Se modifică schimbarea. Ministrul Ligia Deca susține că elevii de clasa a IX-a vor avea bursele de merit calculate pe baza mediei de admitere, nu a celei generale din clasa a VIII-a, cum scria în draftul ordinului de ministru

6.353 de vizualizări
Foto: Ilona Andrei – G4Media
O schimbare în draftul ordinului de ministru privind metodologia de acordare a burselor școlare a fost anunțată pe Facebook, de ministrul Ligia Deca, printr-un comentariu, fără explicații. Ea susține doar că rămâne neschimbat criteriul de acordare a burselor pentru elevii de clasa a IX-a, și anume media de admitere la liceu. Însă, în draftul privind metodologia de acordare a burselor în anul școlar 2023-2024, consultat de Edupedu.ro, se preciza că elevii care încep în câteva zile clasa a IX-a vor primi burse de merit, pe baza mediei generale din anul școlar trecut, când urmau clasa a VIII-a.

Ministrul Educației a anunțat o schimbare în draftul ordinului de ministru privind acordarea burselor pentru elevii de clasa a IX-a. Anunțul l-a făcut într-un comentariu pe Facebook, precizând că “se ia în considerare cu media de la examenul de admitere pentru clasa a IX-a”.

Reacția ministrei vine după ce Edupedu.ro a scris însă că noul draft al ordinului de ministru privind metodologia de acordare a burselor pentru anul școlar 2023-2024 anunța o modificare pentru elevii de clasa a IX-a: se iau în calcul mediile generale anuale.

Iată ce prevede proiectul de ordin obținut de Edupedu.ro:

(1) Bursele de merit se acordă pentru minimum 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, după cum urmează:

a) 30% din elevii din fiecare clasă de gimnaziu şi liceu dintr-o unitate de învăţământ preuniversitar, inclusiv elevii din clasa a IX-a și mai puțin clasa a V-a, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anuale; în situaţia în care prin aplicarea procentului de 30% nu sunt cuprinşi toți elevii cu medii generale anuale mai mari sau egale cu 9,50 atunci lista va fi extinsă pentru a-i cuprinde şi pe aceştia”.

Cum se acordau bursele de merit în clasa a IX-a în septembrie 2022

În anul școlar precedent, în timp ce elevii din clasele VI-VIII și X-XII primeau bursele de merit dacă aveau peste 9,50 media generală anuală în anul școlar trecut dinainte, elevii de clasa a IX-a au primit bursa de merit, conform regulilor de atunci, pe baza mediei de admitere la liceu.


30 comments
  1. Acordarea burselor la clasa a 9-a pe baza mediei dn clasa a 8-a corecteaza o anomalie si o discriminare din anii anteriori. Bursele pentru toti elevii se acorda acelora care invata constant si consecvent la toate materiile pe parcursul unui an. De ce la clasa a 9-a sa fie diferit si sa se acorde doar pt evaluarea nationala care se da la Lb. romana si matematica? Gradul de dificultate la evaluari difera de la an la an la fel ca si rigurozitatea evaluarilor la clasa difera de la scoala la scoala. Dar daca celelalte clase primesc bursa in baza mediei obtinute in anul anterior, corect este ca si cei de clasa a 9-a sa aiba acelasi criteriu. Altfel vorbim despre discriminare iar copiii care au muncit tot anul in paralel cu pregatirea pentru Evaluarea Nationala ar fii dezavantajati fata de cei care “au picat pe subiect” la EN dar in clasa a 8 a nu au avut rezultate deosebite.
    In scolile foarte bune unde cerintele sunt enorme la toate materiile si se cere performanta , notele sunt muncite peste masura si sunt rezultatul unei evaluari constante care merita sa fie recompensata. Asa ceva trebuie reclamat urgent! este o nedreptate pentru copiii care au muncit pentru rezultate la toate materiile nu doar la EN.

  2. Dar se tot insistă cu acel stupid procent de 30% din fiecare clasă. Dar chiar nu e nimeni acolo care să explice cam cum stă treaba? Poate s-o găsi cineva să explice că bursele de merit se dau elevilor care învață, nu celor care doar fac prezența la licee tehnologice.
    Apreciați performanța și nu tolerați indolența! Doar așa, poate, poate va fi o Românie educată!

