Studenți ai Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării de la Universitatea din București au trimis o scrisoare deschisă în care semnalează „comportamentul abuziv” al unui profesor. 56 de studenți spun în scrisoarea adresată rectorului Marian Preda, Comisiei de Etică și trimisă pe adresa redacției că profesorul Marian Petcu li s-ar fi adresat în repetate rânduri cu apelativul „proști”, iar după ce o studentă s-a ridicat pentru a părăsi amfiteatrul în semn de protest față de comportamentul său, Petcu ar fi replicat: „Puteți să îmi faceți plângere, oricum sunt vicepreședintele Comisiei de Etică”. Contactat de Edupedu.ro, profesorul Marian Petcu a declarat că în scrisoarea studenților „sunt niște ipoteze calomnioase, că îi disprețuiesc. Dimpotrivă, nu îi disprețuiesc, sunt studenții mei și mă lupt cu ei să învețe, asta este misiunea noastră, adică să îi scoatem din indiferență, din contemplare”.
- Președinta Comisiei de Etică a Universității din București a precizat pentru Edupedu.ro că știe despre caz, dar că până vineri la prânz nu ajunsese la ea scrisoarea. În cazul în care situația de la FJSC ajunge pe masa comisiei, profesorul vizat nu va lua parte la analiză, a spus aceasta.
- La rândul său, decanul FJSC, Antonio Momoc, a afirmat pentru Edupedu.ro că situația va fi analizată în consiliu și a spus că este prima astfel de sesizare cu privire la profesorul Petcu, deși comportamentul acestuia era cunoscut. Detalii mai jos
- Vineri după-amiază, Consiliul Departamentului de Jurnalism al FJSC a solicitat conducerii facultății o investigație, precum și autosuspendarea cadrului didactic acuzat. Detalii pe pagina directoarei Departamentului de Jurnalism, Raluca Radu
În scrisoarea deschisă remisă Edupedu.ro, studenți de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC) din Universitatea din București spun că „în cadrul cursului intitulat «Metode și Metodologii de Cercetare», de luni, 13 martie 2023, care a avut loc la Rectoratul Universității din București, de la ora 14:00, domnul profesor universitar doctor Marian Petcu a avut o serie de afirmații total nepotrivite, mai ales din partea unui profesor, în mediul universitar. Concret, domnul Marian Petcu ne-a spus nouă, studenților prezenți în Amfiteatru, în repetate rânduri, faptul că suntem «proști». Domnia sa a susținut și faptul că «ați intrat proști la facultate, dar ieșiți de aici și mai proști»”.
„Unei colege i-a spus că «te bag aici» (făcând referire la un fel de dulap, negru, în care sunt componentele ce țin de ordin tehnic al Amfiteatrului). În momentul în care colega noastră i-a spus domnului profesor universitar Doctor Marian Petcu faptul că dânsul nu are acest drept, domnul Petcu a spus: «Îmi fac (acest drept)»”, se arată în scrisoare.
Studenții spun că trei dintre cei prezenți luni „am decis să părăsim Amfiteatrul, neputând și nedorind să fim martorii unui asemenea limbaj și comportament, mai ales în mediul universitar. Când prima colegă a decis să iasă de la curs, domnul profesor a întrebat-o ce a pățit, iar aceasta i-a răspuns: «Am venit aici să învăț, nu să ne jigniți dumneavoastră», iar după aceea colega noastră a ieșit din Amfiteatru. În replică, domnul Petcu a spus: «Puteți să îmi faceți plângere, oricum sunt vicepreședintele Comisiei de Etică». Astfel, nu doar că a minimalizat efectele comportamentului său asupra studenților, dar a și vrut să dea de înțeles că se află într-o poziție de conducere, deci se află «la putere» și nu va fi niciodată tras la răspundere pentru cuvintele și comportamentul său”.
Marian Petcu: Eu, dacă va fi cazul, o să le cer scuze și o să îi invit să înțeleagă care este registrul comic, care este registrul ludic, pentru că dacă nu au simțul umorului, îmi pare rău
Contactat de Edupedu.ro, profesorul Marian Petcu a afirmat că scrisoarea studenților are elemente „calomnioase” și că expresiile care i-au indignat pe tineri au fost glume spuse în timpul cursurilor pentru a-i impulsiona pe studenți să învețe.
