Secretarul de stat Florian Lixandru: Lucrăm acum la un proiect de modificare a structurii anului școlar 2024-2025. Școlile vor putea să organizeze „Școala altfel” și „Săptămâna verde” și în perioada desfășurării examenelor, potrivit acestuia

648 de vizualizări
Foto: Gov.ro
„Lucrăm acum la un proiect de modificare a structurii anului școlar care dă (școlilor – n.red) posibilitatea să organizeze aceste activități specifice „Școlii altfel”, respectiv „Săptămâna verde”, și în perioada desfășurare a examenelor”, a declarat Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, la Canal 33. Declarația vine în contextul în care probele scrise de Bacalaureat 2025 încep pe 10 iunie și ceilalți elevi de clasele Pregătitoare – a XI-a încă au ore de curs până pe 20 iunie.

„Iar acolo unde nu se poate, conducerea unității de învățământ va identifica soluții prin reorganizarea programului de lucru al școlii”, a precizat secretarul de stat.

Elevii de clasa a VIII-a încheie cursurile pe 13 iunie 2025. Evaluarea Națională 2025 are loc în perioada 23-27 iunie, potrivit calendarului publicat în Monitorul Oficial. Proba la Limba română se va desfășura pe 23 iunie, iar proba la Matematică este programată pe 25 iunie.

Amintim că probele scrise de la BAC 2025 încep pe 10 iunie, la patru zile după ce elevii de clasa a XII-a sau a XIII-a termină cursurile anului școlar 2024-2025. Înscrierea pentru sesiunea de vară se face în două etape. Mai întâi pe 16-20 decembrie pentru probele de competențe, apoi în perioada 2-6 iunie 2025 pentru probele scrise.

Întrebare: Cum vor gestiona profesorii activitatea cu clasele de a VIII-a sau cu cele gimnaziu în condițiile în care trebuie să se susțină examenul de bacalaureat?

Florian Lixandru: „Examenul de bacalaureat se organizează în centre de examen. Centrele de examen presupun existența a cel puțin 250 de candidați. Practic, se vor organiza centre de examen cu respectarea acestei condiții de minim 250 de candidați, poate și mai mult în funcție de capacitate fiecărei școli. Și atunci vom încerca pe cât posibil să reducem numărul unităților de învățământ care vor organiza examen în ziua respectivă.

Totodată, unitățile de învățământ vor avea posibilitatea ca în săptămâna respectivă să organizeze „Școala altfel”, de exemplu, sau „Săptămâna verde”, pentru că lucrăm acum la un proiect de modificare a structurii anului școlar care dă posibilitatea să organizeze aceste activități specifice „Școlii altfel”, respectiv „Săptămâna verde”, și în perioada desfășurare a examenelor, astfel încât să nu perturbăm activitatea. Iar acolo unde nu se poate, conducerea unității de învățământ va identifica soluții prin reorganizarea programului de lucru al școlii. Practic, vor veni în tura de după-amiază astfel încât să nu fie afectată. Și vom avea grijă ca acolo unde avem și gimnaziu și liceu să nu organizăm centru de bacalaureat, elevii să meargă în altă unitate de învățământ, unde este strict învățământ liceal.”

Fiasco în organizarea BAC-ului 2025 în timpul anului școlar – avertizează profesori de la Colegiul „Sfântul Sava” din București, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Deca: Profesorii vor fi în situația „imposibilă” de a gestiona finalizarea anului și de a participa la examen

Luni seară, ministrul Educației, Ligia Deca, a fost întrebată la TVR 1 dacă se poate ca examenului de bacalaureat să fie organizat după încheierea cursurilor anului școlar, după cum au solicitat profesorii de la Colegiul Național „Sfântul Sava” din București.

Răspunsul Ligiei Deca a fost că „nu se poate. Structura anului școlar a fost deja anunțată, la fel și perioada examenelor naționale. Motivele pentru care am optat pentru această variantă au fost și ele anunțate. Au fost ca urmare a feedbackului public. Știm cu toții ce temperaturi au fost în acest an, dar nu este vorba doar despre asta. Este vorba, de exemplu, și despre mulți absolvenți care voiau să meargă înspre universități, care finalizează etapa de înscriere foarte repede, și atunci acest bacalaureat care se întindea mult în luna iulie le limita acest drept de a se înscrie în învățământul superior.”

Informații de context

Elevii și profesorii ar putea să meargă sâmbătă la școală să recupereze în avans orele pierdute pentru când va fi Bacalaureatul în iunie 2025, propune ministra Educației, Ligia Deca. Propunerea a fost făcută la Digi24

Ligia Deca a anunțat și că structura anului școlar ar putea fi modificată de Ministerul Educației în așa fel încât programele Săptămâna „Școala altfel” și „Săptămâna Verde” să se organizeze și după 30 mai, data limită impusă în ordinul de ministru 3.694 cu structura anului școlar 2024-2025, semnat chiar de e.

Deca a mai menționat recent, pe 5 septembrie, despre posibilitatea ca școlile să intre în programele „Școala altfel” și „Săptămâna verde” când vor fi examene în iunie 2025, lăsând de înțeles că alegerea școlilor de a le plasa în structura anului școlar poate fi modificată, deși ordinul de ministru pentru anul școlar 2024-2025 stabilește termen de fixare a perioadelor mobile 1 aprilie 2024.

