Scrisoare a tinerilor din Iași către Guvern: Creșteți alocările pentru tineret de la echivalentul unui covrig, în prezent, la 10 euro de persoană

501 de vizualizări
Statul a investit anul trecut 1,49 lei, echivalentul unui covrig, pentru activitățile destinate tinerilor, avertizează 40 de asociații studențești și de tineret din Iași. Într-o scrisoare adresată Guvernului Dăncilă, tinerii reuniți sub numele Grupul de Lucru „Iași – Capitala Tineretului din România 2019 – 2020”, alături de Consiliul Tineretului din România (CTR) cer ca anul acesta suma să fie majorată la “10 euro (46,4 lei) pentru fiecare tânăr”.

Majorarea alocării la 10 euro “ar conduce la o creștere de 129,7% a bugetului alocat pentru acest sector, de la 102,6 milioane lei, la 235,79 milioane lei”, spun tinerii, care precizează că “ar fi un semnal pozitiv dat de guvern în Anul Centenar referitor la nivelul de prioritate acordat acestui sector”.

Asociațiile de studenți amintesc că investiția totală în componenta de tineret a Ministerului Tineretului și Sportului, incluzând atât activitățile pentru tineret, cât și cheltuielile cu salarii, centre de tineret și de agrement și realizarea unor cercetări, ajunge abia la 20 de lei / tânăr / an. Tinerii își bazează afirmațiile pe o analiză realizată de Consiliul Tineretului din România și prezentată pe larg de Edupedu.ro.

Mircea Meriacri, coordonatorul Grupului de Lucru „Iași – Capitala Tineretului din România 2019-2020”, susține că „asocierea simbolică a finanțării de care beneficiază un tânăr în România cu un covrig ne arată care este adevăratul nivel de implicare a autorităților centrale și a clasei politice în sprijinirea celor pe care obișnuim să-i numim ‘viitorul țării’. Mai mult decât atât, o bună parte din autoritățile locale, printre care și cele din Iași, conștientizează tot mai mult importanța investiției în tineri. Ori, în acest context, autoritățile centrale nu doar că nu au inițiativa firească a unor măsuri pe termen mediu și lung, ci abandonează în mod flagrant efortul de stimulare a tinerilor să rămână în România să investească în țara lor și, în final, să-și construiască viitorul acasă.”

Asociațiile semnatare ale scrisorii spun că “doar 1,97% din tinerii din România au acces la un centru de tineret finanțat de MTS, fiind alocați, în medie, 8 lei pentru fiecare dintre aceștia. În lipsa unei investiții adecvate, aceste centre nu vor putea oferi o varietate de servicii necesare tinerilor, rămânând în continuare prea puțin relevante pentru tineri”.

În total, MTS a avut în 2018 o alocare de 0,037% din PIB, din care în jur de 30%, adică 0,01% din PIB, fiind fonduri alocate pentru componenta de tineret (102,65 milioane lei), atrag atenția tinerii.

“Absurditatea nivelului de finanțare a componentei de tineret este dată și de faptul că, deși aceasta intră în competența statelor membre și nu a Uniunii Europene, totuși finanțarea alocată pentru România prin programe Erasmus+ (componenta tineret) și prin Corpul European de Solidaritate, de 11 milioane de euro în 2018, respectiv 12,5 milioane de euro în 2019, depășește de peste șase ori finanțarea alocată de Guvern pentru susținerea acțiunilor de tineret”, se arată în scrisoare.

Lista Organizațiilor Neguvernamentale de și pentru Tineret din Județul Iași care susțin scrisoarea:

