Șefa ISJ Cluj: 100 de școli din județ vor deschide cu prezența fizică integrală zilnică, 108 școli, prin rotație. Una singură a solicitat exclusiv online. Elevii vor avea un orar fix, indiferent dacă fac ore online – pot urmări lecția și pot interveni

6.979 de vizualizări
Foto: actualdecj.ro
Un număr de 100 de școli din județul Cluj vor deschide anul școlar cu prezența fizică integrală zilnică la cursuri, iar 108 școli, prin rotație, a declarat inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj, Marinela Marc, la TVR Cluj. Șefa inspectoratului a spus că elevii vor avea un orar fix pe toată durata anului școlar, indiferent dacă unii fac și ore online.

“Am centralizat toate propunerile trimise, cele mai multe merg pe varianta hibrid, aproape jumătate sunt activitate față în față, o singură școală își dorește exclusiv online, dar sigur că nu încurajăm acest gen de activitate, interesul nostru este ca elevii să vină la școală, să interacționeze cu cadrele didactice, cu colegii pentru că nu este benefică în primul rând pentru dezvoltarea lor personală și emoțională această izolare în fața calculatorului”, a declarat inspectorul Marinela Marc.

“100 de școli au declarat că pot asigura programul cu prezența integrală, zilnic, la școala a elevilor și 108, prin rotație”, potrivit acesteia.

Oficialul a explicat că toate școlile vor avea încă de la începutul anului, pe care elevii și profesorii îl vor respecta, indiferent dacă vor învăța față în față sau online.

“Acest orar care va funcționa din toamnă, deci am ținut foarte mult la acest lucru, va fi un orar fix de la începutul anului școlar pe care și elevii și profesorii îl vor respecta, chiar dacă vremelnic unii lucrează de acasă și unii de la școală, dar au același orar cu aceeași durată a lecției, doar că unii vor urmări de acasă ce se întâmplă în clasă, dar cu posibilitatea de a interveni”, a explicat șefa ISJ Cluj.

Nu discutăm de online la ciclul primar

“Am convenit în ședință cu directorii că indiferent de situație la ciclul primar vom merge pe activitate față în față în două schimburi. Deci învățătoarele sunt dispuse să lucreze cu jumătate din clasă și apoi cu cealaltă jumătate de clasă, față în față. Deci nu vorbim de activitate de online la ciclul primar pentru că este greu să formezi deprinderi la această vârstă în fața calculatorului. Cum să formezi deprinderi de scriere… Și cu respectarea măsurilor, cu igienizare, cu aerisire și igienizarea spațiilor între cele două grupe. Va fi poate mai greu pentru părinți să găsească soluții pentru supravegherea copiilor, dar cred că trebuie să înțelegem cu toții că important este ca acești copii să vină la școală și să fie în siguranță”, a spus Marinela Marc.

Reamintim că fiecare școală din România a transmis săptămâna aceasta la centru necesitățile pe care le are pentru începutul anului școlar 2020-2021. Unitățile au fost obligate să dea date despre câți elevi încap “distanțați” în clase și de câți învățători și educatori au nevoie sau câte norme în plus sunt la liceu și gimnaziu.

Foto: Marinela Marc/actualdecj.ro


8 comments
  1. Buna ziua,
    Vad ca toata lumea e ofensata ca trebuie sa se lucreze mai mult cu copiii din ciclul primar cu 2 ore in plus fata de cum era pana acum. Dar in perioada starii de urgenta cand primeam teme pe watts-up si invatatorii ne dedicau o ora pe zi nu s-a pus problema atunci ca si noi parintii lucram de acasa si trebuia sa facem teme si cu copiii iar invatatorii erau platiti integral, sa nu mai vorbesc de educatori… Ori de cate ori vi se da sa lucrati ceva in plus sariti in sus dar cand vi se da pe gratis stati linistiti in banca voastra; bineinteles nu se aplica la toata lumea. Nici pentru parinti nu va fi usor sa se imparta sa-i duca pe copii la scoala si apoi sa se reintoarca la ora 11 inapoi si sa lucreze in continuare ca nu stam toti acasa sau avem ajutoare, asa ca fiecare trebuie sa facem un mic sacrificiu.

    1. Esti indreptatita sa faci sacrificii, e copilul tau, nu al meu. Eu pentru guvern sunt un simplu lucrator comercial, vand cunostinte. Daca a fost 1 ora sau 2 sau 3 este alegerea profesorului.Ti-a livrat materia dupa ce in alte 9 ore pe zi ti-a cautat ce ai de facut cu copilul tau, ti a adaptat si mai ales, ti-a corectat la atatea discipline invatatorul si la atatea clase profesorului. Si nu uita, stimabilo, sunt clase cu aproape 40 de elevi si un profesor poate avea si 17 clase. Eu am 14. Tu nu esti in stare sa ti gestionezi timpul necesar educarii unui SINGUR plod si ai tupeul sa mi spui mie ca doar o ora i am alocat? Nu, stimsbilo, i am alocat 12 ore pe zi, ca lectiile si platformele si temele nu se pregatesc singure. Si mai am si eu viata, am si eu, profesorul familie, copii de crescut si mai ales mai am inca bun simt.

