Secretarul de stat Sorin Ion, despre schimbările de la examenele naționale 2025: Calendarul în timpul verii este unul extrem, extrem de dens şi, în plus, avem şi problema temperaturilor din ce în ce mai ridicate. Am propus ca probele de competenţe să fie susţinute în timpul anului şcolar

10.121 de vizualizări
Sprin Ion - Inspecțiile pentru Titularizare
Foto: INQUAM Photos / George Călin
Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat pentru Prima TV că, în timpul verii, calendarul examenelor „este unul extrem, extrem de dens şi, în plus, avem şi problema temperaturilor din ce în ce mai ridicate”. „Din acest motiv, am propus ca probele de competenţe să fie susţinute în timpul anului şcolar”, a precizat acesta.

„Calendarul în timpul verii este unul extrem, extrem de dens şi, în plus, avem şi problema temperaturilor din ce în ce mai ridicate. Din acest motiv, am propus ca probele de competenţe să fie susţinute în timpul anului şcolar. O noutate vine cu privire la vizualizarea lucrărilor, pentru că, de fiecare dată, vizualizarea lucrărilor era după afişarea rezultatelor finale”, a spus Sorin Ion.

Edupedu.ro a scris că examenul de Bacalaureat 2025 ar urma să înceapă cu probele de competențe în lunile ianuarie și februarie, iar probele scrise ar putea să se desfășoare începând de pe 10 iunie, cel mai devreme din istoria recentă. Datele propuse de Ministerul Educației au fost anunțate de instituție luni, într-o postare pe Facebook.

Mai exact, probele de competențe ar urma să se susțină pe 27 ianuarie – 5 februarie. Probele scrise ar urma să înceapă cel mai devreme din istoria recentă, mai precis din ultimii 15 ani cel puțin, arată o analiză Edupedu.ro. Proba la limba română scris este programată în calendarul în stadiu de proiect pe 10 iunie, urmată de celelalte probe consecutiv.

Noutatea este faptul că elevii de Evaluarea Națională și BAC 2025 își vor putea vedea lucrările înainte să depună contestațiile.

Evaluarea Națională 2025 ar urma să aibă loc în perioada 23-25 iunie, conform calendarului în varianta de proiect anunțat de Ministerul Educației luni, pe Facebook. Proba la Limba română se va desfășura pe 23 iunie, iar proba la Matematică este programată în ziua următoare.

Schimbarea datelor cât mai devreme în anul școlar a fost anunțată ca efect al schimbărilor climatice. Ministra Educației, Ligia Deca, a vorbit recent la Guvern despre schimbarea calendarelor de examene „în aşa fel încât să nu mai fi în iulie cu ele, pentru că nu ducem”.

Iată calendar EN VIII 2025 – proiect:

  • 10 – 13 iunie 2025: Înscrierea la evaluarea națională
  • 13 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
  • 23 iunie 2025: Limba și literatura română – probă scrisă
  • 24 iunie 2025: Matematică – probă scrisă
  • 25 iunie 2025: Limba și literatura maternă – probă scrisă
  • 1 iulie 2025: Afișarea rezultatelor inițiale
  • 2-3 iulie 2025: Vizualizarea lucrărilor și depunerea contestațiilor
  • 4-8 iulie 2025: Soluționarea contestațiilor
  • 9 iulie 2025: Afișarea rezultatelor finale după soluționarea contestațiilor

Iată calendar BAC 2025 – proiect:

  • 27-29 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 29-31 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 3-5 februarie 2025: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 5-7 februarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 2-5 iunie 2025: Înscrierea candidaților la probele scrise ale primei sesiuni de examen
  • 6 iunie 2025: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 12 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 13 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 18 iunie 2025: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12.00), vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor (în intervalul orar 14.00 – 18.00)
  • 19-20 iunie 2025. Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor
  • 27 iunie 2025: Afișarea rezultatelor finale
Citește și:
BREAKING Modificare majoră la examene: elevii vor putea să vadă lucrările înainte de a contesta notele la Evaluarea Națională 2025 și Bacalaureat 2025, propune Ministerul Educației după valul de cereri depuse de părinți în acest an
PROIECT Calendar Evaluarea Națională la clasa a VIII-a 2025: probele încep pe 23 iunie. Primele rezultate apar pe 1 iulie. Elevii își pot vedea lucrările pe 2-3 iulie și să decidă dacă depun contestații
BREAKING Schimbări la Bacalaureat 2025. Calendarul propune ca probele scrise să înceapă în 10 iunie, cel mai devreme din istoria recentă, iar competențele să se dea în iarnă / România modifică structura examenelor naționale din cauza schimbărilor climatice

