Scrisoare deschisă a 56 de studenți de la Facultatea de Jurnalism a Universității din București, care semnalează „comportamentul abuziv” al unui profesor, membru în Comisia de Etică. Marian Petcu: Nu am spus niciodată orfan și prost unui student, ăsta a fost un calificativ în glumă că vor rămâne ignoranți dacă nu învață

Foto: Pixabay.com

Studenți ai Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării de la Universitatea din București au trimis o scrisoare deschisă în care semnalează „comportamentul abuziv” al unui profesor. 56 de studenți spun în scrisoarea adresată rectorului Marian Preda, Comisiei de Etică și trimisă pe adresa redacției că profesorul Marian Petcu li s-ar fi adresat în repetate rânduri cu apelativul „proști”, iar după ce o studentă s-a ridicat pentru a părăsi amfiteatrul în semn de protest față de comportamentul său, Petcu ar fi replicat: „Puteți să îmi faceți plângere, oricum sunt vicepreședintele Comisiei de Etică”. Contactat de Edupedu.ro, profesorul Marian Petcu a declarat că în scrisoarea studenților „sunt niște ipoteze calomnioase, că îi disprețuiesc. Dimpotrivă, nu îi disprețuiesc, sunt studenții mei și mă lupt cu ei să învețe, asta este misiunea noastră, adică să îi scoatem din indiferență, din contemplare”.

În scrisoarea deschisă remisă Edupedu.ro, studenți de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) din Universitatea din București spun că „în cadrul cursului intitulat «Metode și Metodologii de Cercetare», de luni, 13 martie 2023, care a avut loc la Rectoratul Universității din București, de la ora 14:00, domnul profesor universitar doctor Marian Petcu a avut o serie de afirmații total nepotrivite, mai ales din partea unui profesor, în mediul universitar. Concret, domnul Marian Petcu ne-a spus nouă, studenților prezenți în Amfiteatru, în repetate rânduri, faptul că suntem «proști». Domnia sa a susținut și faptul că «ați intrat proști la facultate, dar ieșiți de aici și mai proști»”. 

„Unei colege i-a spus că «te bag aici» (făcând referire la un fel de dulap, negru, în care sunt componentele ce țin de ordin tehnic al Amfiteatrului). În momentul în care colega noastră i-a spus domnului profesor universitar Doctor Marian Petcu faptul că dânsul nu are acest drept, domnul Petcu a spus: «Îmi fac (acest drept)»”, se arată în scrisoare.

Studenții spun că trei dintre cei prezenți luni „am decis să părăsim Amfiteatrul, neputând și nedorind să fim martorii unui asemenea limbaj și comportament, mai ales în mediul universitar. Când prima colegă a decis să iasă de la curs, domnul profesor a întrebat-o ce a pățit, iar aceasta i-a răspuns: «Am venit aici să învăț, nu să ne jigniți dumneavoastră», iar după aceea colega noastră a ieșit din Amfiteatru. În replică, domnul Petcu a spus: «Puteți să îmi faceți plângere, oricum sunt vicepreședintele Comisiei de Etică». Astfel, nu doar că a minimalizat efectele comportamentului său asupra studenților, dar a și vrut să dea de înțeles că se află într-o poziție de conducere, deci se află «la putere» și nu va fi niciodată tras la răspundere pentru cuvintele și comportamentul său”. 

Marian Petcu: Eu, dacă va fi cazul, o să le cer scuze și o să îi invit să înțeleagă care este registrul comic, care este registrul ludic, pentru că dacă nu au simțul umorului, îmi pare rău
Marian Petcu / Foto: fjsc.unibuc.ro

Contactat de Edupedu.ro, profesorul Marian Petcu a afirmat că scrisoarea studenților are elemente „calomnioase” și că expresiile care i-au indignat pe tineri au fost glume spuse în timpul cursurilor pentru a-i impulsiona pe studenți să învețe.

