Secretari de stat dați afară din Ministerul Educației: Specialistul în ginecologie veterinară și fostul membru al consiliului care l-a albit pe Ponta de plagiat, demiși astăzi prin decizie publicată în Monitorul Oficial

13.452 de vizualizări
Ioan Stefan Groza si Petru Andea / Sursa: Colaj foto Inquam Photos
Premierul Ludovic Orban a semnat primele demiteri de la conducerea Ministerului Educației. Secretarii de stat Ioan Ștefan Groza și Petru Andea au fost eliberați din aceste funcții, iar deciziile premierului au fost publicate astăzi, 8 noiembrie 2019, în Monitorul Oficial. Tot astăzi, Dănuț Ghican a fost schimbat din funcția de secretar general al Ministerului Educației, cu Ioana Lazăr, și a fost demis și subsecretarul de stat din Educație Bogdan-Cezar Alexandru.

Ioan Ștefan Groza a fost secretar de stat responsabil de Coordonarea Departamentelor Juridic, Relații Internaționale și Afaceri Europene, potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial al Ministerului Educației. Decan al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca, Ioan Ștefan Groza a fost numit de fostul premier Viorica Dăncilă în funcția de secretar de stat la Ministerul Educației, în ianuarie 2018.

Ioan Stefan Groza, secretar de stat / Foto: Inquam Photos

Potrivit CV-ului profesional, citat de HotNews.ro, Ioan Groza este Coordonatorul Disciplinei de Reproducție, Obstetrică și Ginecologie Veterinară.

Demiterea secretarului de stat Ioan Groza / Foto: Monitorul Oficial de vineri, 8 noiembrie 2019

Petru Andea a fost secretar de stat responsabil cu Relația cu Parlamentul și Partenerii Sociali, numit în Ministerul Educației în 2017 de fostul premier Sorin Grindeanu, potrivit Debanat.ro, care precizează că Andea a fost președintele Uniunii Asociațiilor Studenților Comuniști din România (UASCR) pe Centrul Universitar Timișoara și secretar al Comitetului de partid pe CUT. A fost decan al Facultăţii de Electrotehnică şi Electroenergetică de la Universitatea Politehnică Timișoara.

Petru Andea / Foto: INQUAM Photos Octav Ganea

Deputat PSD timp de 3 mandate, Petru Andea a făcut parte din Consiliul Național de Etică din subordinea Ministerului Educației care l-a albit pe Victor Ponta de plagiat în 2012 (detalii aici). Potrivit CV-ului de pe site-ul Ministerului, Petru Andea face parte din fantomatica Academie a Oamenilor de Ştiinţă din România fondată de Ecaterina Andronescu (descarcă de aici CV Petru Andea – sursa edu.ro).

Demiterea secretarului de stat Petru Andea / Foto: Monitorul Oficial de vineri, 8 noiembrie 2019

Bogdan Cezar Alexandru a fost numit de Viorica Dăncilă în funcția de subsecretar de stat la Ministerul Educației în iunie 2019.

Bogdan Cezar Alexandru / Foto: edu.ro

Bogdan Alexandru este fiul fostului primar PSD al comunei mehedințene Oprișor, potrivit Adevărul, iar în 2015 el a fost șeful comisiei de bacalaureat de la liceul Dierna din Orșova unde a susținut examenul Adina Duicu, fiica fostului președinte al CJ Mehedinți, acuzată că a copiat cu hands-free la BAC în acel an, potrivit Digi 24 (descarcă de aici CV Bogdan Cezar Alexandru – sursa edu.ro).

Demiterea subsecretarului de stat Bogdan Cezar Alexandru / Foto: Monitorul Oficial de vineri, 8 noiembrie 2019

Tot în Monitorul Oficial de astăzi, 8 noiembrie 2019, a fost publicată decizia de încetare a mandatului de secretar general al Ministerului Educației deținut de Dănuț Ghican (descarcă de aici CV Dan Ghican – sursa edu.ro) și înlocuirea acestuia cu Ioana Lazăr.

 

Au rămas în funcții:

  • secretarul de stat pe preuniversitar – Ionel Florian Lixandru
  • secretarul de stat pe învățământ superior – Gigel Paraschiv
  • secretarul de stat pe învățământul în limbile minorităților – Irina Elisabeta Kovacs
  • secretarul general adjunct – Anca Ioana Urda

Amintim că în prima ședință de guvern, care a avut loc săptămâna aceasta, Ludovic Orban le-a transmis miniștrilor săi: “Să demarăm curățarea administrației publice de demnitarii care nu și-au făcut treaba – secretari de stat, secretari generali etc. Aștept să fac febră musculară de la semnarea deciziilor de eliberare din funcții a celor care nu și-au îndeplinit sarcinile, să terminăm odată cu pilăraia, nepotismul. Am semnat ieri decizii de eliberare – băiatul lui, băiatul lui“, a continuat Orban.

În urmă cu o zi, în cadrul conferinței de presă organizate cu ocazia preluării mandatului de ministru al Educației și Cercetării, Monica Anisie a anunțat că va reorganiza Ministerul și “probabil vom rămâne doar 4 secretari de stat, din 7 câți sunt în prezent. Nu am realizat încă un audit, pentru că am așteptat o preluare oficială și trebuia să existe ordonanța de reorganizare a ministerelor”.

“Vor rămâne mult mai puține posturi de secretari de stat: din cele 7, probabil 4. Erau 5 posturi de secretar de stat în cadrul Ministerul Educației și un subsecretar de stat și 2 secretari de stat la Cercetare. Deci 7 și un subsecretar de stat. Probabil nu vor mai rămâne decât 4 secretari de stat”, a precizat Anisie.

Citește și:

 

 

 


1 comment
  1. Și, totuși, ce căuta astăzi doamna Daniela Bogdan, fost inspector general în MEN și bună prietenă de pahar (de cafea, evident) cu doamna ministru, la conferința de presă a acesteia din urmă? Că nu am văzut vreo numire în acest sens, încă.

    Cu alte cuvinte, “să terminăm cu pilăraia și cu nepotismul”; dar ale lor, nu ale noastre!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Dacă Hotărârea de Guvern cu școlile pilot este publicată rapid, lansarea unei clase sau a două clase chiar începând cu anul școlar 2020-2021 este posibilă, spune Marian Staș, inițiatorul proiectului

”Frontul îngust pentru această ofensivă, adică breșa pe care o avem de făcut este breșa curriculară”, explică în termeni militari, într-un interviu pentru Edupedu.ro, Marian Staș, fost consilier al ministrului…
Vezi articolul

Evaluarea Națională 2024. Rezolvarea subiectelor la limba română făcută de profesorul Cătălin Zaman: Cerințele par a fi o copie la indigo a subiectelor din 2023, o idee mai complicat la partea de gramatică

Rezolvarea subiectelor de la Evaluarea Națională 2024 – proba de limba și literatura română a fost făcută de profesorul Cătălin Zaman, pentru Edupedu.ro. „Prima impresie a fost că subiectele comportă…
Vezi articolul

Cine este Natalia Intotero, actuala ministră a Culturii în Guvernul Ciolacu 2: învățătoare, apoi profesoară de limba română și engleză, directoare de liceu și consilier local, județean, parlamentar la al patrulea mandat și ministru a treia oară

Natalia Elena Intotero, deputat PSD de Hunedoara la al patrulea mandat, a fost numită ministră a Culturii în Guvernul Ciolacu 2. Cu o carieră politică de peste 20 de ani,…
Vezi articolul