Schimbări majore în Educație / Cîmpeanu: Se renunță la mediile semestriale și obligativitatea tezelor, numărul de note stabilit este N+3. Profesorii vor avea mult mai multă autonomie la evaluare pe parcursul anului

Foto: INQUAM Photos - Adriana Neagoe

„Se renunță la mediile semestriale, se renunță la obligativitatea susținerii tezelor semestriale, va fi necesară o singură medie generală la finalul anului școlar, iar profesorul va avea mult mai multă autonomie în scopul unei evaluări ritmice pe parcursul întregului an școlar”, a declarat ministrul Educației în cadrul unei conferințe de presă.

Sorin Cîmpeanu a spus că mâine urmează să fie emis un ordin de ministru în privința modificărilor Regulamentului-cadru de organizate și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar.

Iată ce a declarat Ministrul Educației despre modificările Regulamentului de organizare și funcționare a școlilor:

„Mâine, aceste modificări se îmbrace forma unui ordin de ministru al Educației și să fie transmise spre publicare în Monitorul Oficial”.

„Se renunță la mediile semestriale, se renunță la obligativitatea susținerii tezelor semestriale, va fi necesară o singură medie generală la finalul anului școlar, iar profesorul va avea mult mai multă autonomie în scopul unei evaluări ritmice pe parcursul întregului an școlar. Au fost mai multe variante de lucru, s-a agreat ca numărul minim de note pentru o disciplină să fie egal cu N + 3, unde N este numărul de ore alocat săptămânal pentru o anumită disciplină. Altfel spus, pentru disciplina care are două ore pe săptămână într-un an școlar vor fi necesare cel puțin cinci note. Profesorul, repet, are totală autonomie în evaluarea ritmică pe parcursul întregului an școlar”.

Întrebare: Putem avea o lună, două sau un modul fără nicio notă și notele să fie trecute în catalog la …?

Sorin Cîmpeanu: Am lăsat la latitudinea fiecărui cadru didactic. Dacă mă întrebați pe mine, vă răspund în calitate de cadru didactic și nu de ministru al Educației: da, aș avea o evaluare într-un fel specific disciplinei pe fiecare dintre modurile de învățare dintre perioadele de cursuri.

Întrebare: Ar trebui să știe unde se situează după fiecare modul?

Sorin Cîmpeanu: Fiecare profesor își face propria strategie, fiecare profesor știe că are un curriculum care este construit pe unități de învățare și va ști, cu siguranță, să facă această evaluare ritmică. Noi solicităm un număr minim de note, să știți că a fost luat în considerare și renunțarea la acest prag al numărului minim de note, dar din discuții a reieșit că cea mai bună variantă (…). Concluziile și deciziile sunt adoptate pe baze științifice (…).

Știrea inițială: Luni la ora 9:00 are loc ședința Comitetului pentru Dialog Social în care este prezentat de către Ministerul Educației conținutul noului Regulament de funcționare și organizare a institutțiilor de învățământ din preuniversitar (ROFUIP), potrivit informațiilor Edupedu.ro.

UPDATE: Ministerul Educației a anunțat în urmă cu puțin timp declarații de presă ale ministrului Sorin Cîmpeanu la ora 10:00.

La această întâlnire participă reprezentanții sindicatelor din Educație, ai Federației asociațiilor de părinți și cei ai Consiliului Național al Elevilor.

Edupedu.ro a publicat în ultimele zile cele mai importante modificări și completări apărute în documnetul de lucru obținut. Acestea sunt:

Articol în curs de actualizare

Exit mobile version