1. ACM – Asociația Culturală Moldavia Iași
2. AEGEE – Asociația Studenților Europeni Iași
3. ALSUPA – Asociația Liga Studenților Universitatea Petre Andrei din Iași
4. ARTIUM – Asociația Studenților UNAGE Iași
5. ASAFCI – Asociația Studenților și Absolvenților Facultății de Construcții și Instalații Iași
6. ASAH – Asociația Studenților și Absolvenților Hidrotehniști Iași
7. ASAI – Asociația Studenților Arhitecți din Iași
8. ASAI – Asociația Studenților de la Apollonia Iași
9. ASB – Asociația Studenților Bioingineri din Iași
10. ASCOR – Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români Iași
11. ASD – Asociația Studenților la Drept UAIC Iași
12. ASFI – Asociația Studenților Francofoni din Iași
13. ASII – Asociația Studenților Informaticieni Ieșeni
14. Asociația 1-2-3 Education
15. Asociația CIVICA Iași
16. Asociația MIRA
17. ASPP – Asociația Studenților Psihologi și Pedagogi Iași
18. ASTIP – Asociația Studenților și Tinerilor Ingineri Politehniști Iași
19. ASVI – Asociația Studenților Veterinari Iași
20. ATEFS – Asociația Tinerilor din Educației Fizica și Sport Iași
21. ATOR – Asociația Tineretul Ortodox Român Iași
22. ATRAG – Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor Iași
23. CEAI – Comunitatea de Economie și Afaceri Internaționale Iași
24. CJE – Consiliul Județean al Elevilor Iași
25. E-TEAM Psychology
26. GISU – Grupul de Inițiativă a Studenților Unici
27. LSAC – Liga Studenților Facultății de Automatică și Calculatoare Iași
28. LSAV – Liga Studenților Agronomi și Veterinari Iași
29. LSE – Liga Studenților Economiști Iași
30. LSETC – Liga Studenților Electroniști din Iași
31. LSETH – Asociația Liga Studenților Electrotehniști din Iași
32. LSFI – Liga Studenților de la Filosofie Iași
33. LSGG – Liga Studenților de la Geografie și Geologie Iași
34. LSI – Liga Studenților de la Istorie Iași
35. LSM – Liga Studenților de la Mecanică Iași
36. PRIME – Asociația PRIME Iași
37. SSFI – Societatea Studenților Farmaciști Iași
38. SSMI – Societatea Studenților Mediciniști Iași
39. SSSI – Societatea Studenților Stomatologi Iași
40. TERIS – Asociația Tinerii Ecologi Români din Iași

Descarcă de aici scrisoarea integrală a tinerilor din Iași

Citește și:

Numărul tinerilor a scăzut cu 2,4 milioane în ultimii 15 ani, peste 630 de mii au dispărut doar în utimii 5 ani. Sumele alocate pentru tineri au rămas la 0,001% din PIB

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profesorii vor fi obligați să aibă activități legate de prevenția și combaterea consumului de droguri, în cadrul programului “Școala Altfel”, din acest an școlar, spune secretarul de stat în Ministerul Educației Kallós Zoltán

Școlile vor fi obligate să abordeze teme legate de prevenția și combaterea consumului de droguri în cadrul programului Școala Altfel din acest an școlar, potrivit secretarului de stat din Ministerul…
Vezi articolul

Șerban Iosifescu, expert în educație și fost președinte al agenției care acreditează școlile, critică sistemul de formare a profesorilor și de intrare în învățământ: Persoane cu puțină experiență în școli sau fără pot deveni profesori de profesori. La medici, profesorii lor sunt cei mai buni medici și continuă să practice

Fostul președinte al Agenției române de Asigurare a calității în școli – ARACIP, Șerban Iosifescu, trage un semnal de alarmă despre calitatea slabă a candidaților care vor să devină profesori…
Vezi articolul

Proiect inedit în școlile din Ilfov: „Ora cu și pentru animale”. Disciplina opțională poate fi predată de orice profesor la clasele a V-a și a VI-a / Programa include vizite la adăposturi de animale, vizionarea de filme ca Lassie sau Colț Alb

Școlile din județul Ilfov au la dispoziție o disciplină opțională „Ora cu și pentru animale” pentru elevii de clasele a V-a și a VI-a și va avea dedicată o oră…
Vezi articolul

Ligia Deca, despre salariile directorilor de școli: Acum se discută, în funcție de proiecția de buget pentru anul următor, care vor fi creșterile posibile / În urmă cu 2 săptămâni Guvernul anunța că s-au găsit soluții pentru eliminarea inechităților și se vor rezolva “în cel mai scurt timp”

Pentru salariile directorilor de școli, „am avansat deja niște propuneri tehnice de cum s-ar putea rezolva și acum se discută, în funcție de proiecția de buget pentru anul următor, care…
Vezi articolul

Dezbatere Edupedu.ro – World Vision România

VIDEO Conferința online “Educația digitală asimptomatică”. Sorin Cîmpeanu: Am stabilit că trebuie închise școlile doar dacă localitatea intră în carantină / Ligia Deca: Proiectul SmartEdu va fi preluat în România Educată. În câteva luni vom avea rezultatul final / Urmărește-i pe Mircea Miclea, Daniel David și Dragoș Iliescu

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la digitalizare, pe 3 planuri: abilitățile digitale ale tinerilor, ale populației generale și ale celor care dețin competențe înalte, potrivit datelor Eurostat…
Vezi articolul