Rep: În scrisoarea deschisă, 56 de studenți de la FJSC reclamă un comportament abuziv din partea dvs. Ați folosit acele expresii la cursuri?
Marian Petcu: Acolo sunt niște ipoteze calomnioase, că eu îi disprețuiesc. Dimpotrivă, nu îi disprețuiesc, sunt studenții mei și mă lupt cu ei să învețe, asta este misiunea noastră, adică să îi scoatem din indiferență, din contemplare.
Rep: Le-ați spus «ați intrat proști la facultate, dar ieșiți de aici și mai proști»?
Marian Petcu: Nu. Uite cum a fost: văzând că nu răspund, că nu pun întrebări, le-am zis că există riscul ca la finalul facultății să iasă mai proști decât au intrat. Dar înțelege contextul, că toate sunt scoase din context.
Rep: Le-ați spus «Puteți să îmi faceți plângere, oricum sunt vicepreședintele Comisiei de Etică»?
Marian Petcu: Aia a fost o glumă. Nu sunt vicepreședinte. Comisia de Etică este pe site-ul universității, ei sunt viitorii jurnaliști, puteau să intre în 3 secunde să se amuze. A fost o glumă, nu a fost o amenințare, asta mă înspăimântă în cazul lor. Sunt tot felul de aberații. Nu am spus niciodată orfan și prost unui student, ăsta a fost un calificativ în glumă că vor rămâne ignoranți dacă nu învață, atât tot. Eu nu am ceva special.
Au fost 3 copii [care au plecat din sala de curs luni, 13 martie 2023 – N. Red.]. De ce au plecat? Ei se amuzau pe laptop, probabil că vedeau filme, nu m-au ascultat, le-am spus: fie veniți în primul rând, fie ieșiți din sală! Asta face un profesor, impune o anumită disciplină, nu fiecare face ce îi trece prin cap.
Rep: Studenții spun în scrisoarea lor deschisă că ați susținut și în trecut că le adresați apelativul „proști” pentru că îi simpatizați sau „în glumă”. Tot ei continuă afirmând că „nu putem înțelege cum într-un mediu universitar cineva, oricine, își poate permite să susțină asemenea lucruri și să aibă un asemenea comportament «din simpatie» sau «în glumă»”. Pentru dumneavoastră ar fi normal ca un student să vi se adreseze cu apelativul „prost”, spunând „domnule profesor sunteți prost”, în glumă?
Marian Petcu: Dar ei au făcut asta, au făcut lucrul ăsta pe internet, mi-au cerut demisia, dacă este să prezint simetric. Dar nu se pune problema în termenii ăștia, ca studentul să îl facă pe profesor „prost”. Hai să fim serioși, un profesor a trecut niște examene, niște concursuri, dacă ajungem chiar acolo nu e bine!
Rep: Considerați că v-ați folosit de puterea și influența funcției de membru al Comisiei de Etică pentru a vă intimida studenții?
Marian Petcu: Nu e adevărat. E un fals. Colegii din Comisia de Etică pot spune că nu am făcut niciun fel de presiune, de influență, în niciun context. Ei au trecut de o glumă.
Rep: Ce veți face, având în vedere acuzațiile aduse și plângerea depusă de studenți la rectorat și la Comisia de Etică?
Marian Petcu: Eu nu am ce să fac. Mai departe, eu îmi fac orele. În Comisia de Etică, eu o să mă retrag în ședința în care se discută plângerea lor și vedem ce decide rectoratul. Ce să fac eu?
Rep: Cum vă veți raporta la studenții dvs. de acum încolo, având în vedere poziția lor publică în ceea ce vă privește?
Marian Petcu: Eu, dacă va fi cazul, o să le cer scuze și o să îi invit să înțeleagă care este registrul comic, care este registrul ludic, pentru că dacă nu au simțul umorului, îmi pare rău.
Rep: V-ați adresat în timpul pandemiei la curs spunând că o studentă are o fotografie cu o „poziție orgasmică”?
Marian Petcu: Sunt scoase din context. Eu predau și Teoria comunicării, iar acolo este și un modul de Comunicare nonverbală . Era vorba de o studentă cu o fotografie semi-îmbrăcată, culcată, iar în contextul ăsta am spus că nu e bine să procedeze așa, pentru că reprezentarea de sine este importantă pentru ei, pentru viitorul lor. Nu am nimic cu studenta aceea, în contextul ăsta am spus că ar fi important să vedem „cum percepeți voi reprezentarea de sine”.
