Scrisoare fără precedent de susținere a directorului celui mai mare proiect de cercetare din România: peste 100 de cercetători, ingineri, doctoranzi de la Laserul de la Măgurele anunță că îl sprijină pe Nicolae Zamfir, ținta unor “tentative de discreditare”

4.666 de vizualizări
Nicolae Zamfir / Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
O bună parte din cercetătorii de la Măgurele fac front comun în sprijinul directorului celui mai mare proiect de cercetare din România, Nicolae Zamfir. “Subsemnații, cercetători la Centrul ELI-NP, protestăm împotriva acestor tentative de a ne discredita și ne afirmăm prin prezenta scrisoare sprijinul pentru conducerea ELI-NP și în mod special sprijinul ferm pentru Directorul proiectului, Academician N.V. Zamfir”, se arată într-o scrisoare fără precedent, semnată de peste 100 de cercetători, ingineri, studenți doctoranzi din cadrul proiectului Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics.

“Centrul ELI-NP include cei mai puternici laseri din lume (2×10 Petawatt) și un sistem de fascicul de raze gama de energie variabilă, fiind cel mai avansat centru de cercetare din lume în domeniul fotonicii nucleare. Acesta este un nou domeniu de cercetare interdisciplinară, care aduce pentru prima oară împreună lumina de intensitate și energie extreme cu fizica nucleară”, explică cercetătorii.

Reacția vine după ce Zamfir a fost atacat într-un articol de presă publicat de HotNews.ro, care vorbea despre “minciunele de marketing”, “zăhărel” și un scandal “monstru care fierbe în Institutul de Fizică Nucleară”. Amintim că, în urmă cu o lună, 95 de cercetători din Institutul de Fizică Nucleară au cerut tot printr-o scrisoare deschisă înlocuirea directorului Institutului, după ce partenerii din Cehia și Ungaria au depus la Comisia Europeană cerere să formeze Consorțiu de Infrastructură de Cercetare fără România.

Citește mai jos scrisoarea deschisă integrală de la ELI-NP:

Scrisoare deschisă a cercetătorilor de la ELI-NP

Ca urmare a mesajelor denigratoare la adresa Centrului de Cercetare ELI-NP și a Conducerii sale, apărute de curând într-o parte a mass-media din România, subsemnații, cercetători la Centrul ELI-NP, protestăm împotriva acestor tentative de a ne discredita și ne afirmăm prin prezenta scrisoare sprijinul pentru conducerea ELI-NP și în mod special sprijinul ferm pentru Directorul proiectului, Academician N.V. Zamfir.

Centrul ELI-NP include cei mai puternici laseri din lume (2×10 Petawatt) și un sistem de fascicul de raze gama de energie variabilă, fiind cel mai avansat centru de cercetare din lume în domeniul fotonicii nucleare. Acesta este un nou domeniu de cercetare interdisciplinară, care aduce pentru prima oară împreună lumina de intensitate și energie extreme cu fizica nucleară.

Centrul a fost construit cu fonduri europene și din Romania, în urma consensului comunității științifice internaționale că acest nou domeniu de cercetare va conduce la descoperiri revoluționare în cercetarea fundamentală și aplicată. România a fost selectată ca gazdă a acestui proiect datorită, în principal, expertizei în fizica nucleară la institutul IFIN-HH, instituția care a implementat ELI-NP. Centrul ELI-NP aduce României șansa unică de a ajunge în topul cercetării științifice cele mai avansate în lume și de a genera descoperiri fundamentale și aplicative cu impact major pentru societate.

