Valul de revoltă produs pe Facebook de conținutul cărții pentru copii “Profu’ crede că învăț” și decizia editurii Litera de a retrage volumul sunt privite prin filtru critic de două scriitoare pentru copii din România. “A interzice o carte mi se pare că ne transportă într-un univers orwellian. Al uniformizării. Și induce un mesaj periculos în societate, acela că editurile sunt la cheremul publicului și că vor publica doar cărți ‘conforme’, cuminți”, spune, într-un comentariu transmis Edupedu.ro, scriitoarea Victoria Pătrașcu. La rândul ei, poeta Carmen Tiderle își exprimă convingerea – “știu asta din experiență” – că cei mici înțeleg ironia și “vor râde pentru că au mai mult umor” decât unii profesori, decât părinții care cer interzicerea cărții sau decât “editura care, hélas, la cel mai mic semn advers, renunță la o carte pe care a crezut-o bună”.
- Amintim că editura Litera a decis să retragă de pe piață tirajul cărții „Profu’ crede că învăț”, descrisă drept una ce conține îndemnuri la înjurături la adresa profesorilor și ritualuri voodoo de răzbunare, după cum a scris la sfârșitul săptămânii trecute publicația EducațiePrivată.ro. „Am hotărât să retragem tirajul de pe piață, având în vedere valul de revoltă creat pe marginea cărții și faptul că publicul din România a înțeles în altă cheie mesajul satiric al ei”, anunță reprezentanții Litera într-un răspuns la solicitarea Educație Privată – detalii, mai jos
Victoria Pătrașcu, autoarea multor volume pentru copii, precum “Vic-Pitic și o poveste din nimic”, “Dragonul 32” sau “Zuralo și rotița fermecată”, a apreciat, pentru Edupedu.ro, că “fenomenul nu este nou”. Ea apreciază că, în lipsa moderării de pe grupurile online de părinți, apar sentințe “fără argumente estetice sau care să țină cont de psihologia copilului”, iar o reacție precum interzicerea unei cărți “induce un mesaj periculos în societate, acela că editurile sunt la cheremul publicului și că vor publica doar cărți “conforme”, cuminți”.
La rândul ei, Carmen Tiderle, autoarea mai multor volume de poezii pentru copii, precum “Pe dos. Poezii cu prostii pentru copii”, “Trecere pentru pitoni” sau “Selfie cu elfii”, apreciază, într-un scurt comentariu pentru Edupedu.ro, că “toată tărășenia cu “Profu’ crede că învăț” e o chestiune de… încredere. Există părinți și profesori care cred că copiii sunt oi. Și dacă li se spune săriți în prăpastie, ei sar. Ei bine, ei nu vor sări, chiar dacă i-ați învățat așa”.
- Miercuri, Victoria Pătrașcu a comentat situația și pe pagina sa de Facebook: “Retragerea de pe piață a unei cărți controversate mi se pare mai periculoasă decât reacția unor părinți revoltați. (…) Și vă mai întrebați de ce au fost atacați Salman Rushdie și jurnaliștii de la Charlie Hebdo? Uite d-aia, pentru că au fost niște oameni care au învățat de mici că lumea e într-un singur fel.”
Comentariile celor două scriitoare despre discuțiile despre cartea “Profu’ crede că învăț” și decizia de retragere a acesteia – detaliat
Victoria Pătrașcu, pentru Edupedu.ro:
“Fenomenul, cum știți probabil, nu e nou. Presiunea părinților a fost și în cazul cărții lui Roald Dahl, Marele Uriaș Prietenos, apărută la Editura Arthur. În cazul respectiv, din fericire, editura nu a răspuns la presiuni.
Ceea ce mi se pare întristător este că pe grupurile de părinți și/sau învățători/profesori nu există o moderare a discuțiilor despre cărți. În general, asta ar fi treaba administratorilor. Doar ca aceștia nu o fac. Și se ratează o importanță ocazie de învățare. Pe grupuri apar, așadar, scoase din context, ilustrații sau replici ale personajelor care “nu ar avea ce să caute într-o carte pentru copii”. Aceste sentințe vin fără argumente estetice sau care să țină cont de psihologia copilului și de influența pe care basmele/poveștile/imaginile o pot avea.
Asta se întâmplă, cred eu, pentru că Ilustrațiile sau replicile respective lezează filtrele neactualizate ale adulților și, în al doilea rând, pentru că în cultura noastră copilul este o ființă fără discernământ, care receptează fără o judecată critică tot ce i se bagă pe gât. Această atitudine mi se pare că disprețuiește copilul.
