Secretarul de stat din Ministerul Educației Sorin Ion, îndemn către toți contabilii și secretarii din școli să plătească pe 14 aprilie toți banii pentru profesori pe OUG 48 și decizii ale instanțelor: Vrem să fim și alături de colegii noștri pentru ca de sărbătorile pascale să aibă un plus de buget

23.187 de vizualizări
Sorin Ion / Foto: captură Facebook Live
Contabilii și secretarii din școli să plătească în aprilie toți banii pentru profesori, obținuți prin hotărâri judecătorești, conform ordonanței de urgență (OUG) 48, le-a transmis secretarul de stat pentru Învățământ Preuniversitar din Ministerul Educației Sorin Ion, într-o videoconferință cu personalul didactic auxiliar.

„Vrem să fim și alături de colegii noștri pentru ca de sărbătorile pascale să aibă un plus de buget”, a transmis Sorin Ion personalului din școli care calculează în aceste zile salariile mărite ale profesorilor cu plata hotărârilor judecătorești prin OUG 48.

Săptămâna trecută, Ministerul Educației a organizat o videoconferință în care secretarii și contabilii au fost instruiți peste 2 ore cum să opereze în aplicația de salarizare Edusal plata acestor diferențelor salariale pentru profesori.

Sumele sunt plătite pentru prima dată și vor fi eșalonate pe 5 ani, iar salariile pentru luna martie ar urma să ajungă la profesori luni, 15 aprilie, potrivit surselor Edupedu.ro, după ce unele școli deja au primit banii de burse și salarii încă de miercuri, 10 aprilie.

  • De menționat că ziua de salariu obișnuită este data de 14, iar în luna aprilie aceasta este duminica. Potrivit legii, plata ar trebui să se facă în cea mai apropiată zi lucrătoare dinainte de ziua liberă, în acest caz fiind vineri, 12 aprilie. În videoconferință, oficialii nu au precizat nimic despre data plății salariilor în această situație. Anul trecut, a existat o excepție de acest fel.

Amintim că secretarul de stat din Ministerul Educației pentru învățământul preuniversitar Sorin Ion și-a anunțat candidatura din partea PNL la alegerile pentru postul de președinte al Consiliului Județean Dâmbovița. Edupedu.ro a arătat într-o analiză cum Ministerul Educației este prins de febra electorală în an cu 4 rânduri de alegeri. Vârf de lance în comunicarea de partid: secretarul de stat Sorin Ion, candidat PNL în Dâmbovița, în campanie cu realizările „conducerii liberale” a instituției.

La videoconferință au fost și directorul economic din Ministerul Educației, Mihai Păunică, și Adriana Batovici, consilier pentru Resurse Umane din anul 2020, fost secretar-șef la Colegiul Tehnic Căile Ferate din Focșani.

Întrebat de o contabilă de școală dacă primesc și contabilii și secretarii bani în plus la salariu de Paști, Sorin Ion a răspuns că „și secretarii și contabilii”. La completarea contabilei, că „noi nu prea avem…”, Sorin Ion a răspuns „Hm, hm. Da. Așa o fi”, se arată în înregistrarea obținută de Edupedu.ro – intervenția completă și VIDEO mai jos în articol.

Tot la final, Adriana Batovici i-a „îndemnat” pe contabili la „analiză, decizie, numai după aceea operare în statele de plată” și le-a urat succes, făcând apel la calm și „cunoștință a bazei legislative” ca „să iasă sumele bine”.

  • În paralel, nenumărate plângeri din partea sindicatelor și a personalului didactic auxiliar au fost făcute în ultimii ani referitor la modul de lucru în aplicația EduSal, însă aplicația încă necesită versiuni noi constant pentru a calcula salariile corespunzător.
Redăm intervenția mai jos – VIDEO, după replici:

„(…) Adriana Batovici: Ne-am încadrat îndeajuns de bine în termen, adică eu mă bucur că am reușit să vă transmit tot ce consideram că era neapărat să știți, așa, să urmați fluxul de lucru pentru a avea un rezultat satisfăcător. Eu personal o să vă îndemn la analiză, decizie, numai după aceea operare în statele de plată. Mult succes, nu este o lună ușoară, dar cu calm și cunoștință a bazei legislative o să iasă sumele bine. Succes!

Contabilă: Mulțumim, bună ziua!

Sorin Ion: Vă mulțumim pentru participare și răbdare și pentru ceea ce urmează să faceți pentru că știm că va urma o perioadă complicată, dar în același timp vrem să fim și alături de colegii noștri pentru ca de sărbătorile pascale să aibă un plus de buget. Și ultimul cuvânt îl va avea evident domnul director general…

Contabilă: Și secretarii și contabilii…?

Sorin Ion: Și secretarii și contabilii.

Contabilă: Nu prea avem…

Sorin Ion: Hm, Hm. Da.

Adriana Batovici: Hm, hm.

Sorin Ion: Hm, da, așa o fi (…)”.

VIDEO Finalul videoconferinței cu contabilii din 3 aprilie 2024:
Citește și:
Toate școlile vor fi verificate de Ministerul Educației marți, 16 aprilie, dacă au plătit contribuțiile la sănătate și pensii ale profesorilor, spune directorul economic Mihai Păunică: Sper ca în conturi disponibilul să fie cât mai aproape de zero – VIDEO
Contabilii din școli, obligatoriu în ședința cu inspectoratele și ministerul, miercuri, ca să învețe cum să dea, în EduSal-ul actualizat, salariile restante câștigate de profesori în instanță, prevăzute de OUG 48

13 comments
  1. Noi, Sector 5, școala Gimnazială Nr 124, nici măcar salariul nu l am primit .Pe data de 12 nu am primit salariile.

