Scrisoare deschisă către ministrul Educației, pentru dotarea claselor cu minibiblioteci și cărți noi: “Puteți schimba istoria educației și destinul elevilor, făcându-le cartea accesibilă”

2.764 de vizualizări
Foto: “Provocarte” / Facebook.com
Doi învățători din Bacău îi solicită ministrului Educației, printr-o scrisoare deschisă, inițierea unui program guvernamental de promovare și susținere a lecturii în școli. „Puteți schimba istoria educației și destinul elevilor, făcându-le cartea accesibilă, dotând fiecare sală de clasă cu minibiblioteci și cărți noi, folosind bani din bugetul ministerului”, se arată în scrisoarea deschisă trimisă către Sorin Cîmpeanu și semnată, potrivit celor doi învățători, de 429 de profesori, elevi și părinți.

Cei doi inițiatori sunt Mirela Spiță și Nicu Bujor și povestesc că în urma unei recomandări emise de Inspectoratul Școlar Județean Bacău, au reușit “în trei luni de zile să obținem donații de cărți noi și atrăgătoare, de minibiblioteci, și să dotăm 4 clase primare din mediul rural cu rafturi mobile echipate cu cărți”.

Nicu Bujor este învățător la Școala Gimnazială “Mihail Sadoveanu” din Bacău și a declarat pentru Edupedu.ro că „sunt foarte multe cereri, sunt foarte mulți învățători care nu au efectiv cu ce să lucreze. În foarte multe zone, copiii nu au acces la cărți. Pentru ei cărțile sunt un lux”. Mirela Spiță predă la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din Bacău.

Ne-am bucurat pentru elevii de 7-10 ani din cele 4 clase aflate în zone defavorizate, deși ne sunt sufletele triste pentru că nu putem face asta pentru toate clasele din județ, din țară. Sunt încă prea mulți copii, din prea multe școli, din prea multe clase, pentru care cărțile sunt inaccesibile… lux. Pârghiile nu sunt la noi. Considerăm că pârghiile sunt la dumneavoastră. Dumneavoastră puteți face asta. Ca persoană învestită. Ca instituție. Ca om“, scriu acei profesori.

“Rezultatele pozitive ale Proiectului național „Citește-mi o sută de povești” ne determină să vă propunem să inițiați un program guvernamental pentru promovarea și susținerea lecturii în școli. Puteți schimba istoria educației și destinul elevilor, făcându-le cartea accesibilă, dotând fiecare sală de clasă cu minibiblioteci și cărți noi, folosind bani din bugetul ministerului. Vă provocăm să ne fiți alături: un educator care ajută un alt educator, pentru ca toți elevii din țară să beneficieze de lectură, în vederea împlinii dezideratului ca fiecare copil să dispună de un fond de carte aflat la îndemână, chiar în sala lui de clasă”, încheie inițiatorii scrisoarea deschisă.

Profesorii au povestit că demersul a pornit de la o „Scrisoarea metodică” trimisă de Inspectoratul Școlar Județean Bacău, care „prevede recomandarea ca un cadru didactic să amenajeze în sala de clasa un spațiu pentru lectură, cu minibibliotecă utilizată pentru popularizare de carte și pentru facilitarea lecturii”.

Echipa proiectului Provocarte a propus unui număr de „33 de profesori din județul Bacău să amenajeze minibiblioteci echipate cu cel puțin 50 de volume” și s-a ajuns la concluzia că, pentru o singură sală de clasă, „valoarea minimă se ridică la 1650 lei”, potrivit scrisorii.

În scrisoarea deschisă, cadrele didactice menționează și care este situația actuală în școlile din România, rezultate obținute în urma unor sondaje online: „În urma sondajelor efectuate online, am constatat că în o treime dintre școlile rurale nu există biblioteci. În multe dintre școlile în care există, sunt slab dotate, cu fond de carte învechită, cu exemplare neatractive, care au căpătat miros neplăcut din cauza timpului. Primăriile amână alocarea fondurilor pentru achiziții de carte. În multe dintre școlile din mediul rural, bibliotecara are mai multe sarcini de serviciu, ceea ce conduce la diminuarea timpului de calitate acordat principalei responsabilități”.

  • Învățătorul Nicu Bujor a explicat pentru Edupedu.ro de ce apare data de 7 ianuarie în document: „Colega noastră a plecat astăzi la București și nu știu dacă reușește astăzi, dar până vineri în mod sigur va ajunge la minister să o depună la registratură”.

1 comment
  1. Pe vremea lui ceașcă, chiar si in orice sat exista o biblioteca. Cine vrra sa citească, sa imprumute de la bibilioteca.
    Eu cand eram elev, împrumutam carti atat de la biblioteca scolii, cat si de la biblioteca oraseneasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Platformă pentru „Săptămâna verde”, lansată de Ministerul Educației și Ministerul Mediului cu trei zile înainte să înceapă programul / Ce resurse educaționale pot găsi elevii și profesorii

O platformă de resurse educaționale pentru a susține organizarea activităților din cadrul Programului „Săptămâna verde” a fost lansată vineri de Ministerul Educației și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, potrivit unui…
Vezi articolul

Marea Britanie: Aproape 200 de mii de profesori protestează într-un amplu marș, alături de funcționari publici. Ei cer salarii mai mari / Majoritatea școlilor sunt deschise, unele doar parțial, spune ministrul britanic al Educației

Miercuri, aproape 200 de mii de profesori din mai multe regiuni din Marea Britanie protestează într-un marș amplu la care participă alături de funcționari publici și din sectorul transporturilor, aproape…
Vezi articolul

Se suspendă activitatea celor 21 de școli private care funcționează după curriculumul altor țări, exceptate inițial de la restricțiile anti-Covid – decizia Comitetului pentru Situații de Urgență

Grădinițele și școlile private care funcționează după curriculumul altor țări își suspendă și ele activitatea în timpul perioadei 25 octombrie – 5 noiembrie 2021, când toate școlile intră în vacanță,…
Vezi articolul

România suspendă din 1 iunie participarea la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare din Rusia / Cotizația României la institutul de lângă Moscova, de 4 milioane de dolari pe 2022, nu va fi achitată “atât timp cât situația din Ucraina se menține”

România își suspendă din 1 iunie a.c. participarea la Institutul Unificat de Cercetări Nucleare (IUCN) din Dubna, Rusia, în urma agresiunii ruse în Ucraina, iar declarația de suspendare va fi…
Vezi articolul