12 comments
  1. “În plus, avem şi problema temperaturilor din ce în ce mai ridicate”. „Din acest motiv, am propus ca probele de competenţe să fie susţinute în timpul anului şcolar”, a precizat secretarul de stat. Păi in cazul acesta stimabililor din minister încercați să propuneți în dezbaterea publica o structura a anului scolar convenabilă. Să se înceapă scoala pe 15 septembrie și să se încheie pe 15 iunie, asa cum a fost multi ani la rand
    și erau suficiente saptamani de școală, și atunci se dădeau examene și iaca câ au terminat zeci de generați pe o astfel de structura a anului scolar, scoase cele 2 săptămâni ( sapt altfel și verde) care oricum e pierdere de timp. Observ ca se dorește aducerea cât mai aproape de 1 septembrie pt începerea scolii, să copiem cum e pe afara, dar să nu comparam infrastructura educationala de afara cu cea a noastră, când în zilele călduroase de exemplu în acest an, a fost o adevărată provocare să stai 6, 7 ore pe zi în școală, clasa.

    1. Pentru examenul de bacalaureat, în calitate de profesor de geografie cu o vechime în învățământ de 27 de ani , vin cu o propunere timidă pentru luna mai.
      Anul acesta, 2024 am avut temperaturi foarte ridicate dupa 5 iunie ce au creeat un disconfort mare elevilor în clasa.

  2. E bună propunerea însă se poate și mai bine.Un an scolar ar trebui comasat pe 35 de săptămâni cu tot cu săptămâna verde și școala altfel,iar pt toți elevii, atât cei de liceu teoretic cât și pt cei de tehnologic, vacanța sa fie aceeași ca toți sunt copiii și ar trebui respectate drepturile copilului in acest sens.Nu unii sa aibă o vacanță mai lungă și alții una mai scurtă…

  3. Examene de competențe iarna au mai fost în 2010. Cercetați ce nu a funcționat atunci de anul viitor s-a revenit vara. In al doilea rând, și problema e mai gravă, cum poate preda liceul organizator centrelul de examen comisiilor de bacalaureat dacă anul școlar încă nu e încheiat?

  4. Se pare că in România nu există decât elevii de clasa a 12-a in licee. Restul elevilor stau acasă, nu-i așa? Competențè, simulare natională, simulare județeană, probe scrise ale examenului de bacalaureat , toate in timpul cursurilor. Ar fi cam o lună de școală în care elevii nu vor fi la școală. Ce faceți în cazul colegiilor care au și clase de gimnaziu? Se încheie cursurile pentru elevii claselor a VIII-a pe 13 iunie, adică fix in săptămâna in care este bacalaureatul. Cine le incheie mediile elevilor? Pe de altă parte: 3 zile pentru competențele de limba română/ maternă?

  5. Eu aș propune să se suprapună EN8 și Bacalaureatul (pe calendarul propus pentru EN8). Argumente:
    – în formula propusă este greu de gestionat problema asistenților și a evaluatorilor;
    – o parte dintre ore nu se vor putea susține (în condițiile în care unii elevi au nevoie de note pentru ieșirea din zona corigenței);
    – este greu de organizat spațiul (școlile trebuie să își continue activitatea);
    – timpul pentru pregătirea personală de dinainte de probele scrise este mult prea scurt.
    În eventualitatea suprapunerii celor două examene, s-ar putea organiza centre de examen distincte pentru cele două evaluări, dacă nu există spațiu suficient pentru organizarea ambelor evaluări in același colegiu/ liceu care ar trebui să organizeze ambele examene).

  6. Salut,această inițiativă! Sunt copii care au nevoie de diplome pentru a se înscrie la diverse universități din lume și stau stresați dacă pot ajunge în posesia diplomei.
    Alinierea la datele examenelor din toată Europa este în interesul elevului.

  7. Deci toată lumea ia competențele înainte de încheierea situației școlare; cu alte cuvinte nu mai rămâne nimeni corigent, totul este miere și lapte !!!, clasa XII totul merge din inerție, mai ales în liceele tehnologice în care ușor încep dragii noștri elevi să nu-și mai dorească nici participarea la ex.de competențe profesionale, dar noi dam diplome cu forța de tot felul de competențe care nu îi ajută la nimic, în luna ianuarie !!!

  8. Probele scrise la bac se suprapun cu ultimele 2 săptămâni de prezenta la cursuri ale celorlalți elevi. Profesorii cooptați la evaluare vor lipsi de la cursuri în aceasta perioadă?

