Ședința în care se va decide eliminarea pragului de infectare din procedura de închidere a școlilor este în desfășurare. CNSU va stabili măsuri suplimentare pentru testarea non-invazivă a elevilor

2.473 de vizualizări
Florin Cîțu / Foto: gov.ro
Ședința în care se va decide eliminarea pragului de infectare din procedura de închidere a școlilor este în desfășurare, potrivit unei confirmări a Guvernului. Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) va stabili măsuri suplimentare pentru testarea non-invazivă a elevilor.

În ședința din această seară sunt propuse următoarele măsuri legate de școli, potrivit G4Media.ro:

  • a) permiterii participării zilnice, cu prezență fizică la cursuri, a tuturor antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, indiferent de rata de incidență cumulată cu respectarea tuturor normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2;
  • b) stabilirii modalităților de adoptare a deciziilor de suspendare a prezenței fizice la cursuri, a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă/școală;
  • Art.2 – (1) Se propune utilizarea în unitățile de învățământ a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pentru elevi, profesori/învățători educatori, în scopul monitorizări permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul acestora concomitent cu intensificarea acțiunilor de control desfășurate de instituțiile abilitate pentru verificarea respectării normelor de prevenire a răspândirii infecțiilor cu SARS-CoV-2.
  • (2) Se abilitează Ministerul Sănătății să identifice, prin Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România, testele rapide antigen salivare pentru COVID-19 utilizate la nivelul statelor Uniunii Europene și să comunice specificațiile tehnice Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate.

Premierul Florin Cîțu a anunțat, astăzi, că pragul de infectare de 6 la mie pentru închiderea școlilor va fi eliminat de CNSU în această seară, iar decizia rămâne la fiecare școală în funcție de infectări. Florin Cîțu a mai spus că se vor introduce în școli teste pe bază de salivă.

Reporter: Testele pe bază de salivă nu sunt acreditate de UE. Cum le veți introduce în școli?

Florin Cîţu: Le vom introduce în școli. Vor fi folosite. Este un test rapid care este folosit și în alte țări, înțeleg că și Franța folosește acest test. Nu văd o problemă aici. Va fi introdus…

Reporter: Cât de des? Cum vor fi…?

Florin Cîţu: Aici va fi decizia celor de la Ministerul Sănătății şi Ministerul Educaţiei. Împreună, prin ordin, vor spune cât de des se va face. Era o propunere, înţeleg, de la specialişti, de două ori pe săptămână; eu cred că e prea mult, dar repet, așteptăm ce spun specialiștii. Hotărârea CNSU cu aceste modificări va fi dată în această seară, inclusiv cea pentru eliminarea carantinării pentru șoferii care vin din alte țări și sunt testați sau sunt vaccinați.

Reporter: Ce se întâmplă cu copiii la şcoală? Cum vor fi testaţi, vaccinaţi, se măreşte pragul?

Florin Cîţu: În primul rând, am spus foarte clar că – și asta e decizia CNSU, care va fi aprobată diseară, veți vedea detaliile – pentru școală, se scoate acea legătură cu gradul de incidență. Şi atunci rămâne decizia pentru fiecare școală în parte, în funcție de numărul de persoane, de copii infectați. Detaliile vin prin ordin, de la Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii, împreună, de câte ori trebuie să se testeze și așa mai departe. Haideţi să aşteptăm de la ei.”

Premierul a precizat că, prin decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU), care va fi adoptată în această seară, „se scoate legătura cu gradul de incidență” pentru școli.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Majorarea salariilor din Educație nu există în programul guvernului Ciolacu. În replică, Ligia Deca susține că „față de decembrie 2016, salariul brut al unui profesor s-a triplat” / Ministrul nu precizează că brutul a crescut mult mai rapid ca netul, în 2018, prin mutarea contribuțiilor angajatorului la angajat, sau că profesorii ar fi trebuit să aibă încă din ianuarie 2020 salariul primit abia în 2023

Ministrul Educației a declarat că salariul brut al unui profesor debutant s-a triplat, față de nivelul din decembrie 2016. Afirmația a fost făcută de Ligia Deca la audierile din Parlament,…
Vezi articolul

Ministerul Educației: Proiectul de ordonanță de urgență cu măsuri fiscale afectează funcționarea sistemului de învățământ, asigurarea dreptului la educație și drepturile personalului didactic

Ministerul Educației reacționează la propunerile din proiectul de ordonanță pe care Ministerul Finanțelor îl pregătește pentru a reduce deficitul bugetar. Într-un răspuns pentru Digi24, instituția arată că a trimis luni,…
Vezi articolul

Daniel David: După ce trecem de planurile-cadru, următoarea barieră va fi pe conținut. Dacă lucrăm, spre exemplu, la programa de fizică sau de chimie, vreau pe nivelul echivalent educaţional să avem un model din Marea Britanie, un model din ţările nordice, poate unul din zona Germaniei

Ministrul Educației și Cercetării a declarat, la emisiunea Prim Plan de la TVR Info, că „după ce trecem de planurile-cadru”, „următoarea barieră va fi pe conţinut”. „Dacă lucrăm, spre exemplu, la, nu…
Vezi articolul

Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică 2019, un total de 10 medalii pentru elevii români. Aurul a fost câștigat de David Corneliu Turturean de la Colegiul Ștefan cel Mare din Suceava și de Robert Gabriel Pășcălău de la Colegiul Mircea cel Bătrân din Constanța

România a participat cu două echipe de elevi la Olimpiada Internațională de Astronomie și Astrofizică 2019 și a obținut în total zece premii: două medalii de aur, patru medalii de…
Vezi articolul