Scriitorul Radu Vancu a participat la mitingul de amploare al profesorilor în București: Sunt kilometri de oameni. O autostradă umană. Să ne adăugăm fiecare (părinte, elev, profesor) milimetrul nostru de demnitate. Până când autostrada asta a demnității va înconjura toată România. E singura noastră șansă

8.014 vizualizări
Protestele profesorilor, 9 iunie 2023 / Foto: Facebook.com – Salvati invatamantul romanesc
„Să nu lăsăm România educată singură. Când am lăsat-o singură cu un președinte, aproape c-a distrus-o. Să ne adăugăm fiecare (părinte, elev, profesor) milimetrul nostru de demnitate. Până când autostrada asta a demnității va înconjura toată România. E singura noastră șansă”, face apel scriitorul Radu Vancu.

Una dintre cele mai puternice voci ale intelectualității române în timpul mitingurilor de amploare pe care le-au declanșat profesorii din România în urmă cu 3 săptămâni, Radu Vancu participă astăzi, 9 iunie 2023, la mitingul care a adunat peste 12.000 de profesori în Piața Victoriei, pentru a pleca apoi în marș spre Palatul Cotroceni.

Redăm mai jos textul integral publicat de scriitorul Radu Vancu, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Litere a Universității Lucian Blaga din Sibiu, pe pagina sa de Facebook:
Foto: Facebook.com

„E plină șoseaua Titulescu, plin podul Basarab & și bulevardul din față.

Câțiva kilometri de oameni. O autostradă umană. Autostrada Demnității. Sau măcar începutul ei.

Foto: Edupedu.ro

O liceancă flutură de la balcon tricolorul. Lumea o aplaudă. O bătrână din stație se ridică de pe bancă și îmbrățișează câțiva protestatari. Lumea o aplaudă și pe ea.

Câțiva elevi au desfășurat o pancartă pe care scrie cu majuscule «Elevii sunt cu voi». Alți elevi au scris pe un carton, tot cu majuscule, «6 clase» – dar cu l-ul tăiat, încât se citește «6 case». Lumea îi aplaudă și pe ei.

«Guvernanți, vă propunem o rotativă a salariilor», scrie pe o pancartă purtată la gât.

«Sunt îndrăzneață», scrie pe pancarta unei profesoare.

Mașinile claxonează în semn de susținere. Autobuzele la fel.

«Ardealul mâncă greva pe pită!» anunță pancarta unui grup de profesori.

E cald, drumul de la Victoriei la Cotroceni e lung, dar oamenii nu par să fi obosit. Vuvuzelele sună, în orice caz, la fel de tare.

«Nu cedăm! Nu cedăm!» E strigătul cel mai frecvent.

Coborâm un pod. Se văd parcate autocarele care i-au adus pe unii dintre profesori.

– Uite câți kilometri de autocare! îl face un profesor mai tânăr atent pe altul mai în vârstă.

O profesoară din Botoșani a venit să-mi spună că e o iubitoare anonimă de poezie.

– Nu cred că există așa ceva, i-am răspuns.

– Scuze, vă iubesc și proza, a zis descumpănită.

– Nu, eu îmi cer scuze: vreau să zic că nu există iubitori de poezie anonimi & iubitori de poezie celebri. Toți iubim poezia cu egală îndreptățire – și adesea cei care nu o scriu o iubesc mai mult decât cei care o scriu.

(Trebuie că i-am părut un megaloman sinistru)

Lângă mine merge chiar acum un grup de elevi cu o hârtie pe care au scris cu marker albastru: «Îmi susțin dascălii!»

Cele mai multe pancarte & stickere sunt cele cu «Demnitate # Eu îndrăznesc».

Foto: Edupedu.ro

Pe un deal s-au cocoțat stegarul dac. Agită un tricolor enorm. Pe el nu-l aplaudă nimeni. Nu pare descurajat, agită steagul & râde.

E foarte cald. Unii oameni prevăzători au venit cu umbrele. Noi, ceilalți (cel mai probabil profesori umaniști), mergem prin soare & încercăm să transpirăm cât mai demn. În orice caz, nimeni nu se retrage. Sau n-am văzut eu. Coloana e la fel de consistentă & lungă.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Câțiva kilometri de demnitate. Cărora e musai să le adăugăm fiecare milimetrul nostru de demnitate.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

România educată există. Nu pe foile unui președinte isterizat că realitatea nu se conformează clișeelor lui sforăitoare. Nici în memorandumul vid juridic & mincinos politic al unor guvernanți.

România educată e în acești kilometri de demnitate.

«Să scrieți, domnule scriitor, să nu ne lase singuri. Fiindcă începem să ne simțim singuri», mi-a zis o profesoară de ciclul primar.

