Scriitorul și profesorul român Mircea Cărtărescu, câștigător al premiului literar Mondello din Italia, acordat în trecut lui Milan Kundera și Thomas Bernhard

512 vizualizări
Foto: Universitatea din București
Scriitorul și profesorul universitar Mircea Cărtărescu a fost desemnat câștigătorul premiului internațional Mondello, după cum a anunțat Cărtărescu pe rețelele sociale.

„Tocmai am fost anunțat că sunt câștigătorul Premiului Internațional Mondello, unul dintre cele mai vechi și mai prestigioase premii literare italiene. Între laureații edițiilor precedente se numără scriitori ca Milan Kundera, Don DeLillo, Doris Lessing, Cees Nooteboom, J.M. Coetzee, Thomas Bernhard. Mă bucur mult și le mulțumesc membrilor juriului pentru încredere”, a scris Cărtărescu pe Facebook.

Decernarea premiului va avea loc în luna mai, într-o ceremonie la Salone Internazionale del Libro.

Premiul, de-a lungul anilor, a fost atribuit unor scriitori precum Milan Kundera, Thomas Bernhard, JM Coetzee, Don DeLillo, Doris Lessing şi Marilynne Robinson, potrivit lui Nicola Lagioia, directorul Târgului de Carte de la Torino, citat de News.ro și G4Media.

  • “Am decis să îi atribui Mondello International lui Mircea Cărtărescu pentru modul în care, prin operele sale, a reînnoit codurile romanului contemporan, făcându-l din nou o prezenţă magnifică din viitor”, a scris Lagioia pe Facebook. 

Mircea Cărtărescu, poet, prozator, eseist, critic literar şi publicist, a publicat numeroase volume, începând cu 1980, care i-au fost traduse în peste 20 de limbi.

Cărţile lui au fost premiate de Academia Română, Uniunea Scriitorilor din România şi din Republica Moldova, Ministerul Culturii, ASPRO, Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti, Asociaţia Editorilor din România, conform surselor citate.

Romanul „Nostalgia” a primit în 2005 Premiul literar „Giuseppe Acerbi“, Castel Goffredo, Italia.

Autorul a primit, între altele, Premiul Internaţional pentru Literatură de la Vileniča (2011), Premiul Internaţional pentru Literatură „Haus der Kulturen der Welt“, Berlin (2012), Premiul internaţional pentru literatură, Berlin (2012), Premiul Spycher – Literaturpreis Leuk, Elveţia (2013), Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Poezie de la Novi Sad (2013), Premiul Tormenta en un vaso, Spania (2014), Premiul Euskadi de Plata, San Sebastian (2014), Premiul cărţii pentru înţelegere europeană al oraşului Leipzig (2015); Premiul de stat al Austriei pentru literatură europeană, 2015, Premiul Leteo, Spania (2017) şi Premio Formentor de las Letras (2018), mai notează G4Media, citând News.ro.

În 2021 a câştigat premiul Prozart în Macedonia de Nord. În 2022, a fost desemnat câştigătorul Premiului FIL de Literatură în Limbi Romanice al Târgului de Internaţional de Carte Guadalajara.


3 comments
  1. Am citit comentariile!
    E inadmisibil! Mă întreb dacă cei care râd, care ponegresc, care “iau la mișto”, au citit vreo carte a acestui om! Sau vreun titlu, sau vreo carte, oricare!

  2. Felicităr domnului scriitor și profesor universitar Mircea Cărtărescu pentru Premiul intrenațional Mondello !
    Îi doresc din toată inima să ia mai multe ptemii și să aibe multă SĂNĂTATE să poată să scrie mai mult!
    Elevii și studenții au ce învăța de la dumnealui.

  3. Cinste străinilor, că ai noștri i-au pus numai piedici. Din invidie, din prostie, din prea multe convingeri comuniste. Academia Română l-a preaslăvit pe Stolnici, un informator ordinar, dar nu l-a primit ca membru pe Cărtănescu. Un cuib de informatori și securiști conservatori. De unde primesc foarte mulți bani. O instituție care nu își îndeplinește rolul pe care ar trebui să-l aibă .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Plățile în baza ordonanței pentru diferențele salariale vor fi acordate cadrelor didactice cu gradație de merit, ore de dirigenție, creșteri vizând învățământul special – liderul sindical Marius Nistor / Sunt estimați peste 400 de milioane de lei pentru toți cei cinci ani, din care doar 5% anul acesta

Proiectul de ordonanță de urgență privind plata diferențelor de drepturi salariale cuvenite personalului didactic pentru perioada 2017-2021, ajuns joi pe agenda ședinței de guvern, prevede că doar 5% din sumele…
Vezi articolul

Inspectoratul Școlar Cluj anunță un proiect prin care palmele a 100 de elevi vor fi „scanate” cu un dispozitiv ca să le fie determinat profilul de orientare în carieră / Marinela Marc, inspector șef: „Se scanează posibilitățile native ale tinerilor. Clubul Lions a venit spre noi cu acest dispozitiv și Universitatea Babeș Bolyai, Facultatea de Psihologie și Științele Educației”

Peste 100 de elevi clujeni de clasa a XI-a vor fi incluși într-un proiect-pilot care prevede scanarea mâinilor, cu un dispozitiv „pentru identificarea abilităților native privind cariera lor viitoare”, au…
Vezi articolul

Înscrieri deschise la dezbaterea pe ROFUIP 2024 și Statutul Elevului, organizată de Ministerul Educației miercuri, 3 iulie, ora 11:00. Întâlnirea are loc online, fiecare participant poate vorbi cel mult 6 minute

Ministerul Educației anunță că organizează în data de 3 iulie 2024, ora 11:00, în sistem de videoconferință, o ședință în care va avea loc dezbaterea publică a două proiecte de ordin de ministru. Este vorba despre Regulamentul-cadru…
Vezi articolul