“Se pregătește un tip de schimbare inacceptabilă” ce va duce la lipsă de seriozitate privind finanțarea educației, segregarea elevilor, protecție totală pentru plagiatori – analiza universitarului clujean Claudiu Turcuș pe tema proiectelor de lege

7.239 de vizualizări
Foto: © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com
“Noile proiecte de legi ale Educației din 2022 ne arată, din păcate, că singurul consens pare a fi acela că se pregătește un tip de schimbare inacceptabilă”, scrie, într-o analiză publicată în revista Sinteza, conferențiarul universitar clujean Claudiu Turcuș. Această schimbare, afirmă el, va duce la o “lipsă acută de seriozitate în ce privește finanțarea adecvată a Educației”, la “segregarea elevilor” prin mecanisme ce “pretind că servesc performanța”, la “corporatizarea managementului școlar” și la “protecția totală pentru plagiatori”.
  • Autorul analizei este conferențiar și prodecan cu cercetarea și infrastructura academică la Facultatea de Teatru și Film, Universitatea Babeș-Bolyai. Articolul a apărut în publicația Sinteza, fondată de Vasile Dâncu (actualmente ministru al Apărării din partea PSD, coleg de guvern cu ministrul Sorin CÎmpeanu). Revista publică analize și alte materiale realizate de jurnaliști, universitari, sociologi, cercetători.

În articolul citat, Claudiu Turcuș apreciază, între altele:

“Pur și simplu nu există nici expertiză serioasă pe politici educaționale și nici cercetare avansată comparativă (prin raportarea la realitățile din alte state din UE, măcar). În proporție de 70% s-au preluat elemente din Legea 1/2011, iar prevederile noi sunt pur și simplu lipsite de consistență (stagiatura, titularizarea, evaluarea) deoarece nu furnizează nici date, nici nu descriu, măcar la nivel elementar, procesul de implementare.”

  • “O atenție sporită, însă, s-a acordat admiterii în clasa a IX-a la liceele de elită, precum și reorganizării Bacalaureatului. Două inepții colosale care dacă se vor implementa ne vor arunca într-un haos social major.”

“A arunca într-o lege organică promisiunea că salarizarea profesorilor se va face după o altă grilă decât cea aflată deja în vigoare, grilă pe care guvernul a ignorat-o oricum, ajungând să piardă un proces cu sindicatele din cauza neaplicării ei, este cel puțin o neseriozitate crasă. (…) Oricum, anunțul recent că abia din 2027 vom avea parte de o finanțare adecvată a sistemului de învățământ indică exact ceea ce era de aștept: pe componenta finanțării legea rămâne strict populist-electorală.”

  • “Avem cea mai mică alocare pe Educație și Cercetare din Europa. Efectiv nu se poate aștepta până în 2027, va fi prea târziu.”

“(…) cel puțin 60% dintre școlile doctorale din România sunt complet necredibile și nu ar trebui să primească acreditare deoarece efectiv nu dețin expertiză suficientă pentru a putea organiza acest nivel de studiu. Prin urmare, consecința va fi că aceste școli irelevante vor acorda diplome de doctor valide, iar dacă cineva va demonstra că ele sunt plagiate, persoana în cauză va putea să renunțe la titlul în cauză fără nicio consecință administrativă. Acest lucru este inacceptabil, constituind acoperirea și legitimarea publică a unei fraude intelectuale, etice și instituționale de proporții.”

  • Proiectele de lege nu răspund “marilor probleme ale învățământului românesc”, autorul enumerând, între altele: rata ridicată de părăsire timpurie a școlii, rata analfabetismului funcțional, diferențele majore dintre rural și urban, problemele cu care se confruntă copiii cu dizabilități.

Foto: Analysis © Pattanaphong Khuankaew | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


4 comments
  1. Doar in Romania se poate sa existe universitari (la nivel de conferentiar si prodecan) cu 10 citari, care apoi sa mai si dea sfaturi despre cum trebuie facuta cercetarea!
    :)))))))))

  2. Nu votați aceste legi ale educației…O Românie eșuată din cauza acestui mediocru globalist digital …și a cimpanzeilor digitali.. echipa lui de 10mii de specialiști… așa se lăuda meșterul agricol Câmpeanu