Anul școlar 2024—2025 este structurat astfel:

Modulul 1: de luni, 9 septembrie 2024, până vineri, 25 octombrie 2024;

Vacanța de toamnă: de sâmbătă, 26 octombrie 2024, până duminică, 3 noiembrie 2024;

Modulul 2: de luni, 4 noiembrie 2024, până vineri, 20 decembrie 2024;

Vacanța de iarnă: de sâmbătă, 21 decembrie 2024, până marți, 7 ianuarie 2025;

Modulul 3: de miercuri, 8 ianuarie 2025, până vineri, 7 februarie 2025, respectiv vineri, 14 februarie 2025, sau vineri, 21 februarie 2025, după caz, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în urma consultărilor cu beneficiarii primari ai educației, cu părinții/reprezentanții legali ai acestora și cu cadrele didactice, realizate la nivelul unităților de învățământ;

Vacanța de schi/mobilă: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 10 februarie— 2 martie 2025;

Modulul 4: de luni, 17 februarie 2025, respectiv luni, 24 februarie 2025, sau luni, 3 martie 2025, la decizia inspectoratelor școlare județene/ al municipiului București, după caz, până joi, 17 aprilie 2025;

Vacanța de primăvară: de vineri, 18 aprilie 2025, până duminică, 27 aprilie 2025;

Modulul 5: de luni, 28 aprilie 2025, până vineri, 20 iunie 2025;

Vacanța de vară: de sâmbătă, 21 iunie 2025, până duminică, 7 septembrie 2025.

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 6 iunie 2025;

Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 13 iunie 2025;

Pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor prevăzute la lit. a) și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 27 iunie 2025;

Pentru clasele din învățământul postliceal, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învățământ în vigoare.

Școala altfel și Săptămâna verde, potrivit ordinului nr. 3.694 din 1 februarie 2024

Art. 4. — „(1) Programul național „Școala altfel” și Programul „Săptămâna verde” se desfășoară în perioada 9 septembrie 2024—30 mai 2025, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se află la decizia unității de învățământ. Derularea celor două programe se planifică în intervale de cursuri diferite.

(2) La clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică și din învățământul profesional, în perioadele dedicate programelor „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se organizează activități de instruire practică, urmărind și scopul acestor programe.

(3) La clasele din învățământul postliceal, în perioadele dedicate programelor „Școala altfel” și „Săptămâna verde” se organizează activități de instruire practică.”

Citește și:
Psihologul Suzana Pavlov: Copiii de clasa a VIII-a stau 5-6 ore la școală și fac cel puțin 2 ore de meditație și alte 2 ore de teme. Părinții vor note note mari, copiii nu tot timpul pot să dea un randament extraordinar. Din nou, nu învățăm de plăcere, nu găsim o stimulare a curiozității în școală și ne ducem tot pe zona de emoție negativă
Elevii și profesorii să meargă sâmbătă la școală pentru recuperarea orelor care se vor pierde în liceele care organizează probele de la Bacalaureat 2025, propune ministra Educației / Deca anunță că ar putea modifica structura anului școlar, ca Școala altfel și Săptămâna Verde să se organizeze și după 30 mai

3 comments
  1. Cred ca cineva vrea ca notele de la bacul de anul acesta sa fie mai mici decat cele de anul trecut, pentru ca elevii vor intra direct in examene, fara timp de pregatire suplimentar. De ce? Poate ca sa demonstreze ca “cresterea salariilor duce la scaderea performantei”. Sau poate se vrea ca cei care nu au intrat anul trecut la facultatile dorite sa aiba o sansa mai buna.

  2. E o mare pierdere de timp și inutil. Ministerul să nu se uite pe rapoartele cosmetizate de unitățille de învățămănt, care parcă vin din perioada socialismului. Aceste rapoarte pompoase nu corespund realității. Este o mare plictiseală, elevii se uită pe pereți clasei, joacă cărți, telefoane. Numai o mică parte mai prinde o excursie pe banii părinților, sau o plimbare la o fabrică care e în lichidare. Eu aștept mai multă seriozitate din partea ministerului cu referire la gestionarea căt mai eficientă a anului școlar.

  3. Mai oameni, ce atata filosofie?
    Uitati-va la vecinii nostri din Ungaria.
    La ei bacul se da la inceputul lui mai!
    Deci se poate, mergeti si vedeti cum fac, daca pe voi nu va duce capul…
    Si asta cu orele care se pierd dupa 10 iunie, cand nu se mai face mare lucru la scoala, e iar culmea ridicolului…
    Apropo, scoala ar trebui sa se TERMINE in 15 iunie, nu sa tina pana pe 20!
    Iar prostiile alea de Scoala Verde si Scoala Altfel, fix alea sunt inutile si imping anul scolar pana in 20 iunie, decat sa le mute, mai bine le-ar DESFIINTA si astfel ai avea cand sa dai si examenele… Dar, unde nu e CAP…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul Sănătății nu a fost de acord cu propunerea ca școlile să se funcționeze cu prezență fizică fără condiția vaccinării a 60% din personal, acolo unde incidența e sub 3 la mie. Cîmpeanu: Nu putem decât să respectăm decizia

Ministerul Sănătății “nu a putut fi de acord, din motive epidemiologice”, cu propunerea Ministerului Educației ca, în localitățile unde rata de incidență nu depășește 3 la mie, școala să se…
Vezi articolul
Abandonul școlar - Șanse egale la educație

DOCUMENT Elevii vor intra în școală pe 14 septembrie doar dacă părinții lor semnează o declarație pe propria răspundere, altfel nu sunt primiți la ore, prevede ghidul cu normele sanitare publicat de Ministerul Sănătății

Elevii vor fi primiți în școală doar dacă părinții lor semnează o declarație pe propria răspundere, potrivit Ghidului cu normele sanitare publicat de Ministerul Sănătății marți seara.  Condiționarea accesului în…
Vezi articolul