Secretarul de stat Florian Lixandru contrazice datele Ministerului Educației, pentru a arăta că numărul elevilor de clasa a XII-a care nu s-au înscris la BAC 2023 ar fi mai mic / “Nu știu de unde ați luat dumneavoastră aceste cifre”

4.308 vizualizări
Foto: Facebook.com/ Natalia Intotero
Florian Lixandru, secretar de stat în cadrul Ministerului Educației, a susținut luni, la TVR Info, că din elevii care s-au înscris în clasa a XII-a la începutul acestui an aproximativ 19.540 nu s-au înscris la bacalaureat. Numărul este semnificativ mai mic decât cel estimat, anterior, de Edupedu.ro, pe baza datelor transmise oficial de Ministerul Educației. Dar secretarul de stat Lixandru folosește alte informații decât a transmis inițial Ministerul, invocând un număr considerabil mai mic de elevi care ar fi fost înscriși în clasa a XII-a la începutul anului.

Astfel, în momentul în care s-au desfășurat simulările pentru examenul de Bacalaureat, Ministerul Educației raporta, pe 27 martie, că 147.000 de elevi fuseseră înscriși la începutul anului școlar curent în clasele a XII-a/zi și a XIII-a seral/frecvență redusă, date folosite pentru a oferi o referință pentru prezența la simulări.

Acest număr – 147.000 – a fost folosit și de edupedu.ro pentru a estima, în baza datelor privind înscrierile la Bacalaureat, că 32.000 de tineri care erau în clasa a XII-a/a XIII-a la începutul anului școlar nu se mai regăsesc pe listele de Bac.

Or, în intervenția sa la TVR Info, de luni dimineață, Florian Lixandru invocă un număr semnificativ mai mic de înscriși în clasa a XII-a/luați în calcul pentru simulare: nu 147.000, ci 133.431 de elevi. 

  • El și-a exprimat mirarea față de cifra de 32.000 invocată de prezentatoarea TVR, spunând că “nu știu de unde ați luat dumneavoastră aceste cifre, însă cifrele legate de participarea la simulare arată că la data de 1 septembrie în evidențele unităților de învățământ liceal se aflau 133.431 de elevi”.

Folosind această referință nouă, diferită de cea anunțată de minister în martie a.c., el a ajuns la o valoare mult mai mică a celor care nu s-au înscris la examen: în loc de 32.000, el menționează “19.540 de elevi care nu participă la examen”.

Drept urmare, el apreciază că numărul celor care nu s-au înscris e mai mic decât cel de acum un an: “Sunt mai puțini. Dacă anul trecut vorbeam de 28.000, anul acesta avem 19.540 de elevi (…).” Dar și aici estimarea oferită de secretarul de stat pentru anul trecut – 28.000 – este mult diferită de cele realizate în iunie 2022 pe baza datelor oficiale: peste 40 de mii de elevi care au fost în clasa a XII-a în anul 2021-2022 nu s-au înscris la Bacalaureat 2022, cei mai mulți din ultimii 4 ani, conform unei analize Edupedu.ro.

Secretarul de stat Florian Lixandru, la TVR Info:

Prezentatoare: Însă anul acesta s-au înscris cu 32000 de absolvenți de liceu mai puțini față de simulări. De ce? Care este explicația?

Florian Lixandru: (…) Nu știu de unde ați luat dumneavoastră aceste cifre, însă cifrele legate de participarea la simulare arată că la data de 1 septembrie în evidențele unităților de învățământ liceal se aflau 133.431 de elevi. Dintre aceștia, 113.891 s-au înscris la examenul de bacalaureat. Și avem o diferență de 19.540 de elevi care nu participă la examen. Vorbim de elevi din seria curentă. Aceștia nu participă la examen din mai multe motive: fie nu au promovat clasa a 12-a, au fost declarați repetenți, fie sunt corijenți la 1-2 obiecte și urmează să susțină examenul de corijență în perioada 3-14 iulie, urmând, după promovare, să poată participa la sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat, fie sunt elevi care nu au dorit să susțină examenul de bacalaureat, fie datorită faptului că nu sunt bine pregătiți, fie unii dintre ei nu sunt interesați de diploma de bacalaureat, pentru că participarea la examenul național de bacalaureat presupune o cerere scrisă din partea candidaților, deci practic este opțiunea lor cu privire la susținerea sau nu a acestui examen. Parte dintre ei sunt absolvenți de învățământ tehnologic și deja au un loc de muncă și poate consideră că nu este nevoie de o diplomă de bacalaureat, pot fi angajați pe baza certificatului de absolvire și pe baza certificatului de competențe profesionale pe care l-au obținut la finalul clasei a 12-a.

Prezentatoare: Dar sunt mai mulți sau mai puțini elevi care nu s-au înscris anul acesta la bacalaureat, față de alți ani?

Florian Lixandru: Sunt mai puțini. Dacă anul trecut vorbeam de 28.000, anul acesta avem 19.540 de elevi care nu s-au înscris în prima sesiune a examenului de bacalaureat.”

Citește și:
Peste 32 mii de tineri care erau înscriși în clasa a XII-a în acest an școlar nu s-au înscris la Bacalaureat 2023
Peste 27 de mii de elevi nu s-au prezentat la simularea probei scrise de Limba şi literatura română din cadrul examenului de BAC 2023 / Au fost eliminați 12 elevi pentru tentativă de fraudă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Glume și ironii academice de 1 aprilie, între Universitatea din București și Universitatea Babeș Bolyai. Prima „anunță” că și-a descoperit în curte originile – o școală secretă din 1460, înrudită cu Hogwarts. UBB îi răspunde: Începem să înțelegem de ce UB era mai reticentă când criticam astrologia și numerologia

Ziua de 1 aprilie, cunoscută universal drept ziua păcălelilor, nu a ratat să fie prilej de ironii și glume pentru două cele mai mari universități din țară. Universitatea din București…
Vezi articolul

Preşedintele Iohannis a atacat la CCR prevederea din legea educației care permite rectorilor să rămână în funcție pe viață. Articolul a fost modificat de PSD și votat de toți senatorii PNL

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis, luni, Curţii Constituţionale a României (CCR) o sesizare de neconstituţionalitate asupra Legii privind mandatul nelimitat al rectorilor. Actul normativ, care a fost trimis la promulgare…
Vezi articolul