Nu îmi mai amintesc dacă a fost chiar așa, nu știu dacă studenta nu exagerează. S-a întâmplat cândva.
Textul integral al scrisorii deschise trimise de studenți:
„Data: 17.03.2023
SCRISOARE DESCHISĂ
Către: rectorul Universității din București, Marian Preda; membrii Comisiei de Etică ai Universității din București
Sesizare privind limbajul și comportamentul domnului profesor universitar Doctor Marian Petcu
Domnule rector,
Stimați membri ai Comisiei de Etică,
Noi, semnatarii acestei sesizări și scrisori deschise, studenți ai Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București, ne adresăm dumneavoastră pentru a vă aduce la cunoștință ceea ce considerăm a fi un comportament nepotrivit din partea domnului profesor universitar Doctor Marian PETCU.
În cadrul cursului intitulat „Metode și Metodologii de Cercetare”, de luni, 13 martie 2023, care a avut loc la Rectoratul Universității din București, de la ora 14:00, domnul profesor universitar Doctor Marian Petcu a avut o serie de afirmații total nepotrivite, mai ales din partea unui profesor, în mediul universitar.
Concret, domnul Marian Petcu ne-a spus nouă, studenților prezenți în Amfiteatru, în repetate rânduri, faptul că suntem „proști”. Domnia sa a susținut și faptul că „ați intrat proști la facultate, dar ieșiți de aici și mai proști”.
Mai mult, unei colege i-a spus că „te bag aici” (făcând referire la un fel de dulap, negru, în care sunt componentele ce țin de ordin tehnic al Amfiteatrului). În momentul în care colega noastră i-a spus domnului profesor universitar Doctor Marian Petcu faptul că dânsul nu are acest drept, domnul Petcu a spus: „Îmi fac (acest drept)”.
Având în vedere acest comportament și aceste afirmații, trei studenți prezenți la curs am decis să părăsim Amfiteatrul, neputând și nedorind să fim martorii unui asemenea limbaj și comportament, mai ales în mediul universitar. Când prima colegă a decis să iasă de la curs, domnul profesor a întrebat-o ce a pățit, iar aceasta i-a răspuns: „Am venit aici să învăț, nu să ne jigniți dumneavoastră”, iar după aceea colega noastră a ieșit din Amfiteatru. În replică, domnul Petcu a spus: „Puteți să îmi faceți plângere, oricum sunt vicepreședintele Comisiei de Etică”. Astfel, nu doar că a minimalizat efectele comportamentului său asupra studenților, dar a și vrut să dea de înțeles că se află într-o poziție de conducere, deci se află „la putere” și nu va fi niciodată tras la răspundere pentru cuvintele și comportamentul său.
Totodată, vă aducem la cunoștință că acest comportament al domnului profesor Marian Petcu nu este unul nou.
În 2021, unei colege care era în acel moment în anul I la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării de la Universitatea din București, în contextul în care cursurile se desfășurau încă în format online, din cauza situației epidemiologice din țară, domnul profesor universitar Doctor a umilit-o de față cu alți 60 de studenți. A început să analizeze pozele de profil ale fetelor, începând cu poza ei și a spus că are o „poziție orgasmică” și că aceste poziții se regăsesc în pozele mai multor fete, care pare că vor să instige la „alte lucruri”. A încheiat totul cu „Aveți puțină decență, măi copii…” și a sugerat că nu poți ajunge jurnalist dacă arăți într-un anumit fel.
Precizăm, totodată, că în ultimele zile am intrat în contact cu mai mulți foști studenți ai Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării care l-au avut pe domnul Marian Petcu profesor. Zeci dintre aceștia ne-au spus că au asistat la comportamente similare din partea dânsului, iar acum le pare rău că nu au sesizat acest lucru.
Domnule rector, stimați membri ai Comisiei de Etică, noi, semnatarii acestei sesizări, nu vrem să ne pară rău că am stat cu capul plecat în fața unui astfel de comportament venit din partea domnului profesor universitar Doctor Marian Petcu. Nu vrem ca peste doi, cinci, poate 10 ani să ne pară rău că nu am făcut ceea ce era corect, și anume să atragem atenția asupra acestui tip de comportament care nu face cinste nici Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, nici Universității din București. Ne dorim ca atunci când ne vom aduce aminte de experiența studenției să îi avem în vedere pe acei profesori integri, dedicați meseriei lor, nu pe cineva care ne-a jignit și a încercat să ne intimideze cu funcțiile pe care le deține.
