Mai mulți profesori de limba franceză din Dolj au transmis o scrisoare deschisă în care își exprimă „dezamăgirea profundă provocată de caracterul unidirecționat al imaginii finale a Olimpiadei Naționale de Limba Franceză” și spun că susțin „inspectorul școlar de limbi romanice care și-a îndeplinit atribuțiile în mod plenar și eficient, conform metodologiei”. Despre condițiile din internat, profesorii spun că acesta nu este „o ruină, așa cum s-a sugerat în mod tendențios (…) Nu este lux, dar sunt condiții decente”. Ei mai spun că nu ar fi avut alte opțiuni fiindcă alte internate sunt destinate cazării refugiaților din Ucraina și pentru că a mai avut loc o olimpiadă simultan cu cea de franceză.
- Amintim că Edupedu.ro a scris pe 25 aprilie despre condițiile deplorabile de cazare ale elevilor olimpici, care ne-au contactat să ne povestească cum s-a desfășurat olimpiada și ne-au trimis imagini din camerele în care erau cazați. De asemenea, într-un scurt interviu pentru Edupedu.ro, inspectorul general școlar Dolj Daniel Ion, cel care a organizat Olimpiada din perioada 18-22 aprilie, a spus că „trebuie să ne asumăm cu toții responsabilitatea. Nu pot să dau vina pe cineva. Poate am greșit fiecare dintre noi într-o anumită măsură”.
- Ministrul Educație, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că a cerut explicații de la toți inspectorii județeni care au organizat cele 79 de olimpiade, și că într-adevăr, un semn de întrebare se ridică privind condițiile de cazare de la Olimpiada de limba Franceză, la Craiova.
Potrivit profesorilor de franceză din Dolj, „mediatizarea excesivă” a făcut „să fie trecută cu vederea complexitatea organizării olimpiadei, care a avut preponderent aspecte pozitive”. Profesorii spun că s-au ocupat „de tot ce înseamnă logistica organizării olimpiadei, inclusiv de contractarea de sponsorizări” și că au făcut „tot posibilul ca zilele petrecute de olimpici în orașul nostru să fie cât mai plăcute”. „Cel mai important, organizarea și desfășurarea probelor olimpiadei au fost impecabile”, potrivit profesorilor de franceză.
Profesorii mai spun că pentru elevi au organizat „un program artistic de înaltă ținută, susținut de elevii craioveni la festivitatea de deschidere, pe care mulți dintre oaspeții noștri au descris-o ca fiind „cum nu s-a mai văzut la nicio olimpiadă”, și această afirmație a fost în sensul cel mai bun posibil!”.
În continuare, profesorii au înșiruit sacrificiile lor personale: „noi nu am stat acasă în Săptămâna Mare, nu am făcut pregătiri de Paște, ci ne-am implicat cu tot sufletul pentru bunul mers al Olimpiadei. Cât de mare poate fi nedreptatea ca toată munca noastră să fie dusă în derizoriu de câteva fotografii scoase din context? Oare chiar nu a fost nimic bine la Craiova? Oare munca noastră nu înseamnă nimic pentru nimeni?”.
Din punctul de vedere al profesorilor de franceză din Dolj „internatul în care s-au înregistrat reclamații nu este o nici pe departe o ruină, așa cum s-a sugerat în mod tendențios (…) Nu este lux, dar sunt condiții decente”. Apoi, au spus că au trebuit să țină cont și de organizarea Olimpiadei Naționale de Educație Tehnologică și Aplicații Practice, care s-a desfășurat în aceeași perioadă.
„De asemenea, s-a omis precizarea faptului că majoritatea internatelor școlare au fost rezervate în scopul găzduirii de refugiați, acest lucru făcând foarte dificilă sarcina noastră de a găsi locuri de cazare suficiente în aceste locații”, mai spun profesorii de limba franceză în scrisoarea deschisă.
Mai jos, scrisoarea deschisă adresată ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu:
„În perioada 18-22 aprilie 2022, la Craiova a fost organizata Olimpiada Națională de Limba Franceză. Apariția unor probleme legate de spațiile de cazare oferite elevilor participanți a ajuns subiect de controversa publică, iar mediatizarea lor excesivă face să fie trecută cu vederea complexitatea organizării olimpiadei, care a avut preponderent aspecte pozitive. Noi, profesorii de limba franceză din județul Dolj, dorim să ne exprimăm dezamăgirea profundă provocată de caracterul unidirecționat al imaginii finale a Olimpiadei Naționale de Limba Franceză, precum și susținerea noastră pentru inspectorul școlar de limbi romanice care și-a îndeplinit atribuțiile în mod plenar și eficient, conform Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a competițiilor școlare.