Proiectarea și construcția unui centru de cercetare de vârf, într-un domeniu științific complet nou, este o sarcină imensă și extrem de dificilă pentru orice țară din lume. În România, această sarcină a fost dificilă și din cauza infrastructurii tehnologice limitate, a numărului limitat de cercetători și ingineri cu experiență în toate domeniile necesare, și nu în ultimul rând, din cauza complexității mecanismelor de achiziție publică. Cu toate acestea, proiectul ELI-NP este deja un succes major. Clădirile experimentale și administrative sunt finalizate de câțiva ani, laserii au demonstrat putere record în lume și peste specificațiile inițiale, cel mai complex sistem de transport al fasciculelor laser din lume este în curs de punere în funcțiune, iar primele zone experimentale au început operarea și experimente exploratorii. Sistemul de fascicul gama a fost recent recontractat, urmând ca noul centru de cercetare să devină în întregime operațional până la sfârșitul anului 2022. În vizite la ELI-NP, oameni de știință de vârf din lume și conducători de programe științifice internaționale și-au exprimat admirația pentru această reușită, precum și entuziasmul de a participa în cercetarea care demarează la ELI-NP.

În plus, unul dintre succesele cele mai mari ale proiectului ELI-NP a fost atragerea tinerilor talentați. Unul dintre fenomenele negative care afectează cercetarea românească de prea mult timp este plecarea tinerilor de valoare din România. ELI-NP a reușit să contribuie la reducerea acestui fenomen oferind condiții de lucru și perspective la nivelul oricărui mare laborator de cercetare din lume. Mai mult, s-a reusit atragerea unui mare număr de cercetători străini care contribuie cu expertiza lor la construirea centrului de cercetare.

Noi, cercetătorii subsemnați de la ELI-NP, considerăm că acest proiect unic în România este o reușită a muncii noastre. Considerăm că a fost și este esențială conducerea vizionară și fermă a proiectului de către Directorul de proiect, N.V. Zamfir, care de-a lungul timpului a făcut posibilă rezolvarea multitudinii de dificultăți tehnice, științifice, programatice, și chiar și politice, care apar inevitabil într-un proiect de asemenea anvergură. Criticile care au început să circule în media din

România sunt, în opinia noastră, nefondate în realitate și injuste. Reiterăm că implementarea unui proiect de asemenea anvergură, la timp și în buget, ar fi fost o realizare imensă pentru orice țară din lume.

În concluzie, apreciem că în timp s-a format o echipa unită intre cercetători și conducerea proiectului, echipă care acționează cu diligență și responsabilitate pentru realizarea obiectivelor proiectului. Este vital ca această echipă să continue activitatea pentru a duce cu success la final acest proiect de complexitate și dificultate unice, dar și de unică valoare pentru România și pentru comunitatea științifică mondială.

De asemenea, dorim să ne exprimăm în această scrisoare regretul și neînțelegerea pentru decizia Consorțiului de Implementare a ELI (ELI-DC) de a nu include ELI-NP în propunerea de Infrastructură de Cercetare Europeană (ELI-ERIC). În acord cu poziția conducerii ELI-NP (vezi www.eli-np.ro/documents/ELI_ERIC_may_2020.pdf), considerăm că ELI-NP este la un nivel similar de implementare cu celelalte centre ELI și că fără ELI-NP infrastructura ELI-ERIC este incompletă și nu va putea deservi utilizatorii așa cum a fost plănuit inițial. Așteptăm prin urmare ca ELI-DC să își reconsidere poziția și să includă de asemenea centrul nostru în ELI-ERIC. Suntem convinși că în final, Comisia Europeană va lua în considerare argumentele României și va lua o decizie justă privind ELI-ERIC.

Semnat:

I. Dăncuș, Cercetător, Șef Departament Sistem Laser ELI-NP

C. Matei, Cercetător, Șef Departament Sistem Gama ELI-NP

C. Ticoș, Cercetător, Șef Departament Experimente Laser ELI-NP

D. Balabanski, Cercetător, Șef Departament Experimente Gama ELI-NP

O. Teșileanu, Cercetător, Șef Departament Experimente Laser Gama ELI-NP

D. Ursescu, Cercetător, Adjunct Șef Departament Laser ELI-NP

P. Constantin, Cercetător, Adjunct Șef Departament Experimente Gama ELI-NP

D. Stutman, Cercetător, Departament Experimente Laser ELI-NP și Universitatea Johns Hopkins, Departamentul de Fizică, USA

