Scrisoare deschisă a asociației cercetătorilor Ad Astra, care salută decizia guvernului de a adopta un memorandum pentru un instrument de sprijin pentru finanțarea cercetării și se oferă să ajute autoritățile

193 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Asociația cercetătorilor Ad Astra salută, într-o scrisoare deschisă emisă vineri, decizia guvernului de a adopta, în ședința de guvern de săptămâna trecută, un memorandum privind utilizarea instrumentului Policy Support Facility (PSF) pentru a evalua sistemul de cercetare-dezvoltare. În scrisoarea deschisă, asociația Ad Astra se oferă să ajute, “în măsura în care îi este considerată relevantă activitatea”, la implementarea acestui instrument, care are drept scop o creștere a fondurilor atrase din programele comunitare de finanțare a cercetării.

Asociația mai consideră decizia guvernului drept una “de bun augur” și că rapoartele rezultate din evaluarea folosind PSF vor fi “o bază solidă” pentru acțiuni viitoare în domeniu. Ad Astra își exprimă aprecierea și față de decizia din martie a Ministerului Educației și Cercetării, de comasare a Strategiei Naționale de Specializare Inteligentă și a Strategiei Naționale de Cercetare Dezvoltare și Inovare.

Scrisoarea deschisă este adresată ministrului Monica Anisie și secretarului de Stat Dragoș Ciuparu.

Textul scrisorii deschise:

Stimată dnă Ministru al Educației și Cercetării, Monica Anisie,

Stimate dle Secretar de Stat, Dragoș Ciuparu,

Ad Astra, asociație a cercetătorilor români de pretutindeni, salută adoptarea „Memorandumului privind utilizarea instrumentului Policy Support Facility (PSF) pentru evaluarea sistemului național de Cercetare-Dezvoltare-Inovare, în scopul creșterii fondurilor atrase din programele comunitare de finanțare a cercetării și inovării” în ședința de Guvern din 14 mai, a.c. (aici).

Asociația noastră s-a poziționat constant și activ, prin comunicatele emise, în favoarea unei evaluări riguroase a sistemului național de cercetare-dezvoltare, așa cum este acesta definit prin lege (OG 57/2002), folosind evaluatori externi, independenți și la adăpost de ingerințe politice. În acest context, considerăm de bun augur decizia Guvernului României de a utiliza mecanismului PSF, gestionat de Direcția Generală Cercetare și Inovare (DG RTD) a Comisiei Europene.

Apreciem, de asemenea, decizia din luna martie a Ministerului Educației și Cercetării de comasare a Strategiei Naționale de Specializare Inteligentă și a Strategiei Naționale de Cercetare Dezvoltare și Inovare (SNCDI) într-o strategie unitară, anume Strategia Națională de Cercetare, Inovare și Specializare Inteligentă 2021-2027 (SNCISI). Considerăm că rapoartele rezultate din evaluarea prin instrumentul PSF vor constitui o bază solidă pentru definitivarea SNCISI 2021-2027, mai ales în contextul în care strategia națională actuală în domeniul cercetării-dezvoltării (SNCDI 2014-2020) nu a beneficiat de evaluare intermediară, iar SNCDI 2007-2013 nu a beneficiat de evaluare finală.

În măsura în care considerați relevantă activitatea Ad Astra, ne arătăm disponibilitatea de a ajuta, în diferite etape, implementarea acestui exercițiu PSF.

Asociația Ad Astra

București

22 mai, 2020″

Citește și:

Foto: Pexels.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Daniel David, președintele Consiliului Rectorilor: creșterea finanțării pentru educație și mai mulți bani pentru cercetare în universități – principalele așteptări ale mediului universitar de la noul guvern

Noul guvern trebuie să asigure o creștere a finanțării în educație, așa cum e prevăzut în programul de guvernare: “dacă aici dăm rateu din start, celelalte angajamente sunt puse sub…
Vezi articolul

FOTO Primele imagini de la telescopul Euclid al Agenției Spațiale Europene, venite la o lună de la lansare / Cercetătorii vor primi anul acesta un volum de date comparabil cu cel adunat de telescopul Hubble în timp de 30 de ani

Primele imagini ale telescopului spațial Euclid lansat de Agenția Spațială Europeană (ESA), misiune spațială la care participă și România prin Institutul de Științe Spațiale (ISS) și Agenția Spațială Română (ROSA),…
Vezi articolul

Pe 27 septembrie rata de incidență va trece de 6 la mie în Cluj-Napoca și va fi de 8 la mie pe 1 octombrie – previziunea cercetătorilor Universității Babeș Bolyai cu privire la incidența cazurilor cu trei săptămâni înainte de începerea anului universitar

În scenariul de bază, pe 27 septembrie rata de incidență va trece de 6 la mie în municipiul Cluj-Napoca și va fi de 8 la mie pe 1 octombrie, în…
Vezi articolul