Florian Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educației și director prin concurs al Colegiului Sfântul Sava din București, a lansat un atac la adresa profesorilor din liceu, care au spus într-o scrisoare adresată ministrei Educației, că examenul de Bac 2025, se poate transforma “într-un fiasco” pentru că probele scrise au loc în timpul anului școlar. “Gradul de participare a cadrelor didactice de la Sava la examenul de bacalaureat este foarte redus, probabil că lipsa de experiență în organizarea examenelor a dus la un asemenea protest”, a spus Lixandru la TVR 1, luni seara.
Florian Lixandru, director prin concurs al Colegiului Național „Sfântul Sava” din București, post obținut în 2021, reacționează după scrisoarea deschisă a profesorilor privind organizarea probelor scrie la BAC 2025, în timpul anului școlar. Acesta le reproșează public profesorilor că în ultimii 9 ani nu s-au implicat în organizarea examenelor de Bacalaureat. Lixandru comentează în mod ironic faptul că „lipsa de experiență în organizarea examenelor” a profesorilor care au transmis spre Ministerul Educației o srisoare deschisă în care prezintă argumente pentru care solicită modificarea calendarului de Bacalaureat ”a dus la un asemenea protest”.
“Gradul de participare a cadrelor didactice de la Sava la examenul de bacalaureat este foarte redus, probabil că lipsa de experiență în organizarea examenelor a dus la un asemenea protest”, a spus Lixandru la postul public de televiziune.
Florian Lixandru a obținut postul de director al Colegiului Sfântul Sava din București la concursul din toamna anului 2021. Înainte de acest moment, la alegerile generale din 2020, fusese ales consilier general la Primăria Capitalei. La puțin timp după concursul de directori și intrarea PSD la guvernare, prin Guvernul Ciucă, Lixandru a fost numit seretar de stat la Ministerul Educației. Acesta este suspendar de la conducerea Colegiului Sava pe perioada mandatului de demnitar, iar conducerea colegiului este asigurată de un director interimar.
Redăm mai jos dialogul din cadrul emisiunii:
Moderator: „Înseamnă că îngrijorările majore sunt din partea părinților..
Florian Lixandru: Nu știu dacă din partea părinților sau unor colegi profesori, pentru că protestul de care ați făcut vorbire mai devreme vine din partea unor colegi profesori. Da, interesant de unde vine protestul de la ce școală sunt profesorii.
Moderator: De la un colegiu de renume din Capitală, Sfântul Sava…
Florian Lixandru: Nu vreau să intru în amănunte, pentru că dacă fac o analiză în timp, având în vedere experiența mea de inspector școlar general la nivelul municipiului București, de 3 ani de zile și 3 ani de adjunct, și de când sunt la minister, gradul de participare a cadrelor didactice de la Colegiul Sfântul Sava la examenul de Bacalaureat este foarte redus și atunci probabil că lipsa de experiență în această zonă a organizării examenului a condus la un astfel de protest”.
Informații de context
Profesori de la Colegiul „Sfântul Sava” din București, avertizează într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Deca: Profesorii vor fi în situația „imposibilă” de a gestiona finalizarea anului și de a participa la examen.
Într-un interviu pentru Edupedu.ro, liderul sindical Marius Nistor a spus despre calendarul examenelor de BAC 2025 că reprezintă o decizie pe care ministra Ligia Deca a luat-o în favoarea elevilor, după ce aceștia împreună cu părinții au cerut în spațiul public devansarea examenelor pentru a nu se mai ajunge în luna iulie când temperaturile sunt foarte ridicate.
El subliniază că nu de puține ori ministra Deca tinde să încline balanța în favoarea solicitărilor elevilor și părinților, și nu a cadrelor didactice.
După anunțarea calendarului pentru BAC 2025, când vor avea loc examene cel mai devreme din ultimii 15 ani, ministra Ligia Deca a fost întrebată în emisiunea Info Edu de la TVR Info de soluțiile pentru școli având în vedere că probele scrise de Bacalaureat 2025, conform calendarului aprobat de Ministerul Educației, încep pe 10 iunie, când încă elevii și profesorii mai sunt la cursuri și se pregătesc să definitiveze situațiile școlare.
Oficialul a dat exemplu „reconfigurarea programului școlar” – „adică dacă cursurile de dimineață se mută după-amiază, centrele de examen pot fi alese dintre unitățile de învățământ care au această flexibilitate”.
Deca a mai spus și despre „flexibilizarea structurii anului școlar în sensul de a permite ca săptămâna «Școala altfel», Săptămâna Verde să fie organizate în acele perioade în așa fel încât ceilalți copii să fie prinși în alte activități care nu sunt neapărat în incinta școlii”.
Un alt exemplu dat de ministră a fost și reducerea din programele de examen valabile pentru Evaluarea Națională și Bacalaureat 2025, în cazul în care profesorii semnalează decalaje la organizarea timpului pentru consolidarea și recapitularea la clasă, potrivit acesteia.