V. Iancu, Cercetător
A. Dhal, Cercetător Post-Doctoral D. Nichita, Student doctoral
A. Spataru, Student doctoral

București-Măgurele, 26 Mai 2020

T. Roman, Inginer
L. Capponi, Fizician
A. Gherghe, Student doctoral
Yi Xu, Cercetător
S. Aogaki, Inginer
N. Tsoneva, Cercetător
T. Petruse, Student doctoral
G. Ciocan, Inginer
D. Dinescu, Student doctoral
D. Choudhury, Cercetător
O. Sima, Fizician
B. de Boisdeffre, Inginer, Lider grup Infrastructură laser M. Kiss, Fizician, Lider grup operare laser
D. G. Matei, Cercetător
C. E. Ene, Inginer
C. Jalba, Student doctoral
I. Zai, Inginer
D. Ghita, Inginer
D. Sangwan, Cercetător
T. Asavei, Cercetător
K. Spohr, Cercetător
B. Diaconescu, Cercetător
D. Doria, Cercetător
S. Kisyov, Cercetător
E. Molnar, Cercetător
L. Tudor, Student doctoral
N. Safca, Inginer, Student doctoral
V. Nastasa, Cercetător
P. Ghenuche, Cercetător
M. Cernaianu, Inginer
S. Chen, Cercetător
G. Chen, Inginer
M. Neagoe, Inginer

P. Tracz, Inginer
V. Leca, Cercetător, Lider laboratorul de ținte S. Vasilca, Cercetător
A. Cucoanes, Cercetător
C. Dumlu, Cercetător
Y. Nakamiya, Cercetător
L. Neagu, Cercetător
J.-F. Ong, Cercetător
A. Patrascu, Cercetător
K. Seto, Researc Cercetător
J. Tamlyn, Tehnician
P. Vasos, Cercetător
C. Gheorghiu, Cercetător
M. Risca, Inginer
N. Djourelov, Cercetător
E. Gingu-Imparat, Specialist Achiziții Publice V. Baicu, Specialist Achiziții Publice
G. Bleotu, Student Doctoral
A. Ionescu, Student Doctoral
C.Tudor, Economist
N. Cazangiu, Inginer
I. A. Muresan, Economist
M. Merisanu, Inginer
L.-C. Dinca, As. Doctoral de Cercetare
A. Muresan, Specialist Achiziții Publice
C. Untaru, Economist
D. Damian, Economist
S. Manda, Economist
V. Vasilca, As. Postdoctoral de Cercetare
C. Lungu, Specialist Achiziții Publice
R. Bataiosu, Inginer
L. Vasescu, Inginer
A. Rotaru, Student Doctoral

D. Tinca, Inginer
A. Măgureanu, Fizician
A. Toader, Inginer
A. Pappalardo, Cercetător
P.-A. Söderström, Cercetător
V. Luta, Fizician
C. Petcu, Inginer
N. Stan, Tehnician
I. Garagaianu, Tehnician
B. Tatulea, Inginer
G. Patrascu, Inginer
V. Craciun, Cercetător
A. Serbanescu, Șef Compartiment Securitate Cibernetică

C. Marinel, Inginer
F. Zhu, Student Doctoral
S. Zalutchi
R. Stefan, Inginer, Șef Divizie Operare Clădire și Utilități D. Popa, Tehnician
V. Vladutescu, Cercetător
T. Jitsuno, Cercetător
R. Enache, Inginer
V. Rodrigues, Cercetător
M. Gugiu, Cercetător
M. Alexandru, Tehnician
C. Paun, Tehnician
C. Tudor, Economist
R. Moldoveanu, Inspector SSM”

 

Nicolae Zamfir / Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea

Citește și:

13 comments
  1. Desi cu multi dintre semnatarii listei de sustinere s-a maturat pe jos de catre Sfanta Triada(DG-Biroul Juridic-Dir. Economic), nevoia de venit consistent si “prestigiu” stiintific e mai puternica. Din pacate la cum evolueaza lucrurile vor ramane doar cu venitul fiindca prestigiul s-a scurs la canal. Cel mai rau imi pare ca acest proiect putea fi o dovada ca DA – se poate sa facem cercetare de varf in Romania, dar tentatia vanzarii de fake-news ce coafeaza o realitate dezastruoasa a fost mai puternica. Realitatea e ca laserul nu a dat puls de 10PW, desi s-a declarat asta, nu poate trata cancerul, nu trateaza desuri radioactive si nu vindeca Covid19. Despre sursa gama care e sublima dar lipseste cu desavarsire nu are rost sa mai vorbim.