Tocmai de aceea, vă rugăm să luați măsurile legale în acest caz, conform regulamentelor Universității din București.
Precizăm faptul că textul acestei sesizări și scrisori deschise a fost transmis studenților din anii I, II și III ai Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, specializarea Jurnalism, pentru a fi semnat, având în vedere că domnul profesor universitar Doctor Marian Petcu predă tuturor studenților, în funcție de an, câte o materie, deci și aceștia se confruntă cu un comportament similar din partea domnului profesor. Aflând despre aceste demers, și studenții Facultății de la alte specializări au semnat prezenta scrisoare deschisă, pentru că și ei au avut sau au ore cu domnul profesor Marian Petcu, întâmpinând și ei același limbaj și aceeași atitudine.
Punctăm și faptul că domnul profesor universitar Doctor Marian Petcu a susținut și în trecut, dar și în prezent, faptul că le spune studenților că sunt „proști” pentru că îi simpatizează sau „în glumă”. Totuși, noi, semnatarii acestei sesizări și scrisori deschise, nu putem înțelege cum într-un mediu universitar cineva, oricine, își poate permite să susțină asemenea lucruri și să aibă un asemenea comportament „din simpatie” sau „în glumă”.
* Prezentul text a fost transmis și pe cale oficială către rectorul Universității din București, Marian Preda, și Comisia de Etică, fiind semnat olograf (așa cum cer prevederile legale) de către trei studenți (timpul scurt nu ne-a permis să strângem semnăturile olografe din partea mai multor colegi). Totodată, a fost înștiințată și conducerea Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării despre acest demers.
** 56 de studenți ai Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, au semnat textul acestei scrisori deschise, însă pentru a nu exista riscul ca studenții semnatari să fie sancționați într-un fel sau altul, am decis să nu le facem public numele. Asta pentru că, deja, o parte dintre cei care s-au implicat activ în strângerea de semnături au fost blocați pe pagina de Facebook a Facultății și au fost dați afară din grupul Facultății de pe Facebook.”
- Tot vineri, 17 martie 2023, în acest caz a fost publicat și un punct de vedere al Asociației Studenților la Comunicare – Universitatea din București
Ce spun decanul FJSC și președintele Comisiei de Etică a Universității din București
Președintele Comisiei de Etică a Universității din București, Mihaela-Elena Badea, a precizat pentru Edupedu.ro că știe despre caz, dar că până vineri la prânz nu ajunsese la ea scrisoarea. Ea a spus că, în cazul în care situația de la FJSC va ajunge pe masa comisiei, profesorul vizat nu va lua parte la analiză: sesizarea va fi anonimizată, îi va fi transmisă pentru a-și putea susține punctul de vedere, dar decizia va fi luată fără participarea lui, chiar dacă este membru al comisiei.
Mihaela-Elena Badea – Comisia de Etică a Universității din București:
- “Într-o astfel de situație, voi lua sesizarea, o voi anonimiza, o voi trimite celorlalți colegi și vom discuta, după aceea, ce pași urmăm. Dacă urmăm să analizăm faptele, o voi trimite anonimizată profesorului în culpă și cerem un punct de vedere, eventual îl invităm. Dânsul nu va participa la discuții decât dacă îl invităm noi, chiar dacă este membru. Își va expune punctul de vedere în fața comisiei și, după aceea, comisia deliberează fără dânsul. Asta am promis studenților, că o să am grijă să fie anonimizată în așa fel încât să nu reiasă de nicăieri cine sunt. Oricum sesizarea se anonimizează, când se cere punct de vedere, așa prevede regulamentul. Dar, cu atât mai mult cu cât este cineva din comisie acuzat, atunci persoana din comisie nu va primi sesizarea decât în momentul în care i se cere punct de vedere, iar sesizarea va fi anonimizată. Ea va fi anonimizată și pentru discuțiile dintre noi, ca să nu apară probleme că vreunul dintre membrii comisiei a încălcat clauza de confidențialitate.”
