Scriitorul Orhan Pamuk, laureat al premiului Nobel, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest din Timișoara

503 vizualizări
Foto: UVT
Titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest din Timișoara a fost acordat marți dimineața renumitului scriitor Orhan Pamuk. Evenimentul a avut loc după ce luni seara laureatului premiului Nobel pentru literatură a susținut o conferință în Aula Magna a UVT. Timișoara este Capitală Europeană a Culturii în 2023, iar universitatea de Vest a anunțat că trei nobeliști vor veni în acest an în orașul de pe Bega.

La evenimentul de luni seara Radio France International relatează că Aula Magna a fost neîncăpătoare pentru câți au venit să-l vadă pe Pamuk, așa că organizatorii au mai deschis porțile a încă două amfiteatre.

„Au fost în public curioși de toate vârstele și backgroundurile, inclusiv politicieni, printre care și ministrul Culturii, Lucian Romașcanu. Introducerea a fost făcută de universitarul timișorean Mircea Mihăieș, care a predat repede microfonul invitatului de onoare. Orhan Pamuk a răspuns cu pilde și glume multora dintre întrebările venite dinspre Radu Paraschivescu. N-a prea vrut să atingă subiecte politice, afirmând totuși că își dorește ca președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, să piardă alegerile. Pamuk spune însă că nu se știe ce va fi la urne la scrutinul general care va avea loc peste 40 de zile și că șansele sunt 50 – 50. 

Foto: UVT

Întrebat dacă se teme pentru viața lui, scriitorul turc a oferit un răspuns interesant: „Nu vreau să pozez în victimă. De 18 ani am alături de mine gărzi de corp. Vreau să pot să glumesc pe aceeastă temă, deoarece jurnaliștii au mereu replici de genul «Aveți gărzi de corp pentru că sunteți foarte important». Eu chiar fac glume și le spun «Cândva aveam 3 bodyguarzi, acum am unul. Așa că n-ar trebui să critic Turcia prea mult, pentru că e totuși o îmbunătățire a situației”, scriu jurnaliștii RFI.

Laureatul premiului Nobel pentru literatură este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori turci contemporani, operele sale fiind traduse în peste 40 de limbi și publicate în peste 100 de țări. Între cele mai importante teme care dețin un rol central în operele sale, scriitorul turc Orhan Pamuk evocă relația dintre cultura orientală și cea occidentală, dar și puternicul specific al mentalității turce, în care plutește multipla melancolie ce se simte și în aerul Istanbulului, explicată de Orhan Pamuk prin termenul de hüzün, un sinonim specific turcesc al melancoliei, așa cum o înțeleg europenii occidentali, scrie universitatea în descrierea evenimentului.

Cele două evenimente fac parte din programul cultural „La UVT, Cultura este Capitală!”, inclus în Programul Cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”, teritoriul Oameni, stația Reflecții, finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte. Partenerii principali sunt: CTP, BOSCH și Bioclinica.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

CNCD se autosesizează după ce Ministerul Educației a menținut pentru minoritari examenul de română la admiterea la facultate. Asztalos: În cazul câtor etnici români în funcții publice reflectă BAC-ul nivelul de stăpânire a limbii române?

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării se autosesizează în problema examenului de limba română pe care Ministerul Educației le permite universităților să îl organizeze pentru absolvenții minoritari care vor să dea…
Vezi articolul

De ce a renunțat Facultatea de Limbi Străine la proiectul de licență? Consiliul facultății l-a “considerat în momentul de față irelevant”, a contat și că au existat lucrări plagiate la finalul ultimului an – decanul Laura Sitaru / Peste 180 de semnatari pentru scrisoarea deschisă împotriva eliminării lucrării de licență

Proiectul de licență a fost eliminat din procesul de finalizare a studiilor universitare la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine (FLLS) a Universității din București pentru că a fost considerat…
Vezi articolul

Strategia Asociației Internaționale a Universităților de digitalizare a învățământului superior, realizată în coordonarea vicepreședintelui IAU, Remus Pricopie, prezentată la a 91-a întâlnire a boardului organizației

Asociația Internațională a Universităților (IAU) își va prezenta strategia de digitalizare a învățământului superior, realizată în coordonarea vicepreședintelui IAU, Remus Pricopie, la cea de-a 91-a întâlnire a boardului organizației, ținută…
Vezi articolul

Uniunea Studenților condamnă orice tentativă de fraudare a meritocrației și susține că peste 50 de „doctori” din sfera politică și administrativă sau a forțelor de ordine au fost acuzați de fraudă academică din 2012 până în 2018

Uniunea Studenţilor din România sprijină şi încurajează integritatea academică şi condamnă orice tentativă de fraudare a meritocraţiei, transmite organizația într-un comunicat, duminică. USR prezintă îngrijorări despre situația actuală a doctoratelor…
Vezi articolul