Ședință la Ministerul Educației, pe structura anului școlar: părinții și sindicatele din educație discută să nu se schimbe nimic, elevii sunt de acord cu încheierea anului școlar pe 25 iunie

24.964 de vizualizări
Cei cu medii sub 5, școli profesionale
Ministerul Educației / Foto: edu.ro
Ministerul Educației a convocat astăzi, la ora 10:00, o ședință în care sindicatele, reprezentanții părinților și elevilor vor discuta o eventuală modificare a structurii anului școlar, in contextul creșterii numărului de cazuri de COVID-19. Părinții susțin ca structura anului școlar în curs să nu fie modificată, linie care va fi propusă în cadrul unei ședințe programate joi la Ministerul Educației, a anunțat Iulian Cristache, președintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi. Mesajul său vine în continuarea celui al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), care arată că nici cadrele didactice membre nu susțin modificarea anului școlar. Între timp, elevii, prin Consiliul Național al Elevilor, și-au anunțat poziția înaintea ședinței de azi: “încheierea anului școlar pe 25 iunie este mai puțin dăunătoare, pentru că nu va fi decalată Evaluarea Națională”.

Ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat pentru Edupedu.ro că joi, 25 martie, organizează la ministerul Educației o ședință a Comitetului de Dialog Social la care participă reprezentații sindicatelor, ai elevilor și ai părinților. În ședință ministrul spune că va merge cu o variantă în care elevii din anii terminali să aibă examenele – Evaluarea națională de clasa a VIII-a și bacalaureatul – pe calendarul actual, iar restul elevilor să încheie anul școlar cu o săptămână mai târziu față de data planificată în calendarul inițial, adică pe 25 iunie, în loc de 18 iunie.

Într-un mesaj publicat în cursul dimineții pe Facebook, Iulian Cristache, reprezentantul părinților, a notat:

  • “Pentru ședința de azi la ME: 1. Susțin nemodificarea structurii anului școlar și trecerea la un sistem online acolo unde rata incidentei este mai mare de 6/mie. 2. Dacă decizia prelungirii vacanței este deja luată de către MS și ME – mie așa mi se pare -, atunci solicit ca elevii din anii terminali să meargă pe structura reglementată și cu predare online acolo unde rata incidentei este mai mare de 6/mie. Nu voi susține în situația menționată la punctul 2… sistemul hibrid și recuperarea materiei în zilele de sâmbătă. (…)”

La rândul său, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) i-a cerut ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, să nu schimbe structura anului școlar 2020-2021, invocând  “reacții nefavorabile ale salariaților din sistem, pe lângă cele ale elevilor și părinților” – poziția detaliată a organizației sindicale aici

Iar Rareș Voicu, președintele Consiliului Național al Elevilor, a arătat că schimbările bruște ale structurii anului școlar îi bulversează pe elevi, iar cea mai bună variantă propusă până acum este cea în care nu va fi decalată Evaluarea Națională după Bacalaureat. Potrivit lui Voicu, prelungirea vacanței de primăvară nu este o măsură bună după doar două luni de la întoarcerea la școală – poziția detaliată aici.


9 comments
  1. Nu sunt de acord cu invatatul la vara….
    Nu si iar nuuuuuuuuuuuu.
    In loc vara sa ne distram ca in fiecare an trebuie sa mergem la scoala, facem online!!!

  2. Domnule ministru va rog sa afisati la fiecare scoala nume pronume prof –facultatea absolvita —–cu plata fara plata —-nota de absolvire—-performante la olimpiade cu elevii supradotati

    1. Plus performanțe cu elevii “subdotați”. Salariul, adresa, nr de telefon ( să îl poți lua de urechi când te supără)…
      Starea civilă doriți?
      Ce legătură are comentariul dumneavoastră cu articolul de față?

    2. @teodoroiu
      Aveti vreun “pronume” preferat sau fiecare afiseaza ce “pronume” vrea? Ala clitic v-ar multumi? 😁

  3. Este o nebunie cu ce s-a hotărât , unii în vacanță alții online . Nu înțeleg logica ! Deci unii profesori sunt și în vacanță și în activitate ? De ce nu sunt toți online ? Oricum clasele V-VII și IX-XI erau în online nu aveau cum să transmită virusul . Nu înțeleg de ce era nevoie de această vacanță !Chiar nu a fost nimeni care să-și dea seama, că nu avea rost să fie adăugate încă 2 săptămâni de vacanță . Logic era să fie vacanța din aprilie , școală online pentru toate clasele , vacanță în mai . Nu se prelungea școala . Dar Președintele părinților vorbește în numele dumnealui , Președintele elevilor vorbește în numele lui. Vor sa fie vedete , doar atât stiu ,nu vorbesc în interesul elevilor . Păcat că ocupați niste funcții și nu știți să să duceți soluții .A fost aleasă o soluție proastă.

  4. Normal este sa se facă scoala online în săptămânile de școală din aprilie
    Nu sa se recupereze (asa cum a afirmat ministrul educației) în zilele de sâmbătă în mai și iunie.

  5. Daca scoala online sau hibrid a fost buna tot anul scolar cum de si-a dat seama ministrul ca nu este buna tocmai la sfarsitul acestuia? Elevii nu sunt o jucarie, sunt oameni, au inceput anul scolar pe o structura si trebuie sa le fie respectata aceasta programare! Nici o evidenta medicala nu asigura certitudinea ca din luna mai Covid-ul va fugii si toti elevii se vor putea intoarce in clase, fata in fata! Multi se vor intoarce tot in online! Elevii, parintii si profesorii trebuie respectati, nu sunt o jucarie in pixul nimanui!

  6. FSLI susține că membri nu sunt de acord. Zău? Dar ne-a întrebat? Pe voi v-a întrebat cineva ce? Pe mine nu. Același lucru este valabil și la Consiliul Elevilor (îmi zic elevii). Reprezentanții vorbesc în nume propriu doar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Tudor Chirilă: Situaţia precară a învăţământului românesc se reflectă şi în faptul că doi foşti profesori refuză o dezbatere electorală. La capitolul retorică avem doi repetenţi:)

Artistul Tudor Chirilă îi critică pe Klaus Iohannis și pe Viorica Dăncilă din cauză că evită dezbaterile electorale în campania pentru alegerile prezidențiale. Într-un mesaj pe Facebook, citat de G4Media.ro,…
Vezi articolul
Manualul unic dispare

Uniunea Editorilor din România, protest public față de modul în care se organizează licitaţiile pentru manualele școlare: etapa în care profesorii ar trebui să opteze pentru manuale este programată de zece ani în vacanţa de vară

Uniunea Editorilor din România (UER) protestează față de modul în care se organizează licitaţiile publice pentru manualele şcolare, pe care îl califică drept „total neadecvat”, potrivit unui comunicat de presă…
Vezi articolul