  3. Aparent reacția și decizia stupida a “ministrului” nostru nu va face decât sa descurajeze următoarea generație de elevi și mai mult decât atât sa-i dea la o parte pe copii care au muncit la materiile care ies din programa de examen.E o rușine inter/națională,sper ca următorul ministru sa ia decizii corecte!

    1. Este incredibil câtă inconsecventă și bătaie de joc la adresa copiilor.Anunti inițial că vor lua bursa copiii de cl a IX a pe baza mediei din cl a VIII a și revii apoi la Deciziile vechi….nu este corect …este mult mai ok sa răsplătești copiii pt munca dintr un an întreg decât pt un examen
      Ce învață copiii din inconsecventa voastră?

  4. Cata nedreptate rezulta din aceasta decizie luata peste noapte. Este pur și simplu discriminare asupra elevilor de clasa a-9-a.
    Acesti copii au fost taxați o data cu faptul ca nu au mai contat notele V-VIII pentru admitere liceu și acum cu bursa de merit care se da pe baza mediei de la EN. Unii copii chiar au învățat pe rupte la toate materiile din clasa a-8 a.
    Sper să-și schimbe părerea iar peste noapte doamna ministru pentru ca altfel unele lucruri o sa se întoarcă împotriva ei.
    Toți copiii merita bursa această de merit, în special cei care au atins pragul de 9.50 în sus.
    Copiii sunt viitorul nostru,.dar în acest ritm o sa rămânem fără.

  5. Și elevii de clasa a IX-a trebuie sa aibă parte de același tratament: să se ia în considerare media generală din clasa a VIII -a nu cea de la admitere. Bine că se încadrează la bursa cei cu medii generale de 6, 7 sau 8 și cei care învață nu!
    Bătaie de joc!!

  6. Adica fii-mea, cu 9, 70 media generala, la liceul Tudor Vianu, nu o sa mai ia bursa, de merit, desi invata mai mult decat a invatat tembela asta de ministru vreodata, pentru ca toti elevii din clasa ei invata la fel de mult, dar numai 30% din ei vor putea lua bursa in aceasta clasa de premianti. Insa un alt elev, cu media generala 7, din alt liceu, oricat de slab, o sa ia bursa de merit!
    Mai cretinilor din minister, va dati seama cat sunteti de absurzi?! Asta nu mai e bursa de merit, jigodiilor! Sa-i spuneti “bursa procentuala”, ca repet, nu mai e bursa de merit! Animale analfabete, politruci nenorociti, plecati dracului acasa!
    Fii-mea m-a anuntat ca ea nu mai invata decat pentru viitoarea facultate si va pleca din tara, dupa bacalaureat. O sa va plateasca pensiile nepalezii, politruci tradatori infecti!

  7. O mare, mare tampenie!
    Se face o mare nedreptate celor de clasa a IX a.
    Ce incurajeaza ei defapt? Numai invatatul nu.
    E clar un lucru , ȚARA TE VREA PROST!!!

  8. Este inacceptabila aceasta schimbare peste noapte. S a publicat draftul convenit in care inclusiv cei de a 9 a vor avea bursa dupa media de absolvire a cls a 8 a!!!! Cum e posibila aceasta schimbare care indrepta o eroare de multi ani printr un criteriu diferit fata de ceilalti copii. Ministerul discrimineaza elevii acestor clase! Atunci pt ce mai notam elevii la celelalte discipline in cls a 8 a? Media generala nu a mai contat iar acum cand elevii care au invatat atat pt EN dar si pt celelalte discipline si au peste 9.50 media de absolvire nu iau burse in conditiile in care asa se convenise in urma consultarilor!!! Tb facuta o petitie online! Nu se poate sa ne batem joc de munca copiilor care este peste noapte aruncata la gunoi!!! Reveniti urgent la varianta agreata initial in care erau inclusi si cei de clasa a IX a la bursa de merit in baza mediei de absolvire!!!

