Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că „obiectivul simulării este diferit de obiectivul examenului”. Acesta a spus că „pe noi ne interesează ca, după simulare, fiecare elev să-și primească acel borderou detaliat, pe fiecare item, pe care acum îl putem genera din platformă.”
Secretarul de stat a spus că notele de la simulările examenelor naționale nu vor fi afișate pe site-ul Ministerului Educației și „nici măcar procentele de note peste 5”:
„Să clarificăm și anul acesta un lucru: anul trecut, acea fierbere a fost, pentru că toată lumea aștepta să afișăm niște rezultate. Trebuie să facem distincția între afișarea rezultatelor și comunicarea rezultatelor. Obiectivul simulării este diferit de obiectivul examenului. Pe noi ne interesează ca, după simulare, fiecare elev să-și primească acel borderou detaliat, pe fiecare item, pe care acum îl putem genera din platformă. Și asta se va întâmpla. Nu o să afișăm pe site-ul Ministerului Educației, pentru că nu e relevant. Și nici măcar procentele de note peste 5.”
Referitor la programele remediale de anul trecut, Sorin Ion a precizat că „cel puțin parțial au avut succes”:
„Iar dacă spuneți că au avut sau nu efect acele programe remediale, puteți compara rezultatele de la simulare cu cele de la examen. Creșterea este substanțială, de unde putem deduce că cel puțin parțial au avut succes acele intervenții, dar, repet, scopurile sunt diferite. De asta, nici la examen nu înmânăm copilului borderoul detaliat. Nu s-a făcut niciodată asta. (…)”, a completat secretarul de stat.
- Amintim că, anul trecut, școlile cu o medie a rezultatelor sub 7 la simularea Evaluării Naționale 2024 au avut de făcut un plan dedicat de intervenție, după cum a solicitat ministrul Educației de la acea vreme.
Tot în cadrul conferinței de presă, Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, a declarat, referitor la simulările examenelor naționale, că „feedbackul pe care îl dăm este foarte important, trebuie să ajungă la copil, nu trebuie să discutăm public despre momentul respectiv”:
„Nu pot să fiu decât de acord cu domnul secretar de stat. Și eu cred, ca psiholog, că feedbackul pe care îl dăm este foarte important, trebuie să ajungă la copil, nu trebuie să discutăm public despre momentul respectiv. Ce pot corecta copilul, profesorul, până la momentul examenului, să se corecteze, inclusiv prin activități remediate.
Vă spun sincer, simulările sunt făcute, în primul rând, pentru a-i ajuta pe copii. Numai dacă noi vrem să facem o evaluare publică și pe simulări, sigur că nimeni nu poate opri pe nimeni, dar nu cred că sunt relevante. Eu cred că simulările sunt relevante pentru copil, în primul rând, părinte, profesor. Primesc un feedback, știu, eventual, la ce să se aștepte la examen, ce mai pot corecta până atunci. Rezultatele la examen sunt de interes public, fiindcă este un sistem de educație public și este important ca societatea să știe ce produce sistemul de educație în momentul de evaluare. Dacă transformăm și simularea într-o analiză publică, eu cred că nu-i bine. Da, sigur, nimeni nu vă poate opri nici pe voi, nici pe alții care sunt interesați să o facă, doar că pentru mine nu este o miză”, a spus Daniel David.
Calendarul simulării Evaluării Naționale 2025:
- 17 martie – Limba și literatura română
- 18 martie – Matematică
- 19 martie – Limba și literatura maternă (pentru elevii care studiază în limbile minorităților naționale)
- 31 martie – Comunicarea rezultatelor
Calendarul simulării Bacalaureatului 2025:
- 24 martie – Limba și literatura română
- 25 martie – Proba obligatorie a profilului (Matematică sau Istorie)
- 26 martie – Proba la alegere a profilului și specializării
- 27 martie – Limba și literatura maternă (pentru elevii din unitățile cu predare în limbile minorităților naționale)
- 8 aprilie – Comunicarea rezultatelor
Despre rezultatele de la simularea Evaluării Naționale 2024 – nivel național
Rezultatele de la simularea Evaluării Naționale arată la matematică o situație îngrijorătoare: puțin peste jumătate nu au luat nota 5 la proba de matematică, potrivit rezultatelor publicate de Ministerul Educației, care indică un record negativ la simulare: cel mai mic procent de note peste 5 din ultimii 4 ani.
Aproape 3 din 4 elevi de clasa a VIII-a care au participat la simularea Evaluării Naționale 2024 nu au obținut nici un punctaj la ultimul item, la subiectul III, de geometrie. Ministerul Educației a publicat date pentru fiecare item, pentru prima oară, pentru că lucrările au fost corectate digital pe o platformă care permite mai multe tipuri de analize. La subiectul III, mai puțin de 1% au luat punctaj maxim.
