Scriitorul român Mircea Cărtărescu a câștigat premiul internațional pentru proză Ceppo, după cum anunță acesta pe pagina sa de Facebook. Alți șase scriitori au fost recent distinși cu premiul din Italia, cu o tradiție de aproape 70 de ani.
- Primul scriitor străin care a primit Ceppo a fost Mario Vargas Llosa, potrivit lui Cărtărescu. Llosa a fost idolul scriitorului român în adolescență, după cum a prezentat Cărtărescu într-o conferință din aprilie cu studenții de la Facultatea de Litere a Universității din București, unde a și povestit o întâmplare amuzantă la o întâlnire cu Llosa.
„Premiul Ceppo pentru literatură se atribuie la Pistoia din 1956, adică are vârsta mea. De mai mulți ani a devenit internațional, primul scriitor străin care l-a primit fiind Mario Vargas Llosa. L-am primit și eu zilele trecute într-o frumoasă ceremonie. Premiul Ceppo pentru autorii italieni i-a fost acordat lui Michele Mari, tradus și la noi cu două romane”, a anunțat Cărtărescu pe rețeaua socială luni, 6 mai.
Potrivit juriului din Italia, Mircea Cărtărescu a câștigat premiul „pentru capacitatea de a povesti lumea ca pe un loc care nu este dat o dată pentru totdeauna și ale cărui forme nu sunt niciodată cristalizate”.
„În povestirile sale, totul este mereu cuprins de o metamorfoză de neoprit și nu există timp, spațiu, corp sau materie care să nu-și schimbe constant starea, ajungând să cucerească mereu noi dimensiuni și sensuri, dezlănțuind o lumină care dezvăluie în mod surprinzător zonele cele mai ascunse ale realității și ale inimii umane, așa cum se întâmplă într-una dintre cele mai emoționante povestiri ale sale, «Pieile»”, susține juriul în motivarea de pe site-ul evenimentului.
Cărtărescu a „devenit” un urmaș al poetului roman din Antichitate Ovidiu, în viziunea juriului:
- „Poate că nu este o coincidență faptul că modul său foarte special de a vedea lumea își are originea în România, unde a trăit și a lucrat întotdeauna. Ovidiu (n. red. poetul roman) însuși și-a trăit ultimii ani în exil într-un oraș de pe coasta României de astăzi. Și, ca și cum secolele ar fi trecut pe lângă ei, Cărtărescu i-a devenit moștenitor. Dar care sunt forțele secrete care atacă și revoluționează formele și sensul lumii? Copilăria, visul, memoria și, mai ales, nostalgia, o formă foarte ciudată de nostalgie, care irigă și potențează viața, toate tinzând spre viitor, ceea ce ne amintește de ceea ce scria Pasolini: «Cunoașterea este în nostalgie. / Cine nu se pierde nu posedă»”, a mai notat juriul despre Cărtărescu.