Într-o notă trimisă de inspectoratul școlar județean Gorj către școlile din județ, li se aduce la cunoștința profesorilor că se organizează o excursie gratuită pentru elevii de liceu la Parlament. În documentul semnat de inspectoarea generală Marcela Mrejeru, care este și vicepreședintă PSD, sunt trecute datele de contact ale unor colegi de partid pentru organizare. Se menționează că excursia este gratuită pentru elevi și profesori, fără să se precizeze sursa fondurilor.
UPDATE, 7 noiembrie: Șefa ISJ Gorj, Marcela Mrejeru, a contactat Edupedu.ro și a precizat că invitația de la vizita Parlamentul a venit din partea colegilor parlamentari și că s-ar desfășura în cadrul săptămânii Altfel. Astfel, vizita ar fi plătită din banii școlii sau ai părinților, așa cum prevede metodologia. Marcela Mrejeru a mai precizat că este autosuspendată din toate funcțiile de partid.
Nota redacției: Conform Legii învățământului preunivesriatar, Deca-Iohannis, art 168, alin 9, a)„funcțiile de conducere, de îndrumare și control din învățământul preuniversitar sunt incompatibile cu funcția de președinte sau vicepreședinte în structurile de conducere ale partidelor politice, la nivel local, județean/al municipiului București sau național”. Legea nu precizează nimic legat de posibilitatea autosuspendării din funcții.
Șefa ISJ Gorj, Marcela Mrejeru, care este și vicepreședinte al filialei județene PSD, a trimis două note către școlile din județ prin care le aduce la cunoștință profesorilor că pot înscrie elevii de clasele IX-XII în cadrul unei excursii gratuite la Parlamentul României.
Prima notă a fost trimisă în data de 2 noiembrie având nr. de înregistrare 9608/ 2.11.2023, iar a doua notă, o zi mai târziu. În documentul din 3 noiembrie, profesorilor și directorilor de școli li se amintește despre posibilitatea excursiei la Parlament pentru elevii din clasele IX-XII, din județ. Ca persoane de contact sunt enumerați 3 membri PSD, printre care și liderul filialei gorjene. Este trecut numărul de mobil și adresele de email ale colegilor de partid: Ion Cristinel Rujan, Mihai Weber, Claudiu Manta. Pe listă se află și un membru USR: Radu Miruță.
Ce prevede legea educației nr. 198/2023
Articolul 3, lit.k din Legea 198/2023 prevede că principiile care guvernează învățământul preuniversitar sunt:
k) principiul libertății de gândire și al independenței față de ideologii, doctrine politice și religioase;
De asemenea, articolul 11 alineatul (1) prevede că “în unitățile de învățământ preuniversitar și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, precum și în cadrul activităților desfășurate în mediul online de unitățile de învățământ preuniversitar sunt interzise discriminările pe criteriile menționate în Ordonanța Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția măsurilor afirmative dispuse de lege. Sunt interzise manifestările și propaganda de natură politică și prozelitismul religios”.
La alineatul 3 se menționează clar că sunt pasibili de sancțiuni pentru abateri disciplinare cei care “încălcă prevederile alin. (1) de către personalul din învățământul preuniversitar constituie abatere disciplinară și se sancționează conform prevederilor art. 210 și 213”.
Sancțiunile prevăzute sunt:
a) observație scrisă;
b) reducerea salariului cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni;
c) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru obținerea gradației de merit, pentru ocuparea unei funcții de conducere, de îndrumare și de control;
d) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de a face parte din comisiile de organizare și desfășurare a examenelor naționale;
e) destituirea din funcția de conducere, de îndrumare și control din învățământ.
Informații de context
De numele inspectoarei școlare Marcela Mrejeru se leagă și o sesizare a unui profesor cu 17 ani vechime la catedră care îi cere Ligiei Deca să-l primească în audiență. Profesorul Alin Negomireanu predă filosofie la liceu și educație socială la gimnaziu, și de 5 luni vrea să ajungă într-o audiență la ministrul Educației, Ligia Deca. Fără succes, însă. Într-o scrisoare deschisă trimisă și redacției Alin Negomireanu solicită din nou o audiență demnitarului care conduce Ministerul Educației și acuză mai multe nereguli și abuzuri ale Inspectoratului Școlar Județean Gorj. Cadrul didactic arată cu documente cum Inspectoratul Școlar Județean Gorj, prin inspectorii care au semnat deciziile în cazul său, a încălcat metodologia de mobilitate și calendarul din ordinul de ministru 6218/2022.