  9. De ce se modifica de pe o zi pe alta metodologia? De ce copiii din clasa a 9 a vor fi discriminati in acest fel? Se ajunge ca un elev cu media 10 in clasa a 8 a sa nu primeasca bursa doar pt ca a optat sa intre la un profil f bun, unde primii 30 la suta au medii peste 9,70?, iar un elev cu 9.50 la admitere intrat la un profil mai slab sa beneficieze? Reanaluzati situatia…

  10. Este necesar sa apărăm drepturile copiilor nostri. Elevii care încep acum clasa a 9-a au fost batjocoriti cat s-a putut. După ce 3 ani au stiut ca media celor 4 ani va conta în media de la evaluarea națională, la început de clasa a 8-a li s-a comunicat fara drept de apel ca, ce sa vezi ghinion, nu mai contează. Acum iar, lor li se aplica alte criterii decât celorlalți elevi. Si astfel se ajunge ca un elev clasat pe locul 200, spre exemplu, în ordinea mediei obținute la evaluarea națională, pe un județ, sa nu ia bursa de merit, dar altul de pe locul 860 sau chiar mai jos in ierarhie să ia. Este corect?! Oare nu au dat același examen?! Cum un elev cu medie bună să nu ia bursa iar altul cu medie mult mai mică sa ia, doar pentru ca are ,,norocul,, sa fi intrat într-o clasa mai slaba. Trebuie sa facem sesizari peste tot. Asa ceva e inadmisibil. Sa fie ,,premiat,, elevul care a învățat și nu prea si cel care a stat lipit de carte nu. Doamna ministru v-ati trezit? Conștientizati aberațiile pe care le-ați hotărât?

  11. Va jucati cu sentimentele copiilor! De la zi la alta modificari. De ce sa nu ia bursa un copil care a avut media peste 9, 50 in clasa a VIII a?

    1. Nu este corect ,cei de anul trecut au avut și 20 %din 5/8 ,anul acesta a fost o bătaie de joc față de elevii care au dat capacitatea .De ce faceți discriminare și așa a fost bătaia de joc promoția aceasta !

  12. Trebuie sesizat Avocatul Poporului și Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării , pentru că din orice punct vei privi, asta e clar o mare DISCRIMINARE, față de elevii clasei a IXa . Aloooo, dna ministru, se aude până acolo sus?

  13. Revin pentru a ,,multumi,, doamnei ministru pentru pedepsirea elevilor care au intrat la liceu in cele mai bune clase si premierea celor din clasele mai slabe, care au intrat cu note mai mici. Rusine sa va fie! Poate ne spune stimabila ministra cum explicăm copiilor aceasta situatie?! Daca se poate explica.

  14. O tampenie cat casa. De ce pentru clasa a 9-a criteriile sa fie altele? Prosta asta de ministra chiar nu stie ca la liceu clasele se ocupa in ordinea mediilor, în principiu? Deci daca ai intrat în cea mai buna clasa cu 9, 40 de exemplu nu iei bursa, dar alt elev care a intrat în clasa următoare cu 8, 20 va lua, pentru ca se încadrează în procentul de 30%. E normal asa ceva? Ăștia gandesc cu dosul. Chiar nu le e rusine sa isi bată joc de copiii care muncesc?

  15. Cel mai mult ar merita elevii din clasa a 9-a care au obținut media generala peste 9,50 in clasa a 8-a , deoarece, chiar dacă știau că media nu mai contează la examen, ei totuși au învățat.

  16. Normal, ar fi fost prea multi bani sa scoata din buzunarul statului si pt cei de cl IX!!! RUSINE!!! Si cei de cl a IX a au invatat pt acele note, la fel ca toti ceilalti, pe langa stresul si munca suplimentara pt Evaluare!!!