După cum se știe deja, județul Dolj are o veche tradiție francofonă și se mândrește cu ea. Tocmai de aceea pentru noi, profesorii de limba franceză, organizarea olimpiadei naționale la Craiova a fost o onoare și în același timp o provocare, având în vedere conjunctura în care s-a impus desfășurarea acesteia, în timp record și cu fonduri insuficiente. Restricțiile cauzate de pandemia de Covid19 au fost ridicate după 10 martie, iar în aprilie s-au desfășurat olimpiadele naționale, în regim de urgență. Am urmărit ecourile din țară. Au fost probleme în multe județe, însă suntem convinși că peste tot colegii au făcut tot ce au putut și au dat tot ce au avut mai bun pentru bunul mers al acestor olimpiade. În continuare, vă relatăm pe scurt eforturile depuse de Comisia judeţeană de organizare a olimpiadei, al cărei președinte a fost domnul inspector școlar general, conform prevederilor art. 18, al. 4 (a) din Metodologia-cadru de organizare şi desfăşurare a competiţiilor şcolare, modificat prin OME 3123/2022, punctul 11.
Echipa noastră a fost mobilizată de doamna inspectoare de limbi romanice, a cărei experiență în organizarea de concursuri și olimpiade s-a demonstrat în ultimii 8 ani în calitate de inspector școlar al ISJ Dolj pentru limbile romanice, dar și anterior, în cadrul ARPF Dolj. Am contactat toți partenerii noștri instituționali francofoni din România, Franța și Belgia, am invitat să ni se alăture ca parteneri Primăria, Consiliul Județean și Prefectura Dolj și am solicitat implicarea asociațiilor francofone, am făcut adrese către instituțiile de cultură și Universitatea din Craiova împreună cu care am organizat activități pentru olimpici. Ne-am ocupat de tot ce înseamnă logistica organizării olimpiadei, inclusiv de contractarea de sponsorizări. De asemenea, pe lângă tradiționalele mape, am achiziționat rechizite și am oferit materiale promoționale pentru toți participanții la olimpiadă, astfel încât fiecare elev și profesor să plece cu un mic suvenir de la Craiova, indiferent dacă este sau nu premiat. Am făcut tot posibilul ca zilele petrecute de olimpici în orașul nostru să fie cât mai plăcute. Cel mai important, organizarea și desfășurarea probelor olimpiadei au fost impecabile.
Ne-am mobilizat cu mașinile personale pentru a prelua delegațiile la sosire și a le transporta, cu tot cu bagaje, la locațiile de cazare și, de asemenea, pentru a le conduce la plecare. Fără comentarii, ne-am adaptat programul personal după fiecare modificare a orelor de sosire anunțate de oaspeții noștri. Toate delegațiile au avut un profesor de franceză craiovean ca însoțitor și ghid pe întreaga durată a sejurului la Craiova. I-am condus pe elevi la probele olimpiadei, le-am prezentat frumusețile orașului nostru, ne-am ocupat de demersuri administrative, am ținut legătura cu ISJ și spațiile de cazare și multe altele. Am fost lângă ei permanent!
Cu atât mai mult ne întristează comentariile negative apărute în spațiul public abia după mai multe zile de la încheierea olimpiadei din partea unor persoane cu care am petrecut timpul răpit familiilor noastre, cu care am râs, am povestit, ne-am împrietenit… Nu înțelegem de ce nu s-au transmis prompt aceste sesizări, mai ales că tot ce s-a anunțat prin noi a fost remediat. Tot noi, profesorii de limba franceză, împreună cu doamna inspectoare de limbi romanice, am organizat activități culturale și vizite ghidate ale principalelor repere turistice craiovene, precum și un program artistic de înaltă ținută, susținut de elevii craioveni la festivitatea de deschidere, pe care mulți dintre oaspeții noștri au descris-o ca fiind „cum nu s-a mai văzut la nicio olimpiadă”, și această afirmație a fost în sensul cel mai bun posibil!
Am avut onoarea de a o avea alături de noi la deschiderea de gală pe Excelența sa, doamna Laurence Auer, ambasadoarea Republicii Franceze în România, care ne-a felicitat pentru eforturile depuse în organizarea acestui eveniment. Toate aceste activități au fost pregătite și implementate în zeci de ore din timpul nostru liber. De multe ori unii dintre noi am lucrat nopțile pentru a face față tuturor cerințelor, deloc puține, inerente organizării unui astfel de eveniment. Domnule Ministru, noi nu am stat acasă în Săptămâna Mare, nu am făcut pregătiri de Paște, ci ne-am implicat cu tot sufletul pentru bunul mers al Olimpiadei. Cât de mare poate fi nedreptatea ca toată munca noastră să fie dusă în derizoriu de câteva fotografii scoase din context? Oare chiar nu a fost nimic bine la Craiova? Oare munca noastră nu înseamnă nimic pentru nimeni?
