Secretarul de stat Radu Szekely: Medicii le vor vorbi elevilor despre igiena sexuală, nu despre actul sexual

2.236 de vizualizări
Radu Szekely / Sursă foto: Registrul Educațional Alternativ
Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Radu Szekely a declarat, miercuri, la Timişoara, că educaţia sexuală în şcoli va fi parte a disciplinei Educaţie pentru sănătate, aşa cum este şi acum, iar de două-trei ori pe parcursul fiecărui an şcolar, în funcţie de vârstă, cadre medicale specializate le vor vorbi elevilor „despre igiena sexuală, nu despre actul sexual”, transmite Agerpres.

„Educaţia sexuală în şcoli va fi parte a disciplinei Educaţie pentru sănătate, aşa cum este şi acum, dar în momentul de faţă este o disciplină opţională, urmând ca din toamnă să devină obligatorie. Educaţia sexuală va fi un modul, alături de multe altele care apar în Educaţie pentru sănătate. Ne dorim să reuşim (până în toamnă, n. r.) să schimbăm programa, astfel încât să-i schimbăm şi numele, de exemplu, în Educaţie pentru societate (…), să apară şi modulul de educaţie financiară, pentru nutriţie sănătoasă, educaţie de mediu, de prim-ajutor, care să apară pe parcursul programei celor patru ani de gimnaziu şi apoi, în liceu să fie repetate”, a explicat Radu Szekely, într-o conferinţă de presă a Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş.

El a detaliat că pentru fiecare grupă de vârstă, din clasele V-XII, sunt anumite concepte şi lucruri de care tinerii trebuie să fie conştienţi, de la igienă până la cunoaşterea propriului trup, copiii urmând să fie învăţaţi să se spele pe mâini, pe dinţi, să-şi păstreze igiena organelor genitale, lucruri “absolut normale”, dar despre care nu se discută.

Aceste subiecte, a spus Szekely, sunt un tabu în societatea românească, iar acest fapt conduce la situaţii de îmbolnăviri din necunoştinţă de cauză sau la sarcini nedorite.

„Nu este vorba de educaţie pentru actul sexual, ci de educaţie pentru protecţia propriei sănătăţi. Disciplina Educaţie pentru sănătate va fi predată modular, iar pentru educaţie sexuală vor exista, probabil, în fiecare an, două- trei ore la care vor fi invitaţi cadre medicale, doctori din domeniu, care ştiu cum să abordeze aceste subiecte”, a adăugat secretarul de stat.

Radu Szekely a punctat că aceste ore vor fi ţinute de cadre medicale, pentru a nu se pune presiune nici pe consilierii şcolari, nici pe profesori pentru a face aceste lucruri, urmărindu-se o colaborare cu specialiştii. 

Sursă foto: Registrul Educațional Alternativ

Citește și:
Mai multe asociații de elevi nu sunt de acord ca părinții să își poată retrage copiii de la orele de „Educație pentru viață”: „Considerăm materia una necesară”
Cîmpeanu: Ministerul Educației va promova disciplina obligatorie “Educație pentru viață”, pentru clasele V-XII, cu modul obligatoriu de Educație sexuală / Părinții pot face cerere scrisă pentru retragerea copilului, ca la Religie
VIDEO Cîțu: Am vorbit cu ministrul Cîmpeanu și am luat decizia ca de anul viitor să introducă o clasă obligatorie care se va numi Educație pentru viață
Cîmpeanu, despre Educaţia sexuală: „Propunerea Ministerului Educaţiei este ca toţi elevii să se înscrie la o disciplină care să conţină elementele de educaţie sexuală, având posibilitatea retragerii tuturor acelora pentru care părinţii nu sunt de acord”
Senatul a respins solicitarea lui Iohannis de reexaminare a legii „educației sexuale”. Disciplina se va numi în continuare „educație sanitară” și elevii vor participa doar cu acordul scris al părinților
Introducerea educației sexuale în școli ca disciplină obligatorie sub denumirea de Educație sexuală, susținută de ministrul Educației, care spune că este nevoie și de educație parentală
VIDEO Dan Barna, despre proiectul legii educației sexuale în școli: Trebuie să ne gândim la copii și nu la himerele medievale ale părinților / Obligăm în continuare generații de tineri și tinere să facă lecția de educație sexuală în spatele școlii sau în toaletă

6 comments
  1. Si cum o sa le vorbeasca despre pilulă anticonceptionala si despre prezervativ, fara sa lr vorbeasca despre actul sexual?
    Doar scopul este sa le invete pe doritoarele de sex sub varsta de 14 ani, cum sa faca chestii fara sa ramana gravide…

    1. Buna seara…
      nu inteleg foarte bine..
      **copiii urmând să fie învăţaţi să se spele pe mâini, pe dinţi, să-şi păstreze igiena organelor genitale, lucruri “absolut normale”, dar despre care nu se discută. **… cum vor duce aceste subiecte catre evitarea,, sarcinilor nedorite,, ?

