Viceprimarul unei comune ieșene reclamă că directoarea școlii profesionale a aprobat desfășurarea în școală a unei ședințe de partid. „Astăzi, la Școala Profesională din Fântânele s-a ținut o ședință PSD. Există un ordin de ministru care interzice activitățile politice în instituțiile de învățământ”, acuză viceprimarul PNL Constantin Munteanu. Directoarea școlii, Maria Chelariu, este soția primarul social-democrat al comunei Fântânele, Sorin Chelariu, potrivit presei locale.
Purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Școlar Județean Iași (ISJ Iași), Antonina Bliorț, a declarat pentru Edupedu.ro că instituția s-a autosesizat. „Inspectoratul Școlar Județean Iași s-a autosesizat și în acest moment reprezentanții ISJ sunt în unitatea școlară, pentru verificări preliminare. În funcție de ceea ce vor identifica inspectorii care au mers acum în școală, se vor impune măsuri. Intenția este să facă acest lucru cât de repede, acum sunt în școală”, a precizat pentru Edupedu.ro purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Școlar.
Aceasta a afirmat „până la acest moment, acesta este primul caz de acest gen care a fost transmis către noi”. Purtătoarea de cuvânt a adăugat că „Inspectoratul Școlar Județean a transmis prin colegii mei de la management precizările [cu privire la interdicția desfășurării în spațiile școlare a activităților de natură politică – N.Red.] către toate unitățile școlare din județul Iași. Adresa a fost trimisă către toți directorii”.
Ancheta a pornit după ce viceprimarul comunei Fântânele din județul Iași, Constantin Munteanu, a cerut public Inspectoratului Școlar să o demită pe directoarea Școlii Profesionale din Fântânele. „Astăzi, la Școala Profesională din Fântânele s-a ținut o ședință PSD. Există un ordin de ministru care interzice activitățile politice în instituțiile de învățământ. (…) În calitate de viceprimar am sunat la 112. Cerem Inspectoratului Școlar Județean Iași să o demită urgent pe doamna Chelariu. Și-a depășit clar atribuțiile și a nesocotit ordinul ministrului”, scrie Munteanu pe pagina sa de Facebook.
Sancțiunile prevăzute în Legea Educației
Amintim că Legea învățământului preuniversitar în vigoare prevede că în școli „sunt interzise manifestările și propaganda de natură politică.
Concret, articolul 11 al Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023 statuează următoarele: „(1) În unitățile de învățământ preuniversitar și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, precum și în cadrul activităților desfășurate în mediul online de unitățile de învățământ preuniversitar sunt interzise discriminările pe criteriile menționate în Ordonanța Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările și completările ulterioare, cu excepția măsurilor afirmative dispuse de lege. Sunt interzise manifestările și propaganda de natură politică și prozelitismul religios”.
(1) Sancțiunile disciplinare care se pot aplica personalului didactic de predare, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt:
a) avertisment scris;
b) reducerea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, de îndrumare și control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni;
c) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru obținerea gradației de merit, pentru ocuparea unei funcții de conducere, de îndrumare și de control ori a unei funcții didactice superioare;
d) suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de a face parte din comisiile de organizare și desfășurare a examenelor naționale;
e) desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.(2) Pentru abaterile disciplinare prevăzute la art. 209 alin. (2) lit. a) și b) se pot aplica cumulat sancțiunile disciplinare prevăzute la alin. (1) lit. b)-d) sau cea prevăzută la alin. (1) lit. e). Pentru celelalte abateri se poate aplica sancțiunea prevăzută la alin. (1) lit. e) ori una sau mai multe cumulate dintre sancțiunile prevăzute la alin. (1).(3) În funcție de gravitatea abaterii disciplinare, la aplicarea sancțiunilor prevăzute la lit. b)-e) se dispune și măsura retragerii decorațiilor, ordinelor, medaliilor, titlurilor primite de cadrul didactic în conformitate cu prevederile art. 218.
Informații de background
Edupedu.ro a scris despre o competiție sportivă a unei filiale TSD anunțată la Colegiul Național „Ion Minulescu” din Slatina, anulată de partid după ce conducerea școlii aprobase cererea.
Un alt caz, în noiembrie 2023: Șefa Inspectoratului școlar Gorj, vicepreședinta filialei județene PSD, voia să organizeze o excursie gratuită la Parlament cu profesori și elevii de liceu de la toate școlile din județ. A transmis o notă prin care conducerile școlilor să-i contacteze pe colegii ei de partid.
În decembrie 2022, PNL se mândrea cu un eveniment politic într-un colegiu național din Hunedoara, mascat sub aparența unui turneu sportiv și „aprobat” de conducerea liceului, deși activitățile politice în școli sunt interzise prin lege.
Edupedu.ro a scris că elevi cu nevoi speciale de la o școală din Călărași au fost folosiți într-un material video PSD. Era prezent și inspectorul școlar general adjunct, dar “nu în calitate de inspector”. Directoarea spunea că a fost „luată prin surprindere” și că nu a existat un acord al părinților ca elevii să apară în clipul politic.
De precizat că toate funcțiile de conducere din inspectoratele școlare și casele corpului didactic sunt ocupate politic, prin detașare, conform unui raport publicat în martie 2023 de Ministerul Educației, instituție care refuză de trei ani să organizeze concursuri, așa cum îi cere legea. Peste 1.700 de directori de școli sunt puși tot politic – detalii aici.