    1. 1. Metoda de masurare a puterii laserului e standard in toate laboratoarele. Se masoara energia totala inainte de compresor apoi se lasa o mica parte din energie din laser sa treaca prin compresor ca sa se faca optimizarea. Stiind randamentul de compresie al compresorului se poate calcula energia finala dupa compresie. Exact asa s-a facut la ELI-NP.
      2. Nu s-a afirmat niciodata ca ELI-NP va trata cancerul. Se vor face studii fundamentale pentru a gasi metode eficiente pentru a trata cancerul. Astfel de studii se fac in multe centre din lume folosind laserii, inclusiv la ELI-Beamlines in Cehia.
      3. Nu s-a afirmat niciodata ca se vor trata deseuri radioactive la ELI-NP. Vor fi cercetari fundamentale ca sa se vada daca se pot dezvolta metode eficiente pentru a trata deseurile radioactive.
      4. Nu s-a afirmat niciodata ca se va trata Covid-19 la ELI-NP. S-a propus sa se foloseasca radiatia betatron pentru diagnostic al plamanilor afectati de diferite boli inclusiv Covid-19.

      Destul cu mizeria asta. Distrugeti viitorul multor viitori cercetatori si descurajati cercetatorii romani din strainatate sa se intoarca in Romania.

      1. Da așa se măsoară peste tot in lume puterea unui laser însă tot peste tot in lume se trece și fascicolul la energie maxima prin compresor. Că să ai 10 PW compresorul trebuie sa reziste la energia laserului. Cei de la ELI nu au testat asta. Astfel suntem la fel ca Chinezii avem energia dar nu avem compresia. Apropos China a obținut energie pentru 100PW, insă aceeași problema, nu i-a comprimat.
        Daca treci prin compresor doar 1 Joule din cei 200 nu înseamnă că ai 10 PW.

  2. Credibilitatea acestei scrisori de susținere este diminuată de măsurile de intimidare în curs împotriva criticilor directorului general. Mă refer la comisiile disciplinare împotriva cercetătorilor critici. În condițiile unui „cine nu este cu mine este împotriva mea” devenit parte cotidiană a culturii instituționale din IFIN-HH, există o suspiciune rezonabilă că mulți au semnat doar ca să se pună bine cu șeful/șefii.
    Pentru cei mai vârstnici sau mai atenți la istorie, această practică evocă prosternările în fața faraonului, șahului, sultanului etc, precum și omagiile aduse geniului lui Ceaușescu și tovarășei academician doctor inginer.

  3. @Ticu
    Sper ca nu aveti obsesia unanimității si a liniștii (“Un Președinte pentru liniștea noastră !)…
    Intr-un institut viu e normal sa existe divergente de opinii asupra problemelor de management, mai ales cand sunt fapte incontestabile care acuza un management neperformant.
    Foarte bine ca tinerii se implică, isi asumă ce semnează si vor medita mai târziu la atitudinea lor.
    Problema d-lui Zamfir nu are legatura nici cu “stânga” si nici cu “dreapta”, care in Romania sunt forme politice fara fond.
    Pe scurt, sa se respecte LEGEA, sau sa se dea o alta, cu Directori numiti pe viață.

