Miercuri, 24 mai, are loc o ședință a sindicatelor din Educație, pe tema grevei profesorilor, la care sunt invitați reprezentanții Guvernului, după cum au anunțat ieri liderii de sindicat. Angajații din sistemul de Învățământ continuă greva miercuri, 24 mai, pentru a treia zi. De luni, au intrat în grevă peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic.
„Noi începem ședința la ora 16 și la ora 17 sunt invitați ministrul Educației, ministrul Muncii, ministrul de Finanțe și, bineînțeles, dl. prim-ministru și dl. Marcel Ciolacu”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret.”
Marți, 23 mai, sindicatele din Educației au fost invitate la o discuție informală de către premierul Ciucă. După ce s-a încheiat întâlnirea, reprezentanții profesorilor au transmis că va continua greva.
Liderii de sindicat acuză Ministerul Educației că încearcă să facă presiuni prin inspectoratele școlare pentru ca profesorii să înceteze greva.
Edupedu.ro. a scris că Ministerul Educației a făcut precizări pentru directorii de școli, despre angajații care iau parte la greva generală. Prevederi din trei acte normative au fost puse într-o adresă fără explicații pentru conducerile școlilor și făceau trimiteri și la amenzi.
Sindicatele demontează însă documentul trimis de Minister, punct cu punct: Conține dispoziții contradictorii și creează o presiune nejustificată asupra directorilor.
Potrivit sindicatelor, perioada grevei se consideră vechime în muncă și nu afectează obținerea gradelor didactice pentru profesori.
De ce fac profesorii grevă. Revendicările sindicatelor din educație:
- „Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
- Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
- Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
- Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
- Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
- Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
- Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației.“
1 comment
Nu renuntam. Ramanem fermi si uniti. Se aduna fortele de la zi la zi. Sigur vom reusi.