Florian Lixandru, secretar de stat din partea PSD în Ministerul Educației, a declarat la TVR Info că secretarii de stat, inclusiv el, au primit proiectele legilor Educației în forma finală abia în data de 5 ianuarie, cu doar 5 zile înainte ca ministrul să le prezinte în coaliție. Lixandru mai spune că până atunci a văzut doar fragmente din proiectele de lege. “Nu știu cine sunt specialiștii” care au scris proiectele Legilor educației Deca, spune Lixandru. Amintim că ministrul Educației, Ligia Deca, s-a răzgândit de două ori în cazul lui Florian Lixandru: în urmă cu două zile i-a retras atribuțiile de secretar de stat după ce acesta a criticat proiectele legilor Educației pe pagina sa de Facebook, pentru ca a doua zi același ministru să i le dea înapoi.
Secretarul de stat Florian Lixandru a afirmat la TVR Info că secretarii de stat au primit proiectele legilor Educației realizate în mandatul ministrului Ligia Deca abia pe 5 ianuarie 2023, cu doar 5 zile înainte să fie prezentate coaliției, în data de 10 ianuarie. Înainte de 5 ianuarie, Lixandru susține că a văzut doar fragmente din legi: “Până acum, nu s-au pus în discuție (n. red. legile Educației). Noi, secretarii de stat, am intrat în posesia proiectelor în data de 5 ianuarie, le-am studiat, fiecare și-a formulat și-a format propria părere pe care a spus-o la partidul pe care îl reprezintă. (…) S-a discutat și cu noi, secretarii de stat, pe anumite secțiuni înainte de a fi asamblate. (…) Fiecare pe aria lui de competență. Am fost consultat anumite secțiuni din proiecte, după care au apărut proiectele”, spune Lixandru.
Întrebat care sunt specialiștii care au lucrat la proiectele legilor, secretarul de stat, Florian Lixandru a precizat că nu știe care sunt aceștia: “Nu pot să vă spun nume. Nu știu cine sunt specialiștii”.
Nici până la ora publicării acestui text, ministrul Ligia Deca nu a făcut publice Legile educației și nici numele persoanelor care au scris aceste legi, transmise spre dezbatere numai partidelor. Edupedu.ro a solicitat oficial Ministerului Educației în urmă cu două luni, pe 21 noiembrie 2022, să comunice “Cine sunt persoanele consultate în vederea elaborării variantei finale a Legilor educației, de la preluarea mandatului de ministru de către doamna Ligia Deca?“. Nici până astăzi, Ministerul nu a răspuns solicitării Edupedu.ro.
Redăm discuția din cadrul emisiunii de la TVR Info:
Moderator: Sunteți de 4 luni împreună la minister. În aceste 4 luni, nu ați discutat niciodată până acum despre cum arată acest proiect, pentru că senzația noastră este că Partidul Social Democrat vine abia acum cu foarte multe reproșuri? Acum, când proiectele ar fi trebuit prezentate în Guvern. Până acum, le-ați văzut, le-ați studiat?
Florian Lixandru: Până acum, nu s-au pus în discuție. Noi, secretarii de stat, am intrat în posesia proiectelor în data de 5 ianuarie, le-am studiat, fiecare și-a format propria părere pe care a spus-o la partidul pe care îl reprezintă.
Moderator: Adică până pe 5 ianuarie, domnule secretar de stat, cele două proiecte au stat exclusiv la ministru și dumneavoastră le-ați aflat pe 5 ianuarie?
Florian Lixandru: Pornind de la proiectele pe care domnul ministru Cîmpeanu le-a prezentat în vara anului 2022, s-a lucrat la nivelul ministerului, nu știu, nu pot să vă spun unde, și s-a ajuns la această formă care a fost pusă la dispoziția noastră și apoi a partidelor din Coaliție.
Moderator: Pentru că forma ministrului Cîmpeanu, ca să-i zic așa, a suferit aceste modificări esențiale. (…)
Florian Lixandru: Pornind de la proiectele domnului Cîmpeanu, luând în considerare probabil tot ceea ce a ajuns la minister ca propunere în urma dezbaterilor pe care domnul ministru Cîmpeanu le-a organizat în vara anului 2022, s-a ajuns la această formă pe care o discutăm.
Moderator: Cine sunt specialiștii care au lucrat la aceste proiecte de lege? Nici măcar dumneavoastră, secretarii de stat pe preuniversitar nu ați văzut proiectele până la începutul acestui an? Cine sunt? I-ați văzut în minister? Dați-ne niște nume.
Florian Lixandru: Nu pot să vă spun nume. Nu știu cine sunt specialiștii. Eu am intrat în posesia documentului final. S-a discutat și cu noi, secretarii de stat, pe anumite secțiuni înainte de a fi asamblate.
Moderator: Dar cine a asamblat și cine a prezentat și realizat forma finală a proiectelor?
Florian Lixandru: Nu vă pot spune. E vorba de toți secretarii de stat.
Moderator: Ați vorbit cu colegii dumneavoastră, niciunul nu știa de ele?
