 este fără nuanțe, și asta este inacceptabil, deoarece contrazice atât Hotărârea 1/2022 a UBB cât și practica anterioară a CNECSDTI.

Fiind indisolubil legat de universitatea mea și de spiritul acesteia, nu pot să fiu de acord cu această dihotomie și să acționez diferit in împrejurări similare.

Prin urmare, ar fi imposibil să menținem o practică unitară la CNECSDTI în analiza unor sesizări viitoare, deoarece ar trebui să ignorăm mereu existența Hotărârii 40/2023.

Cu sentimentul că mi-am adus aportul la revigorarea acestui consiliu și la funcționalitatea lui, vă asigur Domnule Ministru de toata considerația mea, vă mulțumesc pentru susținere și vă doresc succes în activitate.

Cu gânduri bune,

Prof. dr. Dacian C. Dragos 24.05.2023”

Citește și:
OFICIAL Decizia Consiliului de Etică în cazul cărții publicate de Lucian Bode în baza tezei de doctorat “viciate” de plagiat: “Nu este plagiată, dar conține un număr mare de greșeli de citare” / “O potențială problemă este că nu s-au folosit ghilimelele” / Forul spune că a analizat doar 27 pagini de text
Emilia Șercan, după decizia Consiliului de Etică în cazul cărții lui Lucian Bode: “Așteptați-vă în viitor să vedeți că mediul academic românesc e plin de erori de citare, noul eufemism al plagiatului. Eratori, nu plagiatori”
Membri noi în Consiliul Național de Etică a Cercetării, a cărui componență a fost extinsă – ordin de ministru
Consiliul Național de Etică decide că Lucian Bode nu a plagiat în cartea bazată pe teza sa de doctorat, deși teza era “profund viciată” de plagiat – surse / Iohannis ceruse lămurirea situației în cazul ministrului Bode, al doilea om în PNL, până la rotația guvernamentală
Emilia Șercan: Am descoperit text plagiat în 65 de pagini ale tezei lui Lucian Bode / Probele care demonstrează că ministrul de Interne a plagiat cel puțin 18,5% din teza sa de doctorat, și nu doar 2,95%
BREAKING Comisia de etică a UBB constată mai multe exemple de plagiat și citare defectuoasă în teza de doctorat a ministrului Lucian Bode: “Teza este profund viciată” / E cerută retragerea cărții publicate pe baza tezei / Conducătorul de doctorat, Adrian Ivan, a cerut stoparea oricărei analize
UPDATE Lucian Bode, după ce a cerut retragerea cărții bazate pe teza de doctorat: Apreciez în continuare că hotărârea Comisiei de Etică este afectată de grave vicii de legalitate și că masurile dispuse reprezintă acte vătămătoare / Cum se explică gestul ministrului de interne
Iohannis, despre Lucian Bode și acuzațiile de plagiat: Este adevărat că acolo sunt probleme / Mă aștept ca cel târziu până la rotația guvernamentală să se ia o decizie clară
Lucian Bode a mai pierdut un proces în cazul acuzațiilor de plagiat, anunță jurnalista Emilia Șercan / Ministrul de Interne, afirmă Șercan, a ajuns la trei procese distincte pierdute deja, unul dintre ele definitiv și irevocabil

3 comments
  1. 2. Dacă sunt paragrafe a căror sursă nu este citată sau paragrafe copiate cuvânt cu cuvânt din română fără utilizarea ghilimelelor ne aflăm în prezența plagiatului.
    Domnule Dacian Dragos,aceste criterii nu au fost aplicate de dvs in Hotararea nr.34/ 15.12.2022 si in cazul plagiatului facut de Prof.dr.Leon Danaila in lucrarea The Cordocyte.

  2. Domnule Dacian Dragos,v-ati dat demisia prea tarziu,trebuia sa va dati demisia dupa ce comisia revistei Ultrastructural Pathology a evidentiat plagiatul Prof.dr.Leon Danaila in lucrea The Cordocyte,iar Hotararea CNECSDTI Nr.34/15,12,2022 nu a avut nici o pozitie la acest plagiat. Hotararea CNECSDTI Nr.34/15.12.2022 pe care ati semnat-o este rusinoasa si jenanta,o pata neagra pe activitatea dvs.Nu va mai lamentati-adevarul (plagiatul Prof.dr.Leon Danaila) pe care nu ati vrut sa-l recunoasteti s-a razbunat si v-a dat o lectie pe care,sunt sigura,o ignorati…si veti face tot ceea ce ati fost instruit sa faceti…

  3. Domnule Dacian, vă respect priceperea dar nu apreciez modul în care v-ați folosit-o în privința lui Bode. Ați avut toate argumentele pentru a fi pronunțat: PLAGIAT, clar, nu edulcoratul “teză profund viciată”. Nu ați mai fi putut fi dezamăgit de CNETCSDI acum și ați fi putut continua lucrările bune cu care vă mândriți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Două cerințe de la proba de Matematică a Bacalaureatului de toamnă au fost traduse greșit pentru minoritățile naționale. Sesizarea, făcută după o oră de la începutul examenului / Timpul a fost prelungit pentru candidați, spune președintele Comisiei naționale de Bacalaureat, Florian Lixandru

Două dintre cerințele de la proba de matematică, Științe ale naturii, de la BAC 2023 – sesiunea de toamnă au fost traduse greșit în toate cele trei limbi ale minorităților…
Vezi articolul

Căminele din Regie au o putere instalată de 8 ori mai mică decât niște cămine noi, instalațiile sunt vechi și la cel mai recent incendiu nu prelungitorul ar fi fost de vină, spune administratorul de la Politehnica București: Incendiul a pornit de la un frigider

Căminele din campusul Regie al Politehnicii București au o rețea electrică veche și subdimensionată, spune administratorul Mihai Corocăescu, citat de Adevărul. Mai exact, au o putere instalată de 8 ori…
Vezi articolul