Orice carte, indiferent de valoarea culturală sau educațională, este folositoare. În primul rând pentru că o putem compara cu altele, iar asta ne face să înțelegem ce este bun și ce este rău, ce este de calitate și ce nu, ce ne folosește și ce nu ne folosește.
A interzice o carte mi se pare că ne transportă într-un univers orwellian. Al uniformizării. Și induce un mesaj periculos în societate, acela că editurile sunt la cheremul publicului și că vor publica doar cărți “conforme”, cuminți.
O veste proastă pentru cei care visează la această minunată lume nouă și perfectă, unde toți să fim de acord și să vorbim la fel, este că omenirea a făcut salturi tocmai datorită diversității oamenilor, ideilor, cărților.”
Carmen Tiderle, pentru Edupedu.ro:
“Eu cred că toată tărășenia cu “Profu’ crede că învăț” e o chestiune de… încredere. Există părinți și profesori care cred că copiii sunt oi. Și dacă li se spune săriți în prăpastie, ei sar. Ei bine, ei nu vor sări, chiar dacă i-ați învățat așa. Copiii români, știu asta din experiență, vor înțelege ironia (așa cum au făcut-o sute de mii de copii din lumea întreagă, părinții și profesorii lor), și nu se vor da cu capul de foaia de hârtie pusă pe ceva tare, ci vor râde pentru că au mai mult umor decât doamna profesoara, vigilenta pământului, care preferă brusc înapoierea, sau ca părinții care cer interzicerea cărții, sau ca editura care, hélas, la cel mai mic semn advers, renunță la o carte pe care a crezut-o bună și la care probabil a muncit luni de zile.”
Victoria Pătrașcu – mesajul publicat miercuri pe Facebook:
“Retragerea de pe piață a unei cărți controversate mi se pare mai periculoasă decât reacția unor părinți revoltați.
Acu, dacă a dispărut blestemata de carte, o să vedem doar copii cuminți și sârguincioși, care nu dorm de grija temelor și plâng să fie duși la meditații?
Pai, ce să zic? Slavă omului unidimensional, incapabil să înțeleagă umorul, satira, pamfletul, straturile de adâncime ale unei cărți și ale lumii!
Și vă mai întrebați de ce au fost atacați Salman Rushdie și jurnaliștii de la Charlie Hebdo? Uite d-aia, pentru că au fost niște oameni care au învățat de mici că lumea e într-un singur fel.”
- Într-un comentariu la aceeași postare, ea a scris, între altele: “(…) ceea ce pun în chestiune aici nu este valoarea educativă sau de orice fel a cărții, ci decizia editurii de a o scoate de pe piață, fără a da șansă pieței să regleze lucrurile. Doar din dorința de a face pe plac unor părinți și profesori ultragiați și de a nu pierde cumpărători. Dacă era o carte proastă, nu era cumpărată și basta. Simplu. Cărțile pentru copii sunt oricum cumpărate de către adulți. Așa că trec, fără excepție, printr-un filtru și o primă cenzură. Cartea nu reprezenta nici cel mai mic pericol. Doar că editura a preferat să o scoată de pe piață, ratând oportunitatea unei dezbateri, bună pentru toată lumea. Ce să înțeleg din gestul lor? Că de acum încolo vor scoate doar cărți care nu vor leza sensibilitățile publicului. Și cu asta chiar am o problemă. Că nu avem nevoie pe piață doar de cărți “corecte”. (…)”
Context:
Decizia a fost luată deși reprezentanții „Litera” au spus pentru Educație Privată că volumul „Profu’ crede că învăț” „este un pamflet, în stilul deja consacrat autoarei Elise de Rijck. Este o carte bine primită în toată lumea, iar alegerea de editare în România s-a datorat tocmai succesului de care seria de cărți-pamflet ale autoarei s-a bucurat la nivel internațional. ”
Reacția editurii vine după ce o învățătoare a semnalat în mediul online că volumul “Profu’ crede că învăț – caiet plin de idei ca să supraviețuiești anului școlar” a fost prezentată de o librărie drept Material educațional recomandată pentru grupa de vârstă 6-8 ani, deși conținutul nu era în concordanță cu această categorie. Fragmentele din carte publicate online au generat o adevărată dezbatere în rândul unei părți a părinților și a profesorilor, care au chestionat efectul pe care îl poate avea asupra comportamentului copiilor de 6-8 ani un volum cu subtitluri precum “Exersează-ți abilitățile de pupat în fund” sau cu mesaje grafice de tipul “Răzbună-te pentru acea dată când nu ai luat notă de trecere” sau “Dă cu capul aici”.