Secretarul de stat Florian Lixandru, despre criza de profesori de științe: La acest moment sunt posturi de fizică, în licee bune, care nu sunt ocupate

9.088 de vizualizări
Foto: © Oliver Perez | Dreamstime.com
Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat că, la acest moment, sunt posturi de fizică neocupate în licee. Acesta a precizat că, în 1996, când a intrat în învățământ, erau 7 candidați pe loc la titularizarea pentru disciplina fizică. Declarațiile secretarului de stat în Ministerul Educației au fost făcute la DC News.

„Vă dau un exemplu: La noi în România, îmi aduc aminte, în anul 1996, când am intrat în învățământ, la disciplina fizică, de exemplu, erau șapte candidați pe un loc.

La acest moment, la data de 1 septembrie, sunt posturi de fizică, în licee și licee bune, care nu sunt ocupate. Și facem apel la colegi pensionari, facem apel la studenți sau la profesori care pot lua în plata cu ora, peste norma didactică de bază, ore astfel încât să acoperim acest deficit de cadre didactice”, a spus Florian Lixandru.

Profesoara Delia Davidescu a vorbit, la TVR Info, despre fizica predată în școală și a adus în atenție și lipsa profesorilor de fizică, deoarece tinerii „nu mai sunt deloc tentați să se angajeze în învățământ”:

„Avem o mare problemă, marea majoritate a profesorilor de fizică, din zona gimnaziu, liceu, sunt aproape de pensie sau chiar pensionari. Cei cei care termină acum facultatea nu sunt deloc tentați să se angajeze în învățământ. Mai degrabă, se gândesc spre o parte de cercetare, pe niște granturi, pe niște proiecte și, ori de câte ori li se oferă această posibilitate, spun că nu prea sunt interesați”, a spus cadrul didactic.

Cristian Hatu, președintele Centrului de Evaluare și Analize Educaționale, a declarat, la o dezbatere organizată de Edupedu.ro și World Vision România, că vin foarte puțini profesori de fizică noi în sistem:

E un gust amar la mulți profesori de fizică. Ne spun ca în multe județe, de exemplu, în ultimii 10 ani, au venit 1, 2 profesori noi într-un județ. Au venit la examenul de titularizare 1, 2 profesori în 5 ani, procentul e de sub 10% profesori sub 40 de ani. Este o problemă. Abilitățile pe care și le dezvoltă cei care știu fizică, chimie, cei care fac politehnică sunt foarte căutate de către industriile producătoare. Se oferă salarii foarte bune.”

La începutul lunii septembrie 2023, inspectorul școlar general al IȘJ Brașov, Ovidiu Tripșa, a declarat pentru Radio România Brașov FM că „e un trend național să avem un deficit de profesori de fizică, chimie, biologie.”

Informații de context

În județul Alba, un singur candidat s-a înscris la Titularizare 2023 pentru a preda Fizica și a luat sub nota 3, conform rezultatelor finale ale concursului național. Situația a fost semnalată de către inspectorul școlar general, Cornel Sandu, după cum scrie alba24.ro.

La începutul anului, Măriuca Talpeș, fondatoarea Merito, spunea într-o emisiune la TVR că, în 10 ani, 60.000 de profesori se vor pensiona:

„Trebuie să ne gândim un pic cum intră domnii profesori în sistem, cum ies prin pensionare. Care este mișcarea, dacă vreți, a acestor domni profesori care intră, respectiv ies la o anumită vârstă, 62-65 de ani. Putem, uitându-ne la graficele Eurostat de care ați amintit, să spunem într-adevăr că peste 10 ani aproape 50%, nu chiar 50%, într-adevăr, din profesorii pe care îi avem astăzi la catedră vor ieși la pensie. Sigur că vor fi alți 60.000, în fiecare an 6.000 de tineri profesori care intră în sistem. Întrebarea este dacă acești domni profesori care au intrat după 1989 sunt în marea lor majoritate profesori care au intrat vocațional? Au intrat cu pasiune sau o parte dintre ei au făcut o alegere contextuală?

Din păcate, o strategie greșită a statului român, de a oferi un salariu de debut foarte mic i-a făcut pe mulți să nu aleagă, deși ar fi avut poate pasiune și dorință de a intra în sistem, acest salariu de sub 100 de dolari, mulți ani de zile i-a făcut să nu aleagă în niciun caz această meserie – ne-a adus în sistem profesori nu neapărat care își doreau să intre”, a precizat aceasta.

În august 2021, inspectorul școlar Daiana Bălan (ISJ Bistrița-Năsăud) spunea pentru Centrul de Evaluare și Analize Educaționale că sunt județe din țară în care, în ultimii 10 ani, niciun nou profesor nu a ajuns la catedră să predea fizica:

„Eu sunt inspector de fizică, cu atribuții pe biologie și vă pot spune că la fizică nu a intrat niciun absolvent în ultimii 10 ani. Am avut absolvenți de clasa a XII-a care au dat Bac-ul la fizică și au obținut nota 10, dar au spus clar că nu vor veni în învățământ și se vor orienta probabil către cercetare. Media de vârstă a profesorilor de fizică este de 40 spre 50, iar acum cu pandemia s-au pensionat mulți colegi, care ar mai fi rămas în sistem”, spune inspectoarea Daiana Bălan.