Contactat de Edupedu.ro, decanul FJSC, Antonio Momoc, a spus că “e clar din punct de vedere moral, etic, legal: un discurs sau un limbaj de genul acesta este inacceptabil” și că limbajul profesorului era cunoscut: “unii chiar l-au premiat acum câțiva ani, la un bal, pentru limbaj, pentru că este cool și are anumită atitudine. Generațiile sunt altele. Astăzi abordarea este cu totul alta. Nu se practică un asemenea tip de limbaj”.
Decanul a precizat că vineri după-amiază sau cel mai târziu luni va convoca un consiliu și vor fi urmate o serie de proceduri pentru soluționarea acestei situații:
- “Avem nevoie de cvorum, deci îi voi convoca cel mai târziu luni. Consiliul ia la cunoștință, este invitat și profesorul, el a și trimis un punct de vedere (…), pentru că i-am cerut imediat un punct de vedere la povestea asta. După ce consiliul ia la cunoștință și are toate datele, ascultă toate opiniile, părțile, respectiv ce s-a publicat pe internet, ce spun studenții în sesizarea respectivă, ce zice profesorul, noi formulăm o concluzie și o trimitem către Rectorat, către comisiile de acolo, fie către comisia de etică, fie către comisii disciplinare. Depinde de ceea ce hotărăște consiliul în momentul în care are toate datele respective și toate pozițiile exprimate.”
Antonio Momoc a spus că, deși era știut comportamentul profesorului, până acum nu au existat sesizări la adresa acestuia. Decanul FJSC, pentru Edupedu.ro:
- “Eu știu de povestea asta legată de un anumit limbaj al profesorului Petcu, în sensul în care de-a lungul timpului studenții au reacționat foarte diferit de ceea ce se întâmplă acum, unii chiar l-au premiat acum câțiva ani, pe la un bal, pentru limbaj, pentru că este cool și are anumită atitudine. Generațiile sunt altele. Astăzi abordarea este cu totul alta. Nu se practică un asemenea tip de limbaj. Atunci, evident că a apărut această reacție publică.”
- “Nu a existat până în ziua de alaltăieri nicio sesizare de tip scris către forurile de conducere din universitate sau din facultate. Nu au existat asemenea reacții scrise până în momentul de față, ca noi să spunem «nu e prima abatere». Nu ai cum să operezi altfel decât pe argumente scrise și pe dovezi sau pe semnături. Știu că fiecare spune ceva despre altcineva. Da, până nu probează, eu nu pot să decât să atrag atenția”.
19 comments
Din pacate sunt maxim 30% studenti care merita aceasta denumire – ceilalti, pe vremea care-o numim “odioasa” nu ar fi avut acces la aceasta calitate!
Comisia etica – ar fi trebuit sa observe, asa, la prima citire, ca acesti reclamanti nu inteleg abc-ul profesiei – si aici ma refer la comentariile despre profilul fetelor si ceea ce transmit aceste profiluri –
Am obtinut licenta in jurnalism dar am decis sa nu practic…sunt prea multi cei care au intrat si iesit cum a spus domnul profesor…si e foarte greu sa rezisti printre ei…anonimii.
Dl.profesor Marian Petcu pare a fi un soi de Marius Chicos Rostogan al lui Caragiale,dar ” achtung”, ptr.ca limbajul colocvial-un bulling in toata regula-nu poate fi in dublu sens,caci zice domn’ profesor precum ca dansul are carte,a dat examene multe,adicatelea nu este o ” loaza” de studinte .
Avea dreptate un amic care zicea ca odata cu obtinerea titlului de conferentiar, te ” indumnezeiesti” in universitate,banii curg garla,munca trece la sclavii de asistenti si numai moartea te mai deslipeste de ciolan.
Sugestiva relatarea fostilor studenti care veneau la cursuri doar ca sa auda pe eminintele profesor cum le zice ::”Tantalaule”,”Zăt! Miroase podeaua! Asta pare-se,i-a ajutat enorm in viata.I-a motivat, le-a dat un imbold ca sa tinteasca in cariera spre piscuri.Jenanant!
Ceilalti factori responsabili din cadrul facultatii sunt atat de penibili incercand sa ascunda mizeria sub pres”,prof.are dreptate,dar si studentii au dreptate etc.incat nu poti sa nu te intrebi ce fel de etica profesionala sau valori transmit ei studentilor,tinerilor jurnalisti ce vor fi ” a VI putere in stat”!.
