Singurul pas care mai trebuie parcurs pentru ca elevii și profesorii să poată folosi Biblioteca Școlară Virtuală este distribuirea datelor de logare, a afirmat secretarului de stat în Ministerul Educației și Cercetării, Sorin Ion, joi, în cadrul unei conferințe de presă. Școlile vor primi instrucțiuni „probabil, în după-amiaza asta sau mâine”, a răspuns el, la întrebarea Edupedu pe această temă.
La întrebarea reporterului Edupedu.ro: „De ce nu funcționează biblioteca virtuală? Ce o blochează, de ce nu pot folosi elevii și profesorii aceste resurse?”, secretarul de stat în Ministerul Educației și Cercetării, Sorin Ion, a răspuns că platforma este funcțională și că ”probabil, în după-amiaza asta sau mâine, dăm niște mici instrucțiuni școlilor” despre cum să exporte datele de logare și cum să le comunice elevilor și profesorilor.
Biblioteca Școlară Virtuală EDULIB va putea fi accesată de toți elevii și profesorii din școlile care sunt în sistemul național de învățământ, adică cei din școlile publice și private, acreditate și autorizate, potrivit oficialului.
- Amintim că Edupedu.ro a relatat, miercuri, că Biblioteca Școlară Virtuală, un proiect de 46 de milioane de euro din fonduri europene și naționale, stă nefolosită de aproape doi ani, cu 3.600 de lecții digitale pentru 11 discipline plus o platformă de management pentru profesori. Secretarul de stat Sorin Ion a declarat, la sfârșitul săptămânii trecute, că „se vor conecta” și elevii, și profesorii, fără să ofere un termen sau să explice motivul.
Redăm integral răspunsul secretarului de stat în Ministerul Educației și Cercetării, Sorin Ion:
Platforma funcționează. Am testat-o personal, ca să mă asigur că funcționează. Am primit și cont. Au fost probleme mai mari decât ne-am imaginat. Nu o să pot să dau foarte multe detalii tehnice cu crearea celor 810.000 de conturi. În acest moment, când vorbim, sunt create toate cele 810.000 de conturi.
Singurul pas, pe care o să-l facem, probabil, în după-amiaza asta sau mâine, este să dăm niște mici instrucțiuni școlilor, pentru că ele acum pot fi exportate din SIIIR (Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România – n.red), s-a modificat corespunzător, astfel încât să se poată comunica fiecărui elev, fiecărui profesor, datele de logare pe platformă.
(…) De fapt, vom comunica școlilor modul în care rulează rapoartele din SIIIR pentru a comunica fiecăruia, trebuie comunicate individual, e complicat să se afișeze undeva toate parolele și ID-urile. Din punctul meu de vedere cred că va fi extrem de utilă, pentru că, repet, am văzut cum funcționează.
Informații de context
Biblioteca virtuală este proiect prevăzut de Legea educației încă din 2011 și cuprinde 3.600 de lecții virtuale pentru: matematică, fizică, chimie, biologie, istorie, geografie, limba și literatura română, informatică și TIC, robotică/ȘTIM, limba engleză și limba franceză. În plus, EDULIB conține o platformă de management pentru activitatea didactică, extrem de importantă având în vedere apelul public constant al autorităților și politicile de digitalizare a educației, precum și birocrația din învățământ.
Potrivit unei cronologii Edupedu.ro:
Fostul ministru, Monica Anisie, anunța că va fi realizată până în septembrie 2020. Finanțarea este făcută în cadrul unui proiect cu fonduri europene în valoare de 40 de milioane de euro semnat de ministrul interimar al Educației, Daniel Breaz.
În luna martie 2021, Maria Manea, care era secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat pentru Edupedu.ro că proiectul Biblioteca Școlară Virtuală se afla „în etapa de evaluare a eligibilității ofertanților. Apreciem, raportat la calendarul de evaluare a ofertelor, că putem declara un câștigător în luna mai a acestui an”, ceea ce nu s-a întâmplat.
În luna august 2021, Tudor Oprea, fost subsecretar de stat în Ministerul Educației, declara pentru Edupedu.ro că stadiul de licitație se va încheia „peste o lună, maximum două”, adică cel la târziu la sfârșitul lunii octombrie 2021.
Apoi, Sorin Cîmpeanu a spus, de 1 noiembrie 2021, că așteaptă ca licitația să se finalizeze, știind că licitația se finalizase pe 29 octombrie. Anunțul s-a lăsat în continuare așteptat. În noiembrie, Gheorghe Dinu de la ARNIEC a spus de mai multe ori că așteaptă un răspuns de la ANAP.
Între timp, ANAP a răspuns solicitărilor Edupedu.ro și a precizat, pe procedură, cine anunță câștigătorul (ARNIEC) și până când poate face asta – 15 decembrie 2021. Detalii AICI.
Câștigătorul licitației a fost anunțat cu doar o săptămână înainte de termenul maximal prevăzut, pe 8 decembrie 2021. Era vorba despre Asocierea dintre S & T România, Trencadis Corp SRL și Ascendia. Printre acționarii firmelor câștigătoare erau și foști consultanți politici ai fostului premier Vioricăi Dăncilă și fostului președinte Klaus Iohannis.
Termenul de implementare al proiectului este de 36 de luni de la data semnării contractului de finanțare, adică pe 10 septembrie 2022 proiectul ar fi trebuit să fie finalizat și implementat, potrivit declarației fostului subsecretar de stat din minister, Tudor Oprea.
Conform site-ului Edulib, proiectul ar fi trebuit finalizat până în martie 2023: „Începând cu luna decembrie, când este planificată finalizarea validării scenariilor pentru lecții, se vor migra progresiv lecțiile existente, respectiv importa lecțiile noi, până la data de finalizare a proiectului care este luna martie 2023.”
Proiectul a fost finalizat în iunie 2023. Din acel moment stă nefolosit.
2 comments
Cuuum?
Generate manual, individual , din SIIR?
După ce ati blocat secretariatul cu ,,fluxul de desegregare ” ca să puteți justifica activitatea si salariile celor din CNDS?
Vă bateți joc.
DNA vine, vine și nu o mai puteți justifica cu baliverne.
Cum aud de DNA cum se spetie.