Rep: În scrisoarea deschisă, 56 de studenți de la FJSC reclamă un comportament abuziv din partea dvs. Ați folosit acele expresii la cursuri?
Marian Petcu: Acolo sunt niște ipoteze calomnioase, că eu îi disprețuiesc. Dimpotrivă, nu îi disprețuiesc, sunt studenții mei și mă lupt cu ei să învețe, asta este misiunea noastră, adică să îi scoatem din indiferență, din contemplare.

Rep: Le-ați spus «ați intrat proști la facultate, dar ieșiți de aici și mai proști»?
Marian Petcu: Nu. Uite cum a fost: văzând că nu răspund, că nu pun întrebări, le-am zis că există riscul ca la finalul facultății să iasă mai proști decât au intrat. Dar înțelege contextul, că toate sunt scoase din context.

Rep: Le-ați spus «Puteți să îmi faceți plângere, oricum sunt vicepreședintele Comisiei de Etică»?
Marian Petcu: Aia a fost o glumă. Nu sunt vicepreședinte. Comisia de Etică este pe site-ul universității, ei sunt viitorii jurnaliști, puteau să intre în 3 secunde să se amuze. A fost o glumă, nu a fost o amenințare, asta mă înspăimântă în cazul lor. Sunt tot felul de aberații. Nu am spus niciodată orfan și prost unui student, ăsta a fost un calificativ în glumă că vor rămâne ignoranți dacă nu învață, atât tot. Eu nu am ceva special.

Au fost 3 copii [care au plecat din sala de curs luni, 13 martie 2023 – N. Red.]. De ce au plecat? Ei se amuzau pe laptop, probabil că vedeau filme, nu m-au ascultat, le-am spus: fie veniți în primul rând, fie ieșiți din sală! Asta face un profesor, impune o anumită disciplină, nu fiecare face ce îi trece prin cap.

Rep: Studenții spun în scrisoarea lor deschisă că ați susținut și în trecut că le adresați apelativul „proști” pentru că îi simpatizați sau „în glumă”. Tot ei continuă afirmând că „nu putem înțelege cum într-un mediu universitar cineva, oricine, își poate permite să susțină asemenea lucruri și să aibă un asemenea comportament «din simpatie» sau «în glumă»”. Pentru dumneavoastră ar fi normal ca un student să vi se adreseze cu apelativul „prost”, spunând „domnule profesor sunteți prost”, în glumă?
Marian Petcu: Dar ei au făcut asta, au făcut lucrul ăsta pe internet, mi-au cerut demisia, dacă este să prezint simetric. Dar nu se pune problema în termenii ăștia, ca studentul să îl facă pe profesor „prost”. Hai să fim serioși, un profesor a trecut niște examene, niște concursuri, dacă ajungem chiar acolo nu e bine!

Rep: Considerați că v-ați folosit de puterea și influența funcției de membru al Comisiei de Etică pentru a vă intimida studenții?
Marian Petcu: Nu e adevărat. E un fals. Colegii din Comisia de Etică pot spune că nu am făcut niciun fel de presiune, de influență, în niciun context. Ei au trecut de o glumă.

Rep: Ce veți face, având în vedere acuzațiile aduse și plângerea depusă de studenți la rectorat și la Comisia de Etică?
Marian Petcu: Eu nu am ce să fac. Mai departe, eu îmi fac orele. În Comisia de Etică, eu o să mă retrag în ședința în care se discută plângerea lor și vedem ce decide rectoratul. Ce să fac eu?

Rep: Cum vă veți raporta la studenții dvs. de acum încolo, având în vedere poziția lor publică în ceea ce vă privește?
Marian Petcu: Eu, dacă va fi cazul, o să le cer scuze și o să îi invit să înțeleagă care este registrul comic, care este registrul ludic, pentru că dacă nu au simțul umorului, îmi pare rău.

Rep: V-ați adresat în timpul pandemiei la curs spunând că o studentă are o fotografie cu o „poziție orgasmică”?
Marian Petcu: Sunt scoase din context. Eu predau și Teoria comunicării, iar acolo este și un modul de Comunicare nonverbală . Era vorba de o studentă cu o fotografie semi-îmbrăcată, culcată, iar în contextul ăsta am spus că nu e bine să procedeze așa, pentru că reprezentarea de sine este importantă pentru ei, pentru viitorul lor. Nu am nimic cu studenta aceea, în contextul ăsta am spus că ar fi important să vedem „cum percepeți voi reprezentarea de sine”.

