Secretarul de stat Florian Lixandru, directorul prin concurs al Colegiului Sfântul Sava, lansează un atac la cancelaria școlii, după scrisoarea deschisă a profesorilor: Gradul de participare a cadrelor didactice de la Sava la examenul de bacalaureat, în ultimii 9 ani, este foarte redus, probabil că lipsa de experiență în organizarea examenelor a dus la un asemenea protest

Florian Lixandru / Foto: captură Facebook Live

Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației și director prin concurs al Colegiului Sfântul Sava din București, a lansat un atac la adresa profesorilor din liceu, care au spus într-o scrisoare adresată ministrei Educației, că examenul de Bac 2025, se poate transforma “într-un fiasco” pentru că probele scrise au loc în timpul anului școlar. “Gradul de participare a cadrelor didactice de la Sava la examenul de bacalaureat este foarte redus, probabil că lipsa de experiență în organizarea examenelor a dus la un asemenea protest”, a spus Lixandru la TVR 1, luni seara.

Florian Lixandru, director prin concurs al Colegiului Național „Sfântul Sava” din București, post obținut în 2021, reacționează după scrisoarea deschisă a profesorilor privind organizarea probelor scrie la BAC 2025, în timpul anului școlar. Acesta le reproșează public profesorilor că în ultimii 9 ani nu s-au implicat în organizarea examenelor de Bacalaureat. Lixandru comentează în mod ironic faptul că „lipsa de experiență în organizarea examenelor” a profesorilor care au transmis spre Ministerul Educației o srisoare deschisă în care prezintă argumente pentru care solicită modificarea calendarului de Bacalaureat ”a dus la un asemenea protest”.

“Gradul de participare a cadrelor didactice de la Sava la examenul de bacalaureat este foarte redus, probabil că lipsa de experiență în organizarea examenelor a dus la un asemenea protest”, a spus Lixandru la postul public de televiziune.

Florian Lixandru a obținut postul de director al Colegiului Sfântul Sava din București la concursul din toamna anului 2021. Înainte de acest moment, la alegerile generale din 2020, fusese ales consilier general la Primăria Capitalei. La puțin timp după concursul de directori și intrarea PSD la guvernare, prin Guvernul Ciucă, Lixandru a fost numit seretar de stat la Ministerul Educației. Acesta este suspendar de la conducerea Colegiului Sava pe perioada mandatului de demnitar, iar conducerea colegiului este asigurată de un director interimar.

Redăm mai jos dialogul din cadrul emisiunii:

Moderator: „Înseamnă că îngrijorările majore sunt din partea părinților..

Florian Lixandru: Nu știu dacă din partea părinților sau unor colegi profesori, pentru că protestul de care ați făcut vorbire mai devreme vine din partea unor colegi profesori. Da, interesant de unde vine protestul de la ce școală sunt profesorii.

Moderator: De la un colegiu de renume din Capitală, Sfântul Sava…

Florian Lixandru: Nu vreau să intru în amănunte, pentru că dacă fac o analiză în timp, având în vedere experiența mea de inspector școlar general la nivelul municipiului București, de 3 ani de zile și 3 ani de adjunct, și de când sunt la minister, gradul de participare a cadrelor didactice de la Colegiul Sfântul Sava la examenul de Bacalaureat este foarte redus și atunci probabil că lipsa de experiență în această zonă a organizării examenului a condus la un astfel de protest”.

Informații de context

Profesori de la Colegiul „Sfântul Sava” din București, avertizează într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Deca: Profesorii vor fi în situația „imposibilă” de a gestiona finalizarea anului și de a participa la examen.

Într-un interviu pentru Edupedu.ro, liderul sindical Marius Nistor a spus despre calendarul examenelor de BAC 2025 că reprezintă o decizie pe care ministra Ligia Deca a luat-o în favoarea elevilor, după ce aceștia împreună cu părinții au cerut în spațiul public devansarea examenelor pentru a nu se mai ajunge în luna iulie când temperaturile sunt foarte ridicate.