Felicitari studentilor ptr.curajul pe care l-au dovedit impotriva bullingului, precum si celor care li s-au alaturat. Atunci cand pretinzi respect,trebuie sa-l si acorzi la randul tau.
Exista vreo dovada?
Intreb fiindca si pe mine m-au acuzat niste studenti de chestii similare, doar ca eu am avut dovezi si am fost in situatia stalinistoida de a-mi “demonstra NEvinovatia”.
Imi inregistrez orele. Le spun asta, dar uita, fiindca-s mereu ocupati de selfiuri si de altele.
Nu sunt in stare nici sa acuze, lasand mizeria asta la o parte. Dar o tin pe-a lor cu eternele vaicareli. Cum nu “ii place” vreunuia sau vreunui grupusor de un anume cadru didactic, mai ales daca respectiva incearca macar sa dea notele “pe bune”, poc! o chestie din-asta. Sunt folositi des studentii (anumiti studenti) pentru bataliile interne din catedre, facultati) tocmai pentru a da in X sau in Y, incomozi. Sunt om patit.
Sunt tinuti in brate de catre decani si rectori, ca sa nu scada “productia de valori”, fiindca apoi scade bugetul.
Te apuca scarba!
Nu e nevoie sa fii student astazi la Jurnalism ca sa stii ca asta este un stil care se practica in Universitati de cand lumea si pamantul (adica de cand am facut si eu o prima facultate in Universitatea Bucuresti la sfarsitul anilor ’80, foarte mult de atunci, si plangeam de imi salta camasa pentru felul in care eram tratati la unele seminarii :-). Mai tarziu in alta Universitate din tara, ca student adult am auzit asemenea interpelari mai directe sau mai voalate adresate cu precadere ‘celor mici’. Banuiesc ca unii considera un asemenea mod de adresare pentru ‘a-i cali’ pe cei fragezi, care nu sunt inca obisnuiti cu greutatile vietii/meseriei/relatiilor sociale otravitoare 🙂 Nu conteaza ce cred asemenea cadre universitare, lipsa de politete, de empatie si de bun simt nu sunt acceptabile dinspre profesor spre studenti, dar nici invers. Mai bine si-ar orienta atentia spre a-i sustine pe tinerii care au multe intrebari, nesigurante si au nevoie de un suport sincer, inclusiv pe plan psihologic si personal, iar in lipsa acestei sustineri, multi nu progreseaza sau chiar abandoneaza studiile.
(Am remarcat cu un zambet cam stramb ca cei mai multi comentatori sunt impotriva semnatarilor scrisorii, considerandu-i prea slabi, usor de ranit, cu pretentii etc. De aici si pana la cuvantul incriminat nu mai e mult. Poate se mai gandesc …)
Ma bag in seama cu un comentariu (marturisesc ca nu cunosc Facultatea de Jurnalism si personajele), doar pe baza articolului.
1) Semnatarii scrisorii nu o semneaza pentru ca le e teama de represalii, dar pot sa-mi fac o idee despre ei prin analogie cu Farfuridi si Branzovenescu.
2) Incidentul repetativ incriminat de studenti a avut loc intr-o data precisa (13 martie 2023), celalalt eveniment incriminat avand loc cu aprox. doi ani mai devreme.
3) Aceste doua incidente nu seamana intre ele, singurul element comun pare a fi limbajul colorat al profesorului si onoarea nereperata a studentilor.
4) In anonima nu se spune in ce context a ajuns profesorul sa isi numeasca studentii “prosti”. Unii ar putea crede ca s-a intamplat la intrarea in sala de curs (“Salut prostilor, care veti termina facultatea mai prosti decat ati intrat”, altii nu. Situatii diferite, explicatii diferite, masuri diferite…
5) Din anonima se intelege ca cele 56 de semnaturi s-au adunat si de la studentii anilor mai mici, deci nu toti semnatarii anonimei au fost prezenti la cursul respectiv (Hoa??).