    Îmi spuneți și mie OUG 48 se referă la dirigenții si gradații de merit ?! sau se referă la toți profesorii?! Secretara susține că sunt sume numai pe dirigenție și gradații de merit,nu PT toți profesorii. va mulțumesc pentru răspuns!!!ú
    Florența Stroie Prof franceza

  2. Personalul administrativ din educație nu are nevoie de bani pentru Paște sau Paștele vine numai pentru unele categorii sociale? Noi nu dam nici meditații nu suntem plătiți nici când se dau examene chiar dacă muncim pe brânci sa pregătim sălile pentru examene .Noi avem numai obligații iar alții doar drepturi. Sa veniți sa cersiti voturi de la noi ca le și meritați.

  3. Degeaba dați din urmă la hotărâri,dacă nu reglementări odată și edusalul…că din urmă nu știu dacă se mai dau și dobânzile..Pe urmă,de ce nu insistă ministerul să se plătească și simulările si olimpiadele la care asistă bieții profesori în zi de sâmbătă…?

  4. Buna ziua! Ma întreb și va întreb: ingrijitorii din scoli și gradinite, când primesc și ei o mărire de salariu pe măsura muncii depuse?!
    Noi, nu existam decât pentru munca depusa și atât?!

  5. Din articol rezulta ca toți profesorii au primit bani(acum de Paște!). Alta minciuna! Sunt profesori (nu putini) cărora li s-au oprit sume importante(acum în prag de Paște!) : 400, 500 chiar 1000. Asta de ce nu se spune? Ipocrizie?!

  6. Nu există niciun fel de criterii de performanță ptr.acordarea dirigențiilor! Orice criterii ar fi fost, sigur as fi avut și eu dreptul! Cu ce am greșit noi, cei care am observat declinul sistemului si l-am exprimat in cuvinte, având ca ,,plată” a atitudinii noastre tocmai neacordarea acesteia?

    Nici trecere la altă treaptă de salarizare nu avem noi, cei cu vechime mare!
    Așa că, domnule secretar de stat, trăim cu rușinea imposibilității reprezentanților statului român de a pune lucrurile in firesc!
    De ce lăsați asemenea directori in funcție, când e așa de clar cum fac ei alegeri?

    0 lei iau și in această tranșă!
    Iar lingușitorii și-au scos mielul, cozonacul etc.! In plus, devin maeștri in a lauda hainele regelui gol! Iar societatea devine tot mai incapabilă in a vedea adevărul!
    Apărătorii acestor directori cine sunt?

  7. Am o întrebare.Am fost profesor și am ieșit la pensie.Nu mai sunt salariat al școlii.Am primit fluturas cu plata dif salariale la og 48.Eu nu înțeleg de mi se opresc toate contribuțiile și impozit,daca eu sunt pensionar.Consider că modul de cacul ptr pensionarii care nu sunt in activitate de a se reține toate contribuțiile nu este corect.Eu că pensionar nu mai am nevoie sa virez aceste contribuții .Unde pot să mă adresez??

    1. Pentru ca nu este pensie, sunt drepturi salariale din timpul activităţii. Nu calitatea de pensionar se impozitează, doar banii. 🤭

    2. Pentru drepturile pe care le primiti sunt drepturi salariale. Dupa ce le incasati luati adeverinta de la scoala la care ati lucrat, o depuneti la Casa de Pensii si va recalculeaza pensia. Daca primiti sumele respective pe o perioada de mai multi ani, cereti anual adeverinta si o duceti la Casa de Pensii, sa va recalculeze pensia.

      1. Bună ziua ! Nu inteleg motivul pentru care cei care am primit sume din hotărâri judecătorești, am primit o sumă mult mai mică decât cei care au primit sume din OUG.48 ?

    3. Dacă secretara așa spune înseamnă că așa este. Iar dvs dacă aveți dubii apucați-vă și citiți oug 48,nu de alta dar parcă prea nu știți nimic…😡

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Camelia Pricopie, fostă chimistă la o unitate SRI, actuală angajată la BNR, votată în comisii de PSD și PNL ca vicepreședinte al Autorității de Audit din Curtea de Conturi – marți are loc votul în plen. Este soția lui Remus Pricopie, propus de PSD premier în 2020

Secretarul general al Senatului a transmis vineri președintelui comisiei parlamentare pentru buget candidaturile depuse de Camelia Pricopie și Cătălin Ghinăraru pentru postul de vicepreședinte al Autorității de Audit din cadrul…
Vezi articolul

O grădiniță și mai multe creșe, renovate cu sprijinul Ungariei, inaugurate în Mureș. Reprezentantul premierului Ungariei: „După 100 de ani de dezintegrare națională, ne găsim în secolul solidarității naționale și nu dorim deloc să construim în defavoarea popoarelor înfrățite, ci pentru a ne crește propriile forțe”

O grădiniţă şi mai multe creşe renovate de Eparhia Reformată din Transilvania cu sprijinul statului ungar au fost inaugurate în judeţul Mureş, la Reghin şi la Luduş, transmite Rador. „După…
Vezi articolul

VIDEO 38 de inspectori școlari generali sunt membri ai PNL și UDMR / Klaus Iohannis, în decembrie 2018, la lansarea România educată: PSD este eminamente politizatorul sistemului educațional – o eroare fundamentală. Toate trebuie făcute în realitate cu bun-simț și cam toți își dau seama care este bunul simț în depolitizare

Din cele 42 de funcții de inspector școlar general din România, 38 sunt deținute acum de membri ai partidelor PNL și UDMR, iar 4 persoane susținute de PNL în funcțiile…
Vezi articolul