El subliniază că nu de puține ori ministra Deca tinde să încline balanța în favoarea solicitărilor elevilor și părinților, și nu a cadrelor didactice.

După anunțarea calendarului pentru BAC 2025, când vor avea loc examene cel mai devreme din ultimii 15 ani, ministra Ligia Deca a fost întrebată în emisiunea Info Edu de la TVR Info de soluțiile pentru școli având în vedere că probele scrise de Bacalaureat 2025, conform calendarului aprobat de Ministerul Educației, încep pe 10 iunie, când încă elevii și profesorii mai sunt la cursuri și se pregătesc să definitiveze situațiile școlare.

Oficialul a dat exemplu „reconfigurarea programului școlar” – „adică dacă cursurile de dimineață se mută după-amiază, centrele de examen pot fi alese dintre unitățile de învățământ care au această flexibilitate”.

Deca a mai spus și despre „flexibilizarea structurii anului școlar în sensul de a permite ca săptămâna «Școala altfel», Săptămâna Verde să fie organizate în acele perioade în așa fel încât ceilalți copii să fie prinși în alte activități care nu sunt neapărat în incinta școlii”.

Un alt exemplu dat de ministră a fost și reducerea din programele de examen valabile pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2025, în cazul în care profesorii semnalează decalaje la organizarea timpului pentru consolidarea și recapitularea la clasă, potrivit acesteia.

Pe 9 septembrie, Ligia Deca a mai propus la Digi24 o variantă, însă nu într-o formă oficială: elevii și profesorii să meargă sâmbătă la școală pentru recuperarea orelor care se vor pierde în liceele care organizează probele de la Bacalaureat 2025. Deca a anunțat atunci că ar putea modifica structura anului școlar, ca Școala altfel și Săptămâna Verde să se organizeze și după 30 mai.

Și directorul Școlii Centrale din București a semnalat faptul că este o problemă devansarea examenelor și desfășurarea lor în timpul anului școlar.

Până să umblăm la calendarul examenelor de final, „ar fi trebuit întâi să se înceapă cu o nouă programă, un nou plan-cadru”, este de părere Octavian Lucian Popa, directorul Școlii Centrale din București. Acesta consideră că propunerea ministrei Educației ca elevii care nu dau Bacalaureatul în 2025 și profesorii lor să fie în programele Săptămâna „Școala Altfel” sau „Săptămâna Verde”, pentru a „ușura” aglomerația suprapunerii cu finalul de cursuri, nu este una fezabilă.

Citește și:
Fiasco în organizarea BAC-ului 2025 în timpul anului școlar – avertizează profesori de la Colegiul „Sfântul Sava” din București, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Deca: Profesorii vor fi în situația „imposibilă” de a gestiona finalizarea anului și de a participa la examen
Ar fi trebuit întâi să începem cu planurile-cadru până să mutăm examenele de final, spune directorul Lucian Popa, despre suprapunerea cursurilor și Bacalaureatului în 2025: Este foarte ușor să spunem că facem Săptămâna Altfel sau Verde. Va fi buluceală
Elevii și profesorii să meargă sâmbătă la școală pentru recuperarea orelor care se vor pierde în liceele care organizează probele de la Bacalaureat 2025, propune ministra Educației / Deca anunță că ar putea modifica structura anului școlar, ca Școala altfel și Săptămâna Verde să se organizeze și după 30 mai
Improvizațiile Ligiei Deca pentru perioada în care vor fi examene în timpul cursurilor: școlile pot intra în „Școala altfel” sau Săptămâna Verde și „se poate umbla” la programa de examene, dacă apar probleme / Elevii vor fi înscriși ilegal la bacalaureat, fără să fie absolvenți de liceu
OFICIAL Bacalaureat 2025 începe pe 27 ianuarie cu proba de Limba română oral. Probele scrise au loc între 10 și 16 iunie, cu o zi liberă între Matematică/Istorie și proba la alegere – calendarul examenului
Exit mobile version