La proba de limba română de la simularea EN VIII 2024, mai mult de un sfert din elevi nu au luat nota 5, arată datele ME. Aproape 74% au luat 5 sau mai mult. Trei sferturi dintre elevii de clasa a VIII-a care au scris la simularea Evaluării Naționale rezumatul cerut nu au luat niciun punct pentru corectitudinea punctuației în textul scris de ei, iar două treimi au fost depunctați la ortografie și gramatică.
Diana Cătălina Popa, profesor de limba şi literatura română la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” din Galați, remarcă faptul că, în ceea ce privește problemele ce țin de gramatică, care au ieșit la iveală la o analiză a rezultatelor publicate de la simularea Evaluării Naționale, “este greu să reușim dintr-o dată să scriem corect, coerent, nuanțat, în măsura în care noi nu am reușit să facem asta ani întregi”.
Inspectorul general al Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, Bogdan Suruciuc, a declarat, după rezultatele de la simularea Evaluării Naționale 2024, că „vom merge în școli cu profesorii metodiști ca să vedem ce putem face pentru elevi, pentru a crește rezultatele”, potrivit botosaninews.ro.
Inspectoratul Școlar Județean Neamț a anunțat că au fost luate măsuri de remediere a rezultatelor de la simularea pentru Evaluarea Națională 2024, potrivit unui comunicat de presă. Una dintre măsuri vizează formarea comisiilor alcătuite din inspectori şcolari, informaticieni, profesori metodiști pentru disciplinele matematică, limba si literatura română, care vor aplica în teritoriu Planul de măsuri stabilit, conform sursei citate.
Profesoara Aida Ionescu, inspector general adjunct la Inspectoratul Școlar Județean Dolj, a declarat, într-un interviu acordat TVR Craiova, că „cei care au luat note sub 5 pot depăși această barieră având încredere în ei, muncind și obținând rezultate remarcabile.”
4 comments
Daca vreti sa ii ajutati pe copii,schimbati total modul de admitere.
Va spun sincer avem copii stresati de evaluare,obositi,care nu mai invata la nimic pentru ca au aceasta evaluare la romana si matematica.
Chiar nu vede nimeni acest lucru?
Chiar sa nu conteze deloc cultura generala si bunul simt din gimnaziu.
Copii care nu dau pe la scoala in gimnaziu ca ii tin parintii sa se pregateasca,copii care vin total dezinteresati ca le spun parintii ca trebuie sa invete doar la romana si matematica ajutati de meditatii nu pentru ca profesorii sunt slabi ci pentru ca e multa materie aiurea.
Copii care au comportamente deviante pentru ca nu sunt incurajati sa invete,sa descopere ce le place.
Oare nu vede nimeni aceste aspecte?
Dacă într-adevăr sunt făcute pentru a-i ajuta pe elevi și profesori, ar trebui o idee mai devreme: la final de martie e cam târziu sa îți dai seama ca ti-ai fi dorit sa fi învățat din timp, nu ai când recupera.
Apoi, dacă nu se anunță în nici un fel rezultatele, cum pot eu, ca părinte, ști ca școala copilului meu a avut activități remediale eficiente? Un copil poate ajunge din diverse motive în prag de simulare fără cunoștințe care sa ii permită sa urmeze profilul dorit, dar e dispus sa muncească: este școala dispusă/suficient de pregătită să îl susțină?
Această reflecție nu este nimic altceva decât veșnica și fastidioasa neîncredere în instituțiile de învățământ românești a
(alimentată de către presă)a părinților care disperă din cauză că fiul sau fiica nu au dovedit interes la momentul oportun… Dar de vină sunteți dumneavoastră, părinții, că ați acordat încredere deplină unui copil dezinteresat, care, întorcându-se de la școală, vă răspunde întrebărilor firești ale dumneavoastră, de genul “Ce ai făcut azi la școală” astfel: “Nimic…”… Nici măcar o pregătire suplimentară sau remedială nu-i va mai asigura succesul decât, cel mult, promovarea…. Nu vă faceți iluzii, nu există minuni atunci când este vorba despre “îngrășatul în Ajun de Crăciun”, nici măcar o ipotetică meditație în particular… Succes!
Învățatul se continuă și acasă în toți cei 4 ani. Vacanța și weekendul sunt și pentru studiu. Dar cum majoritatea părinților se mulțumesc cu faptul că stă cuminte în casă sau când copilul aduce o notă mică îi acceptați scuza că “prof are ceva cu mine / ne-a datdinceva ce nu ne-a predat”… Credeți și nu cercetați.