6) Ce se intampla cu studentii de azi? “Pe vremea mea” am fi invatat pe rupte ca sa le demonstram profesorilor ca s-au inselat. Deh, umilinte de comunism totalitar…
Profesorul are opinii foarte originale despre modul in care se raporteaza la studenti si modul in care se face educatia :
„Puteți să îmi faceți plângere, oricum sunt vicepreședintele Comisiei de Etică”
” …sunt niște ipoteze calomnioase, că îi disprețuiesc. Dimpotrivă, nu îi disprețuiesc, sunt studenții mei și mă lupt ( s.n.) cu ei să învețe, asta este misiunea noastră, adică să îi scoatem din indiferență, din contemplare”.
Cert este faptul ca un profesor universitar nu are dreptul sa-si insulte studentii si acest lucru este implicit recunoscut de catre profesor atunci cand declara ” Eu, dacă va fi cazul, o să le cer scuze (s.n.) și o să îi invit să înțeleagă care este registrul comic, care este registrul ludic, pentru că dacă nu au simțul umorului, îmi pare rău.” .
Din pacate, dincolo de “registrul ludic” invocat de profesor , in mediul universitar se depaseste uneori o linie rosie si institutia chiar reactioneaza ( https://www.edupedu.ro/profesoara-de-suedeza-carmen-vioreanu-de-la-universitatea-din-bucuresti-acuzata-de-comportament-abuziv-la-adresa-studentilor-a-fost-concediata-disciplinar/).
O generatie de sclifositi!
Am petrecut 5 ani in facultatea aia si Dl Petcu a fost un profesor fantastic, simpatic cu simtul umorului inteligent, un profesor de la care am invatat mai mult decat de la alte 10 cursuri la un loc!
a facut reclamatie o generatie de afectati care nu depune niciun efort sa munceasca si crede ca i se cuvine totul pe tava. dar in schimb cu gura mare DEGEABA!
este rusinos ce se intampla, educatia este la pamant si nimeni nu face nimic, dar in schimb ne luam de un profesor extraordinar si un om care poate sa tina un curs neplictisitor plin de de umor si fun facts si de calitate superioara in acelasi timp!
Dl. Petcu nu merita asa ceva!
abtineti-va de la comentarii daca nici macar nu stiti despre cine este vorba! nu iti permiti sa insulti pe cineva pe baza unui articol peste care ai dat intamplator pe net!!
Studenți prosti,profesori prosti ……cu diplome și ,,dotorate” de la SRI,asta este Romania educata.
Marian Petcu a fost singurul Profesor, in adevaratul sens al cuvantului, pe care l-am avut in viata asta.
Am devorat fiecare cuvant rostit de el si nu ne-a predat doar teorie, ne-a ajutat sa ne punem structura in viata. Mie mi-a dat o lectie in ultimul semestru, pentru care ii voi fi recunoscatoare pana la ultima suflare. Nu a fost niciun coleg de generatie care sa nu il fi iubit.
Au trecut 14 ani de cand am terminat facultatea, sunt plecata in alta tara, activez intr-un alt domeniu, dupa 10 ani de presa in Romania, insa toti colegii mei de aici au auzit cel putin o data de el, imi amintesc cu mare drag de apelativul “tantalailor”, spus cu atata drag incat de abia asteptam sa o dam in bara cu ceva, doar ca sa il auzim rostindu-l.
Lumea a luat-o razna, sunt profund ingrijoratoare aceste miscari #, care mascheaza propria incompetenta a celor care le pornesc.
Chapeau, domn’ Profesor, sa nu va schimbati niciodata!
As avea, in schimb, multe adevaruri de rostit despre cei care “analizeaza” acum “situatia”. Fostul decan, sotia acestuia, actualul decan etc., au mainile manjite de o mie de ori mai mult decat Dl. Profesor, care a fost printre singurii care au dat doi bani pe viitorul nostru, pe formarea studentilor si pentru care nu am fost doar cifre.
Am un gol in stomac de cand am citit stirea. Cred ca societatea actuala nu mai are loc pentru oameni de valoare. Se ineaca in propria voma.
