UPDATE Deciziile pentru începerea școlii, de la ședința cu inspectorii de la Ministerul Educației

11.035 de vizualizări
Foto: © Agencyby | Dreamstime.com
Ministerul Educației organizează vineri, 6 ianuarie, o ședință cu reprezentanții inspectoratelor școlare, pentru a stabili detaliile ce vizează deschiderea școlilor după vacanța de sărbători. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educației, Corina Popa, a anunțat ieri că, la 09:30, va fi videoconferința cu inspectoratele școlare.

UPDATE ora 10:52 – Ședința s-a încheiat și au fost decise mai multe aspecte referitoare la obligațiile pe care le au conducerile unităților de învățământ, precum: realizarea triajului zilnic în colectivități școlare la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb și recomandarea folosirii măștilor de protecție sanitară, atât pentru personal cât și pentru elevi/preșcolari.

După ce ședința s-a încheiat, Ministerul Educației a transmis că inspectoratele școlare vor colabora cu direcțiile de sănătate publică județene și cu Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, în vederea explicării și accesibilizării măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în unitățile de învățământ.

Redăm comunicatul Ministerului Educației:

S-a încheiat videoconferința cu inspectorii școlari generali, organizată de Ministerul Educației, în contextul reluării cursurilor începând cu data de 9 ianuarie 2023. În cadrul întâlnirii, doamna ministru Ligia Deca le-a comunicat participanților concluziile discuțiilor desfășurate ieri, 5 ianuarie, la Ministerul Sănătății, cu direcțiile de sănătate publică din țară.

Doamna ministru a încurajat inspectorii să sprijine școlile pentru a continua procesul educațional în condiții normale, să pună accent pe prevenție, să încurajeze o stare de calm și să se consulte cu Ministerul Educației în situația excepțională în care o unitate de învățământ solicită suspendarea temporară a cursurilor, în baza temeiului legal, respectiv articolul 9 din ROFUIP.

În cadrul ședinței, Ministerul Educației a transmis, din partea INSP, o serie de materiale informative cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii virusului gripal. Recomandarea a fost ca accentul să fie pus pe prevenție, să existe o comunicare strânsă cu DSP-urile și să se țină cont de recomandările făcute de acestea.

În acest context, inspectoratele școlare vor colabora cu direcțiile de sănătate publică județene și cu Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București, în vederea explicării și accesibilizării măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în unitățile de învățământ, având următoarele obligații:

a) desemnarea unei persoane responsabile de comunicarea permanentă cu direcțiile de sănătate publică;

b) comunicarea către unitățile de învățământ a măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul gripal, transmise de Ministerul Sănătății, inclusiv sub forma unui ghid practic pe înțelesul tuturor;

c) informarea Ministerului Educației cu privire la orice situație excepțională din punct de vedere epidemiologic constatată în unitățile de învățământ. 

Conducerile unităților de învățământ preuniversitar au următoarele obligații:

a) diseminarea către părinții sau reprezentanții legali ai elevilor/preșcolarilor/ antepreșcolarilor a informațiilor cu privire la recunoașterea simptomelor de gripă sau alte infecții respiratorii, în vederea realizării triajului epidemiologic zilnic la domiciliu, înainte de intrarea copilului în colectivitate, conform ghidului transmis de Ministerul Sănătății;

b) realizarea triajului zilnic în colectivități școlare la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb;

c) asigurarea materialelor necesare pentru dezinfecția periodică a mâinilor și suprafețelor;

d) efectuarea dezinfecției periodice a spațiilor de învățământ;

e) aerisirea periodică a încăperilor;

f) instruirea elevilor cu privire la comportamentul adecvat, în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal, recomandarea utilizării batistelor de unică folosință;

g) recomandarea folosirii măștilor de protecție sanitară, atât pentru personal cât și pentru elevi/preșcolari;

h) informarea părinților sau a reprezentanților legali cu privire la necesitatea consultării medicului de familie la apariția simptomelor respiratorii pentru stabilirea indicațiilor terapeutice, izolării și efectuării unor eventuale investigații suplimentare.

În cadrul conferinței de presă, Ministrul Educației a spus că mâine (vineri, 6 ianuarie – n. red.) va avea loc ședința cu inspectoratele pentru pregătirea deschiderii școlilor.

