Șefa inspectoratului școlar Iași, Luciana Antoci, a anunțat la Radio România Iași că 10 directori de școli au demisionat și au revenit la catedră, deoarece au considerat că „pot câștiga mai bine decât din poziția de director”. „Poate să pară paradoxal, dar din păcate, așa sunt așezate lucrurile în acest moment pe calculul retribuțiilor salariale”, a spus aceasta.
UPDATE 15:00: Reprezentanții ISJ Iași au contactat redacția Edupedu.ro, ulterior publicării știrii preluate din presa locală și au precizat că de fapt sunt 10 directori, din care 7 adjuncți, care și-au depus demisia la acest debut de an școlar. Inițial, inspectorul școlar general a declarat pentru Radio România Iași că sunt „10 directori și spre 20 de directori adjuncți”.
Știrea inițială:
”Vorbim despre directori care și-au exprimat fie din nevoi personale, fie pentru că au considerat că, revenind la catedră, pot câștiga mai bine decât din poziția de director. Poate să pară paradoxal, dar din păcate, așa sunt așezate lucrurile în acest moment pe calculul retribuțiilor salariale, deci, fie dintr-un argument, fie dintr-altul și-au exprimat dorința de a se retrage mai mulți directori. La Iași, în jur de 3 directori și 7 directori adjuncți”, a spus Luciana Antoci.
Cei care au demisionat au fost înlocuiți ce alte persoane din școală, după cum a spus inspectorul general:
„Au fost înlocuiți cu personal din unitatea de învățământ în cele mai multe dintre cazuri. Ne-a interesat în egală măsură ca cei care preiau rolul de directori să aibă și deschidere spre comunicare cu unitatea administrativ-teritorială, cu primarul, cu consiliul local în așa fel încât să poată fluidiza procesul de sprijin al școlilor din această perspectivă.”
2.500 de directori de școli și grădinițe cer premierului Ciolacu, printr-o scrisoare deschisă, salarii mai mari. Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a declarat pentru Edupedu.ro că „sunt deja directori care au început să-și dea demisia și procentul este destul de ridicat.”
Cornelia Popa Stavri, președintele Sindicatului Independent din Învăţământul Preuniversitar Sector 4 (afiliat la FSLI), a precizat pentru Edupedu.ro că sunt anomalii în salarizarea directorilor de școli și grădinițe și a adus în atenție că draftul legii salarizării ar fi trebuit să fie cunoscut încă din luna iulie:
„Sunt niște anomalii în salarizarea directorilor de unități de învățământ. Din acest motiv sunt și foarte mulți care își dau demisia. Refuză să rămână pe un astfel de salariu. E mai convenabil să stea la catedră decât să-și asume atâtea răspunderi în conducerea unei unități de învățământ. (…)
Foto: © Fizkes | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.
6 comments
La noi, Dir. adjunct, avea o norma la programul școlar de zi. Începea programul la ora 08, cu prezenta la clasa. La ora 14.00, era final de program, pleca acasă.
Formal, avea program de 50% ca director, 50% ca profesor, dar , fenta era ca mai avea contract de 50 la % la seral, deși cf. încadrării, nu avea ore la seral. Și pentru ca sistemul permitea, l-a încadrat și pe soț, cu program de zi și seral. Și cum soțul, lucra în alta parte cu sal mare, pe timp de zi până la ora 14, Dir. adjunct ii ținea orele.
Persoana care a reclamat acest aspect, la MEN și ISJ, a zburat din sistem, chit ca asigura informatizarea UI.
Se întâmplă….așteptăm și demisia șefilor ISJ,că așa se aude,că aceste instituții vor fi preluate de alte direcții la nivel județean…
Directorii compenseaza cu ore suplimentare (vesnic sunt la ore cand ai nevoie de ei) si salarii de merit, indiferent de performanta scolii (conditii, promovabilitate)
Foarte bine. Pai decat sa stai 8 – 10 ore la scoala pe o leafa mai mica mai bine 4-5 ore ca profesor. Bravo lor. Si asa se gasesc altii sa le ia locul, nimeni nu e de neinlocuit.
Și ca profesor trebuie sa lucrezi 8 ore la școală, 4-5 ore la predare, 3-4 ore la activitatile pregătitoare.
Eu personal am fost deranjat de faptul ca la greva NU s-au cerut spatii de lucru în orele când nu sunt la catedra.
Hai, lasati, lasati! Abureli de astea am mai vazut.