  9. Oameni buni, v-ati pierdut complet uzul rațiunii? La copii nu va ganditi deloc, adica termină vineri scoala si marți încep probele scrise la bac? Sunt școli la care chiar se face prezență, sau sugerați un chiul masiv neoficial la final de liceu? Lasati-le macar o săptămână de pauză, de recapitulare. Daca e musai sa dea asa devreme, ATUNCI SA INCHEIE CURSURILE ÎN LUNA MAI.
    Asta oricum e cireașa de pe tort, au fost o generație de sacrificiu si de experimente, prima generație cu clasă pregatitoare, cu programe noi pana in clasa a 8-a, fara manuale câte un semestru, deoarece ministerul nici macar intr-un an nu a putut face licitațiile la timp, profesori debusolați si nepregătiți in privinta schimbărilor. Nu mai spun de școala altfel, școala verde, care dau bine pe hârtie, dar de fapt in mare parte sunt o pierdere de vreme, ca pe urmă sa se spună ca mai trebuie micsorată vacanta de vara, că nu fac destulă școală. Apoi fără continuitate la liceu, unde au revenit la programe si manuale vechi si depășite, pandemie, ore online, materii noi introduse de patrioții din parlament (istoria holocaustului, comunismului, de parca nu puteau fi integrate in orele existente de istorie). Acum pe copii îi așteaptă un bac inept la română, unde li se cere sa învețe pe de rost eseuri scrise de alții, cu tot cu citate, inclusiv la proză. Mai bine s-ar numi proba de memorare, nu de limba română. Si in condițiile astea vreti sa îl dați si pe repede inainte? Iar punctul culminant al celor 9 ani zbuciumați, e că acest bac e luat drept criteriu general de admitere la majoritatea facultatilor, fără sa se tina cont că unii au luat notele pe mere (materii grele-real), iar altii pe pere (uman).
    Spuneți ca motivul acestui calendar fugărit e canicula, dar de fapt vreti aerisirea calendarului încărcat din vacanță, pe seama elevilor de liceu care dau examenul, dar si al restului școlarilor, care vor avea o noua pauza de școală, de o săptămână, pentru că in centrele de examen nu se vor putea face ore, iar majoritatea profesorilor vor fi la supraveghere si corectare. Ce faceți, veti trece aceste zile ca vacanță in structura anului școlar sau e pe șest, părinți, descurcati-vă, că de orele pierdute oriicum nu ne pasă?
    In concluzie, ori finalizați anul școlar la clasa a 12-a in luna mai, daca vreti probele scrise din 10 iunie, ori lăsați cum e dintotdeauna, examenele sa se desfășoare dupa ce toata lumea, elevi, profesori, au incheiat anul școlar și in ordine, evaluarea națională mai întâi si bacalaureatul dupa aceea, astfel încât timpul de pregătire si recapitulare al elevilor sa fie complet.
    Nu mai vrem experimente pe copiii noștri!!!

  10. Cu competentele digitale in timpul anului scolar, cu simulari in timpul anului scolar, attunci cand se mai fac orele si orele de pregatire la clasa XII???
    Probabil ca nu mai trebuie sa facem ore pentru ca subiectele date la examenul de bacalaureat sunt aproape toate la nivelul minim si sub minim.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Întâlnire înaintea grevei generale din școli, dintre sindicatele din Învățământ și premierul Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu, Ligia Deca, Adrian Câciu, Lucian Bode și Marius Budăi, la Palatul Victoria

UPDATE Reprezentanții Executivului au fost față în față cu reprezentanții sindicatelor din Educației, sâmbătă de la ora 14:00, conform agendei publicate pe site-ul Guvernului. La întâlnire participă, conform surselor Edupedu.ro,…
Vezi articolul

Studenții și viitorii angajați ai companiei de software UiPath, formați digital cu ajutorul unui sistem de monitorizare al învățării, dezvoltat de compania românească de e-learning Ascendia

Studenții și viitorii angajați ai companiei românești de software UiPath vor fi formați digital cu un sistem de monitorizare al învățării dezvoltat de compania românească de e-learning Ascendia. Cele două…
Vezi articolul

VIDEO Valeriu Gheorghiță: România înregistrează o evoluţie epidemiologică foarte bună care se datorează şi faptului că strategia de vaccinare a permis tuturor categoriilor de vârstă să se vaccineze în momentul în care şi-au dorit acest lucru

România înregistrează „o evoluţie epidemiologică foarte bună” care se datorează inclusiv faptului că a fost permisă imunizarea persoanelor minore, a declarat astăzi coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, în cadrul…
Vezi articolul