Pe 9 septembrie, Ligia Deca a mai propus la Digi24 o variantă, însă nu într-o formă oficială: elevii și profesorii să meargă sâmbătă la școală pentru recuperarea orelor care se vor pierde în liceele care organizează probele de la Bacalaureat 2025. Deca a anunțat atunci că ar putea modifica structura anului școlar, ca Școala altfel și Săptămâna Verde să se organizeze și după 30 mai.
Și directorul Școlii Centrale din București a semnalat faptul că este o problemă devansarea examenelor și desfășurarea lor în timpul anului școlar.
„Până să umblăm la calendarul examenelor de final, „ar fi trebuit întâi să se înceapă cu o nouă programă, un nou plan-cadru”, este de părere Octavian Lucian Popa, directorul Școlii Centrale din București. Acesta consideră că propunerea ministrei Educației ca elevii care nu dau Bacalaureatul în 2025 și profesorii lor să fie în programele Săptămâna „Școala Altfel” sau „Săptămâna Verde”, pentru a „ușura” aglomerația suprapunerii cu finalul de cursuri, nu este una fezabilă.
15 comments
Este răscolitor ce aflu din comentariile atât de variate ale, presupun, profesorilor. E grav că s-a ajuns ca la conducerea ministerului să fie impostori, incompetenți care nu consulta pe specialiștii din domeniu și pleacă urechea doar la doleanțele părinților/elevilor, ale căror pretenții nu pot avea un temei științific, psihopedagogic. Solidaritatea profesorilor cu o reală autoritate, care nu se tem de posibile amenințări etc., susținuți de majoritatea cadrelor didactice interesate de bunul mers al învățământului, ar reprezenta soluția ce ar anihila sau ar diminua influența politicului. Am fost 45 de ani doar profesor. Nu m- am temut de politruci. Ei doar m- au marginalizat. De altfel nu mă așteptam să mă promoveze, să fiu util nu doar elevilor de la Sf. Sava și de la Mihai Viteazul.Acum cei realmente responsabili ori dedicați- și cred că sunt destui- se pot impune.
Alături de prea-plecata sluga a lui Johannis, care conduce ministerul cu priceperea Geaninei din Las Fierbinți, acest tovarăș este co-autorul dezastrului din Educație!
Excelează la un singur lucru: pupat dosul șefei și găsit scuze pentru toate aberațiile pe care acest sinistru cuplu le-a implementat in ultimii ani!
La cel puțin 2 licee de top s-a criticat acest mod de organizare care afectează și elevii 9-11( vor pierde 4-5 zile de școală în iarna). Diferența este că acolo politrucii de la sectorul 3&4 au înăbușit orice critica publica!
Cine e prost să își sacrifice concediul și să muncească pentru câteva zeci de lei, impozabili evident? Nu găsești un zilier să îți tundă iarba in curte pe atâția bani. Să zică mulțumesc cu plecăciuni că mai sunt fraieri prin scoli și merg la munca pt așa putini bani.
Pai oricum, “experienta” didactica a stimabilului domn Lixandru este cea de inspector scolar general adjunct, director prin concurs (pfui, stiu doar eu trei directori prin concurs care doar au luat concursul, nu l-ai si dat – plus
daca ne gindim cine organizeaza concursul…), secretar de stat in minister, consilier local. Adica a predat din greu la catedra si cunoaste exact realitatea scolara. Evident ca astfel de trepadusi politici apara decizia interesata a unei ministrese la fel de competenta si cunoscatoare a realitatilor.
Defapt, politicienii pleaca urechea la doleante ale asa zisilor elevi si profesori, in realitate niste ong-uri sub acoperire, care nu reprezinta defapt pe nimeni. In timp ce profesorii de la Sava, semneaza nominal si deschis, nu prin intermediul unor asociatii si organizatii fantoma.
Ministerul si inspectoratele vor acuza permanent profesorii. Dealtfel, in invatamint, profesorii si inspectorii se afla pe parti diferite ale baricadei. Inspectorii (alaturi de o covirsitoare majoritate a directorilor) sunt in cea mai mare masura dascali fara vocatie, mediocrii si oportunisti. Parasesc catedra pentru functii de conducere pentru ca sa isi acopere incompetenta. Apoi devin treptat adjuncti, generali, consilieri locali, judeteni, secretari de stat. Verificati!
Bacalaureatul este an de an un moment de stres pentru profesorii care supravegheaza sau corecteaza pentru ca asa considera ministerul sa priveasca chestiunea. Cu nepasare si superioritate. Si precum bacalaureatul, tot sistemul merge din inertie, peticit cu “solutii moderne” ivite pe o foaie pe “jenunche” don pixul acestor “demnitari” nenorociti si exclusiv interesati politic.