  4. Dragi colegi (de pe ambele liste, deoarece sunt destule persoane foarte oneste care au semnat in amblele scrisori), cand va spuneam anul trecut caci cu domnul Hurduc se poate discuta, imi tot spuneati ca o sa vina “dreapta” si o sa ne salveze. E, uite ca a venit, si mai mult ne-a divizat, institutul ajungand la o situatie critica, si noi, in loc sa gasim un consens, ne inversunam in discutii eterne. Nu am inteles de ce ati implicat studenti, doctoranzi, si post-doctoranzi in acest demers, alegand sa le puneti in pericol cariera la un moment dat. Aceasta critica este valabila pentru ambele tabere !!! Cum spunea un clasic in viata, “Să fie bine, ca să nu fie rău.”

  5. In IFIN-HH vrem doar sa facem cercetare si sa avem o conducere LEGALA. Mai bine ati pune intrebarea corecta: de ce trage cu dintii dl Zamfir de aceasta functie?? Este clar ca nu este in legalitate si totusi are toata sustinerea proiectului. ELI-NP nu sta intr-un singur om. Sunt multi cercetatori care i-ar putea lua locul si totusi ei insista sa il tina pe el si numai pe el. De ce a fost nevoie de racolat tehnicienii, economistii si functionarii ca sa “arate” ca este sustinut?

  6. Cei 95 de cercetatori cereau demisia din functia de director general al IFIN-HH a dl acad. Zamfir pe cand semnatarii noii scrisori doresc sa fie mentinut in functia de director de proiect ELI-NP. In plus, cele doua motive clare din scrisoarea celor 95 nu erau in niciun caz faptul ca “Cehia și Ungaria au depus la Comisia Europeană cerere să formeze Consorțiu de Infrastructură de Cercetare fără România.” asa cum reiese din textul acestui articol.

  7. Cei 100 de oameni care au semnat aceasta lista semnează și că sunt se acord că Nicolae Zamfir sa fie menținut în funcție ilegal, de vreme ce i-a trecut vârstă de pensionare de vreo 3 ani.

    Rău de tot a ajuns Zamfir daca are nevoie să scoată economistii, tehnicienii și funcționării la înaintare. Plus inginerii. Cei care au scris cealaltă scrisoare publica împotriva lui Zamfir erau majoritar cercetători, puteți verifica lista pentru că e publica și ea.

  8. Trebuie sa fie mare incurcatura ca sa nu zic haos, daca a iesit Zamfir cu lista cu tehnicieni, economisti, si alti functionari, doar ca sa intreaca la numar lista adversa.

    1. Păi sa fii sigura de asta !!! Pariez pe urmatorul scenariu : A venit Tovarașul Zamfir in birou plin de draci si a ordonat “Semnaţi pentru ca altfel salariul de 5000 euro/net/luna nu-l mai pupaţi !!!! “. Mie mi-e milă de doctoranzii si post-doctoranzii obligati sa semneze !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ce declara Nicolae Hurduc, noul ministru al Cercetării, acum 5 luni: Se ames­te­că servicii secrete cu politica, sînt gru­puri de interese, industria plă­teș­te politicul

“După părerea mea sistemul politic actual, al parti­delor, este depășit”, declara în luna mai noul ministru al Cercetării, Nicolae Hurduc. Într-un interviu acordat publicației Opinia studențească, Hurduc spunea: “Corupția există…
Vezi articolul

Cercetătorii pot depune proiecte la ELI-NP, laserul de la Măgurele, anunță echipa consorțiului european Extreme Light Infrastructure. Apelul de proiecte este deschis și pentru centrele din Ungaria și Cehia

Extreme Light Infrastructure (ELI), cea mai avansată infrastructură de cercetare bazată pe laseri de mare putere, lansează al doilea apel de proiecte la care cercetătorii sunt invitați să depună propuneri,…
Vezi articolul

ANALIZĂ Cum poate contribui captarea și stocarea carbonului la prevenirea încălzirii globale. Importanța reutilizării sondelor de petrol și gaze naturale în contextul captării și stocării carbonului

”Se estimează că activitățile umane au produs o încălzire globală cu aproximativ 1,0 grad Celsius mai mare decât aceea din perioada preindustrială, cu un interval probabil cuprins între 0,8 –…
Vezi articolul