Scrisoare deschisă către Guvern și autorități, de la Consiliul Elevilor, Federația Părinților și sindicatele profesorilor: Luați toate măsurile care se impun pentru a nu trasforma școlile în adevărate focare de COVID-19

3.453 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
„Luați toate măsurile care se impun pentru a nu trasforma unitățile şi instituţiile de învăţământ în adevărate focare de multiplicare a infecţiilor cu COVID-19”, este solicitarea reprezentanților sistemului de Educație, transmisă astăzi Guvernului și autorităților într-o scrisoare deschisă.

„Cu toate că mai sunt doar două săptămâni până la începutul anului școlar majoritatea unităților de învățământ nu sunt pregătite pentru prima zi de școală. Aceeaşi situaţie o regăsim şi în instituţiile de învăţământ superior. Lipsa informațiilor, precum și a măsurilor concrete, au dus la instaurarea unei panici generalizate atât în rândul angajaților din învățământ, cât și al elevilor, studenţilor și părinților”, atrag atenția semnatarii scrisorii (Consiliul Național al Elevilor, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”, Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“).

Astfel, ei solicită ca autoritățile să facă, în regim de urgență „demersurile necesare pentru ca toate unitățile şi instituţiile de învățământ să fie pregătite pentru începutul de an școlar şi universitar.”

„De asemenea, considerăm că este necesară o întâlnire la care să participe reprezentanți ai Guvernului, ai autorităților locale și ai actorilor din sistemul educațional, pentru a discuta problemele la zi din sistemul educațional”, au mai cerut semnatarii scrisorii deschise.

 

Către: Guvernul României,

           Asociația Municipiilor din România,

           Asociația Orașelor din România,

           Asociația Comunelor din România,

           Consiliul Naţional al Rectorilor

          Comunităţile academice din universităţile româneşti

Școala nu poate să înceapă, dacă nu sunt luate toate măsurile de siguranță! 

Consiliul Național al Elevilor, Federația Națională a Asociațiilor de Părinți din Învățământul Preuniversitar, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET“ și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“ vă solicită să luați toate măsurile care se impun pentru a nu trasforma unitățile şi instituţiile de învăţământ în adevărate focare de multiplicare a infecţiilor cu COVID-19.

Cu toate că mai sunt doar două săptămâni până la începutul anului școlar majoritatea unităților de învățământ nu sunt pregătite pentru prima zi de școală. Aceeaşi situaţie o regăsim şi în instituţiile de învăţământ superior. Lipsa informațiilor, precum și a măsurilor concrete, au dus la instaurarea unei panici generalizate atât în rândul angajaților din învățământ, cât și al elevilor, studenţilor și părinților.

Este momentul să lasăți de-o parte discursul politicianist caracteristic campaniei electorale și să vă implicați pentru a pregăti școlile şi universităţile pentru noul an școlar şi universitar. Fără echipamente de protecție, fără dezinfectanți, fără personal suficient şi fără procedurile adecvate unei asemenea situaţii, școlile şi universităţile nu pot să-și deschidă porțile!

Dincolo de ghiduri, recomandări și alte asemenea documente care sunt încă în dezbatere publică, situația din școli şi din universităţi este gravă: în fiecare zi primim zeci de telefoane de la membrii noștri, care își exprimă nemulțumirea cauzată de incertitudinile acestui început de an școlar şi universitar.

Nici până acum nu știm sigur cine asigură dezinfectanții, cine asigură măştile necesare protecţiei elevilor, studenţilor şi profesorilor, cine şi cu ce resurse achiziționează laptopuri/tablete și pentru ce categorii, nu ştim dacă angajații din învățământ, elevii şi studenţii cu probleme medicale grave vor veni sau nu la școală, iar lista poate continua.

Starea de nesiguranță generalizată privind începutul de an școlar şi universitar, declarațiile care se bat cap în cap, creează probleme în rândul tuturor românilor. Cu toții suntem afectați în vreun fel sau altul, de la elevi şi studenţi, la personalul angajat și până la părinți și bunici.

Autoritățile din România trebuie să trateze cu maximă responsabilitate situația din învățământ, având în vedere pericolul la care vor fi supuși elevii, studenţii și personalul din acest sector de activitate.

Având în vedere cele enumerate mai sus, vă solicităm ca, în regim de urgență, să faceți demersurile necesare pentru ca toate unitățile şi instituţiile de învățământ să fie pregătite pentru începutul de an școlar şi universitar. De asemenea, considerăm că este necesară o întâlnire la care să participe reprezentanți ai Guvernului, ai autorităților locale și ai actorilor din sistemul educațional, pentru a discuta problemele la zi din sistemul educațional.

Nu uitați: școala este bunul tuturor, de aceea trebuie făcut front comun pentru a o ajuta!

Consiliul Național al Elevilor  

Preşedinte: Rareș Voicu

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți – Învățământ Preuniverersitar

Preşedinte: Iulian Cristache

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ

Preşedinte: Simion Hăncescu

Federaţia Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”

Preşedinte: Marius Ovidiu Nistor 

Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“

Președinte: Anton Hadăr

 

Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

LIVE VIDEO Sergiu Arsene, primar Bod: Pentru descentralizarea educației trebuie să ne așezăm toți la masă, să vedem ce facem dincolo de a lua o tabletă / Dezbaterea online de Ziua Educației a început: Cum funcționează descentralizarea deschiderii școlilor în rural

Funcționează descentralizarea deciziei de a deschide școlile? Aflăm acum cum funcționează în realitate școala în pandemie. World Vision Romania în parteneriat cu Edupedu.ro organizează dezbaterea LIVE VIDEO “Ziua Educației: Lecțiile…
Vezi articolul

Rectorul universității care verifică teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, generalul Dorin Pleșcan, este fostul șef de cabinet al acestuia, propus pentru avansarea în grad chiar de Ciucă / A ajuns rector printr-o modificare a regulilor solicitată indirect de Ministerul Apărării, condus atunci tot de Nicolae Ciucă

Rectorul Universității Naționale de Apărare Carol I, generalul Dorin Corneliu Pleșcan (57 de ani), este fostul șef de cabinet al premierului Nicolae Ciucă (54 de ani), pe vremea când acesta…
Vezi articolul

Cel mai bun lucru pe care școala îl poate oferi sunt profesorii buni. Nu formarea rezolvă totul, ci și recrutarea și sprijinul la debutul în carieră, declara Simona Velea la prezentarea PISA 2022. Aceasta coordonează acum experții contractați de Ministerul Educației pentru realizarea standardelor profesiei didactice

Simona Velea, coordonatorul echipei de experți, de la Ministerul Educației, care se ocupă de standardele profesionale pentru cadrele didactice declara la prezentarea rezultatelor PISA 2022 că „cel mai bun lucru…
Vezi articolul