Socant! Cum sa-ti permiti sa-i faci prosti, cand sti ca nu tu i-ai facut asa ci au ajuns la nivelul asta de ,,performanta” trecand prin clasele 5-8 (ca-n clasele primare erau toti numai un febeu)? Si-au mai facut si-un ,,liceu”, examene de capacitate, bacalaureat. Ca sa nu mai vorbim de investitia in ei a apartinatorilor cu meditatiile. Uite cum se unesc ,,scolitii” si cer sa fie respectati conform pregatirilor dovedite prin absolvirea celor 12 clase. Da’ baiu-i ca obtin si licente/ masterate/ doctorate si-apoi trec la butoane ,,in campul muncii” si se unesc sa-i inlature pe cei care le contesta ,,pregatirea”. Sigur ca profu’ tre’ sa fie mai atent cu exprimarea astfel o sa rada fara pic de jena de el ,,dezbracatele” ca se scapa foarte usor doar dintr-o poza.
generatie de gleznute goale! Atat! Sensibilicosi peste fire si superficiali peste masira!
Profesorul asta are N carti scrise, are o viata de studiu in spate, e ultra destept, daca nu aveti habar de voi si nu aveti vocabular si inteligenta suficienta, nu aveti nici capacitatea sa discerneti intre o jignire si un limbaj colocvial. Puneti mana pe o carte si apucati va de obligatii si lasati drepturile exagerate. Sunteti superficiali peste masura! Atat.
Pufuleții, vai de ei, sărăcuții, îi udă ploaia!
Adica acuzatorul este acum anonim? L-ati facut pe omul ala acum cu oua si cu otet dar pe acuzatori ii feriti de ochii lumii? Ce justitie e asta? Vreau sa stiu si eu de cine sa ma feresc in viitor, acesti snowflakes, degraba varsatoriu de sange…
Din analiza sesizării studenților se constată cu ușurință că aceștia nu știu să se exprime corect în limba română. De ex:
1. domnul profesor universitar “a avut” o serie de afirmații total nepotrivite, în loc de “a făcut” afirmații;
2. …făcând referire la un fel de dulap, negru, în care sunt componentele “ce țin de ordin tehnic al Amfiteatrului”, în loc de “componentele de ordin tehnic ale Amfiteatrului”……
Și exemplele pot continua….
Probabil că, pe bună dreptate, dl. profesor se obișnuiește greu cu calitatea în cădere liberă a studenților, în acest caz viitori jurnaliști, care vor călca în picioare limba română și ne vor șoca cu incultura lor, așa cum spre dezamăgirea noastră, a început să se întâmple tot mai des.
Ce generație de panseluțe ultrasensibile! Dacă un joc de cuvinte la modul general, în care li s-a pus la îndoială genialitatea, îi aruncă în depresie, ce-o să facă studenții de azi când vor deveni jurnaliști și o să interacționeze cu alde Gigi Becali care le va explica cum stă treaba „pe partea economică”? Admițând că profesorul are un umor mai contondent și a sărit calul, prima calitate a unui (viitor) jurnalist e stomacul tare, rezistența la insulte!
Și elevii, și studenții devin din ce în ce mai sensibili față de profesori, chiar suspect de sensibili, având în vedere limbajul practicat în afara clasei/amfiteatrului.
Este foarte adevărat că sunt situații în care îți pierzi răbdarea, deoarece, oricât ti-ai da silința ca profesor, studenții vor doar să fie lăsați în pace și, în această situație, ori îi ignori și îți faci treaba, vorbind la pereți, ori devii extrem de exigent, ca sa-i sperii și sa-i trezești la realitate (vezi examenele gen “cuiul” anului), fie încerci să le atragi atenția, cu ironie, cu umor, cu observații. Cert este ca-ti poți pierde răbdarea când vezi atâta indolență. Bine, asta nu e o scuză pentru profesori, dar asta este realitatea.
Trist este că cel mai bun impact asupra studenților încă îl are profesorul-zbir, extrem de corect în atitudine, dar cu un nivel de exigente greu de atins. Și nu neapărat creativ sau eficient în predare…
Din păcate, omul a spus un mare adevăr, dar l-a spus direct. Asa este, studenții întra nepregătiți în facultate și ies la fel de nepregătiți. Aici am ajuns din cauza ” fabricilor de diplome ” care au ieșit ca ciupercile după ploaie în România…
Nu înțeleg, doctor este unul dintre prenumele abuzatorului, ori de ce-l scrieți cu majusculă?! Oricum, văd că nesimțirea de tip comunist nu ține cont de titlurile pe care se sprijină.
Pentru ca este un titlu! Pe care l obtii doar cu multa carte. Daca ai avea putin habar de tine n ai pune astfel de intrebari!