  3. Ministerul este condus de lunatici plini de aspirații mesianice. Sunt restanțe la toate obiectivele, dar stăm grozav la proiecția de cai verzi pe pereți. Mereu am suspectat că unde există o acumulare de roluri neconvergente, vezi politruc și profesor, ambele sunt onorate într-un mod deficitar. Un ministru care acumulează zeci de roluri, cu atât mai mult subperformează. Dar, dacă își umple gura cu pietre grele, precum “excelență”, “România educată”, “performanță”, “reformă”, iar în pozele olimpicilor este nelipsit, ajunge să se hrănească din propria fantasmă. Până la a ajunge apostolul unei misiuni salvatoare pentru univers, un singur pas. Pe fond, nu există manuale de ani de zile la învățământul profesional, resursa umană este pasăre rară, dar se doresc nu clase, ci licee profesionale. La învățământul tehnologic au trecut decenii fără modificarea vreunei probe de Bacalaureat, dar se speră la succes absolut peste noapte. Se luptă de zor pentru incluziune, dar se desființează liceele cu mai multe filiere. Elevilor li s-au promis programe și manuale actualizate, dar de doi ani lipsesc cu desăvârșire. Este în natura oricărui om păgubit de complexul de inferioritate și binecuvântat cu multă aroganță, să își propună să mute munții din loc doar folosind propriile palme. Iar asta în timp ce nu poate mișca o singură piatră aflată la picioare.

  4. Unul vine,altul pleacă. Unul face și altul desface.Nu e sfârșitul lumii,deși războiul și foametea bat la ușă,legi tâmpite și injuste au tot fost.Se pare ca le-a plăcut foarte mult era lui Ceaușescu unde Elena Ceaușescu,o analfabeta,era mare erudita a țării. Același model perpetuat ca și când ar fi o pedeapsa și nu o alegere.E trist sa privești asa-zise alegeri care ani la rând au fost impuse.Ce e văzut ca libertate e de fapt un model care acum e urmat cu disperare:orice analfabet și plagiator poate fi intelectual cu doctorat.Jalnic ,nu?Ei au murit dar idealul Ceaușescu rămâne.
    Aceleași greșeli perpetuat iar și iar.Ca acei alcoolici care beau pana mor deși ar putea sa facă alta alegere pentru ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
începerea școlii, predare bilingvă

Profesorii trebuie sprijiniți să colaboreze, pentru elevi, pentru ei înșiși și pentru a face față greutăților pandemiei – Raport OECD / România este spre coada clasamentului în privința schimburilor dintre profesorii de gimnaziu

Colaborarea între profesori, capitol unde România stă bine la nivel de formă, dar mai are mult de lucru pe fond, este absolut necesară pentru a întări educația în circumstanțe dificile,…
Vezi articolul

Este deja prea târziu pentru a evita consecințe majore ale schimbării climatice – Mihai Dima, profesor la Facultatea de Fizică a Universității din București

Comitetul International pentru Schimbare Climatică (International Panel on Climate Change – IPCC) este cel mai reprezentativ for științific din domeniul schimbărilor climatice. Acesta ȋși desfășoara acivitatea ȋn subordinea Organizației Națiunilor…
Vezi articolul

BREAKING Mariya Gabriel, comisarul european pentru Educație: În premieră, cererea de proiecte pentru Erasmus+ așteaptă anul viitor soluții concrete de tehnologia educației care instituie parteneriate public-privat / Comisia Europeană susține maturizarea tehnologiei educației (EdTech) din Europa (Op Ed)

Articol de opinie semnat de Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret: Traversăm în prezent o perioadă dificilă. Mai întâi COVID-19, urmat de un război pe…
Vezi articolul

Noul clasament al universităților Times Higher 2021 pe domenii de studiu: universitățile românești, departe de elita lumii. Babeș-Bolyai are cea mai puternică prezență și e singura din România la Educație și Psihologie. Nicio universitate românească la Drept

Universitățile românești au o performanță modestă în noile clasamente ale instituțiilor de învățământ superior din lume, după domenii de studiu, date miercuri publicității de Times Higher Education, unul dintre principalii…
Vezi articolul

Cine este noua ministră a Educației din Franța, Nicole Belloubet: tehnocrată de stânga, profesor de drept public și fost ministru al Justiției, a contestat în trecut centralizarea impusă școlilor

Franța are un nou ministru al Educației de câteva zile, după ce președintele Emmanuel Macron a eliberat-o din funcție pe Amélie Oudéa-Castéra, în urma scandalului generat de declarațiile cu privire…
Vezi articolul