Nimeni nu intreaba profesorul de la catedra. Nimeni nu il asculta. Nimeni nu ii da credit. Se intretine ideea publica a dascalului corupt, care da meditatii si preda eliptic la clasa. Tocmai ca sa distruga autoritatea corpului profesoral. Ori daca profesorii nu sunt, in ansamblul lor, fara de pata, distinsii ocupanti ai fotoliilor publice sunt bine de tot murdariti.
O campanie ambalata in aparenta onorabila, numita interesul elevului, care serveste in realitate doar interul politic ignorind realitati cu un cinism devenit deja mult prea ordinar.
Felicitari!
Ati pus punctul pe I!
f bine punctat
Profesorii spun că nu se poate ține școală în asemenea condiții
Domnul X nu a înțeles asta
ce urat sa te ridici așa împotriva subalternilor …împotriva colegilor….funcția n o fi eterna….de fapt nu ne .ai mira nimic….unii se cred dzei când sunt în funcții …
Apărare contra profesorilor deștepți,muma lor de deștepți..
Oricum este o decizie foarte proasta,clasa aXII -a ia vacanta vineri pe 6 iunie și examenul incepe marți pe 10 iunie ,nu l ați fixat pe 9 iunie că sunt Rusaliile.Sunteti ticăloși și incompetenți cu aceasta decizie. iar această generație care este prima promoție cu introducerea clasei pregătitoare a fost victima prostiei ,incompetenței,lenei din Ministerul educației.Invatamantul primar și gimnazial este obligatoriu
,iar aceasta generație 9 ani școlari perioada cls.pregatitoare – cls.aVIII-a ,anii școlari 2012/2021 nu a avut la început de an scolar niciodată toate manualele ,ex in clasa a Va au avut un Compendiu,au fost ani școlari când la unele discipline n au avut manuale deloc ex.limbile straine in clasa a VI-a,au primit manuale după 2 -3 luni și uneori 6 luni de zile unele manuale.Cand au intrat la liceu în 2021, nu ați fost în stare in 9 ani de zile sa elaborați planul cadru și manuale pentru aceasta generație .Datorita incompetenței voastre au învățat pentru clasele preg, și a VIIla după plan cadru nou,iar clasele aIX și aXII – a după planul cadru vechi cel de la generațiile trecute,iar în anii de liceu n au avut niciun manual.Iar,acum că să arătați cat de prosti și incompetenți sunteți ,ați schimbat și calendarul de la examenul de bacalaureat ,ați distrus premeditat aceasta generație ticăloși și incompetenți ce sunteti.Slugă, Florin Lixandru ai fost secretar de stat în tot acest timp ,dar n ai fost in stare sa faci nimic bun ,sa iei o decizie bună pentru elevii României și acum faci pe lupul moralist.Voua celor de la minister nu va pasa ce se întâmplă cu învățământul din Romania ,cu copiii și tinerii acestei țări, că voi ticăloșilor v ați înscris copiii la scoli și universități private in țară și străinătate , beizadele care apoi vin in tara fac mastere la marile academii de la securitate și vor fi numiți politic în functii la stat.Tradatori și ticăloși care ați distrus premeditat Romania ,toți sunteți securiști sau sunteți manipulați de securiștii care au confiscat , furat și vândut Romania de 34 de ani.
Pe nenea asta nu prea l-am luat in seama pana acum. Parea in tonul de asteptat al nivelului redus de competenta a celor din minister. Dar sa vii cu asa ceva – dupa ce oamenii au prezentat argumente foarte sanatoase, care arata ca stiu foarte bine ce implica organizarea examenului – este dincolo de ce as fi putut crede ca se poate emite, atat ca lipsa de logica, cat si ca nivel de tupeu. Ce stie el sa raspunda la intrebarea: “De ce gradul de participare a cadrelor didactice de la Colegiul Sfântul Sava la examenul de Bacalaureat este foarte redus?”
deci băiatul a făcut un liceu modest , economic , apoi științe economice licență , apoi institutul national de apărare , acuma conduce Sava . bun așa.
da n am înțeles institutul de apărare , aparare impotriva ce ? impotriva inundațiilor !?
auleu , domnu contabil conduce Sava ?!
da unde a învățat el pedagogie ? ? la științe economice ?!
Lipsa de experiență în organizarea examenelor se traduce prin lipsa carnetului de membru de partid. Iar lipsa carnetului de membru de partid echivalează cu lipsa din comisiile de organizare a examenelor. Este absolut firesc ca politrucii să se simtă mai bine intre politruci, patimile comune îndulcind amarul, cum la fel de firesc este ca cei care nu înghit politruci, și nu sunt deloc puțini, să nu se grăbească spre aglomerări care excelează în obediență, lipsa spiritului critic, duplicități și exerciții compensatorii de aroganță și fudulie extremă. Nasul lung nu le permite unora să vadă cum carierismul facilitat politic nu are nicio legătură cu performanța managerială, cu reușitele profesionale, ci are legătură doar cu administrarea, în buna tradiție comunistă, a cutumelor și a moștenirilor rușinos nemeritocratice.
va referiti la supravegheat sau corectat ?