Să nu lăsăm România educată singură. Când am lăsat-o singură cu un președinte, aproape c-a distrus-o.

Să ne adăugăm fiecare (părinte, elev, profesor) milimetrul nostru de demnitate. Până când autostrada asta a demnității va înconjura toată România.

E singura noastră șansă”.

Citește și:
LIVE VIDEO FOTO În jur de 12 mii de profesori și angajați din Învățământ protestează vineri la București / Coloana plecată din Piața Victoriei a ajuns la Cotroceni / “Îndrăznim!” / “Bac, Capacitate – cu nepalezi organizate!” / Sindicatele negociază la Palatul Victoria

32 comments
  1. ,,România educată există” !?! Cand prof. Radu Baltasiu tocmai ne-a anuntat ca-n zilele noastre au fost nevoiti sa plece ,,dintre noi” peste 7 milioane; ,,cea mai mare emigrație în condiții de pace din lume” … Am putea concluziona cel mult ca suntem deabia in situatia in care o parte dintre au inteles cu greu primul vers din imnul national: ,,Deşteaptă-te, române, din somnul cel de moarte”. Si cine putea sa desluseasca (dupa o analiza foarte indelungata, se intelege) mai bine sensul mesajului mai bine decat profesorii? Tragedia e c-o sa dureze ale zeci de ani pan-o sa dezlege si intelesul versului ,,Un glas ei mai aşteaptă şi sar ca lupi în stâne”. Deaia ne trebuie profesori educati ca sa pricepem pe ce lume traim!

  2. Ceea ce fac ei totodata este sa TESTEZE REZISTENTA si RABDAREA noastra. Au lectiile facute. Au facut-o si la alte greve. Dar si noi avem lectiile facute, doar suntem profesioniști! Avem OBIECTIVE de îndeplinit! Doar ca acum, ghinion, noi avem si un instrument pretios IN PREDARE: comunicarea in timp real. Si e prima noastra SANSA dupa atatia ani.
    Pe masura ce noi rezistam, ei au cate o ,,perla” de scos la inaintare. Mai abitir ne motiveaza sa continuam. Insa ei au scenariul facut, nimic nu e la intamplare. Ati uitat in pandemie?!
    Ca astăzi la protest, nu a fost niciodată la grevele in invatamant! Suntem datori pentru toti care au fost acolo, care au infruntat caldura, oboseala, SA MERGEM MAI DEPARTE!
    Le-am predat LECTIA demnitatii prin protestul de astăzi! Săptămâna viitoare facem RECAPITULARE cu ei. Vedem ce au învățat in aceste 3 saptamani. Facem remediere zi de la zi, infruntand,, perlele” ce ni se servesc zilnic. Apoi va veni momentul de EVALUARE. EXAMENELE. PUTETI SA LE DATI FARA NOI CARE SUNTEM IMPREUNA MAI PUTERNICI?!
    P. S. săptămâna viitoare, lasati-ne cu narativa parintilor care se grăbesc cu concediile si cu elevii stresati ca nu dau examenele. LE VOR DA.Sa profite de acest timp sa mai învețe. 33 de ani nu i-am deranjat si am lasat mereu de la noi, de dragul lor! Acum e momentul nostru! NEAM DESTEPTAT! FARA CRATIMA!

  3. Radu, esti un om minunat, cuvintele sunt de prisos pentru a te descrie. Esti idolul oamenilor educati, demni si plini de speranta.

  4. Salariul unui profesor este jenant. Sunt de acord cu ceea ce isi doresc cu o conditie: sa dovedeasca ca merita banii ceruti. Ne trasmit ca sunt multi incompetenti in educatie datorita salariilor mici si apoi cer marirea salariilor incompetentilor in ideea ca o sa vina candva si oameni de valoare. O parte din ei livreaza pe piata muncii absolventi de master cu grave carente. Merita toti sa fie platiti mai mult? O sa aveti sustinerea unora dintre noi cand o sa legati revendicarile si de oferirea unei calitati crescute a absoventior ce ies din diverse scoli. Nu uitati ca cei ce va duc cu presul sunt girati ca doctori in diverse domenii tocmai de unii dintre dumneavoastra. Cu impostura intelectuala promovata de unii profesori ce facem?

    1. În maxim 10 ani încep să iasă la pensie ”decrețeii”. O parte din ei sunt profesori. Oricât ar scădea populația școlară, oricât de multe discipline ar înlătura idioții din guvernare pentru că nu mai sunt profesori pentru ele, tot va fi un aflux imens de profesori care vor părăsi sistemul.