      1. Buna ziua,
        Draga doamna dupa cum am mentionat si in comentariul de mai sus nu toti suntem la fel, eu m-am referit la invatatorii din ciclul primar care au doar o clasa de copii nu au zece clase si nu sunt la mai multe scoli, la fel si educatorii de la gradinite. Draga doamna materia in clasele primare este dupa carti si caiete speciale nu au avut invatatorii lucrari de doctorat de pregatit. Profesorii de la clasa a V-a in sus nu contest ca au multe clase si stiu ca altii au si in scoli diferite ca sa-si faca numarul de ore pentru o norma intreaga, si eu am fost eleva si stiu cum isi predau unii profesori orele …dupa cum am spus nu toti sunt la fel . Dar ca sa functionam toti in aceasta societate pe care o dorim cat de cat normala, si mai ales in aceasta perioada, nu cred ca greva e o solutie (dupa cum scriau ce-i de mai jos) .

  2. In invatamantul primar, conform legii o ora este alcatuita din 45 minute predate plus 15 minute pauza. De acum incolo o ora = 2×30 minute predate, adica 60 minute predate. Asta e intentia ministerului impreuna cu inspectoratele. Nici profesorii nu scapa. Planul de mai sus e valabil si pentru ei. Sindicatele dorm…

  3. Minciuni. Vor ca invatatorii sa lucreze cu 33% mai mult, fara plata suplimentara. Ore didactice de 30 de minute predate de doua ori, pe grupe. Adica 60 minute considerate egale cu 45 minute predate (cum era pana acum). 60=45? FARA PLATA SUPLIMENTARA, orele predate dublu, in plina pandemie.

    1. Sindicat aveti sau sunteti o turma de oi fara creier? Eu sunt profesor si nu as accepta asa ceva. Lista de semnaturi la sibdicatul de care apartineti si greva japoneza la inceput de an. Apoi vedeti ce obtineti

  4. Foarte interesant. Sper ca invatatorii chiar au fost intrebati daca sunt de acord sa munceasca dublu si sa se expuna interactiunii cu un numar dublu de copii. Pentru ca in Bucuresti nu ne-a intrebat nimeni nimic. Sper ca nu am fost “oferiti voluntari”.

    1. Chiar acelasi lucru ma intrebam: cu cata nonsalanta spune madama asta ca invatatorii au fost de acord. Au fost de acord in virtutea carei obligatii? Aia din fisa postului in care spune ca profesorul este obligata sa faca voluntariat? Ati mai auzit asa ceva in vreo democratie?? Sa obligi in fisa postului la VOLUNTARIAT? Stimati aia din privat care “behaiti ” de cateva luni cum ca voi care stati in somaj tehnici pe banii statului sunteti defavorizati fata de profesorii care nu au primit acest drept si au fost obligati sa predea cu toate ale lor online, dragilor, inca mai aveti parerea ca profesia de profesor e frumoasa, plina de vacante si mult roz, acadele si vata pe bat pufoasa? In contractele voastre e stipulatvca tre’ sa munciti voluntar pe nasturi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ciucă, despre școlile din programul “masa caldă”: Să fie alese dintre cele care au cu adevărat nevoie și să aibă o repartizare unitară și echilibrată la nivelul întregii țări / Peste 63% din cele nou adăugate anul acesta inițial sunt din localități cu primari PNL

Au fost aprobate, în ședința de Guvern, normele metodologice pentru aplicarea programului Masă caldă în școli, care s-a extins acum la 350 de școli. Premierul Nicolae Ciucă a sfătuit ministerul…
Vezi articolul

Corectare examene 2024. Ligia Deca anunță că a „rezolvat” eroarea din platforma digitală care permitea punctaje diferite pentru grile, de la profesori diferiți: „Dacă se găsesc diferențe la itemi obiectivi, lucrarea se întoarce la profesor”

Lucrările de la examenele naționale, precum Evaluarea Națională pentru elevii de clasa a VIII-a și Bacalaureatul 2024 se întorc la profesori, în platforma de corectare digitalizată, dacă sunt identificate diferențe…
Vezi articolul

Declarație care produce confuzie a Ligiei Deca: Chiar dacă un copil ar avea o zi proastă în ziua concursului de admitere, dacă el va fi ales de către liceu, are şansa să concureze din nou pe baza repartizării computerizate

Ministra Educației a declarat de la Palatul Victoria, după ședința de guvern în care a prezentat în primă lectură proiectele legilor educației, că admiterea la liceu în forma propusă este…
Vezi articolul

Cazul elevului din Alba care a primit nota 8,75 la limba română la Bac și după contestație a obținut 10: Șeful ISJ Alba: “Este prea mult. Nota 10 poți să o dai numai atunci când nu poți să-i găsești absolut nimic” / În țară, peste 5.500 de lucrări au primit peste un punct după contestații

După publicarea rezultatelor finale de la Bac 2023, Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Alba, Cornel Sandu, a fost întrebat într-o conferință de presă cum își explică mărirea unei note a unui…
Vezi articolul