„De asemenea, recomandăm școlilor să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură directă cu procesul educațional pe perioada intensificării transmiterii virusului gripal. Așa cum spuneam, avem promisiuni de sprijin din partea DSP-urilor pentru școli și pentru inspectorate, în așa fel încât toate informațiile necesare atât școlilor și personalului acestora, cât și părinților să fie puse la dispoziție. Mâine dimineață avem o videoconferință cu inspectorii generali din fiecare județ, pentru a pregăti reînceperea procesului educațional. Sigur, unul dintre subiecte este și cel legat de pregătirea în contextul acesta al răspândirii virusului gripal. În cazul în care copiii manifestă simptome respiratorii, recomandăm părinților sau aparținătorilor consultarea medicului de familie pentru a stabili indicațiile terapeutice, izolarea la domiciliu și eventualele investigații suplimentare recomandate de către medici,”, a declarat joi Ligia Deca.

Când a fost întrebată cine ia decizia la nivel local de închidere a unei școli, în cazul în care este acolo o epidemie locală sau este un focar în școala respectivă, Ligia Deca a spus că „există în regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar prevederi pentru situații excepționale, cum ar fi epidemii, catastrofe naturale”.

Reporter: Unde sunt prevăzute condițiile pentru ca o grupă de studiu, adică o clasă sau o grupă de grădiniță, să își suspende temporar activitatea?

Ligia Deca: Ele sunt deja prevăzute în regulament, nu e nevoie de niciun fel de reglementări suplimentare și vom discuta această chestiune cu inspectorii școlari generali mâine în cadrul videoconferinței.

Amintim că ministrul Educației a anunțat că școlile se vor redeschide în condiții normale. Ligia Deca a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că „în acest moment nu suntem în situația în care să suspendăm cursurile, așa cum spuneam, cu prevenție, cu triaj epidemiologic, eu sper ca procesul educațional să continue în mod normal, așa cum a continuat în fiecare an, chiar dacă a fost sau nu sezon de viroze respiratorii”. – detalii aici

Aceasta precizat că părinții trebuie să facă un triaj acasă, urmând să fie făcut și un triaj observațional la școală: „Al doilea triaj este la începutul orelor de curs de către învățător, profesor, educatorul care vede pentru prima dată elevii sau preșcolarii. El este unul observațional, adică dacă există observate simptome, sunt informați părinții sau aparținătorii. (…) Recomandarea aceasta este informarea medicului de familie și urmarea indicațiilor terapeutice care vor rezulta ulterior”. – Mai multe detalii aici

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că trebuie să existe un triaj zilnic pentru elevi, în contextul în care școala începe pe 9 ianuarie, iar cazurile de gripă sunt în creștere.

Foto: © Agencyby | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
DOCUMENT Obligațiile școlilor, după vacanța de iarnă, transmise de ministerul Educației
Instrucțiune a Ministerului Sănătății: Aerisirea periodică a sălilor de clasă și recomandarea utilizării măștii de protecție de către profesori și, eventual, de către elevi și studenți, printre măsuri. Joi a fost instituită starea de alertă epidemiologică determinată de gripă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BREAKING Guvernul Ciolacu taie o treime din finanțarea de 15% din cheltuielile bugetului general consolidat, prevăzută în legile Deca-Iohannis – proiect / Pentru al 13-lea an consecutiv, bugetul Educației nu primește cât este prevăzut în lege 

Guvernul Ciolacu taie o treime din finanțarea pentru cheltuielile pentru Educație, de la 15% din cheltuielile bugetului general consolidat, la minimum 10%, potrivit ordonanței de urgență “trenuleț”, pusă miercuri în…
Vezi articolul
Vasile Dîncu / Foto: Agerpres

Vasile Dîncu, PSD: Împotriva ministrului educației care ține ascunse legile educației, încercăm să facem o dezbatere a acestora / Nu se poate face educație în actuala sărăcie. Președintele trebuie să dea și bani, pe lângă libertate, către școală și profesori

Critici dure aduse ministrului educației Ligia Deca de către președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu. „Ne chinuim acum cu legile învățământului; încercăm, împotriva ministrului educației care le ține ascunse,…
Vezi articolul