      Cu cine vrei să-i înlocuiești? Cu cei care se mulțumesc și cu minimul pe economie? Cum îi atragi pe cei buni în sistem? Le promiți că vor trăi bine peste 40 de ani, la pensie?!

      Fă un MARE efort și gândește dincolo de ziua de mâine sau chiar poimâine. N-am ajuns în punctul ăsta peste noapte. Nu ne vom întoarce la un nivel bun de la o zi la alta.

    2. Ești ca în comentariul lui Nedelcu Dan, un egoist claustrat în problemele vieții lui, orb și cu un spirit civic castrat! Atât poți comenta la o postare despre un marș al demnității?

    3. Bine punctat. Vezi sistemul medical, s-au marit salariile crezand c-o sa se rezolve problema spagilor. Gresit, se stie ca o marire de salarii aduce o satisfactie pe un termen scurt de maxim 3 luni. O sistem de control bine gandit, un mediu de munca sanatos structurat cu reguli clare si un management orientat catre om ca individ si nu ca numar aduce rezultate. Un salariu mai mare nu rezolva problema invatamantului, acopera o nevoie si se pare singura a profesorilor. Trist, nu am vazut o astfel de manifestare cand a fost vorba de schimbare structurii si sistemului de invatamant din Romania dar si un semn de alarma. Profesorii inca au multe de invatat pana sa merite maririle de salarii pe care le cer.

  5. Domnilor colegi, nu vă mai obosiți să dați replica unor retardați sufletește pentru care lumea înseamnă doar perimetrul apartamentului/casei în care locuiesc. Ei nu înțeleg nimic, deși pretind totuși că înțeleg. Niște papagali cu un nivel de caracter zero. Hai să ne canalizăm energia pe lupta asta cu ticăloșii din fruntea țării nu cu egolatrii ăștia care sunt convinși că doar ei au copii și nevoi.

    1. Vă dați prea multă importanță! Vă comparați cu profesorii japonezi:))))… Un profesor japonez, nu ar fi călcat în picioare copiii ca să-și obțină niște drepturi, pe care, să fim serioși, mulți dintre domniile voastre nu le meritați! Să vă ferească Dumnezeu de furia părinților!

  6. Pot respecta un om în necaz. Dar în momentul în care acțiunea ta pune în pericol viitorul unor copii, când ai cerut ceva și ți s-a acordat dar profiți și ceri mai mult, cum se cheamă? Strigatele isterice ale unor profesori nu sunt o dovada de calitate profesorala. Tot asa fac și în clase? Uitati-va totuși și în buzunarul altor categorii de bugetari. Și ei muncesc, poate mai multe ore săptămânal și fără concedii de minim doua luni. Ar trebui sa se înceapă o testare națională a angajaților din educație și în funcție de rezultate sa fie remunerați, indiferent de vechimea în meserie. Ați fi surprinși ca exista profesori cu vechime de 40 de ani care sunt total depășiți și tineri proaspăt ieșiți din facultate cu cunoștințe adaptate vremurilor în care trăim. Vârsta nu-ti da dreptul sa strigi mai tare.

    1. Mai postacule, in orice caz nu esti parinte, nu ai nicio legatura cu invatamantul. In primul rand cere performanță la parlamentari, președinte, guvern, judecatori (sunt foarte buni in procese cu suspendare pentru granguri, pedofili etc), militieni, cei din administratie, sri, sts, jandarmerie si alte forte de represiune. Sunt multi trepadusi care nu stiu cum se desfășoară o lectie, dar sunt cei care critica ca pentru 5 lei de elev nu-i facem somitati. Idioti si prosti au existat de la inceputuri, mai rau este cand acestia au ajuns in functii prin mită, slugărnicie

    2. Nu ni s-a ”acordat” nimic din ce am cerut noi.

      Comparați mere cu pere. Fiecare categorie socio-profesională are menirea ei, drepturile și obligațiile ei. Profesorii nu sunt obligați să trăiască din apă, aer și lumină. Fiind ființe umane, au nevoie exact de toate cele necesare traiului uman. Vocația și dăruirea pentru profesie nu plătesc facturile și nu ne cresc copiii.

      Asta cu evaluarea și remunerarea în baza ei s-o vindeți mai întâi de toate politicienilor, și după aceea să veniți să ne bateți la ușă.

      Cei tineri și bine pregătiți de care faceți atâta discuție NU vin în sistemul de învățământ pentru un salariu de casier la magazinele comerciale. Asta trebuie să pricepeți. Nu veți avea calitate decât plătind pentru calitate, iar asta înseamnă și oferind salarii atractive, pe lângă investiții reale în educație (începând de la infrastructură și terminând cu inteligența artificială și digitalizarea totală, dacă asta vă doriți).

