Peste 20 de profesori de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București, au anunțat public că susțin protestul jurnalistei Emilia Șercan. Într-o scrisoare deschisă remisă Edupedu.ro, 22 de cadre didatice avertizează asupra unui „grav abuz al sistemului de justiție din România cu repercusiuni asupra profesiei de jurnalist și a democrației românești”.
- Tot astăzi, profesori și studenți ai Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării participă la protest, în fața Parchetului General, în semn de solidaritate cu ziarista Emilia Șercan.
Amintim că zeci de persoane au protestat și luni, în fața Parchetului General, pentru a-și manifesta solidaritatea cu ziarista Emilia Șercan. Printre cei prezenți s-a aflat și artistul Tudor Chirilă, implicat în mai multe cauze civice. Subiectul este ignorat de o bună partea a presei mainstream, transmite G4Media.ro.
În scrisoarea deschisă adresată de către profesori președintelui Klaus Iohannis, premierului Marcel Ciolacu, ministrului Justiției Alina Gorghiu, președintelui Consiliului Superior al Magistraturii Daniel Grădinaru și avocatului poporului, Renate Weber, cei 22 de semnatari spun că „la 24 octombrie 2023, prin ordonanța de clasare emisă de doamna procuroare Nicoleta Rotaru de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București a fost clasat dosarul referitor la operațiunea de kompromat a cărei victimă a fost anul trecut jurnalista de investigații Emilia Șercan, prin divulgarea unor probe și a unor informații nedestinate publicului dintr-un dosar penal și prin publicarea repetată a unor fotografii intime ale acesteia, vechi de 20 de ani. Despre toate acestea presa națională și internațională și-a manifestat susținerea și a scris pe larg, iar multiple organizații internaționale și naționale de apărare a drepturilor jurnaliștilor și de promovare a valorilor democratice (Reporters sans frontières, International Press Institute, Committee to Protect Journalists, European Centre for Press and Media Freedom, European Federation of Journalists, Active Watch și Centrul pentru Jurnalism Independent) au cerut trimiterea cazului în judecată și au avertizat asupra riscului tergiversării dosarului”.
„Constatăm, cu profundă îngrijorare, că aceste temeri s-au confirmat și că deciziile procurorilor români mai sus-menționați, de închidere a dosarelor, încalcă în mod flagrant dreptul de acces liber la justiție prevăzut în Constituția României în Art. 21, alin. (1) și (3) și dreptul la un proces echitabil prevăzut în Convenția Europeană a Drepturilor Omului”, atrag atenția profesorii semnatari ai scrisorii deschise.
Scrisoarea deschisă semnată de profesori de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București:
„Excelența Voastră, Domnule Președinte,
Excelența Voastră, Domnule Prim-Ministru,
Excelența Voastră, Doamna Ministru al Justiției,
Excelența Voastră Domnule, Președinte al Consiliului Superior al Magistraturii,
Excelența Voastră, Doamna Avocat al Poporului,
Subsemnații, cadre didactice ale Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, prin prezenta scrisoare, vă aducem la cunoștință ceea ce considerăm a fi un grav abuz al sistemului de justiție din România cu repercusiuni asupra profesiei de jurnalist și a democrației românești.
Abuzul o vizează pe jurnalista de investigații Emilia Șercan, lector universitar doctor al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București. La data de 20 septembrie 2023 a fost emisă de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 din București, prin domnul procuror Marius Borta, o ordonanță de renunțare la urmărirea penală în dosarul care viza amenințarea jurnalistei de investigații Emilia Șercan, cu motivarea că nu există interes public în urmărirea în continuare a faptei. Ulterior, la 24 octombrie 2023, prin ordonanța de clasare emisă de doamna procuroare Nicoleta Rotaru de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București a fost clasat dosarul referitor la operațiunea de kompromat a cărei victimă a fost anul trecut jurnalista de investigații Emilia Șercan, prin divulgarea unor probe și a unor informații nedestinate publicului dintr-un dosar penal și prin publicarea repetată a unor fotografii intime ale acesteia, vechi de 20 de ani. Despre toate acestea presa națională și internațională și-a manifestat susținerea și a scris pe larg, iar multiple organizații internaționale și naționale de apărare a drepturilor jurnaliștilor și de promovare a valorilor democratice (Reporters sans frontières, International Press Institute, Committee to Protect Journalists, European Centre for Press and Media Freedom, European Federation of Journalists, Active Watch și Centrul pentru Jurnalism Independent) au cerut trimiterea cazului în judecată și au avertizat asupra riscului tergiversării dosarului.
Constatăm, cu profundă îngrijorare, că aceste temeri s-au confirmat și că deciziile procurorilor români mai sus-menționați, de închidere a dosarelor, încalcă în mod flagrant dreptul de acces liber la justiție prevăzut în Constituția României în Art. 21, alin. (1) și (3) și dreptul la un proces echitabil prevăzut în Convenția Europeană a Drepturilor Omului la Art. 6., alin. (1), care stipulează că „orice persoană are dreptul la judecarea cauzei sale în mod echitabil, în mod public şi în termen rezonabil, de către o instanţă independentă şi imparţială, instituită de lege (…)”.
În calitate de profesori de Jurnalism și Științele comunicării, care formăm, de zeci de ani,
jurnaliști și specialiști în comunicare și relații publice, dar și în calitate de cetățeni ai unui stat democratic, membru al Uniunii Europene și al NATO, înțelegem pe deplin consecințele pe care astfel de decizii abuzive le pot avea asupra presei independente și asupra democrației din țara noastră. De aceea, prin prezenta scrisoare, stimați reprezentanți ai statului român, tragem public un semnal de alarmă și vă solicităm să vă implicați, în limitele mandatului de autoritate publică cu care ați fost învestiți, pentru înfăptuirea actului de justiție, așa cum este el prevăzut de Constituția României și de declarațiile și acordurile internaționale la care România este semnatară. Aceste decizii, pe care le considerăm profund nedemocratice și arbitrare, afectează, înainte de toate, viața privată a unui cetățean al României, dar, în același timp, și independența presei românești și, astfel, democrația în două dintre principalele ei valori, dreptul la justiție și libertatea presei. Justiția română trebuie să le arate jurnaliștilor că sunt protejați atunci când angajați ai statului și mai-marii zilei ar încerca să-i amenințe sau să-i supună unor violări a vieții private menite să-i intimideze și să-i oprească din exercitarea profesiei! Iar Dumneavoastră, prin mandatul de autoritate publică ce v-a fost încredințat, vă adresăm rugămintea să nu rămâneți pasivi în fața unor astfel de abuzuri!
București,
18 decembrie 2023″