Secretarul de stat Sorin Ion nu le dă nicio soluție celor peste 1.000 de profesori suplinitori, care au luat peste 7 la concursul național și care au cerut în mai multe memorii titularizarea fără examen

Sorin Ion / Foto: Facebook.com/ ISMB

Ministerul Educației nu le dă nicio soluție profesorilor pentru titularizarea fără examen cerută de peste 1.000 de profesori suplinitori pe posturi cu viabilitate până în 4 ani. Potrivit unui răspuns semnat de secretarul de stat Sorin Ion pentru învățământul preuniversiar, pentru memoriile mai multor profesori, instituția nu a găsit vreo soluție pentru cererea cadrelor didactice și care „să nu contravină ordinii normative constituționale”.

Mai mulți profesori au cerut într-un nou memoriu către ministra Educației, Ligia Deca – document care poate fi descărcat mai jos din articol – titularizarea fără examen odată ce au ocupat un post cu viabilitate de 1-3 ani.

Deși cererile sunt adresate Ligiei Deca, răspunsul obținut de Edupedu.ro de vineri, 14 iunie, este semnat de Sorin Ion.

În cel mai recent memoriu, peste 1.000 de profesori au menționat că vor să primească o soluție pentru „situația paradoxală produsă în învățământ la nivelul angajaților pe viabilitatea postului/catedrei”.

Profesorii au subliniat că, spre deosebire de celelalte memorii, „prezentul memoriu nu are același conținut”, pentru a fi clasat și pentru a nu primeai răspunsul nefolositor, potrivit profesorilor, că piedica pentru soluția la problema lor este o hotărâre a Curții Consitutționale (CCR).

Sorin Ion le-a răspuns profesorilor că orice răspuns ar emite, instituția Ministerului Educației trebuie să se raporteze la prevederile legale în vigoare și nu poate trece peste o decizie a Curții Constituționale. În plus, Ion a scris că reiterează răspunsurile de până acum și că nu a găsit soluții:

Raportat la solicitarea dumneavoastră ca răspunsul elaborat să aibă un anumit conținut, respectiv să evite trimiterile la Decizia C.C.R., precizăm faptul că prevederile legale în vigoare nu statuează cu privire la o anumită formă sau conținut al răspunsului, ci reglementează că este de competența instituției publice căreia i s-a adresat o cerere/petiție/memoriu să formuleze răspunsul, indiferent dacă soluția este favorabilă sau nefavorabilă.

De altfel, faptul că dumneavoastră nu sunteți de acord cu incidența în speță a deciziilor Curții Constitutionale nu afectează/restrânge/anulează efectul acestora, efect juridic statuat chiar de Legea nr. 47/1992 privind organizarea și functionarea Curtii Constituționale, republicată cu modificările și completarile ulterioare, în sensul că deciziile, hotărârile și avizele Curţii Constituționale publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor.

De asemenea, referirile privind incidența Codului muncii nu sunt temeinice, Legea învăţământului preuniversitar nr. 198/2024 (sic!), cu modificările și completările ulterioare, lege organică, este legea specială aplicabilă, derogatorie de la cadrul legal comun. Acest aspect este subliniat chiar de Codul muncii pe care îl invocați, în cuprinsul art. 1, alin. (2), reglementânduse faptul că « prezentul cod se aplică și raporturilor de muncă reglementate prin legi speciale, numai în măsura în care acestea nu conțin dispoziții specifice derogatorii ».

Astfel, reiterăm răspunsurile formulate și vă informăm că la nivelul Ministerului Educației nu au fost identificate soluții care să susțină propunerea dumneavoastră și să nu contravină ordinii normative constituționale”.

FOTO DOCUMENT Iată răspunsul secretarului de Stat Sorin Ion:

DOCUMENT Iată memoriul profesorilor:

Context. Edupedu.ro a scris pe 30 aprilie despre faptul că profesorii angajați pe posturi cu viabilitate pot fi titularizați pe acestea dacă le obțin prin concurs în același an și au propunerea scrisă a Consiliului de Administrație (CA) al școlii că postul respectiv poate fi ocupat pe perioadă nedeterminată.

Cu alte cuvinte, prin modalitatea deja prevăzută de lege, după cum se arată în explicațiile secretarului de stat din Ministerul Educației Sorin Ion (PNL), trimise în Parlament la solicitarea senatoarelor Laura Georgescu și Liliana Sbîrnea (PSD).

Ministerul Educației a răspuns senatoarelor la întrebările legate de situația celor peste 1.200 de profesori despre care a scris și Edupedu.ro. Aceștia au cerut printr-un memoriu adresat Ministerului Educației titularizarea în Învățământ fără susținerea concursului la nesfârșit, dacă au fost angajați pe un post cu viabilitate și au nota peste 7.

Exit mobile version