Tot în 2021, la prezentarea raportului detaliat al rezultatelor testării internaționale TIMSS 2019, Lucian Ciolan, prorectorul Universității din București, declara că în 10 ani o să ne confruntăm cu o criză de profesori calificați, mai ales în zona matematicii, unde sunt mai multe ore, dar și în zona științelor, unde peste jumătate dintre profesori au peste 50 de ani.

Foto: © Oliver Perez | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
E un trend național să avem deficit de profesori de fizică, chimie, biologie. Anul acesta am semnalat și pe matematică, unde problema este că nu vin neapărat cei mai buni și nu e motivant salariul, susține Ovidiu Tripșa, inspector general în Brașov
Cristian Hatu, președintele Centrului de Evaluare și Analize Educaționale: Profesorii pot forma competențe care sunt verificate în testarea PISA, dar evaluarea de la noi nu măsoară așa ceva / Vin foarte puțini profesori de fizică noi în sistem, în 5 ani o să fie un colaps
Profesoara Delia Davidescu: Tot ce înseamnă fizică de școală generală ar trebui abordat, în primul rând, experimental. Nu este cazul ca la acea vârstă să facem prea multă teorie / „Marea majoritate a profesorilor de fizică, din zona gimnaziu, liceu, sunt aproape de pensie sau chiar pensionari”, spune aceasta
La Fizică, un singur candidat din Alba s-a înscris la Titularizare 2023 și a luat sub nota 3. Șeful inspectoratului școlar: Atât timp cât sunt oameni care sunt la pensie și vor să predea, vor preda aceia. Tinerii nu prea vin
august 2022 – Unii directori de şcoli din Tulcea semnalează că deficitul de profesori la unele materii este tot mai mare / “Îmi permit să trag un mic semnal de alarmă în ceea ce priveşte obligativitatea aducerii profesorii în şcoli, a revitalizării meseriei de profesor”, spune directorul Colegiului “Spiru Haret” din Tulcea

14 comments
  1. Subiectele la titularizare fizica sunt de nivel universitar De parca te ai titulariza in facultate ! La celelalte discipline ,matematica .. biologie sunt variante de bac Din cauza asta și notele sunt cum sunt !! De unde profesori de fizica ?! Posturile sunt blocate .. etc

  2. pe vremea mea seful de promotie a luat post in Balotesti, Corbenca, Tamasi ,Gaiesti, Breaza si mai departe….

  3. Va fi exact ca in Poliție și Justiție.

    Acum doar pregătește terenul.

    Vor aduce din ,, sursă externă ” așa ziși profesori multifuncționali de științe școliți vreo 6 luni pe la un ONG ,,cu viziune”

    Sunt că lăcustele. Ca molima.
    Nu vor să lase nicio șansă de revenire reală nici măcar când situația este disperată.

  4. Nu recomand la nimeni sa vina sa lucreze în învățământul preuniversitar. Fizica este o știința experimentală iar elevii învață doar teoretic. Statul nu a investit în laboratoare.

  5. Lucrurile sunt destul de simple ! Examenul de titularizare pentru materii precum Fizica , Matematica sau alte discipline tehnice precum Electromecanica este unul dificil și ai nevoie de pregătire foarte buna ! Ei bine cine se pregătește la acel nivel este săltat imediat în cadrul unei multinaționale care oferă de la debut un salariu de trei ori mai mare și un program lejer in sensul in care faci exact ce ai învățat iar performanta ta depinde numai de tine !
    In legătură cu cei care ajung in sistem pentru că le place sa lucreze cu copii , aceștia sunt pe cale de dispariție iar datorita limitării sistemului de a rezolva unii elevi problema , o alta parte din aceștia se mai pierd pe drum !

  6. Fizica a fost distrusă. Continuturile predate în liceu sunt insuficiente pentru a determina un elev talentat sa urmeze o Facultate de Fizica. Nici alte științe nu sunt departe, din păcate. S-a ajuns ca, la Fizica, sa între cine vrea, și sa termine mai to(n)ți, doar pentru a tine în viață aceste Facultăți. Și, așa cum ziceam, nici alte științe nu se simt prea bine. Nu exista un plan care sa retrezeasca interesul pentru știință adevarata. Viitorul nu suna deloc bine.

  7. Să vedeți în următorii 2-3 ani, când ne vom pensiona, chiar anticipat, in bloc, noi, cei care am terminat înainte de 1990 facultatea, ce se va întâmpla. Va fi o nouă provocare pentru sistem. Râul de profesori nemulțumiți din vară, de la grevă, arată nemulțumirile mari, nu doar salariale, din sistem,.

