Scriitorul Ismail Kadare, considerat cel mai cunoscut autor albanez contemporan, a murit luni, la 88 de ani

213 vizualizări
Foto: via G4Media.ro
Scriitorul albanez Ismail Kadare, în vârstă de 88 de ani, autor al unei opere monumentale sub tirania comunistă a lui Enver Hogea, a murit luni dimineaţa, au anunţat editorul său şi spitalul la care a fost transportat de urgenţă, informează AFP, potrivit Agerpres.

Kadare a murit în urma unui atac de cord, a precizat spitalul din Tirana.

Scriitorul a fost transportat la spital „fără semne de viaţă”, iar medicii au încercat să îl resusciteze. Kadare „a murit în jurul orei 06:40 GMT” (08:40, ora locală), a precizat spitalul.

Etnograf sarcastic şi romancier care alterna între grotesc şi epic, Kadare a explorat miturile şi istoria ţării sale pentru a diseca mecanismele unui rău universal, totalitarismul.

Albania a trăit zeci de ani sub dictatura lui Enver Hogea, fiind una dintre cele mai izolate ţări din lume.

„Infernul comunist, ca orice alt infern, este sufocant”, declara scriitorul pentru AFP în unul dintre ultimele sale interviuri, în octombrie. „Dar, în literatură, aceasta se transformă într-o forţă vitală, o forţă care te ajută să supravieţuieşti, să învingi dictatura cu orice preţ”, adăuga autorul.

Literatura „mi-a oferit tot ce am astăzi, a fost sensul vieţii mele, ea mi-a dat curajul de a rezista, fericirea, speranţa de a depăşi totul”, a explicat scriitorul, deja slăbit, în locuinţa sa din Tirana, capitala Albaniei.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Două noi specializări, „Pedagogia învățământului primar” și „Educația timpurie” – introduse în Nomenclatorul domeniilor și programelor de studii universitare pentru 2024-2025 / 15 programe de licență, la 8 universități, vor intra în lichidare / Schimbările la nivel de master în anul universitar următor

„Pedagogia învățământului primar” și „Educație timpurie” sunt două noi specializări înființate și introduse în Nomenclatorul domeniilor și al specializărilor/programelor de studii universitare pentru anul universitar 2024-2025, adoptat săptămâna aceasta de…
Vezi articolul

Profesoara de informatică Dana Lica: Copilul trebuie să aibă cultura învățării de acasă și pe această bază un profesor poate construi / Învățământul de performanță ar putea fi un model de bună practică. Elevii de excepție care sunt ascultați pot ajuta să îmbunătățească tot actul educațional

Cultura învățării la un elev trebuie să vină de acasă mai întâi, pentru ca apoi profesorul să construiască un caracter și cunoștințe alături de copil și părinte, este de părere…
Vezi articolul

FOTO Primele imagini de la telescopul Euclid al Agenției Spațiale Europene, venite la o lună de la lansare / Cercetătorii vor primi anul acesta un volum de date comparabil cu cel adunat de telescopul Hubble în timp de 30 de ani

Primele imagini ale telescopului spațial Euclid lansat de Agenția Spațială Europeană (ESA), misiune spațială la care participă și România prin Institutul de Științe Spațiale (ISS) și Agenția Spațială Română (ROSA),…
Vezi articolul

VIDEO “Școli virtuale, exclusiv online”, în care “să fie angajați profesori cât se poate de reali”, pentru copiii aflați în situații speciale, spune Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației. Propunerea ar fi venit de la părinți – “ne-au dat o idee excepțională”

A înființa „școli virtuale, exclusiv online, pentru copiii aflați în situații speciale” este „o idee excepțională” de la asociațiile de părinți, spune secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion.…
Vezi articolul