Florian Lixandru: Fiecare pe aria lui de competență. Am fost consultați pe anumite secțiuni din proiecte, după care au apărut proiectele.
Moderator: Dumneavoastră, de exemplu, ați venit cu niște propuneri când ați fost consultat?
Florian Lixandru: Nu.
Moderator: De ce?
Florian Lixandru: Pentru că n-am văzut forma finală, nu mă pot pronunța pe bucățele. Așa o formă finală, ca să vedem dacă documentul are coerență, pentru că trebuie să existe niște corelații atât la nivelul actului normativ, legea de învățământ preuniversitar, cât și în corelație cu legea învățământului superior, pentru că nu le putem disocia totuși, trebuie să aibă continuitate”.
Informații de context
Pe 13 decembrie 2022, Ligia Deca a anunțat că proiectele legilor Educației vor fi amânate și repuse în transparență după dezbaterea publică, în cel mai scurt timp, „după sărbătorile de iarnă”. – detalii aici
Acest lucru nu s-a întâmplat. Din contră, Ligia Deca s-a răzgândit la început de an. Ministrul Educației a anunțat pe 16 ianuarie într-o emisiune de la Radio România Actualități, că pachetul de legi va intra în proces de avizare interministerială în Guvern spre adoptare, după ce experții partidelor din coaliție le vor consulta: “Aceste texte au intrat, aşa cum spuneaţi în deschidere, într-o consultare, într-un proces de consultare în cadrul partidelor din coaliţie, urmând ca după ce această discuţie este finalizată, ele să poată intra în Guvern în avizarea interministerială, de care beneficiază orice proiect legislativ care este transmis de la Guvern către Parlament. Deci în momentul în care ele vor intra în acest proces de avizare interministerială, pentru a fi apoi aprobate de către Guvern, ele vor fi făcute şi publice“, a spus Ligia Deca.
În ședința coaliției din 10 ianuarie, s-a decis că proiectele legilor Educației, varianta Deca, nu pot intra în avizare la Guvern, așa că experți ai partidelor de la guvernare le vor “corecta.” Calendarul stabilit atunci, potrivit surselor Edupedu.ro era ca experții să lucreze cu ministerul educației la noile legi până la 1 februarie 2023, proiectele să treacă prin Guvern până la 15 februarie și Parlamentul să aprobe legile Educației Deca până pe 15 martie.
Sorin Cîmpeanu, Monica Anisie și Marilen Pirtea din partea PNL, Mihnea Costoiu, Vasile Dîncu, Natalia Intotero, Florian Lixandru și Aura Danielescu de la PSD, potrivit surselor Edupedu.ro.
După ce a văzut proiectele legilor, social democratul Vasile Dâncu a spus că “trebuie revizuite serios” și a cerut o amânare a prezentării legilor. Edupedu.ro a scris în data de 26 ianuarie că PSD vrea o amânare de maximum 30 de zile față de calendar pentru modificări la proiectele legilor Educației prezentate de Ligia Deca.
Deși PNL nu a recunoscut că s-ar fi cerut această întârziere, premierul Ciucă a spus pe 30 ianuarie că va anunța un nou calendar al prezentării proiectelor de legi: „Am discutat cu partenerii de coaliție și urmează ca săptămâna aceasta să avem din nou o întâlnire și să agreăm calendarul prin care legile educației să fie aprobate la nivelul guvernului, ulterior să fie transmise la Parlament pentru dezbatere și aprobare”. – Detalii aici
Deocamdată nu a fost anunțat un nou calendar oficial, dar proiectele vor fi prezentate Guvernului în februarie și aprobate în Parlament în martie, potrivit proiectului de program legislativ pe 2023, aprobat de Guvern, în 31 ianuarie.
Proiectele de legi nu au fost făcute publice, în varianta Deca, motiv pentru care se cere o dezbatere publică „urgent” pe Legile Educației, printr-o petiție Declic. – Detalii aici
5 comments
Le-a scris unul cu 6 case, caruia ii placea romania educata si are voce de robot.
V-ati prins ?
Au scos gata redactata din Chivotul Legământului.
Meciul de box politic in curtea ministerului continuă.
În acest timp se fac inspecții în școli pentru prevenirea bullyingului unde se cer bibliorafturi care să ateste noul narativ al Ministerului.
Oare Kafka avea rădăcini românești?
Sau Caragiale era profet?
Politizarea educației de tip comunist cu teme false și ținte utopice pare că e singura politică serioasă din minister.
Școala a devenit un fel de cămin cultural unde toți amatorii vor să își prezinte programul artistic:
-Educație rutieră
-educație antibullying
-educație pt. ,, viață ”
-istoria iudeilor
-,,studii europene”
În tot acest timp la vârful ministerului se împart cu multă empatie și grijă pumnii politici.
Cauza : Secretizarea unei legi organice de importanță capitală
Mariana Dogaru Presetintele ARACIP a fost una din persoanele care a lucrat la Legile efucatiei.
Un exemplu de teamwork la stat. Te intrebi de ce merg lucrurile prost lol.