  8. La liceele ”bune”? Adică la colegiile naționale unde elevii cu tupeu vin și-ți trag un picior în burtă, aplaudați de pe margine de părinți, iar tu zbori din sistem în secunda 2 dacă doar ridici tonul la el?! Să încerci să ții o lecție (de exemplu la chimie) cu inima strânsă că în fiecare secundă un elev problemă poate arunca acid în fața colegului de bancă sau da foc părului unei colege?! (Cine credeți c-ar răspunde? Nu există decât o singură variantă de răspuns!)

    Sau la liceele tehnologice, unde intră elevii cu media 2 la EN, nu iau bacalaureatul (deși măcar reușesc să învețe să citească în liceu), și sunt blamați în masă profesorii din liceu, iar ministerul nu se întreabă niciodată cum au ieșit copiii respectivi din clasele de primar fără să știe să citească?

    Despre care școli discutăm? Despre ce salarii motivante? Dacă ești singur/ă, cu salariul de profesor nu plătești nici chiria într-un oraș mai răsărit. Dacă ești căsătorit/ă și ai un copil (sau, aoleu! mai mulți), trăiești de la un salariu la altul chiar și cu două salarii în casă, cu riscul de a nu mai face față facturilor din cauza inflației.

    Ca să nu mai vorbesc despre marota celor din minister – de ani de zile se vorbește de comasarea disciplinelor reale, să fie mate-fizică-chimie-biologie, o varză totală, când nu există așa ceva ca pregătire în învățământul universitar. Cine ar intra în sistem ca profesor pe o disciplină, pentru ca anul viitor ministerul să-i ceară să predea 3-în-1, de dragul reducerii normelor?

    Cum era povestea aia cu piața liberă, cerere/ofertă? Vreți profesori de științe (și alte discipline cu lipsă de personal), măriți oferta. Soluția aleasă de minister, însă, este să scoată disciplinele din planurile cadru. Nu are sens, dar vorbim despre oameni fără educație ajunși în fruntea mesei, care habar n-au ce fac dar vor să arate că fac și ei ceva.

    1. Bravo. Ati descris realitatea. Dar autiștii de la minister trăiesc in lumea lor.
      Asta se si dorests oricat se,, plang” ei. Va preda inteligenta artificiala. Adio profesori! Nu au nevoie de ei. Ei fac pe niznaii ca isi doresc sa vina tinerii in invatamant insa, de fapt, nu mai vor asta. Daca vin, vin rebuturile din facultăți.
      Au ordin de sus sa impiedice sa vina resursa umana de calitate. Ca apoi sa aiba motiv sa se predea prin platforme. Asta e viitorul!
      Deja homeschooling se face asa in străinătate cu platforme si tutori. Un tutore se ocupa de 100 studenti pe platforma. Doar monitorizează. Atat.
      Treziti-va!

  9. ne aduce in prim plan aspecte pe care le știm…parca numai la fizica?!
    Spre deosebire de domnia sa, cei din sistem nu pot face nimic…

  10. Ha ha. Chiar mă mir cum nu vor să vină profesori tineri în învățământ pe salariile motivante pe care le dați. Parcă așa ziceați zilele trecute. Uite domnule cum aleg oamenii să lucreze în domenii din care își pot plăti facturile și pot avea o viață decentă în detrimentul unui salariu “motivant” de profesor. Cine să mai înțeleagă oamenii ăștia? 😅

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Tot Bucureștiul va deschide școlile și grădinițele pornind de la scenariul galben, adică prin revenirea prin rotație a elevilor în clase – decizie a Inspectoratului Școlar București

“Municipiul Bucureşti se încadrează în Scenariul 2” privind deschiderea școlilor, anunță Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Decizia autorităților de a încadra școlile din întreaga capitală în același scenariu vine la…
Vezi articolul

Olanda anunță închiderea școlilor primare din 20 decembrie și prelungirea restricțiilor sanitare. Premierul Rutte: Există mari îngrijorări cu privire la apariția variantei Omicron, care se răspândește rapid

Premierul olandez Mark Rutte a anunţat marţi închiderea şcolilor primare săptămâna viitoare şi prelungirea actualelor restricţii sanitare până la 14 ianuarie din cauza noii variante Omicron, relatează AFP, publicație citată…
Vezi articolul

Profesorii logopezi și consilieri din Timiș vor face activități online cu copiii, începând de marți. “Lucrăm la starea emoțională. Îi vrem înapoi sănătoși” – inspectorul școlar general Aura Danielescu

Profesorii consilieri și profesorii logopezi din Timiș vor derula săptămâna viitoare activități pentru ca starea emoțională a copiilor “să nu fie afectată major”, în perioada în care grădinițele și școlile…
Vezi articolul

Peste 40.000 de clase din școlile de la sat nu au fost mobilate în ultimii 10 ani, potrivit secretarului adjunct al Ministerului Educației, care anunță că instituția a făcut un inventar de nevoi înainte de lansarea apelului de un miliard de euro pentru dotarea școlilor

Peste 40 de mii de săli de clasă din mediul rural nu au fost mobilate în ultimii 10 ani, a declarat Sorin Decă, secretar general adjunct al Ministerului Educației, la…
Vezi articolul