      1. Aveți mare dreptate. La Lidl se oferă salarii mai mari pentru necalificați decât pentru un profesor 9

  7. Greva este un drept constitutional, cum tot timpul exprima liderii de sindicat.
    Santajul emotional al claselor terminale, intra tot in sfera constitutionalitatii?

    1. Întrebați-i pe Ciucă, Ciolacu, Deca și Budăi. Eventual pe Iohannis. Sunt cei mai în măsură să vă răspundă la această nedumerire a dvs.

    2. Ești ca în comentariul lui Nedelcu Dan, un egoist claustrat în problemele vieții lui, orb și cu un spirit civic castrat! Atât poți comenta la o postare despre un marș al demnității?
      S-au trezit toate specimenele, toate copitatele să mugească pe Edupedu când o categorie socială își cere drepturile!

  8. Oare toți sunt profesori? De unde atâția? De unde bani să se ducă din țară în București? Dacă ați avea un copil in clasa a XII-a ați susține la fel de vehement această grevă? (care deja seamănă a altceva)

    1. Sunt părinte de copil in clasa a VII-a, sunt cadru didactic și sunt în grevă. Pentru mine, pentru copilul meu și pentru copiii altora

    2. Nu ti-e putin, rusine? Adica unii se duc in Bali, in Coreea, in Japonia, in…Patagonia cu avioane inchiriate pe mkilioane de euro si tu pui problema ca un profesor nu ar trebui sa aiba bani nici sa ajunga in capitala tarii??? Da, exista profesori care au copii in clasa a XII-a. Cu ce seamana, dupa capul tau? Daca ai trai pe 3000 de lei pe luna ai intelege poate…

    3. Nu sunt toți profesori, au plătit pe alții să meargă in locul lor 200 lei pe zi ,mâncare băutură și țigări,pe deasupra și banii de autobuz.Tocmai fiindcă ai copil in clasa a Xll-a trebuia sa fii alături de profesori in stradă impreună cu alți părinți in aceeași situație,dar e meteahna veche:nouă să ne fie bine, ceilalți ducă-se-pe-pustii.

    4. la asta s a ajuns…sa ne miram ca un PROFESOR are bani sa mearga in Bucuresti…nu i asa ca la salariul lui, n are cum sa si permita?!
      pacat ca n ati inteles nimic. MARE pacat.

    5. Sunt mulți profesori-parinti de elevi în clase terminale, care se află în grevă, știind adevărul despre viitorul nostru, al tuturor -daca educatia rămane in faliment!I

    6. Ești ca în comentariul lui Nedelcu Dan, un egoist claustrat în problemele vieții lui, orb și cu un spirit civic castrat! Atât poți comenta la o postare despre un marș al demnității?
      S-au trezit toate specimenele, toate copitatele să mugească pe Edupedu când o categorie socială își cere drepturile!

    7. Din cotizația la sindicat pe care fiecare profesor o plătește în fiecare luna!!! Eu cotizez de 40 de ani!!!! Înmulțește protestatarii cu minim 600 lei și vezi câți bani s au strâns într un an!!! Dacă știi a înmulți!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Examene la colegii după Evaluarea Națională, care devine obligatorie pentru toți elevii, din 2024, limba română – probă distinctă la bacalaureat din 2027, anunță Sorin Cîmpeanu după discuții cu sindicatele / Decizii și pentru filiera liceelor, palatele și cluburile copiilor, elevii cu cerințe educaționale speciale

“Posibilitatea legală a organizării concursului propriu de admitere la nivel de colegiu (nu numai la nivelul colegiilor naționale), cu condiția ca această admitere să fie organizată imediat după susținerea examenului…
Vezi articolul

Deși banii din PNRR sunt pentru 10 de consorții regionale, Guvernul și Ministerul Educației au decis să găsească finanțare pentru 29 de proiecte declarate eligibile, a anunțat Ligia Deca. Obiectivul este ca „în anul 2025-2026, până la 40% dintre elevi să fie înscriși pe o rută duală”

Deși ținta asumată în PNRR este de 10 consorții regionale, 29 de proiecte au fost declarate eligibile după evaluarea calitativă, conform listei publicate de ministerul Educației. Ligia Deca a declarat…
Vezi articolul

BREAKING “Angajații din educație intră în grevă generală!” – Cele trei mari sindicate din învățământ anunță, în mod extraordinar, conferință de presă comună despre declanșarea grevei și implicațiile ei

“Angajații din educație intră în grevă generală!” este titlul unui comunicat al celor trei mari sindicate din învățământ, prin care acestea anunță, luni, o conferință de presă comună. În cadrul…
Vezi articolul