Se întâmplă la alții: Guvernul francez promovează intens “vacanțele de învățare” pe timpul verii, pentru recuperarea pierderilor și pentru sprijinul elevilor dezavantajați

4.735 de vizualizări
Sursa: Facebook / Ministerul francez al Educatiei
Franța, una dintre puținele țări europene care aveau dinaintea pandemiei o platformă de predare online și, totodată, un stat care a presat pentru reluarea cât mai rapidă a școlii față în față, continuă în această perioadă încercările de recuperare după șocul produs de pandemia Covid-19 în învățământ. În prezent, Ministerul Educației de la Paris duce o campanie susținută de promovare a “vacanțelor de învățare” pe timpul verii și a “coloniilor de învățare”, un sistem de tip “școală de vară” ce folosește aparatul școlar existent și rețeaua de tabere, într-o colaborare între autoritățile centrale și cele locale.

De la începutul lunii, ministerul transmite mesaje ce îi încurajează pe francezi să își înscrie copiii în aceste “vacanțe de învățare”, ce combină activitățile recreative cu cele educative, în mediu școlar. Scopul: elevii să recupereze din materia pierdută în timpul predării la distanță, să se pregătească pentru viitorul an școlar, dar și să aibă activități pe parcursul verii, atunci când este exclusă posibilitatea de a pleca în călătorii alături de familie.

Autoritățile insistă că aceste servicii sunt gratuite pentru copiii din familii sărace. Potrivit diverselor surse din media franceze, sunt așteptați să participe între 250.000 și 1 milion de elevi.

Ministrul francez al Educației, Jean-Michel Blanquer, a sintetizat în ce constau aceste vacanțe de învățare, într-un mesaj publicat la sfârșitul săptămânii pe Facebook:

Ministerul promovează inclusiv recomandări de lectură pe timpul vacanței sau activități speciale, în cadrul “coloniilor de învățare”/taberelor, pentru elevi de la școlile profesionale. Cea mai mare parte a cheltuielilor – până la 80% – urmează să fie acoperite de stat, iar restul – de autoritățile locale din localitățile unde sunt organizate asemenea operațiuni.

Proiectul a fost primit cu reținere când a pornit efectiv, la începutul acestei luni. Între altele, Liberation scria atunci că autoritățile, care anunțaseră o investiție de 200 de milioane de euro în acest program, nu oferiseră niciun detaliu despre modul cum vor fi asigurate cadrele didactice și alte resurse necesare, fiind vorba în principal de activități bazate pe voluntariat și cu o compensație financiară mică, adăugată la salariul profesorilor.

Publicația citată amintea că aceste “vacanțe de învățare” au fost introduse, inițial, acum 30 de ani, având drept țintă copiii din medii dezavantajate. Liberation arăta că, pentru anul acesta, autoritățile sperau ca în primele săptămâni de vacanță și în ultimele două săptămâni din august la program să ia parte până la 400.000 de elevi, în condițiile în care, în cei mai buni ani din istoria programului, au fost prezenți pe parcursul verii maxim 150.000 de elevi.

Programul a luat-o, totuși, din loc – vezi o relatare recentă Euronews pe acest subiect:


2 comments
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Legea pentru organizarea Rezidenţiatului, promulgată de Preşedinte. Metodologia poate fi semnată doar de ministrul sănătăţii, după apariţia legii în Monitorul Oficial

Administraţia Prezidenţială a publicat anunţul că Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Ordonanței Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanțarea rezidențiatului. Legea fusese…
Vezi articolul

SURSE Ministerul Educației calculează un impact bugetar pe o creștere de 20% a salariilor din Învățământ convenită cu sindicatele, de la 1 ianuarie. Directorii și inspectorii ar primi și 1.500 de lei pe lângă cei 20%

Ministerul Educației calculează un impact bugetar pe o creștere de 20% a salariilor din Educație, potrivit surselor Edupedu.ro. Săptămâna aceasta ar urma să aibă loc o întâlnire cu premierul Ciolacu…
Vezi articolul

Aproape 48.000 de copii ucraineni refugiați sunt în România, dar mai puțini de 4.000 sunt înscriși ca elevi sau audienți în școli / Oficial de la București: Guvernul ucrainean nu recunoaște studiile în niciun stat european, lucrăm la rezolvarea situației

47.851 de copii ucraineni refugiați sunt în prezent în România, dar mai puțini de 4.000 sunt înscriși sau sunt audienți în școli, potrivit Raportului privind eforturile și realizările României în…
Vezi articolul