  2. inca niste joburi bine platite pentru medici sa ne invete sa ne spalam pe maini dupa ….
    in loc sa-i preocupe lipsa banilor pentru alocatiile alea de mizerie, salariile de mizerie din tara asta, lipsa perspectivelor de mai bine pentru tineretul asta, guvernantilor le pasa mai nou de educatie sexuala, poate da campeanu mai bine niste vouchere la case cu felinar rosu decat sa cheme doctorii prin scoli, voi credeti ca toti doctorii se pricep la .s..x

  3. Greu de inteles de ce se grabesc incompetentii astia. Se contrazic intre ei, nu discuta. Nu exista dezbateri, fiecare ciripeste pe limba lui ce crede el ca vrea sa auda lumea.
    Educatia sexuala a fost ieri educatie pentru viata, maine este educatie pentru societate si include educatie financiara :)). In graba ministrul uitase ieri sa introduca si educatia financiara.

    Pentru comparatie, cu spalatul pe dinti al acestui ilustru necunoscut ajuns secretar de stat, intr-unul din landurile Germaniei copiii de 6-10 ani invata despre:
    – corpul uman si diferentele intre sexe (despre organele interne invata si la noi, alea “externe” sunt tabu)
    – comportamentul sexual al copiilor (asta e tabu la noi)
    – cum sa spui NU – preventia abuzurilor sexuale (la noi probabil nu sunt abuzuri, e mai important spalatul pe dinti si pe maini …)
    – rolul media in raport cu propria persoana
    – tipuri de familie (la noi exista numai un tip de familie, mame sau tati care isi cresc singuri copiii nu exista, de restul nici nu mai zic … )
    – sarcina, nasterea si nou nascutul

    In clasele mai mari invata despre:
    – pubertate (inclusiv menstruatie si ejaculare)
    – prietenie, afectiune si prima iubire
    – procreerea, sarcina si nasterea
    – orientari sexuale (tabu la noi)
    – media si sexualitatea, consecinte asupra propriei dezvoltari
    – preventia abuzurilor sexuale
    – prima vizita la ginecolog, urolog sau androlog
    – contraceptie si protectia nenascutului
    – sexualitatea in media
    – drepturi egale, drepturile universale ale omului, protectia impotriva discriminarii
    – coming out (tabu la noi)
    – diversitatea sexuala (tabu la noi)
    – posibilitati de consiliere

    Exista discutii si un parteneriat cu parintii pentru transparenta, stabilirea de comun acord a modului cum se preda, informare despre obiective, mijloace didactice etc.

    Profii si elevii discuta modul cum participa diverse discipline scolare la educatia sexuala.

  4. Dumnezeu ne învață că simplitatea, sinceritatea și inocența copiilor dobândește Împărăția Cerurilor. “Iar Iisus a zis: Lăsaţi copiii şi nu-i opriţi să vină la Mine, că a unora ca aceştia este împărăţia cerurilor. ”

    UE a renunțat la credința creștin-ortodoxă,e o adunătură de state ce adoră păcatul și iubește răutatea. Netrebnicirea copiilor este un deziderat european ! Și e doar începutul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Prima decizie majoră a sindicatelor luată fără acordul tuturor membrilor de sindicat – suspendarea grevei. Simion Hăncescu, FSLI: Nu este decizia membrilor, ci decizia liderilor județeni – 51 au spus „suspendare”, 6 nu / Marius Nistor, FSE: Din 49 de organizații, doar 3 s-au abținut din acordarea unui mandat pentru suspendare

Decizia de suspendare a grevei a fost luată prin mandatare de la liderii județeni, au declarat liderii FSLI și FSE „Spiru Haret”, într-o conferință de presă la sediul FSLI. Este…
Vezi articolul

DOCUMENT Diplomele de BAC 2023 pot fi eliberate mai repede în acest an, chiar înainte de afișarea rezultatelor finale, dar doar pentru elevii care nu depun contestații / Peste 49.000 de contestații au fost depuse anul trecut

Diplomele de Bacalaureat 2023 vor fi eliberate de școli înainte de afișarea rezultatelor finale, pentru absolvenții de liceu care nu depun contestații, potrivit unei informări trimite de Ministerul Educației către…
Vezi articolul

Oana Moraru, despre avizul ISU menținut condiție în evaluarea pentru acreditare doar la grădinițele și școlile private: Blochează inițiativa privată în educație, pe o dublă măsură

Eliminarea avizului ISU dintre condițiile de evaluare doar pentru școlile și grădinițele de stat va duce la diminuarea inițiativei private în educație, a declarat pentru Edupedu.ro consultantul educațional Oana Moraru.…
Vezi articolul