Nu îmi mai amintesc dacă a fost chiar așa, nu știu dacă studenta nu exagerează. S-a întâmplat cândva.

Textul integral al scrisorii deschise trimise de studenți:

„Data: 17.03.2023

SCRISOARE DESCHISĂ

Către: rectorul Universității din București, Marian Preda; membrii Comisiei de Etică ai Universității din București

Sesizare privind limbajul și comportamentul domnului profesor universitar Doctor Marian Petcu 

Domnule rector, 

Stimați membri ai Comisiei de Etică,

Noi, semnatarii acestei sesizări și scrisori deschise, studenți ai Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București, ne adresăm dumneavoastră pentru a vă aduce la cunoștință ceea ce considerăm a fi un comportament nepotrivit din partea domnului profesor universitar Doctor Marian PETCU.

În cadrul cursului intitulat „Metode și Metodologii de Cercetare”, de luni, 13 martie 2023, care a avut loc la Rectoratul Universității din București, de la ora 14:00, domnul profesor universitar Doctor Marian Petcu a avut o serie de afirmații total nepotrivite, mai ales din partea unui profesor, în mediul universitar.

Concret, domnul Marian Petcu ne-a spus nouă, studenților prezenți în Amfiteatru, în repetate rânduri, faptul că suntem „proști”. Domnia sa a susținut și faptul că „ați intrat proști la facultate, dar ieșiți de aici și mai proști”. 

Mai mult, unei colege i-a spus că „te bag aici” (făcând referire la un fel de dulap, negru, în care sunt componentele ce țin de ordin tehnic al Amfiteatrului). În momentul în care colega noastră i-a spus domnului profesor universitar Doctor Marian Petcu faptul că dânsul nu are acest drept, domnul Petcu a spus: „Îmi fac (acest drept)”. 

Având în vedere acest comportament și aceste afirmații, trei studenți prezenți la curs am decis să părăsim Amfiteatrul, neputând și nedorind să fim martorii unui asemenea limbaj și comportament, mai ales în mediul universitar. Când prima colegă a decis să iasă de la curs, domnul profesor a întrebat-o ce a pățit, iar aceasta i-a răspuns: „Am venit aici să învăț, nu să ne jigniți dumneavoastră”, iar după aceea colega noastră a ieșit din Amfiteatru. În replică, domnul Petcu a spus: „Puteți să îmi faceți plângere, oricum sunt vicepreședintele Comisiei de Etică”. Astfel, nu doar că a minimalizat efectele comportamentului său asupra studenților, dar a și vrut să dea de înțeles că se află într-o poziție de conducere, deci se află „la putere” și nu va fi niciodată tras la răspundere pentru cuvintele și comportamentul său.

Totodată, vă aducem la cunoștință că acest comportament al domnului profesor Marian Petcu nu este unul nou. 

În 2021, unei colege care era în acel moment în anul I la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării de la Universitatea din București, în contextul în care cursurile se desfășurau încă în format online, din cauza situației epidemiologice din țară, domnul profesor universitar Doctor a umilit-o de față cu alți 60 de studenți. A început să analizeze pozele de profil ale fetelor, începând cu poza ei și a spus că are o „poziție orgasmică” și că aceste poziții se regăsesc în pozele mai multor fete, care pare că vor să instige la „alte lucruri”. A încheiat totul cu „Aveți puțină decență, măi copii…” și a sugerat că nu poți ajunge jurnalist dacă arăți într-un anumit fel. 

Precizăm, totodată, că în ultimele zile am intrat în contact cu mai mulți foști studenți ai Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării care l-au avut pe domnul Marian Petcu profesor. Zeci dintre aceștia ne-au spus că au asistat la comportamente similare din partea dânsului, iar acum le pare rău că nu au sesizat acest lucru. 