Amintim, în iulie anul acesta, Edupedu.ro a scris că mai mulți profesori din Gorj au fost înrolați în PSD de inspectoarea școlară generală, Marcela Mrejeru, prezentați partidului ca „oameni care până acum nu au mai făcut parte din niciun partid politic și vor să se implice activ pentru realizarea obiectivelor”.
Într-o postare a PSD Gorj din data de 6 iulie este anunțată intrarea în politică a mai mulți profesori din județul Gorj, cu următorul mesaj: „Le urăm bun venit în PSD Gorj unor oameni care până acum nu au mai făcut parte din niciun partid politic și vor să se implice activ pentru realizarea obiectivelor pe care ni le-am propus”.
Postarea e ilustrată cu mai multe poze, în care șefa Inspectoratului școlar județean (ISJ) Gorj, Marcela Mrejeru, este alături de profesorii de la mai multe școli și licee din județ.
Inspectorul școlar general Marcela Mrejeru a fost numită în funcția de inspector general școlar prima oară, în martie 2019, când a ocupat funcția până în ianuarie 2020. În același an a fost aleasă consilier municipal pe listele PSD. Între 2020-2022, șefă a ISJ Gorj a fost numită Dana Constantinescu, membră PNL. Aceasta și-a prezentat demisia în iulie anul trecut, când Marcela Mrejeru a fost repusă în funcție, prin ordinul ministrului de atunci, Sorin Cîmpeanu. Potrivit unei analize a publicației Dela0.ro din luna mai 2022, prin alianța PNL-PSD, sub ministrul Sorin Cîmpeanu, social-democrații au recâștigat în aproape jumătate de an aproape o treime din inspectorate. Marcela Mrejeru este titular pe catedra de istorie de la Colegiul Național “Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu.
În 2021, sub mandatul lui Sorin Cîmpeanu, însă în guvernul PNL-USR, era în plină pregătire o ordonanță de urgență pentru organizarea unui concurs național pentru inspectori școlari, proces care n-a mai avut loc, în contextul ruperii acelei coaliții și regrupării politice a PNL într-o alianță cu PSD, în ultima parte a anului. Concursul pentru inspectorii școlari ar fi trebuit să aibă loc înaintea concursului de directori care s-a desfășurat în 2021, conform aceluiași ministru.
Tot sub ministrul Sorin Cîmpeanu s-a ajuns ca, în noiembrie anul trecut, 38 din cele 42 de funcții de inspector școlar general din România să fie deținute de membri PNL și UDMR, iar patru – de persoane susținute de PNL în acele funcții.
14 comments
Scoala a devenit loc de munca pentru profesori, nu are legatura cu educatia si invatamantul.Cunoasrem aceasta modalitate: adica ascunsa in spatele telefonului sau calculatorului si sa aduca jigniri copiilor si parintilor.
Adevarul mai jos. Ca sa stiti pentru ce ati facut greva. Sa faca ei economii. Fraierilor.
Prof. Mircea Coșea a descris, în numai câteva cuvinte, motivul pentru care Guvernul nu a făcut rectificarea bugetară și încearcă să scoată bani din Fondul de Rezervă, dar și care este cea mai mare greșeală în privința dialogului cu poporul, care ”a început să fie mai deștept decât se crede”.
”Vorbesc direct, fără să am vreun angajament politic, îmi asum ceea ce vorbesc. Faptul că nu s-a făcut rectificare este o recunoaștere a Guvernului că bugetul este în faliment. Că nu are cum să facă rectificarea, că nu mai sunt bani. Este un faliment, acesta este cuvântul – este urât.
Și, atunci, ce face Guvernul? Inventează o nouă noțiune, care nici măcar nu este concept, și anume Fondul de Rezervă al Guvernul. De unde vine asta? Îl are domnul Ciolacu în sertar și îl scoate de acolo și îl dă cui vrea dânsul? Că și asta este o problemă. Cui dă? Cui vrea dânsul? Nu. Acești bani sunt preluați de la ministerele care nu și-au făcut programul.
