Secretarul de stat Florian Lixandru: Manualele de Comunicare în Limba Română de clasa a II-a şi de Matematică de clasa a VI-a ajung la elevi în această săptămână / Cursurile primului modul au început pe 11 septembrie

9.614 vizualizări
Foto: Gov.ro
Manualul de Comunicare în Limba Română pentru clasa a II-a şi manualul de Matematică pentru clasa a VI-a vor ajunge în posesia elevilor în această săptămână, a declarat marţi, pentru Agerpres, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Florian Lixandru. Primul „interval de învățare”, adică primul Modul, a început pe 11 septembrie și durează până în 27 octombrie, conform calendarului anului școlar 2023-2024.

“În ceea ce priveşte asigurarea manualelor pentru anul şcolar 2023 – 2024 de la nivelul Ministerului Educaţiei şi inspectoratelor şcolare s-au făcut toate eforturile astfel încât toate manualele să ajungă pe băncile elevilor în prima zi de şcoală. Acest lucru s-a întâmplat pentru 43 de titluri pe care Ministerul Educaţiei le-a tipărit ca manuale noi în această vară. Au rămas patru titluri care nu au ajuns pe data de 11 septembrie în şcoli. Este vorba despre manualul de Comunicare în Limba Română clasa a II-a şi manualul de Matematică pentru clasa a VI-a a căror distribuţie s-a finalizat în această săptămână. Deci, practic, ieri a fost termenul de livrare a acestor manuale în depozitele Inspectoratelor şcolare urmând ca în această săptămână şi aceste două manuale să ajungă în posesia elevilor”, a explicat secretarul de stat.

Potrivit acestuia, manualele de Matematică şi Explorarea Mediului pentru clasa I şi a II-a vor ajunge la elevi până la finalul acestei luni.

“Mai sunt încă două titluri, respectiv Matematică şi Explorarea Mediului pentru clasa I şi clasa a II-a, acolo unde s-au înregistrat contestaţii din partea unor edituri participante la licitaţie. S-au întârziat procedurile contractante. Pentru aceste două manuale ieri s-a încheiat perioada de lansare a comenzilor de către unităţile de învăţământ. Astăzi se vor centraliza comenzile şi se vor întocmi contractele cu editurile, urmând ca aceste manuale să ajungă în posesia elevilor până la finalul lunii septembrie”, a susţinut secretarul de stat.

El a precizat că Ministerul Educaţiei a transmis în teritoriu o recomandare pentru a se pune la dispoziţia elevilor printuri după cele două manuale.

“Pentru aceste două manuale am transmis în teritoriu o recomandare către inspectoratele şcolare şi mai departe către directorii unităţilor de învăţământ de a pune la dispoziţia elevilor din clasa I şi clasa a II-a printuri după acest manuale. (…) Fiecare elev a primit printat o parte din manual pe care învăţătorul deja l-a selectat. Aceste manuale se regăsesc pe platforma manuale.edu.ro atât în format digital, cât şi în format PDF. Fiecare învăţător a avut posibilitatea să aleagă manualul după care să lucreze”, a transmis Lixandru.

Pentru manualele de liceu, a completat secretarul de stat, s-a mers pe proceduri de retipărire.

“Manualele de liceu – acolo mergem pe vechile programe şi nu s-au elaborat manuale noi. Acolo se merge pe proceduri de retipărire. Astfel, pentru manualele de clasa a IX-a şi a X-a procentul de retipărire a maximum 15% din numărul de elevi, iar pentru clasele a XI-a şi a XII-a procentul de retipărire a fost de maximum 10%. Această operaţiune de retipărire a presupus încheierea de contracte între Inspectoratele şcolare şi editurile care au editat manuale pentru liceu”, a mai arătat Florian Lixandru.

Informații de context

Edupedu.ro a scris că elevii din învățământul primar și gimnazial ar trebui să aibă manuale noi în acest an școlar, la 10 ani după tipărirea primelor ediții pe noul curriculum. Majoritatea manualelor au putut fi comandate deja de către cadrele didactice, dar Ministerul Educației a anunțat profesorii, cu doar 3 zile înaintea primei zile de cursuri, că sunt patru manuale care nu ajung la timp.

Potrivit unei adrese a Centrului Național de Politici și Evaluare în Educației (CNPEE), profesorii și directorii de școli ar fi trebuit să comande manuale școlare pentru clasele a II-a și a VI-a în perioada 9-21 august.

Citește și:
Manualele noi de Matematică pentru clasele I și a II-a nu vor ajunge în școli la timp. Ministerul Educației transmite învățătorilor, cu trei zile înainte să înceapă școala, să tipărească de pe internet lecțiile din primul modul și să le dea copiilor, fără să precizeze pe banii cui / Alte două manuale sunt și ele întârziate
Profesorii și directorii de școli pot comanda manuale școlare de Limba română și Matematică până pe 21 august. Lista cărților folosite din septembrie la clasele a II-a și a VI-a – document

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

GRAFIC Doar 33.600 de candidați înscriși la examenul de Bacalaureat de toamnă 2024 – cel mai mic număr din ultimii 20 de ani. Probele scrise încep pe 19 august

Peste 33.600 de candidați s-au înscris la examenul de Bacalaureat 2024, sesiunea de toamnă, potrivit unui comunicat al Ministerului Educației. Dintre aceștia, aproape două treimi (65,47%) sunt din promoția curentă. „Conform datelor…
Vezi articolul

La o săptămână după ce a început școala, Guvernul alocă bani pentru ca 159 de școli să aibă toalete în școală / Banii trebuie folosiți până la finalul anului, iar autoritățile locale trebuie să plătească din bugetul propriu pentru cheltuieli legate de branșamente

La o săptămână după ce a început un nou an școlar, Guvernul a alocat joi, 14 septembrie, prin Hotărâre de Guvern, 9.933 mii de lei pentru 97 de școli care…
Vezi articolul

40% dintre tinerii români ar dori să se mute în altă țară în următorii trei ani, iar aproape un sfert au planuri concrete în acest sens – raport Eurofound / România a avut cea mai mare rată de tineri NEET, din Uniunea Europeană, în 2022 – tineri de 15-29 de ani care nu sunt în sistemul de educație sau în cel de formare și nici nu lucrează

Pentru prima dată în istoria recentă, România a fost clasată pe primul loc la încă un indicator negativ în Uniunea Europeană: rata tinerilor NEET. Astfel 20% dintre tinerii cu vârsta…
Vezi articolul