Domnule rector, stimați membri ai Comisiei de Etică, noi, semnatarii acestei sesizări, nu vrem să ne pară rău că am stat cu capul plecat în fața unui astfel de comportament venit din partea domnului profesor universitar Doctor Marian Petcu. Nu vrem ca peste doi, cinci, poate 10 ani să ne pară rău că nu am făcut ceea ce era corect, și anume să atragem atenția asupra acestui tip de comportament care nu face cinste nici Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, nici Universității din București. Ne dorim ca atunci când ne vom aduce aminte de experiența studenției să îi avem în vedere pe acei profesori integri, dedicați meseriei lor, nu pe cineva care ne-a jignit și a încercat să ne intimideze cu funcțiile pe care le deține. 

Tocmai de aceea, vă rugăm să luați măsurile legale în acest caz, conform regulamentelor Universității din București.

Precizăm faptul că textul acestei sesizări și scrisori deschise a fost transmis studenților din anii I, II și III ai Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, specializarea Jurnalism, pentru a fi semnat, având în vedere că domnul profesor universitar Doctor Marian Petcu predă tuturor studenților, în funcție de an, câte o materie, deci și aceștia se confruntă cu un comportament similar din partea domnului profesor. Aflând despre aceste demers, și studenții Facultății de la alte specializări au semnat prezenta scrisoare deschisă, pentru că și ei au avut sau au ore cu domnul profesor Marian Petcu, întâmpinând și ei același limbaj și aceeași atitudine. 

Punctăm și faptul că domnul profesor universitar Doctor Marian Petcu a susținut și în trecut, dar și în prezent, faptul că le spune studenților că sunt „proști” pentru că îi simpatizează sau „în glumă”. Totuși, noi, semnatarii acestei sesizări și scrisori deschise, nu putem înțelege cum într-un mediu universitar cineva, oricine, își poate permite să susțină asemenea lucruri și să aibă un asemenea comportament „din simpatie” sau „în glumă”. 

* Prezentul text a fost transmis și pe cale oficială către rectorul Universității din București, Marian Preda, și Comisia de Etică, fiind semnat olograf (așa cum cer prevederile legale) de către trei studenți (timpul scurt nu ne-a permis să strângem semnăturile olografe din partea mai multor colegi). Totodată, a fost înștiințată și conducerea Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării despre acest demers. 

** 56 de studenți ai Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, au semnat textul acestei scrisori deschise, însă pentru a nu exista riscul ca studenții semnatari să fie sancționați într-un fel sau altul, am decis să nu le facem public numele. Asta pentru că, deja, o parte dintre cei care s-au implicat activ în strângerea de semnături au fost blocați pe pagina de Facebook a Facultății și au fost dați afară din grupul Facultății de pe Facebook.”

Ce spun decanul FJSC și președintele Comisiei de Etică a Universității din București

Președintele Comisiei de Etică a Universității din București, Mihaela-Elena Badea, a precizat pentru Edupedu.ro că știe despre caz, dar că până vineri la prânz nu ajunsese la ea scrisoarea. Ea a spus că, în cazul în care situația de la FJSC va ajunge pe masa comisiei, profesorul vizat nu va lua parte la analiză: sesizarea va fi anonimizată, îi va fi transmisă pentru a-și putea susține punctul de vedere, dar decizia va fi luată fără participarea lui, chiar dacă este membru al comisiei.

Mihaela-Elena Badea – Comisia de Etică a Universității din București:

Contactat de Edupedu.ro, decanul FJSC, Antonio Momoc, a spus că “e clar din punct de vedere moral, etic, legal: un discurs sau un limbaj de genul acesta este inacceptabil” și că limbajul profesorului era cunoscut: “unii chiar l-au premiat acum câțiva ani, la un bal, pentru limbaj, pentru că este cool și are anumită atitudine. Generațiile sunt altele. Astăzi abordarea este cu totul alta. Nu se practică un asemenea tip de limbaj”.

Decanul a precizat că vineri după-amiază sau cel mai târziu luni va convoca un consiliu și vor fi urmate o serie de proceduri pentru soluționarea acestei situații:

Antonio Momoc a spus că, deși era știut comportamentul profesorului, până acum nu au existat sesizări la adresa acestuia. Decanul FJSC, pentru Edupedu.ro:

Exit mobile version