Scrisoare deschisă către ministrul Educației, pentru dotarea claselor cu minibiblioteci și cărți noi: “Puteți schimba istoria educației și destinul elevilor, făcându-le cartea accesibilă”

2.755 de vizualizări
Foto: “Provocarte” / Facebook.com
Doi învățători din Bacău îi solicită ministrului Educației, printr-o scrisoare deschisă, inițierea unui program guvernamental de promovare și susținere a lecturii în școli. „Puteți schimba istoria educației și destinul elevilor, făcându-le cartea accesibilă, dotând fiecare sală de clasă cu minibiblioteci și cărți noi, folosind bani din bugetul ministerului”, se arată în scrisoarea deschisă trimisă către Sorin Cîmpeanu și semnată, potrivit celor doi învățători, de 429 de profesori, elevi și părinți.

Cei doi inițiatori sunt Mirela Spiță și Nicu Bujor și povestesc că în urma unei recomandări emise de Inspectoratul Școlar Județean Bacău, au reușit “în trei luni de zile să obținem donații de cărți noi și atrăgătoare, de minibiblioteci, și să dotăm 4 clase primare din mediul rural cu rafturi mobile echipate cu cărți”.

Nicu Bujor este învățător la Școala Gimnazială “Mihail Sadoveanu” din Bacău și a declarat pentru Edupedu.ro că „sunt foarte multe cereri, sunt foarte mulți învățători care nu au efectiv cu ce să lucreze. În foarte multe zone, copiii nu au acces la cărți. Pentru ei cărțile sunt un lux”. Mirela Spiță predă la Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din Bacău.

Ne-am bucurat pentru elevii de 7-10 ani din cele 4 clase aflate în zone defavorizate, deși ne sunt sufletele triste pentru că nu putem face asta pentru toate clasele din județ, din țară. Sunt încă prea mulți copii, din prea multe școli, din prea multe clase, pentru care cărțile sunt inaccesibile… lux. Pârghiile nu sunt la noi. Considerăm că pârghiile sunt la dumneavoastră. Dumneavoastră puteți face asta. Ca persoană învestită. Ca instituție. Ca om“, scriu acei profesori.

“Rezultatele pozitive ale Proiectului național „Citește-mi o sută de povești” ne determină să vă propunem să inițiați un program guvernamental pentru promovarea și susținerea lecturii în școli. Puteți schimba istoria educației și destinul elevilor, făcându-le cartea accesibilă, dotând fiecare sală de clasă cu minibiblioteci și cărți noi, folosind bani din bugetul ministerului. Vă provocăm să ne fiți alături: un educator care ajută un alt educator, pentru ca toți elevii din țară să beneficieze de lectură, în vederea împlinii dezideratului ca fiecare copil să dispună de un fond de carte aflat la îndemână, chiar în sala lui de clasă”, încheie inițiatorii scrisoarea deschisă.

Profesorii au povestit că demersul a pornit de la o „Scrisoarea metodică” trimisă de Inspectoratul Școlar Județean Bacău, care „prevede recomandarea ca un cadru didactic să amenajeze în sala de clasa un spațiu pentru lectură, cu minibibliotecă utilizată pentru popularizare de carte și pentru facilitarea lecturii”.

Echipa proiectului Provocarte a propus unui număr de „33 de profesori din județul Bacău să amenajeze minibiblioteci echipate cu cel puțin 50 de volume” și s-a ajuns la concluzia că, pentru o singură sală de clasă, „valoarea minimă se ridică la 1650 lei”, potrivit scrisorii.

În scrisoarea deschisă, cadrele didactice menționează și care este situația actuală în școlile din România, rezultate obținute în urma unor sondaje online: „În urma sondajelor efectuate online, am constatat că în o treime dintre școlile rurale nu există biblioteci. În multe dintre școlile în care există, sunt slab dotate, cu fond de carte învechită, cu exemplare neatractive, care au căpătat miros neplăcut din cauza timpului. Primăriile amână alocarea fondurilor pentru achiziții de carte. În multe dintre școlile din mediul rural, bibliotecara are mai multe sarcini de serviciu, ceea ce conduce la diminuarea timpului de calitate acordat principalei responsabilități”.

  • Învățătorul Nicu Bujor a explicat pentru Edupedu.ro de ce apare data de 7 ianuarie în document: „Colega noastră a plecat astăzi la București și nu știu dacă reușește astăzi, dar până vineri în mod sigur va ajunge la minister să o depună la registratură”.

1 comment
  1. Pe vremea lui ceașcă, chiar si in orice sat exista o biblioteca. Cine vrra sa citească, sa imprumute de la bibilioteca.
    Eu cand eram elev, împrumutam carti atat de la biblioteca scolii, cat si de la biblioteca oraseneasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Subiecte simulare județeană pentru Evaluarea Națională 2024. La limba română, elevii din Maramureș au avut să motiveze dacă momentele dificile pot fi depășite mai ușor cu ajutorul prietenilor

Elevii din județul Maramureș au susținut luni, 11 decembrie, proba scrisă la Limba română din cadrul simulării județene a Evaluării Naționale 2024. La subiectul I, unul dintre textele la prima…
Vezi articolul

VIDEO Premierul Ciolacu și Ligia Deca – declarații comune după întâlnirea de la minister / Deca: Anchetă internă și la centrele de examen privind o eventuală scurgere a subiectelor la Bacalaureat, vor fi luate măsuri disciplinare serioase

Premierul Marcel Ciolacu a venit, marți dimineață, la Ministerul Educației pentru o întâlnire cu ministrul Educației, Ligia Deca. Aceasta a fost anunțată de guvern pentru ora 9:00. După întâlnire sunt…
Vezi articolul

Drept la replică

Bogdan Cezar Alexandru a trimis redacției Edupedu.ro un drept la replică referitor la articolul Numire controversată în guvern: Bogdan Cezar Alexandru, șeful comisiei de BAC în cazul suspiciunilor de fraudă…
Vezi articolul