  17. Eeee, se modifica pentru ca au facut ei calcule ca fac economie daca aleg varianta cu nota de admitere liceu, ca sunt mai putini asa.
    Totul cu Follow the money.
    Asa cum nenorocirea cu module e facuta nu pentru interesul copiilor, ci sa faca ei economii la salarii si burse. Rusine.
    Este dezastru cu modulele si cu cele 2 săptămâni aiurea de scoala altfel si săptămâna verde. Bataie de joc. Copiii nu au o continuitate de studiu. Ii scoti din ritm
    Dar ASTA SE VREA. GENERAȚIE DE ANALFABETI FUNCȚIONALI, masa obedienta de votanti.

    1. Sa va uitati un pic ce inseamna media aia generala si cat de umflate au fost. Cum va explicati ca au fost copii cu media 10 in clasa a 8a si la EN au luat note putin peste 9. Si au fost multe cazuri de acest gen.

  18. Nu e corect. Daca la toate celelalte clase se ia in considerare media generala din anul anterior, la clasa a IX a este discriminatoriu sa se ia in considerare media de admitere la liceu(2 materii româna si matematica, de ce nu educație fizica si muzica de exemplu). Voi sesiza CNCD daca aceasta este forma finala.

  19. Normal ar fi să se ia in considerare media din clasa a VIII-a , așa cum se intampla la toate clasele. LA EN se evalueaza doar rom si mate

  20. vai de mama vostra de incompetenti.
    nici una dintre schimbările “României educate” nu sunt gândite pentru performanta ci doar electoral.
    Culmea este nici asta nu v a reușit.
    Ați bulversat totul,ati schimbat ca apoi sa retractati aberațiile și totul pentru niște amărâte de voturi.

  21. In sfarsit!!Mai bine lasati metodologia asa cum era ca au fost numai stiri contradictorii zilele astea care au bulversat parintii si elevii.

    1. A fost o propunere de ordin care a dat peste cap orice scala valorica. Nu stirile au bulversat, ci propunerile. Iar daca nu erau stirile, mie nu mi-au parut contradictorii, daca nu ne revoltam parinti, elevi, ONG-uri, avocatul poporului (de mirare), daca nu am fi scris pe mailul pe care se comunicau propunerile de modificare ramanea asa. Acum copilul meu e “pe lista extinsa” de parca ar fi muncit mai putin decat unul cu 7,80 care e printre primii 8 din clasa lui.
      Eu sunt incantata ca s-a facut valva, ca am reusit macar sa ii facem sa reconsidere modul de acordare a burselor, chiar si asa cum au reconsiderat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Aproape 48.000 de copii ucraineni refugiați sunt în România, dar mai puțini de 4.000 sunt înscriși ca elevi sau audienți în școli / Oficial de la București: Guvernul ucrainean nu recunoaște studiile în niciun stat european, lucrăm la rezolvarea situației

47.851 de copii ucraineni refugiați sunt în prezent în România, dar mai puțini de 4.000 sunt înscriși sau sunt audienți în școli, potrivit Raportului privind eforturile și realizările României în…
Vezi articolul

Materialele folosite în programul „Neuroștiința la clasă” nu au fost verificate de specialiștii din Ministerul Educației „din perspectiva acurateței sau actualității informației științifice prezentate”, susține ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, care anunță că instituția sprijină programul în cazul căruia cercetătorii au semnalat erori științifice

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, declară într-un comunicat cu „precizări” că materialele folosite în programul „Neuroștiința la clasă” nu au fost verificate de specialiștii din Ministerul Educației „din perspectiva acurateței sau…
Vezi articolul

Medicul român Radu Lupescu, decorat de președintele Franței pentru lupta anti-Covid: În România, e nevoie de formarea de asistenți medicali specializați pe anestezie, care cunosc cum să se ocupe de un pacient intubat

Pregătirea unui număr mai mare de medici anesteziști este una dintre soluțiile pentru combaterea deficitului sistemului sanitar care a fost prins pe nepregătite de pandemia de coronavirus, având prea puțini…
Vezi articolul

Parteneriat strategic între Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și Universitatea Lucian Blaga din Sibiu: programe educaționale comune, aplicații comune pentru granturi mari, consultări în zonele de “suprapunere”

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) și Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu (ULBS) au încheiat un parteneriat strategic la nivel academic, potrivit unui anunț al celor două instituții de învățământ superior.…
Vezi articolul