Ceea ce nu se spune în presă, însă este confirmat public de doamna primar, este faptul că internatul în care s-au înregistrat reclamații nu este o nici pe departe o ruină, așa cum s-a sugerat în mod tendențios. Este adevărat că unele camere nu au avut baie proprie, însă camerele și băile au fost curate și igienizate. Internatul dispune de centrală termică proprie, are finisaje cu gresie și faianță în băi, camerele sunt decente, au parchet laminat și geamuri termopan, iar cantina arată bine, după cum veți vedea la finalul prezentei scrisori, unde vom atașa mai multe fotografii. Nu este lux, dar sunt condiții decente. Am fost certați că nu am optat pentru alte internate școlare. Ceea ce nu se spune însă în presă este că ni s-au retras în ultimul moment o parte din spațiile de cazare propuse pentru Olimpiada Națională de Limba Franceză, spre a veni în sprijinul bunei desfășurări a Olimpiadei Naționale de Educație Tehnologică și Aplicații Practice, care a fost repartizată la Craiova ulterior, iar noi am acceptat, pentru că am dorit să fie bine pentru toți colegii ! De asemenea, s-a omis precizarea faptului că majoritatea internatelor școlare au fost rezervate în scopul găzduirii de refugiați, acest lucru făcând foarte dificilă sarcina noastră de a găsi locuri de cazare suficiente în aceste locații. Cu toate acestea, ne-am străduit ca în fiecare cameră să fie repartizați doi sau cel mult trei elevi.
Dorința noastră a fost să aducem copiii în centru, să se bucure de oraș fără să depindă de transportul în autocare sau taxi, așa cum am depins noi în alți ani când am însoțit elevi la olimpiadele naționale. Nu am reușit în totalitate, unul dintre spațiile de cazare fiind mai departe, iar elevii de acolo fiind transportați în autocar. A fost neplăcut pentru ei să se aștepte unii pe alții de fiecare dată când a fost nevoie să fie aduși în centru și ne cerem scuze pentru acest lucru, totodată mulțumindu-le pentru înțelegere. Având în vedere numeroasele sesizări privind diverse probleme de sănătate și alergii ale unora dintre elevi, semnalate atât telefonic, cât și în formularul Google Forms trimis în județe de doamna inspectoare de limbi romanice, extrem de atentă la nevoile olimpicilor, meniul a fost realizat împreună cu un medic nutriționist.
Menționăm că toate locațiile de cazare au avut același meniu generos, inclusiv meniurile de post solicitate de anumiți participanți. Ne pare rău că nu am reușit să găsim suficiente sponsorizări pentru a le plăti copiilor cazarea la hotel. Chiar ne-am străduit, dar firmele au suferit după pandemie! În schimb, am făcut rost de numeroase cadouri pentru premii, iar cu sumele primite din sponsorizări am dublat premiile în bani oferite de Ministerul Educației. În plus, pentru cei mai mulți dintre copii, cel mai frumos moment al olimpiadei a fost cina festivă. Atmosfera a fost minunată, iar bucuria de a petrece împreună pe care au arătat-o copiii este greu de descris în simple cuvinte!
Sunt încă multe de spus, Domnule Ministru, multe lucruri bune, frumoase care s-au întâmplat la Craiova: întâlniri de suflet, noi prietenii, emoții, bucuria reușitei, experiențe de neuitat. Am reușit, prin eforturile noastre, să suplimentăm cu câteva zeci de premii speciale distincțiile oferite de Ministerul Educației. Am făcut tot ce am putut omenește pentru bunul mers al acestei olimpiade, cei mai mulți dintre noi în detrimentul propriilor familii. Nu merităm această umilință și în niciun caz nu trebuia să-i fie încetată detașarea în interesul învățământului doamnei inspectoare de limbi romanice care a fost zi și noapte pe baricade, alături de noi și care, de-a lungul timpului, a susținut limba franceză și valorile francofoniei în județul nostru, iar pentru Olimpiada Națională de Limba Franceză s-a implicat trup și suflet. Este inuman să aibă de suferit tocmai persoana care a dus tot greul acestei organizări.
Dintotdeauna olimpiadele naționale au necesitat eforturi uriașe, iar dumneavoastră, Domnule Ministru, cunoașteți la fel de bine ca noi situația. La Craiova s-a muncit enorm, s-au făcut eforturi pe toate planurile. Sperăm ca munca noastră să nu fie cu totul ignorată sau dusă în derizoriu. În continuare, atașăm mărturii primite de la participanții la Olimpiada națională de limba franceză, articole de presă și postări ale participanților, urmate de fotografii de la Colegiul Economic „Gh. Chițu”. Vă mulțumim pentru imparțialitatea cu care veți analiza situația, acum că v-am împărtășit și punctul nostru de vedere și vă rugăm a dispune reanalizarea deciziei ISJ Dolj de a înceta detașarea în interesul învățământului a doamnei inspectoare de limbi romanice.”