“Este o situație disperată”
Ce înseamnă asta? Se taie din investiții. Este o situație foarte grea, o situație disperată, dar în această situație sunt și elemente care trebuie să fie raționale. Și anume: trebuie să spui acestui popor care a început să fie mai deștept decât se crede, înțelege fenomenul economic, piața liberă… Dă-i acestui popor, în primul rând, o notă de sinceritate și spune-i așa: În momentul de față, din cauza unor greșeli, din cauza războiului sau că a plouat mai mult, suntem în mare dificultate. În condițiile astea, trebuie să înțelegem că anumite lucruri nu se pot face imediat. Nu putem să echilibrăm bugetul într-un an. Nu se poate.
nu e singurul partid care face așa ceva… în Vrancea , la propunerea USR , PNL a acceptat să facă excursie plătită integral de către CJ …au fost elevii claselor a8a din tot județul ,timp de o lună la Senat și Muzeul Antipa …gratis …cu sandvici și masa de prânz la Senat …gratis…o fi bine ?
Cântă la altă masă.
Vine și Băsescu în Gorj și se mobilizează in scoli să meargă la întâlnirea cu dânsul.
Doamna nu face excursie, face propagandă electorală! Este șefa PSD și are transport gratuit, ce ne lovim de nimicuri!?,, Excursia să iasă! ” Ii urez călătorie lungă…. și irealizabilă! Poate mai are și alte restanțe de aplicat în județul său, ar fi bine să se grăbească….! Cu bugetul este bine la sfârșit de ani sau primește ceva,, sfanți ” în urma rectificării?!
cam da!
Incep sa se planifice centrele electorale de prin scoli etc
Protejați-vă copiii față de acest sistem de învățământ și de aceste jeguri de profesori !
Daca ai sti tu ca unii nu suntem jeguri. Ci suportam sabotajele si manerelile directorilor acoliti politic. Si nu putem face nimic. Ai vazut cum greva a fost forțat stinsa. Nu putem sa ii dam in judecata ca au si judecătorii mânjiți. Nu mai putem sa ne facem datoria de profesori. Am ajuns sa fim polițiști, jandarmi, statisticieni, bone, asistenți sociali, orice numai sa ne faceti voi jeguri. Felicitări ca ati cazut in plasa presei platite de 10 ani care ne desconsidera profesia si scoate numai ce e rău din ea. Unde sa ne ducem cand asta am invatat sa facem? Studii superioare, oameni invatati. Ne vor la matura probabil. Credeti ca noi mai vrem asa? Veniti in locul nostru daca credeți ca e bine. E bine pentru o elita care face pe dictatoarea pe spatele nostru. Gândiți cu capul vostru. Manelistilor si parveniților!
Scoala a devenit loc de munca pentru profesori, nu are legatura cu educatia si invatamantul.Cunoasrem aceasta modalitate: adica ascunsa in spatele telefonului sau calculatorului si sa aduca jigniri copiilor si parintilor.
Foarte bine ce face doamna inspector! Banii nu sunt problema doar are balta pește! As fi curioasă dacă elevii de la țară, unii dintre ei îmbrăcați poate mai sărăcăcios vor fi primiți alaturi de cei de la liceele,, de top” care știm noi cum sunt.
Opaaaa începe campania electorala. Liceenii majori sau care vor deveni majori la anul. Nu le ar fi rusine.
daca e gratuit,foarte bine😃Excursie frumoasa! Sa se asigure doamna că se vor putea vizita toate sălile,nu cum au pățit unii bieți elevi care,deși au plătit bilet,au avut săli închise…nici in balcon n au putut ieși…
Acest tip de căței de partid distrug tot ce înseamnă educație, performanță, inițiativă și voluntariat. În orice domeniu.
Ieri, și rromii au fosr duși cu autocarele pentru a-l întâlni pe Ciolacu și a-i promite că-l susțin la anul, în contrapartidă cu unele cadouri eterne a cordate acestora.
Acum, pe același principiu, dihania roșie vrea să-i prindă datori pe elevi și profesori.